Legislator Case Law & Legislation
Decizia nr. 3558/2020 AI generated

Application of insurance guarantee cap per claim versus per creditor in subrogation rights against insolvent insurer

Case Number Decizia nr. 3558/2020
Court / Authority
Jurisdiction Romania (RO)
Decision Date
Outcome Dismissed

Legislator summary

AI generated

The High Court of Cassation and Justice dismissed the cross-appeals filed by the claimant insurance company and the respondent Insurance Policyholders’ Guarantee Fund, thereby upholding the lower court’s decision that partially annulled the Fund’s refusal to pay and ordered the Fund to re-examine the payment request on the merits. The dispute arose from the Fund’s refusal to satisfy a payment claim of 837 RON based on a subrogated subrogation right, arguing that the statutory maximum guarantee cap of 450,000 RON applied per creditor rather than per individual insurance claim, while the claimant argued for direct court-ordered payment and a per-claim application of the cap. Relying on Interpretation Decision No. 29/2020, which is binding on all courts, the High Court determined that an insurance company exercising a right of subrogation against an insolvent mandatory liability insurer qualifies as an insurance creditor, and that the 450,000 RON cap applies to each individual insurance claim rather than to the creditor as a whole. Furthermore, the court ruled that the administrative litigation court cannot directly order the payment of funds or substitute for the administrative authority’s analysis of the claim’s merits, but is limited to annulling the initial administrative decision and obligating the Fund to re-examine the request, rendering the claimant’s request for direct payment unfounded.

Legislator headnote

AI generated

art. 488 alin. (1) pct. 8 C. proc. civ, art. 18 alin. (1) din Legea nr. 554/2004, art. 15 alin. (2) din Legea nr. 213/2015, art. 18 din Legea nr. 554/2004, art. 4 lit. b) din Legea nr. 213/2015, art. 3 alin. (1) lit. h) din Legea nr. 503/2004; Application of insurance guarantee cap per claim versus per creditor in subrogation rights against insolvent insurer: The dispute arose from the Fund’s refusal to satisfy a payment claim of 837 RON based on a subrogated subrogation right, arguing that the statutory maximum guarantee cap of 450,000 RON applied per creditor rather than per individual insurance claim, while the claimant argued for direct court-ordered payment and a per-claim application of the cap. Relying on Interpretation Decision No. 29/2020, which is binding on all courts, the High Court determined that an insurance company exercising a right of subrogation against an insolvent mandatory liability insurer qualifies as an insurance creditor, and that the 450,000 RON cap applies to each individual insurance claim rather than to the creditor as a whole. Furthermore, the court ruled that the administrative litigation court cannot directly order the payment of funds or substitute for the administrative authority’s analysis of the claim’s merits, but is limited to annulling the initial administrative decision and obligating the Fund to re-examine the request, rendering the claimant’s request for direct payment unfounded.

Keywords

AI generated
subrogation of insurer insurance guarantee fund liability insurance policyholder direct insurance interpretation of a judgment

Cited Legislation

AI generated
art. 488 alin. (1) pct. 8 C. proc. civ
În cauză nu se poate reţine incidenţa motivului de casare prevăzut de art. 488 alin. (1) pct. 8 C. proc. civ.
art. 18 alin. (1) din Legea nr. 554/2004
civ., criticile referindu-se la neobligarea directă a pârâtului la plata sumelor solicitate în temeiul cererii de plată formulate, în conformitate cu dispoziţiile art. 18 alin. (1) din Legea nr. 554/2004, respectiv la neexercitarea controlului de plină jurisdicţie în contencios administrativ.
art. 15 alin. (2) din Legea nr. 213/2015
e) şi art. 15 alin. (2) din Legea nr. 213/2015.
art. 18 din Legea nr. 554/2004
Concluzionând, recurenta-reclamantă a apreciat că instanţa de fond a interpretat şi aplicat în mod greşit prevederile de drept material, în speţă dispoziţiile art. 18 din Legea nr. 554/2004, precum şi dispoziţiile art.
art. 4 lit. b) din Legea nr. 213/2015
Contestatoarea s-a subrogat în drepturile persoanei păgubite, definite drept creditor de asigurare la art. 4 lit. b) din Legea nr. 213/2015, respectiv la art.
art. 3 alin. (1) lit. h) din Legea nr. 503/2004
213/2015, respectiv la art. 3 alin. (1) lit. h) din Legea nr. 503/2004, cu modificările ulterioare, solicitând prin cererea de plată suma ce se cuvenea acesteia din disponibilităţile Fondului, urmând în acest sens procedura administrativă de plată reglementată de Legea nr.
art. 11 alin. (1) din Legea nr. 213/2015
(1) coroborat cu art. 11 alin. (1) din Legea nr. 213/2015, raportat la art.
art. 11 din Legea nr. 213/2015
(1) şi (3) şi art. 11 din Legea nr. 213/2015.
AI generated

