Appeal dismissed; insurer's subrogation right upheld despite insured's injury and lost license plate.
Legislator summary
AI generatedThe Higher Court dismissed the appeal against a first-instance judgment ordering the insured to reimburse the insurer for damages paid to a third party. The insured argued that his inability to inspect the fence damage and his injury prevented him from proving the fence's value, while also claiming the court erred by using insurance terms not in the lawsuit. The court rejected these arguments as inadmissible new claims and found the insured's post-accident behavior, including losing his license plate, indicated an attempt to avoid alcohol testing. Consequently, the court upheld the insurer's right of subrogation under the relevant traffic insurance law.
Legislator headnote
AI generated2. odst. 7. člena Zakona o obveznih zavarovanjih v prometu; 1. odst. 337. člen ZPP: An insurer exercising subrogation rights is entitled to recover damages paid to a third party even if the insured claims inability to assess the damage due to injury, provided the insured's conduct suggests evasion of liability investigation.
Keywords
AI generatedCited Legislation
AI generatedRelated Decisions
AI generatedFull text
Pritožba se zavrne in se potrdi sodba sodišča prve stopnje.
[JEDRO]
Toženec, ki je trdil, da zaradi hujše poškodbe - zloma ključnice, ni
bil sposoben, da bi po nesreči izstopil iz avta in ni mogel počakati
na kraju nezgode zaradi nujne zdravniške pomoči, domneve ni uspel
ovreči. Ravnanje toženca po nesreči in dejstvo, da je bila njegova
identiteta ugotovljena zato, ker je ob nezgodi izgubil avtomobilsko
tablico, kaže na izmikanje preizkusa alkoholiziranosti.
[OBRAZLOŽITEV]
Sodišče prve stopnje je z izpodbijano sodbo tožencu naložilo plačilo
258.512,00 SIT z zakonskimi zamudnimi obrestmi od 1.8.2000 dalje do
plačila. Hkrati mu je naložilo, da je dolžan plačati tožeči stranki
pravdne stroške v znesku 130.740,00 SIT z zakonskimi zamudnimi
obrestmi od izdaje sodbe sodišča prve stopnje dalje. Odločitev je
sodišče prve stopnje utemeljilo z obrazložitvijo, da je toženec
izgubil zavarovalne pravice na podlagi točke C 3. odst. 3. člena
pogojev za zavarovanje avtomobilske odgovornosti in je tožeča stranka
zato upravičena do povrnitve škode, ki jo je izplačala oškodovanki.
Proti sodbi se pritožuje toženec iz vseh pritožbenih razlogov po 338.
členu Zakona o pravdnem postopku (v nadaljevanju ZPP) in predlaga, da
višje sodišče pritožbi ugodi in tožbeni zahtevek kot neutemeljen
zavrne s stroškovno posledico, podrejeno pa, da jo razveljavi in vrne
zadevo sodišču prve stopnje v ponovno sojenje. Sodišču prve stopnje
očita, da je bistveno kršilo določbe pravdnega postopka, ker je
razlogovanje sodišča glede izgube zavarovalnih pravic tožene stranke
v nasprotju z izvedenimi dokazi in v nasprotju z razlogi samega
tožbenega zahtevka. Toženec je prometno nezgodo zakrivil, ko se je
vračal iz službe in zato že iz tega razloga ni verjetno, da bi bil
pod vplivom alkohola, ki ga tudi sicer ne uživa. Očita, da sodišče
prve stopnje ni ugotavljalo višine škode, niti stanja ograje, ki je
bila poškodovana. Razloguje o tem, da je bila ograja stara vsaj 25
let in da v spisu ni podatkov, da bi bila zgrajena z veljavnim
dovoljenjem. Po njegovem je nesprejemljivo stališče sodišča, da glede
višine škode zadoščajo dokazi tožeče stranke in bi višino škode moral
oceniti nepristranski sodni cenilec. Utemeljenost tožbenega zahtevka
je tako po višini ostala nedokazana. Poudarja, da je v prometni
nezgodi dobil zlom desne ključnice in za kratek čas izgubil zavest.
