Legislator Case Law & Legislation
Sodba U 1071/93-6 ECLI:SI:VSRS:1994:U.1071.93.6 AI generated

Court dismisses unemployment benefit claim for former JLA employee due to lack of statutory coverage status.

Case Number Sodba U 1071/93-6
Court / Authority
Jurisdiction Slovenia (SI)
Decision Date
Outcome Dismissed

Legislator summary

AI generated

The Supreme Court of Slovenia dismissed the plaintiff's appeal against the Employment Service's rejection of his unemployment benefit claim. The plaintiff, a former member of the Yugoslav People's Army (JA), argued that the rejection was based on a legal vacuum and lacked proper reasoning. The court ruled that the plaintiff was not a covered person under the relevant unemployment insurance law because the JA was not listed as an entity providing funds for employment activities.

Legislator headnote

AI generated

Zakon o zaposlovanju in zavarovanju za primer brezposelnosti; Zakon o splošnem upravnem postopku: An individual who ceased employment with an organization not listed in the unemployment insurance law as providing funds for employment activities is not entitled to unemployment benefits, and procedural errors in the first instance do not invalidate the substantive decision if the final outcome remains legally sound.

Keywords

AI generated
unemployment benefits Yugoslav People's Army employment insurance law administrative appeal covered person status procedural error substantive dismissal

Cited Legislation

AI generated
2nd paragraph of Article 42 of the Law on Administrative Disputes
Article 4 of the Constitutional Act on the Implementation of the Fundamental Constitutional Charter on the Independence and Sovereignty of the Republic of Slovenia
Article 243 of the General Administrative Procedure Act
Paragraph 3 of Article 240 of the General Administrative Procedure Act
Articles 14 and 15 of the Law on Employment and Insurance against Unemployment
Article 2 of the Law on Employment and Insurance against Unemployment

Cited Case Law

AI generated
Judgment of this court dated 13.5.1993
Judgment of the defendant dated 6.8.1992
AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Tožba se zavrne.

[JEDRO]

Tisti, ki mu je prenehalo delovno razmerje v JA, ni upravičen do denarnega nadomestila med brezposelnostjo, ker po zakonu o zaposlovanju in zavarovanju za primer brezposelnosti nima statusa zavarovanca. JA namreč ni navedena med osebami, ki zagotavljajo sredstva za dejavnost zaposlovanja in zavarovanja za primer brezposelnosti.

[OBRAZLOŽITEV]

Z izpodbijano odločbo je tožena stranka na tožnikovo pritožbo zoper odločbo enote Republiškega zavoda za zaposlovanje z dne 12.2.1992 to odločbo odpravila in sama odločila tako, da je njegovo zahtevo za denarno nadomestilo za primer brezposelnosti zavrnila. V obrazložitvi odločbe tožena stranka ugotavlja, da tožnik ni upravičenec do navedene pravice po zakonu o zaposlovanju in zavarovanju za primer brezposelnosti. V 1. odstavku 14. člena ustavnega zakona za izvedbo temeljne ustavne listine o samostojnosti in neodvisnosti Republike Slovenije pa tudi ni podlage, ker po agresiji na Republiko Slovenijo ni bil opravljen prenos zadev iz JLA v TO Republike Slovenije. Tožena stranka še navaja, da je bilo prvostopno odločbo odpraviti zato, ker iz njene obrazložitve niso bili razvidni razlogi za zavrnitev tožnikovega zahtevka, pri čemer se sklicuje na določbo 243. člena zakona o splošnem upravnem postopku.

