Insurer’s appeal admitted; Guarantee Fund’s refusal annulled, claim remanded for merits review, sum sought denied.
Legislator summary
AI generatedThe court admitted the insurer's appeal, vacated the lower court's dismissal, and partly granted the action: it annulled the Guarantee Fund's decision refusing payment and ordered the Fund to re-examine the payment claim on the merits, but denied the claim for the specific sum sought. The dispute arose when the Fund refused to pay an insurance claim under Law No. 213/2015, citing that the insurer, as a single insurance creditor, had already reached the 450,000 RON statutory cap across multiple claim files. The decisive legal basis was the binding preliminary ruling (Decision No. 29/2020) interpreting Articles 4(1)(a)–(b) and 15(2) of Law No. 213/2015: a subrogated insurer is an "insurance creditor" for each CASCO claim, and the 450,000 RON cap applies per individual claim, not to the aggregate portfolio; the Fund's refusal based on the aggregate cap was therefore unlawful, and remand was ordered because the Fund had not assessed the claim's statutory conditions.
Legislator headnote
AI generatedart. 488 alin. (1) pct. 8 din C. proc. civ, art. 15 alin. (2) din Legea nr. 213/2015, art. 4 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 213/2015, art. 4 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 213/2015, art. 496 alin. (1) din C. proc. civ, art. 20 din Legea nr. 554/2004; Insurer’s appeal admitted; Guarantee Fund’s refusal annulled, claim remanded for merits review, sum sought denied: The dispute arose when the Fund refused to pay an insurance claim under Law No. 213/2015, citing that the insurer, as a single insurance creditor, had already reached the 450,000 RON statutory cap across multiple claim files. The decisive legal basis was the binding preliminary ruling (Decision No. 29/2020) interpreting Articles 4(1)(a)–(b) and 15(2) of Law No. 213/2015: a subrogated insurer is an "insurance creditor" for each CASCO claim, and the 450,000 RON cap applies per individual claim, not to the aggregate portfolio; the Fund's refusal based on the aggregate cap was therefore unlawful, and remand was ordered because the Fund had not assessed the claim's statutory conditions.
Keywords
AI generatedCited Legislation
AI generatedRelated Decisions
AI generatedKey legal questions extracted by Legislator
AI generatedLegal basis for admitting the appeal and cassation of the lower court's decision.
Legal basis for annulling the administrative decision and ordering the authority to re-examine the application.
Full text
Şedinţa publică din data de 5 noiembrie 2020
Asupra recursului de faţă;
Din examinarea lucrărilor din dosar, constată următoarele:
I. Circumstanţele cauzei
1.1. Cadrul procesual
Prin cererea înregistrată la data de 3 martie 2017 pe rolul Curţii de Apel Bucureşti, cerere modificată în 9 iunie 2017, reclamanta S.C. A. S.A. a solicitat instanţei, în contradictoriu cu pârâtul FONDUL DE GARANTARE A ASIGURAŢILOR, anularea Deciziei nr. 4256/15.02.2017 emisă de Fondul de Garantare a Asiguraţilor, cu cheltuieli de judecată.
1.2. Hotărârea pronunţată de instanţa de fond
Prin sentinţa civilă nr. 1030 din 7 martie 2018 pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti, secţia a VIII-a contencios administrativ şi fiscal a fost respinsă ca nefondată acţiunea reclamantei.
1.3. Cererea de recurs
Împotriva hotărârii pronunţate de instanţa de fond a formulat recurs reclamanta A. S.A., fiind criticată sentinţa atacată pentru motivul de casare prevăzut de art. 488 alin. (1) pct. 8 din C. proc. civ.
Recurenta a arătat că în ceea ce priveşte interpretarea şi aplicarea dispoziţiilor Legii nr. 213/2015, apreciază că hotărârea instanţei este nelegală, întrucât recurentei-reclamante nu i se poate aplica regimul juridic al unui singur creditor de asigurare.
A susţinut recurenta că având în vedere calitatea de unic creditor în procedura insolvenţei nu poate fi atrasă şi calitatea de unic creditor în raporturile cu intimatul-pârât FGA.
Recurenta a arătat că interpretarea dată de instanţa de fond dispoziţiilor legale este una nejustificat de restrictivă
1.4. Apărările intimatei
Prin întâmpinarea depusă la dosarul de recurs, intimatul Fondul de Garantare a Asiguraţilor a solicitat respingerea recursului ca nefondat şi menţinerea ca temeinică şi legală a hotărârii pronunţate de instanţa de fond, cu obligarea la plata cheltuielilor de judecată.
II. Decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie
Analizând actele şi lucrările cauzei, Înalta Curte va admite recursul declarat de S.C. A. S.A., va casa sentinţa atacată şi, rejudecând cauza, va admite în parte acţiunea, în sensul că va anula Decizia nr. 4256/15.02.2017 emisă de pârâtul FGA şi va obliga pârâtul să soluţioneze pe fond cererea de plată formulată de reclamantă, având în vedere considerentele ce urmează.