Ob takšnih dogodkih ravnanje poškodovancev ni smiselno in
koordinirano in bi bilo neživljenjsko pričakovati, da si bo najprej
ogledal kakšno škodo je povzročil in šele potem poskrbel za lastno
zdravje. Navaja, da je iz izpovedbe oškodovanke jasno, da je zadel v
živo mejo, za katero je bila ograja in tako ni mogel niti vedeti, ali
je prišlo na ograji oškodovanke do kakšne resne poškodbe. Ugotavlja,
da je sodišče za pravno podlago odločitve in utemeljenosti tožbenega
zahtevka uporabilo Splošne pogoje zavarovalnice T., ki pa niso bili
predmet tožbenega zahtevka, niti predmet dokaznega postopka.
Tožeča stranka, ki ji je bila pritožba vročena v odgovor v skladu z
določbo 344. člena ZPP, na pritožbo ni odgovorila.
Pritožba ni utemeljena.
Ob preizkusu izpodbijane sodbe v okviru v pritožbi uveljavljanih
razlogov, sodišče druge stopnje ugotavlja, da ni podana absolutna
bistvena kršitev določb pravdnega postopka iz 14. točke 2. odst. 339.
člena ZPP, ki je po trditvi toženca v tem, da so razlogi sodišča
glede izgube zavarovalnih pravic "v nasprotju z izvedenimi dokazi in
tudi v nasprotju z razlogi samega tožbenega zahtevka". Toženec
obrazloženo ne pojasni v čem vidi nasprotje, sodišče druge stopnje pa
tudi ni ugotovilo nobenega nasprotja med izrekom in razlogi sodbe in
tudi ne nasprotja med tistim, kar se navaja v razlogih sodbe o
vsebini listin ali zapisnikov o izpovedbah v postopku, in med samimi
temi listinami oziroma zapisniki. Tudi drugih absolutnih bistvenih
kršitev, na katere mora paziti sodišče druge stopnje po uradni
dolžnosti (2. odst. 350. člena ZPP), sodišče prve stopnje ni
zagrešilo.
Sodišče prve stopnje je dovolj popolno in pravilno ugotovilo dejansko
stanje in tudi pravilno uporabilo materialno pravo. Kot podlago za
odločitev je sodišče prve stopnje upoštevalo pogoje za zavarovanje
avtomobilske odgovornosti Slovenice (priloga spisa A 10), zato ni
jasno, na kakšni podlagi toženec trdi, da je sodišče prve stopnje
uporabilo zavarovalne pogoje zavarovalnice T.. Omenjeni splošni
pogoji v 3. odst. 3. člena, kot pravilno ugotavlja sodišče prve
stopnje, določajo, da zavarovanec izgubi zavarovalne pravice, če je v
času prometne nezgode kot voznik zavarovanega vozila pod vplivom
alkohola. Med drugim se (točka C 3. odst. 3. člena pogojev) šteje, da
je voznik pod vplivom alkohola, če se po prometni nezgodi izmakne ali
odkloni preiskavo ugotavljanja njegove alkoholiziranosti. Po
ugotovitvi sodišča prve stopnje (toženec je v pritožbi ne izpodbija)
se je toženec po prometni nezgodi odpeljal domov, ne da bi počakal na
kraju samem ali obvestil policijo, kar nudi oporo za uporabo prej
omenjenih pogojev. Drugačno pritožbeno razlogovanje je pravno zmotno.
Toženec bi se izgube zavarovalnih pravic lahko rešil le, če bi
dokazal neresničnost domneve. Sodišče druge stopnje soglaša s
sodiščem prve stopnje, da toženec, ki je trdil, da zaradi hujše
poškodbe - zloma ključnice, ni bil sposoben, da bi po nesreči
izstopil iz avta in ni mogel počakati na kraju nezgode zaradi nujne
zdravniške pomoči, domneve ni uspel ovreči. Prepričljivih razlogov
sodišča prve stopnje, da ravnanje toženca po nesreči (odpeljal se je
domov in tudi od doma policije ni obvestil; po nesreči 22.1.2000 ob
15.00 uri se je na Travmatološki kliniki Kliničnega centra zglasil
23.1.2000 ob 3.00 uri zjutraj) in dejstvo, da je bila njegove
identiteta ugotovljena zato, ker je ob nezgodi izgubil avtomobilsko
tablico, kaže na izmikanje preizkusa njegove alkoholiziranosti.