Key legal questions extracted by Legislator

AI generated
art. 496 alin. (1) C. proc. civ.

The procedural basis cited in the dispositive for dismissing the appeals as unfounded.

art. 20 alin. (1) din Legea nr. 554/2004

The substantive procedural basis cited in the dispositive, in conjunction with the Code of Civil Procedure, for the final ruling in the administrative and fiscal litigation context.

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Şedinţa publică din data de 15 iulie 2020

Asupra recursurilor de faţă;

Din examinarea lucrărilor din dosar, constată următoarele:

I. Circumstanţele cauzei

1. Obiectul cererii de chemare în judecată

Prin cererea de chemare în judecată înregistrată pe rolul Curţii de Apel Bucureşti, secţia a VIII-a contencios administrativ şi fiscal, la data de 6 ianuarie 2017, sub nr. x/2017, reclamanta A. S.A. a solicitat, în contradictoriu cu pârâtul Fondul de Garantare a Asiguraţilor, anularea Deciziei nr. 2753/22.11.2016 emise de pârât, prin care a refuzat plata către A. a sumei de 837 RON, cu consecinţa obligării pârâtului la plata sumei solicitate conform cererii de plată nr. x/18.01.2016 înregistrată la pârât sub nr. x/29.01.2016.

2. Hotărârea instanţei de fond

Prin sentinţa nr. 2049 din 31 mai 2017, Curtea de Apel Bucureşti:

- a admis în parte cererea de chemare în judecată formulată de reclamanta A. S.A., în contradictoriu cu pârâtul Fondul de Garantare a Asiguraţilor;

- a anulat decizia nr. 2753/22.11.2016 emisă de pârâtul Fondul de Garantare a Asiguraţilor;

- a obligat pârâtul să emită o nouă decizie cu luarea în considerare a motivelor hotărârii pronunţate;

- a respins în rest cererea ca neîntemeiată.

3. Calea de atac exercitată în cauză

Împotriva sentinţei menţionate la pct. I.2 au formulat recurs reclamanta A. S.A. şi pârâtul Fondul de Garantare a Asiguraţilor.

3.1. Reclamanta A. S.A. şi-a întemeiat recursul pe dispoziţiile art. 488 alin. (1) pct. 8 C. proc. civ., solicitând casarea în parte a sentinţei recurate, în ceea ce priveşte respingerea capătului de cerere prin care a solicitat obligarea directă a pârâtului Fondul de Garantare a Asiguraţilor la plata sumei pretinse conform cererii de plată nr. x/18.01.2016 şi, în rejudecare, admiterea în tot a cererii de chemare în judecată, precum şi obligarea părţii adverse la cheltuieli de judecată.

După o succintă prezentare a situaţiei de fapt şi a celor reţinute de prima instanţă, a susţinut că hotărârea recurată a fost dată cu încălcarea şi aplicarea greşită a normelor de drept material, respectiv prevederile Legii nr. 213/2015 care reglementează dreptul creditorului de asigurare de a fi plătit de către FGA, prevederile Normelor privind Fondul de Garantare a Asiguraţilor, precum şi prevederile Legii nr. 554/2004 privind contenciosul administrativ.