2.1. Argumentele de fapt şi de drept relevante.
Prin cererea introductivă reclamanta S.C. A. S.A. a solicitat anularea Deciziei nr. 4256/15.02.2017 emisă de pârâtul Fondul de Garantare a Asiguraţilor prin care a refuzat plata către reclamantă a sumei de 27.019 RON, cu consecinţa obligării FGA la plata sumei solicitate conform cererii de plată.
Instanţa de primă jurisdicţie a respins cererea formulată. Pentru a pronunţa această hotărâre, instanţa de fond a reţinut că prin Decizia nr. 4256/15.02.2017, FGA a refuzat plata sumei pretinse de reclamantă, motivat de faptul că potrivit art. 4 alin. (1) lit. e) coroborat cu art. 15 alin. (2) din Legea nr. 213/2015, FGA are obligaţia de plată doar până la un plafon de 450.000 RON pe creditor de asigurare, iar FGA a plătit deja reclamantei, în baza altor dosare de daună, diverse sume; iar, la acest moment, adunând aceste sume anterior plătite, rezultă că s-a atins plafonul de 450.000 RON.
Instanţa de fond analizând actul atacat a apreciat că pârâtul a interpretat şi aplicat corect dispoziţiile art. 4 alin. (1) lit. e) coroborate cu cele ale art. 15 alin. (2) din Legea nr. 213/2015, în sensul că reclamanta reprezintă un unic creditor de asigurare al asigurătorului în faliment B., putând recupera suma maximă de 450.000 de RON din disponibilităţile Fondului. Instanţa de fond a reţinut că pârâtul nu a negat dreptul reclamantei de a-i fi garantată plata despăgubirii din disponibilităţile Fondului, acesta fiind recunoscut prin plăţile efectuate până la momentul atingerii plafonului legal maxim.
Instanţa de fond a reţinut că legiuitorul a impus plafonul maxim pe "un creditor de asigurare al asigurătorului aflat în faliment", iar disputa dintre părţile litigante privind înţelesul acestei noţiuni a fost dezlegată de instanţa de fond.
A apreciat instanţa de fond că reclamanta nu poate fi considerată creditor de asigurare pentru fiecare dintre asiguraţii săi Casco, ci reprezintă un singur creditor de asigurare al asigurătorului aflat în faliment, cumulând creanţele de asigurare pentru care a formulat cereri de plată din disponibilităţile Fondului.
Curtea de Apel Bucureşti a reţinut că introducerea de către legiuitor a plafonului maxim care se poate obţine de un creditor de asigurări este justificată tocmai de nevoia de a proteja asiguraţii, prin acoperirea în mod egal a creanţelor de asigurări deţinute împotriva asigurătorului în faliment, până la concurenţa sumei de 450.000 RON, iar nu prin garantarea plăţii integrale a tuturor creanţelor de asigurări.
Analizând criticile formulate de recurentă, Înalta Curte reţine că este fondat motivul de casare prevăzut de dispoziţiile art. 488 alin. (1) pct. 8 din C. proc. civ., având în vedere că ulterior pronunţării sentinţei recurate, prin Decizia nr. 29 din 02.03.2020, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept a constatat că:
"În interpretarea dispoziţiilor art. 4 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 213/2015 privind Fondul de garantare a asiguraţilor, prin creditor de asigurare se înţelege şi societatea de asigurare care a despăgubit pe asiguratul său, titulară a dreptului de regres izvorât dintr-o poliţă CASCO împotriva asigurătorului de răspundere civilă obligatorie aflat în faliment.
În interpretarea dispoziţiilor art. 4 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 213/2015, prin creanţă de asigurare se înţelege şi creanţa izvorâtă din dreptul de regres al societăţii de asigurare care a despăgubit pe asiguratul său împotriva asigurătorului de răspundere civilă obligatorie aflat în faliment.
În interpretarea dispoziţiilor art. 15 alin. (2) din Legea nr. 213/2015, plafonul de 450.000 RON se aplică pe creanţe de asigurare, în situaţiile în care se exercită dreptul de regres de către societatea de asigurare care a efectuat plata indemnizaţiei către propriul asigurat, ca efect al subrogării în drepturile asiguratului CASCO, pentru fiecare creanţă în parte."