Tožnik s tožbo izpodbija navedeno odločbo zaradi razlogov, ki jih je navajal v pritožbi, in še dodaja, da je bilo v upravnem postopku sicer pravilno ugotovljeno, da zaradi prestajanja zaporne kazni ni mogel uveljavljati pravice do denarnega nadomestila med brezposelnostjo, ne strinja pa se s stališčem tožene stranke v izpodbijani odločbi, da ni upravičenec. Tožena stranka namreč navaja, da je negativna odločba posledica pravne praznine v ustavnem zakonu kot tudi v zakonu o zaposlovanju in zavarovanju za primer brezposelnosti, kar je nesprejemljivo. Predlaga, da sodišče tožbi ugodi in mu prizna pravico do denarnega nadomestila za ves čas, ko je bil brez zaposlitve.

Tožena stranka v odgovoru na tožbo vztraja pri izpodbijani odločbi zaradi razlogov njene obrazložitve in predlaga, da sodišče tožbo zavrne kot neutemeljeno.

Tožba ni utemeljena.

Izpodbijana odločba je izdana na podlagi sodbe tega sodišča z dne 13.5.1993, s katero je bila prejšnja odločba tožene stranke z dne 6.8.1992 odpravljena zaradi tega, ker je tožena stranka zadevo obravnavala po zakonu o zaposlovanju in zavarovanju za primer brezposelnosti (Uradni list RS, št.5/91 in 12/92 - ZZZPB), ne da bi ugotovila in obrazložila, na kakšni pravni podlagi ima tožnik status zavarovanca po navedenem zakonu, glede na to, da mu je prenehalo delovno razmerje v JA.

Pravna podlaga za priznanje pravice do denarnega nadomestila za primer brezposelnosti je zakon o zaposlovanju in zavarovanju za primer brezposelnosti, ki velja od 16.2.1991. Navedeni zakon temelji na načelih obveznega in pod določenimi pogoji tudi prostovoljnega zavarovanja (14. in 15. člen zakona). V 2. členu tega zakona je določeno, katere organizacije, delodajalci in druge osebe zagotavljajo sredstva za dejavnost zaposlovanja in zavarovanja za primer brezposelnosti; med temi osebami nekdanje JA ni, kar je razumljivo, saj so bile pravice aktivnih vojaških oseb po prenehanju službe v JA drugače urejene z določbami zveznega zakona o službi v oboroženih silah, ki jih Republika Slovenija po osamosvojitvi ni prevzela v svoj pravni red.

Glede na navedeno tožnik, ki je bil zaposlen v JA in se je prijavil zavodu za zaposlovanje po prenehanju delovnega razmerja v JA, ni zavarovanec po navedenm zakonu. Ker pravico do denarnaga nadomestila za primer brezposelnosti lahko uveljavi le zavarovanec, tožnik pa to ni bil, je pravilno stališče tožene stranke, da tožnik ni upravičenec po navedenem zakonu.

Ker je bila z odločbo prve stopnje z dne 12.2.1992 tožnikova zahteva zavrnjena, bi morala tožena stranka pravzaprav njegovo pritožbo zavrniti, v obrazložitvi pa navesti pravno in dejansko stanje in pravno podlago za odločitev (3. odstavek 240. člena zakona o splošnem upravnem postopku). Čeprav tožena stranka ni tako ravnala, ker je navedeno odločbo odpravila in sama enako odločila, za kar ni podlage v določbi 243. člena zakona o splošnem upravnem postopku, na katero se sklicuje, navedena napaka v postopku po presoji sodišča ne more vplivati na odločitev v tem upravnem sporu, v katerem sodišče presoja zakonitost zavrnitve zahteve za denarno nadomestilo med brezposelnostjo glede na pravno ureditev, ki jo vsebuje zakon o zaposlovanju in zavarovanju za primer brezposelnosti.

Glede na obrazloženo je sodišče tožbo zavrnilo na podlagi 2. odstavka 42. člena zakona o upravnih sporih, ki ga je sodišče, tako kot zakon o splošnem upravnem postopku, uporabilo kot republiški predpis skladno z določbo 4. člena ustavnega zakona za izvedbo temeljne ustavne listine o samostojnosti in neodvisnosti Republike Slovenije (Uradni list RS, št. 1/91-I).