A arătat recurenta-reclamantă că a solicitat obligarea directă a pârâtului la plata sumelor solicitate prin cererea de despăgubire formulată, în conformitate cu dispoziţiile art. 18 alin. (1) din Legea nr. 554/2004, ţinând cont de caracterul de plină jurisdicţie a contenciosului administrativ, opinia sa fiind aceea că instanţa are posibilitatea obligării directe a pârâtului la plata sumelor solicitate.

Astfel, deşi a reţinut dispoziţiile art. 18 alin. (1) din Legea nr. 554/2004, care reglementează caracterul de plină jurisdicţie al contenciosului administrativ, instanţa de fond a interpretat şi aplicat greşit aceste norme, considerând că prin obligarea directă a Fondului de Garantare a Asiguraţilor la plata sumei pretinse, ar imixtiona în activitatea acestuia.

Evocă recurenta dispoziţiile art. 16 şi 20 din Norma ASF nr. 16/2015, în considerarea cărora societatea A. îndeplinea toate condiţiile pentru ca instanţa de judecată să-i recunoască dreptul de a-i fi plătite sumele solicitate prin cererea de plată, în mod direct, fără a fi necesară reanalizarea pe fond a cererii de plată.

Din interpretarea normelor legale evocate recurenta apreciază că rezultă fără echivoc procedura administrativă de soluţionare a dosarelor de daună la nivelul Fondului de Garantare a Asiguraţilor, aceasta presupunând o analiză completă a tuturor aspectelor ce ţin de analiza şi instrumentarea dosarului, atât a celor intrinseci, cât şi a celor extrinseci, astfel încât nu pot fi reţinute susţinerile pârâtului potrivit cărora cererea de plată a fost respinsă strict din perspectiva depăşirii plafonului de plată (aspect extrinsec), fără o analiză a fondului solicitării.

În speţă, deşi în dosarul administrativ de daună ar fi trebuit să se regăsească un document de avizare a dosarului de către direcţiile de specialitate din cadrul Fondului, emis în conformitate cu prevederile art. 16 lit. d) din Norma nr. 16/2015 privind Fondul de Garantare a Asiguraţilor, şi care ar fi conţinut menţiunea "Propun aprobare spre plată" sau "Propun respingere plată", acesta nu a putut fi identificat între înscrisurile dosarului respectiv.

Subliniază că în cuprinsul Deciziei de respingere a cererii de plată, pârâtul Fondul de Garantare a Asiguraţilor menţionează un singur motiv de respingere, respectiv atingerea plafonului de plată în cuantum de 450.000 RON prevăzut de art. 4 alin. (1) lit. e) şi art. 15 alin. (2) din Legea nr. 213/2015.

Concluzionând, recurenta-reclamantă a apreciat că instanţa de fond a interpretat şi aplicat în mod greşit prevederile de drept material, în speţă dispoziţiile art. 18 din Legea nr. 554/2004, precum şi dispoziţiile art. 16 din Norma ASF nr. 16/2015 privind Fondul de Garantare a Asiguraţilor, apreciind că nu ar fi îndeplinite condiţiile prevăzute de lege pentru obligarea directă a pârâtului la plata sumelor solicitate prin cererea de plată.

3.2. Prin recursul său, pârâtul Fondul de Garantare a Asiguraţilor a solicitat casarea în parte a hotărârii recurate şi, în rejudecare, respingerea în tot a cererii de chemare în judecată.

În motivarea căii de atac recurentul-pârât a susţinut, referitor la calitatea de creditor de asigurare al A., în sensul Legii nr. 213/2015, greşita interpretare a dispoziţiilor art. 4 alin. (1) lit. b) pct. (iii) din Legea nr. 213/2015, premisa de la care pleacă instanţa fiind una eronată şi negăsindu-şi suportul în dispoziţiile legale incidente.