Tožencu sodišče prve stopnje, kot očitno narobe razume, ne očita, da
si ni ogledal škode, ki jo je povzročil, temveč ugotavlja, da njegovo
ravnanje kaže na izmikanje preizkusa njegove alkoholiziranosti.
Razlogovanje toženca o tem, da ni mogel vedeti, da je na objektu
oškodovanke prišlo do škode, je nedopustna pritožbena novota, ki je
sodišče druge stopnje na podlagi 1. odst. 337. člena ZPP ne sme
upoštevati. Toženec v pritožbi niti ne navede, zakaj brez svoje
krivde tega ni navajal že v postopku pred sodiščem prve stopnje. Če
se je toženec po prometni nesreči kljub zlomu desne ključnice sam
lahko pripeljal domov in šel po stopnicah v stanovanje v IV.
nadstropju (česar v pritožbi ne prereka), tudi po oceni sodišča druge
stopnje ni mogel biti v takem stanju, da ne bi bil sposoben, vsaj od
doma, poklicati policijo. Še posebej glede na to, da je po lastni
izpovedbi pred odhodom v Klinični center bil kar nekaj časa doma.
Zaradi izgube zavarovalnih pravic je sodišče prve stopnje upravičeno
tožeči stranki priznalo povrnitev izplačane odškodnine.
Zavarovalnica, ki je oškodovanki poravnala škodo, ima pravico
uveljavljati povračilo od sklenitve zavarovanja na podlagi 2. odst.
7. člena Zakona o obveznih zavarovanjih v prometu (Ur. l. RS, št.
70/94 s kasnejšimi spremembami in dopolnitvami; v nadaljevanju ZOZP).
Sodišče prve stopnje je preverjalo primernost izplačane škode za v
nezgodi poškodovano ograjo (obrazložitev na 3. strani sodbe) in so
drugačne pritožbene trditve protispisne. Pritožbena trditev, da ni
dokazano, da je bila ograja zgrajena z veljavnimi dovoljenji, je
nedopustna pritožbena novota (1. odst. 337. člena ZPP), saj toženec
ni dokazal, da tega brez svoje krivde ni mogel uveljavljati že v
postopku pred sodiščem prve stopnje. Neutemeljena je pritožbena graja
glede opustitve postavitve izvedenca gradbene stroke. Sodišče prve
stopnje je prepričljivo in jasno obrazložilo, zakaj predlaganega
izvedenca ni postavilo in se sodišče druge stopnje v izogib
ponavljanju na njegove razloge tudi sklicuje. Obrazložitvi sodišča
prve stopnje, da bi izvedenec lahko izvedeniško mnenje podal le na
podlagi ugotovljenih poškodb po zapisniku tožeče stranke in
predračuna za odpravo škode (prvotna ograja je bila nadomeščena z
novo), toženec v pritožbi obrazloženo ne prereka. Le s trditvijo, da
sodišče prve stopnje ne bi smelo upoštevati dokaza tožeče stranke in
da bi moralo postaviti izvedenca, ne more uspeti. Toženec v pritožbi
tudi ne prereka ugotovitve sodišča prve stopnje, da je tožeča stranka
upoštevala predloženi predračun le delno, in sicer v skladu s svojim
zapisnikom o ugotovljenih poškodbah ograje.
Ker uveljavljani pritožbeni razlogi niso podani in ker tudi ni
razlogov na katere mora paziti sodišče druge stopnje po uradni
dolžnosti (2. odst. 350. člena ZPP), je sodišče druge stopnje
pritožbo zavrnilo kot neutemeljeno ter potrdilo sodbo sodišča prve
stopnje (353. člen ZPP). Ker tožena stranka s pritožbo ni uspela, ni
upravičena do povrnitve pritožbenih stroškov (1. odst. 154. člena ZPP
v zvezi s 1. odst. 165. člena ZPP) in je odločitev o zavrnitvi
pritožbenih stroškov vsebovana v odločitvi o zavrnitvi pritožbe.