Înalta Curte are în vedere următoarele considerente ale deciziei nr. 29/2020, relevante pentru modalitatea de interpretare a dispoziţiilor care reglementează plafonul maxim de despăgubire:
"157. Interpretarea prevederilor art. 15 alin. (2) din lege în sensul plafonării despăgubirii pe creditor de asigurare, afectează esenţial nu numai conţinutul obligaţiei legale de garanţie care incumbă Fondului de garantare a asiguraţilor, dar şi dreptul societăţii de asigurare de a fi despăgubită, în cazul fiecărui dosar de daună, ceea ce aduce atingere dispoziţiilor legale, în contextul în care finalitatea creării Fondului de garantare a fost aceea de a prelua riscurile din piaţă în scopul protejării creditorilor de asigurare de consecinţele insolvenţei unui asigurător, urmare a producerii unui risc asigurat.
158. În contextul dat, prezintă importanţă şi faptul că scopul înfiinţării Fondului de garantare, astfel cum este menţionat în cuprinsul expunerii de motive la Legea nr. 213/2015, este acela de "plată din disponibilităţile sale a despăgubirii/indemnizaţiilor rezultate din contractele de asigurare facultativă şi obligatorii în cazul insolvenţei unui asigurător."
159. Instituirea plafonului legal de garantare pe creditor de asigurare nu se justifică nici din perspectiva protejării interesului public, având în vedere că se realizează o limitare a plăţilor către asigurătorii de răspundere facultativă care se adresează Fondului de garantare, ca urmare a subrogării în drepturile asiguraţilor, ceea ce conduce, în fapt, la defavorizarea persoanelor îndreptăţite la recuperarea prejudiciului.
160. În consecinţă, plafonul stabilit de art. 15 alin. (2) din Legea nr. 213/2015, priveşte fiecare creanţă deţinută de asigurătorul CASCO ca urmare a subrogării în numele persoanei asigurate sau a beneficiarului asigurării, iar nu întregul portofoliu de creanţe deţinute ca urmare a mai multor operaţiuni de subrogare."
Având în vedere decizia pronunţată de instanţa supremă, Înalta Curte constată că este dezlegată atât interpretarea cu privire la creditorul de asigurare, cât şi interpretarea cu privire la plafonul maxim admis pe creditor de asigurare, considerent pentru care văzând decizia emisă de intimatul-pârât, instanţa de recurs constată că a fost emisă cu nerespectarea dispoziţiilor art. 4 alin. (1) lit. a) şi b) din Legea nr. 213/2015, precum şi a dispoziţiilor art. 15 alin. (2) din Legea nr. 213/2015, motiv pentru care va fi anulată.
Înalta Curte va obliga intimatul-pârât să soluţioneze pe fond cererea de plată formulată de reclamantă, cu privire la suma ce se solicită a fi plătită, fiind respinsă cererea de obligare a intimatului-pârât la plata sumei solicitate.
Înalta Curte va respinge cererea de plată a sumei solicitate de recurenta-reclamantă având în vedere faptul că intimatul-pârât a respins cererea reclamantei de plată reţinând că creditorul de asigurare a atins plafonul maxim de 450.000 RON, fără a analiza îndeplinirea condiţiilor prevăzute de lege pentru acordarea sumei de plată solicitate.
Or, Înalta Curte nu se poate pronunţa cu privire la cererea de plată formulată de reclamantă, întrucât ar însemna să se substituie autorităţii publice care nu a analizat îndeplinirea tuturor condiţiilor legale pentru aprobarea unei astfel de cereri, având în vedere că autoritatea s-a limitat să constate că reclamanta a depăşit deja plafonul prevăzut de lege. În aceste condiţii, singura consecinţă admisibilă este aceea de obligare a autorităţii publice la reanalizarea cererii cu luarea în considerare a aspectelor tranşate în prezentul litigiu.
2.2. Temeiul legal al soluţiei adoptate în recurs.
Pentru considerentele expuse, în temeiul art. 496 alin. (1) din C. proc. civ. coroborat cu art. 20 din Legea nr. 554/2004, Înalta Curte va admite recursul declarat, va casa sentinţa atacată şi, rejudecând cauza, va admite în parte acţiunea, în sensul că va anula decizia emisă de pârâtul FGA şi va obliga pârâtul să soluţioneze pe fond cererea de plată formulată de reclamantă.
PENTRU ACESTE MOTIVE
ÎN NUMELE LEGII
D E C I D E
Admite recursul formulat de reclamanta A. S.A. împotriva sentinţei civile nr. 1030 din 7 martie 2018 pronunţate de Curtea de Apel Bucureşti, secţia a VIII-a contencios administrativ şi fiscal.
Casează sentinţa atacată şi, rejudecând:
Admite în parte acţiunea reclamantei.
Anulează Decizia nr. 4256/15.02.2017 emisă de pârâtul Fondul de Garantare a Asiguraţilor.
Obligă pârâtul Fondul de Garantare a Asiguraţilor să soluţioneze pe fond cererea de plată nr. x/27.01.2016 formulată de reclamantă.
Definitivă.
Soluţia va fi pusă la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei.
Pronunţată astăzi, 5 noiembrie 2020.