A făcut trimitere la definiţiile date de Legea nr. 213/2015 cu referire la noţiunile de creditori de asigurări şi creanţă de asigurare.

Potrivit recurentului, creanţa contestatoarei este o creanţă de asigurare proprie şi exclusivă, in condiţiile în care îşi exercită un drept de regres în nume propriu împotriva asigurătorului de răspundere civilă obligatorie, în speţă B. - societate aflată în faliment.

Astfel, dreptul de regres nu este un drept nou, în sensul de conţinut în patrimoniul asigurătorului, acest drept, obţinut ca efect al subrogării, fiind un drept propriu asigurătorului CASCO care a efectuat plata indemnizaţiei către propriul asigurat.

În cauză, contestatoarea îşi exercită un drept de regres împotriva asigurătorului de răspundere civilă obligatorie ca urmare a subrogării acestuia în drepturile asiguraţilor despăgubiţi.

Contestatoarea s-a subrogat în drepturile persoanei păgubite, definite drept creditor de asigurare la art. 4 lit. b) din Legea nr. 213/2015, respectiv la art. 3 alin. (1) lit. h) din Legea nr. 503/2004, cu modificările ulterioare, solicitând prin cererea de plată suma ce se cuvenea acesteia din disponibilităţile Fondului, urmând în acest sens procedura administrativă de plată reglementată de Legea nr. 213/2015, supunându-se rigorilor şi limitelor impuse de acest act normativ.

În continuare, recurentul a susţinut că interpretarea dată de prima instanţă dispoziţiilor art. 15 alin. (2) din Legea nr. 213/2015 adaugă la lege, având în vedere că legea prevede în mod neechivoc faptul că plafonarea se aplică pe creditor de asigurare şi nu pe contract de asigurare cum reţine instanţa.

A reluat definiţiile date de Legea nr. 213/2015 cu referire la noţiunile de creditor de asigurare şi creanţă de asigurare, ce se regăsesc în conţinutul art. 4 din lege, precizând că legea defineşte chiar plafonul de garantare în cadrul acestui text de lege, făcând trimitere şi la limitele de despăgubire stabilite prin Norma ASF nr. 23/2014 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă, la art. 24 lit. a) şi b), invocând, totodată, Ordinele CSA nr. 5/2010 şi nr. 11/2011.

A mai apreciat recurentul că prima instanţă a ignorat şi dispoziţiile art. 2 alin. (1) coroborat cu art. 11 alin. (1) din Legea nr. 213/2015, raportat la art. 9 alin. (1) şi (2) din Norma ASF nr. 16/2015, dispoziţii care determină scopul înfiinţării Fondului, ca schemă de garantare în domeniul asigurărilor, respectiv protejarea creditorilor de asigurări de consecinţele insolvenţei unui asigurător, asigurând totodată efectuarea plăţii indemnizaţiilor/despăgubirilor din disponibilităţile sale, către creditorii de asigurări, potrivit condiţiilor şi plafonului de garantare stabilite de lege.

Or, nu se poate susţine că Fondul preia obligaţiile asigurătorului în faliment, obligaţii rezultate din contractele de asigurare facultative/obligatorii, în care asigurătorul este parte, fiind astfel evident că nu are calitatea de continuator sau succesor al unui asigurător aflat în faliment.

Astfel, a apreciat că interpretarea dată de către prima instanţă este de natură să încalce flagrant scopul înfiinţării Fondului şi modalitatea de funcţionare a mecanismului garantării, prevăzut de art. 2 alin. (1) şi (3) şi art. 11 din Legea nr. 213/2015.

În acest sens, a cerut să fie avut în vedere faptul că introducerea de către legiuitor, prin Legea nr. 213/2015, a plafonului maxim care poate fi obţinut de un creditor de asigurări este justificată tocmai de nevoia de a proteja asiguraţii şi, mai ales, asiguratul RCA de o eventuală plată a daunei, iar, pe de altă parte, necesitatea limitării acoperirii daunelor la un plafon de garantare maxim, rezultă din faptul că Fondul nu preia funcţiile unui asigurător, ci doar reprezintă un ultim resort (o ultimă sursă) de acoperire a despăgubirilor pentru creditorii de asigurări ai unei societăţi de asigurare în faliment.

Totodată, recurentul a solicitat să se constate, contrar celor reţinute de prima instanţă, că determinarea calităţii de creditor de asigurare a intimatei-reclamante nu se face în raport de fiecare contract de asigurare încheiat cu asigurătorul în faliment, iar ca natură juridică, acţiunea de regres este o acţiune de recuperare a unor sume achitate către asiguraţi, iar nu o acţiune în despăgubire.

Potrivit recurentului, prima instanţă a înlăturat în mod nelegal susţinerile Fondului referitoare la corelarea procedurii derulate în baza Legii nr. 213/2015 cu procedura de faliment a societăţii B., susţinând că hotărârea atacată este dată cu aplicarea greşită a prevederilor art. 2, art. 4 alin. (2), art. 12, art. 17 şi art. 18 din Legea nr. 213/2015, a dispoziţiilor art. 22 din Legea nr. 503/2004, cu modificările ulterioare, precum şi a prevederilor art. 252, art. 258 lit. c), art. 252 alin. (2), art. 266, art. 330 alin. (2), (3) şi (5) din Legea nr. 85/2014, făcând o amplă trimitere la procedura urmată de Fond.

Astfel, A. figurează ca un singur creditor de asigurare în Tabelul Preliminar al creanţelor debitoarei B. faliment, în tabel precizându-se că are o creanţă scadentă în cuantum de 450.000 RON înscrisă sub condiţia rezolutorie a plăţii de către FGA a acestei sume, respectiv a plafonului de garantare prevăzut de Legea nr. 213/2015, pe creditor de asigurare.

A. nu a contestat înscrierea creanţei sale în cuantum de 450.000 RON sub condiţie rezolutorie în tabelul de creanţe şi nici menţiunile, măsurile dispuse de lichidatorul judiciar, deşi ar fi avut acest drept, în condiţiile art. 259 alin. (1) din Legea nr. 85/2016.

Astfel, în mod corect a apreciat FGA că reclamanta este unic creditor de asigurare şi, în consecinţă, a aplicat plafonul stabilit de prevederile art. 15 alin. (2) din Legea nr. 213/2015 prin raportare la această calitate.

4. Apărările formulate în cauză

Recurenta-reclamantă şi recurentul-pârât au depus întâmpinări în dosarul instanţei de recurs, solcitând respingerea recursului declarat de partea adversă, ca nefondat.

Prin întâmpinarea sa, recurenta-reclamantă a invocat şi excepţia nulităţii recursului declarat de pârâtul Fondul de Garantare a Asiguraţilor.

5. Aspecte procedurale

Excepţia nulităţii recursului declarat de pârâtul Fondul de Garantare a Asiguraţilor, invocată prin întâmpinare de recurenta-reclamantă A. S.A., a fost respinsă pentru argumentele arătate în partea introductivă a prezentei hotărâri.

6. Procedura de soluţionare a recursului

Având în vedere Hotărârea Colegiului de Conducere nr. 106 din data de 20 septembrie 2018, prin care s-a luat act de hotărârea Plenului judecătorilor secţiei de contencios administrativ şi fiscal a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie adoptată la data de 13 septembrie 2018, în sensul că procedura de filtrare a recursurilor reglementată prin dispoziţiile art. 493 C. proc. civ. este incompatibilă cu specificul contenciosului administrativ şi fiscal, a fost fixat termen pentru soluţionarea recursului de faţă, la data de 8 aprilie 2020. La acest termen, dosarul a fost suspendat de drept, conform art. 42 alin. (6) din Decretul Preşedintelui României nr. 195/16.03.2020 privind instituirea stării de urgenţă pe teritoriul României, fără efectuarea vreunui act de procedură. Ulterior, prin rezoluţia din 19 mai 2020, a fost fixat termen pentru soluţionarea recursului la data de 15 iulie 2020.

II. Soluţia instanţei de recurs

Înalta Curte, examinând sentinţa atacată, în raport cu actele şi lucrările dosarului, cu motivele invocate de recurenţi, precum şi cu dispoziţiile legale incidente în cauză, constată că recursurile sunt nefondate.

II.1. În ceea ce priveşte recursul formulat de reclamanta A. S.A., instanţa de control judiciar constată că este incident motivul de recurs prevăzut de art. 488 alin. (1) pct. 5 C. proc. civ., criticile referindu-se la neobligarea directă a pârâtului la plata sumelor solicitate în temeiul cererii de plată formulate, în conformitate cu dispoziţiile art. 18 alin. (1) din Legea nr. 554/2004, respectiv la neexercitarea controlului de plină jurisdicţie în contencios administrativ.

Astfel, deşi a reţinut dispoziţiile art. 18 alin. (1) din Legea nr. 554/2004, instanţa de fond a interpretat şi aplicat greşit aceste norme, considerând că prin obligarea directă a Fondului de Garantare a Asiguraţilor la plata sumei pretinse, ar imixtiona în activitatea acestui organ administrativ.

Înalta Curte constată că sunt nefondate criticile recurentei-reclamante.

Instanţa de contencios administrativ soluţionează acţiunea reclamantei în temeiul Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004, iar potrivit art. 18 alin. (1) din acest act normativ, poate dispune, după caz, anularea, în tot sau în parte, a actului administrativ, obligarea autorităţii publice la emiterea unui act administrativ, la eliberarea altui înscris sau la efectuarea unei anumite operaţiuni administrative. În ipoteza anulării în întregime a actului administrativ, va fi obligată autoritatea pârâtă, dacă este cazul, să emită un alt act administrativ.

În cauză, autoritatea pârâtă a respins cererea de plată depusă de reclamantă doar pe considerentul depăşirii plafonului de 450.000 RON, fără a se face nicio referire la temeinicia/dovedirea pretenţiei sau la corectitudinea calculării sumei solicitate, motiv pentru care instanţa de contencios administrativ poate obliga autoritatea numai la soluţionarea cererii de plată, nu şi la plata sumei pretinse.

Devreme ce autoritatea publică nu a procedat la o examinare pe fond a cererii, instanţa nu se poate substitui organului administrativ, apreciind în mod direct asupra îndeplinirii de către recurenta-reclamantă a condiţiilor prevăzute de lege, astfel că recursul reclamantei sub acest aspect urmează a fi respins.

II.2. În ceea ce priveşte recursul formulat de pârâtul Fondul de Garantare a Asiguraţilor, instanţa de control judiciar reţine că, la soluţionarea cererii societăţii reclamante, recurentul-pârât a avut în vedere că în privinţa acesteia (care ar reprezenta un unic creditor de asigurare şi în cadrul procedurii de faliment a B. deja s-a aprobat şi achitat suma de 450.000 RON din disponibilităţile Fondului, limită maximă prevăzută de Legea nr. 213/2015, pe creditor de asigurare, nu pe creanţe de asigurare.

Curtea de Apel Bucureşti a admis în parte cererea formulată de reclamantă, în sensul anulării deciziei atacate şi a obligat pârâtul la reanalizarea cererii de plată formulate de reclamantă, respingând în rest cererea de chemare în judecată.

În esenţă, judecătorul fondului a reţinut că plafonul de garantare prevăzut de dispoziţiile art. 4 alin. (1) lit. e) şi art. 15 alin. (2) din Legea nr. 213/2015 ("nivelul maxim al garantării pe un creditor de asigurare al asigurătorului în faliment") nu poate face abstracţie de definiţia creditorului, prin raportare la un singur contract de asigurare, apreciind astfel că plafonul de 450.000 de RON este incident pentru drepturile izvorâte primar dintr-un singur contract de asigurare încheiat cu debitorul falit.

Prin urmare, a apreciat că decizia contestată încalcă normele juridice cu forţă superioară şi anume dispoziţiile Legii nr. 213/2015, fiind nelegală şi vătămând dreptul reclamantei de a-i fi analizată cererea de plată pe fond.

În cauză nu se poate reţine incidenţa motivului de casare prevăzut de art. 488 alin. (1) pct. 8 C. proc. civ. cărora li se pot circumscrie criticile invocate de recurentul-pârât.

Înalta Curte constată că sunt nefondate criticile recurentului-pârât, care vizează, în esenţă, înţelesul noţiunii de creditor de asigurare/creditor unic de asigurare raportat la existenţa plafonului maxim în sumă de 450.000 RON.

Din această perspectivă este relevantă Decizia nr. 29/02.03.2020 pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept, ca urmare a sesizării Înaltei Curte de Casaţie şi Justiţie, secţia de contencios administrativ şi fiscal, prin încheierea din 30 octombrie 2019 dată în Dosarul nr. x/2017, asupra următoarelor chestiuni de drept:

- dacă prin creditor de asigurare, în sensul definit de art. 4 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 213/2015 privind Fondul de garantare a asiguraţilor (Legea nr. 213/2015), se înţelege şi societatea de asigurare care a despăgubit pe asiguratul său, titulară a dreptului de regres izvorât dintr-o poliţă CASCO împotriva asigurătorului de răspundere civilă obligatorie aflat în faliment, sau, dimpotrivă, constituie unic creditor de asigurare în aplicarea dispoziţiilor art. 3 lit. h) din Legea nr. 503/2004 privind redresarea financiară, falimentul, dizolvarea şi lichidarea voluntară în activitatea de asigurări, republicată, cu modificările şi completările ulterioare (Legea nr. 503/2004) pentru toate creanţele sale neonorate de societatea de asigurare aflată în faliment;

- dacă prin creanţa de asigurare, în sensul definit de art. 4 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 213/2015, se înţelege şi creanţa izvorâtă din dreptul de regres al societăţii de asigurare care a despăgubit pe asiguratul său împotriva asigurătorului de răspundere civilă obligatorie aflat în faliment;

- dacă plafonul de 450.000 RON stabilit de art. 15 alin. (2) din Legea nr. 213/2015 se aplică pe creditor de asigurare, indiferent de numărul creanţelor, sau pe creanţe de asigurare, în situaţiile în care se exercită dreptul de regres de către societatea de asigurare care a efectuat plata indemnizaţiei către propriul asigurat, ca efect al subrogării în drepturile asigurătorului CASCO, pentru fiecare creanţă în parte.

- dacă prin creditor de asigurare în sensul definit de art. 4 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 213/2015 se înţelege şi societatea de asigurare, care a despăgubit pe asiguratul său, titulară a dreptului de regres izvorât dintr-o poliţă CASCO, împotriva asigurătorului de răspundere civilă obligatorie aflat în faliment, sau, dimpotrivă, constituie unic creditor de asigurare în aplicarea dispoziţiilor art. 3 lit. h) din Legea nr. 503/2004 privind redresarea financiară, falimentul, dizolvarea şi lichidarea voluntară în activitatea de asigurări, pentru toate creanţele sale neonorate de societatea de asigurare aflată în faliment;

- dacă prin creanţa de asigurare, în sensul definit de art. 4 alin. (2) lit. a) din Legea nr. 213/2015, se înţelege şi creanţa izvorâtă din dreptul de regres al societăţii de asigurare, care a despăgubit pe asiguratul său împotriva asigurătorului de răspundere civilă obligatorie aflat în faliment;

- dacă plafonul de 450.000 RON stabilit de art. 15 alin. (2) din Legea nr. 213/2015 se aplică pe creditor de asigurare, indiferent de numărul creanţelor, sau pe creanţe de asigurare, în situaţiile în care se exercită dreptul de regres de către societatea de asigurare care a efectuat plata indemnizaţiei către propriul asigurat, ca efect al subrogării în drepturile asigurătorului CASCO, pentru fiecare creanţă în parte.

Prin Decizia nr. 29/02.03.2020, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept, admiţând sesizarea formulată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, secţia de contencios administrativ şi fiscal, în Dosarul nr. x/2017, a stabilit că:

"În interpretarea dispoziţiilor art. 4 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 213/2015 privind Fondul de garantare a asiguraţilor, prin creditor de asigurare se înţelege şi societatea de asigurare care a despăgubit pe asiguratul său, titulară a dreptului de regres izvorât dintr-o poliţă CASCO împotriva asigurătorului de răspundere civilă obligatorie aflat în faliment.

În interpretarea dispoziţiilor art. 4 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 213/2015, prin creanţă de asigurare se înţelege şi creanţa izvorâtă din dreptul de regres al societăţii de asigurare care a despăgubit pe asiguratul său împotriva asigurătorului de răspundere civilă obligatorie aflat în faliment.

În interpretarea dispoziţiilor art. 15 alin. (2) din Legea nr. 213/2015, plafonul de 450.000 RON se aplică pe creanţe de asigurare, în situaţiile în care se exercită dreptul de regres de către societatea de asigurare care a efectuat plata indemnizaţiei către propriul asigurat, ca efect al subrogării în drepturile asiguratului CASCO, pentru fiecare creanţă în parte".

Aşadar, potrivit Deciziei nr. 29/02.03.2020, publicată în Monitorul Oficial al României nr. 509 din 15 iunie 2020, obligatorie pentru instanţele de judecată în temeiul art. 521 alin. (3) din C. proc. civ., prin creditor de asigurare se înţelege şi societatea de asigurare care a despăgubit pe asiguratul său, titulară a dreptului de regres izvorât dintr-o poliţă CASCO împotriva asigurătorului de răspundere civilă obligatorie aflat în faliment.

De asemenea, din aceeaşi decizie reiese că prin creanţă de asigurare se înţelege şi creanţa izvorâtă din dreptul de regres al societăţii de asigurare care a despăgubit pe asiguratul său împotriva asigurătorului de răspundere civilă obligatorie aflat în faliment, iar plafonul de 450.000 RON se aplică pe creanţe de asigurare, în situaţiile în care se execută dreptul de regres de către societatea de asigurare care a efectuat plata indemnizaţiilor către propriul asigurat, ca efect al subrogării în drepturile asiguratului CASCO pentru fiecare creanţă în parte.

În aceste condiţii, Înalta Curte constată că sunt nefondate criticile privitoare la interpretarea şi aplicarea de către judecătorul fondului a normelor de drept material, cu referire la art. 4 alin. (1) lit. e) şi art. 15 alin. (2) din Legea nr. 213/2015, situaţie în care nu se mai impune dezvoltarea argumentelor şi considerentelor instanţei de recurs asupra problemelor de drept care formează obiectul criticilor formulate în calea de atac, toate acestea fiind dezlegate prin decizia amintită (Decizia nr. 29/02.03.2020 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie - Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept).

Prin urmare, toate criticile formulate de către recurentul-pârât sunt nefondate, soluţia pronunţată de prima instanţă reflectând interpretarea şi aplicarea corectă a prevederilor legale incidente cauzei.

Pentru considerentele expuse, constatând că motivele invocate prin cererile de recurs de către recurenţi nu sunt în măsură să conducă la reformarea acesteia, în temeiul art. 496 alin. (1) C. proc. civ., raportat la art. 20 alin. (1) din Legea nr. 554/2004, Înalta Curte va respinge ambele recursuri, ca nefondate.

PENTRU ACESTE MOTIVE,

ÎN NUMELE LEGII

D E C I D E

Respinge recursurile declarate de reclamanta A. S.A. şi de pârâtul Fondul de Garantare a Asiguraţilor împotriva sentinţei civile nr. 2049 din 31 mai 2017, pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti, secţia a VIII-a contencios administrativ şi fiscal, ca nefondate.

Definitivă.

Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 15 iulie 2020.