Legislator Case Law & Legislation
Decizia nr. 3439/2020 AI generated

Application of the 450,000 RON guarantee cap per insurance claim rather than per creditor for subrogated Casco regress

Case Number Decizia nr. 3439/2020
Court / Authority
Jurisdiction Romania (RO)
Decision Date
Outcome Dismissed

Legislator summary

AI generated

The High Court of Cassation and Justice dismissed the appeal of the Guarantees Fund of Insured Persons, leaving the lower court's decision in force that annulled the Fund's refusal decision and ordered it to reanalyze the insurer's claim for indemnification. The dispute concerned a challenge by an insurance company (the subrogated creditor) against the Fund's administrative decision to deny payment of a specific damages claim and late penalties, where the Fund argued that the statutory maximum limit of 450,000 RON had already been exhausted for that creditor across its entire portfolio. The decisive legal basis was the mandatory interpretation established by the High Court's Decision No. 29/2020 under Law No. 213/2015, which clarified that the 450,000 RON guarantee cap applies per insurance claim (specifically per subrogated CASCO regressive right) rather than per individual insurance creditor, thereby invalidating the Fund's aggregation of claims to deny payment.

Legislator headnote

AI generated

art. 453 din C. proc. civ, art. 488 alin. (1) pct. 8 din C. proc. civ, art. 15 alin. (2) din Legea nr. 213/2015, art. 11 din Legea nr. 213/2015, art. 18 din Legea nr. 213/2015, art. 22 din Legea nr. 503/2004; Application of the 450,000 RON guarantee cap per insurance claim rather than per creditor for subrogated Casco regress: The dispute concerned a challenge by an insurance company (the subrogated creditor) against the Fund's administrative decision to deny payment of a specific damages claim and late penalties, where the Fund argued that the statutory maximum limit of 450,000 RON had already been exhausted for that creditor across its entire portfolio. The decisive legal basis was the mandatory interpretation established by the High Court's Decision No. 29/2020 under Law No. 213/2015, which clarified that the 450,000 RON guarantee cap applies per insurance claim (specifically per subrogated CASCO regressive right) rather than per individual insurance creditor, thereby invalidating the Fund's aggregation of claims to deny payment.

Keywords

AI generated
casco insurance insurance guarantee fund right of insurer damages payment insurance company statutory maximum limit

Cited Legislation

AI generated
art. 453 din C. proc. civ
451 şi art. 453 din C. proc. civ.
art. 488 alin. (1) pct. 8 din C. proc. civ
3200 din 18 septembrie 2017, pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti, secţia a VIII-a de contencios administrativ şi fiscal, a declarat recurs pârâtul Fondul de Garantare a Asiguraţilor, întemeiat pe dispoziţiile art. 488 alin.
art. 15 alin. (2) din Legea nr. 213/2015
Printr-un alt set de critici, recurentul-pârât a învederat greşita interpretare dată de prima instanţă dispoziţiilor art. 15 alin. (2) din Legea nr. 213/2015.
art. 11 din Legea nr. 213/2015
(1) şi (3) şi de art. 11 din Legea nr. 213/2015.
art. 18 din Legea nr. 213/2015
17, art. 18 din Legea nr. 213/2015, a prevederilor art.
art. 22 din Legea nr. 503/2004
213/2015, a prevederilor art. 22 din Legea nr. 503/2004, art.
art. 488 alin. (1) pct. 8 C. proc. civ
Pentru argumentele expuse, constatând că sentinţa este legală, nefiind incident motivul de casare prevăzut de art. 488 alin. (1) pct. 8 C. proc. civ., Înalta Curte, în temeiul art.
art. 4 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 213/2015
- a obligat pârâtul la plata către reclamantă a sumei de 650 RON cu titlu de cheltuieli de judecată, respectiv taxă judiciară de timbru în cuantum de 50 de RON şi onorariu de avocat în cuantum de 600 de RON, în condiţiile art. 451 şi art.
AI generated

Key legal questions extracted by Legislator

AI generated
art. 496 alin. (1) din C. proc. civ.

Procedural basis cited in the dispositive to dismiss the appeal as unfounded.

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Şedinţa publică din data de 10 iulie 2020

Asupra recursului de faţă;

Din examinarea lucrărilor din dosar, constată următoarele:

I. Circumstanţele cauzei

1. Obiectul cererii de chemare în judecată

Prin cererea de chemare în judecată înregistrată pe rolul Curţii de Apel Bucureşti, secţia a VIII-a de contencios administrativ şi fiscal, la data de 13 ianuarie 2017, reclamanta A. S.A., în contradictoriu cu pârâtul Fondul de Garantare a Asiguraţilor, a solicitat anularea Deciziei F.G.A. nr. 3260/27.12.2016 şi obligarea pârâtului la plata sumei de 7051,47 RON, compusă din 3458,30 RON reprezentând despăgubire achitată de A. către asiguratul Casco, precum şi la plata sumei de 3593,17 RON reprezentând penalităţi de întârziere, cu obligarea la plata cheltuielilor de judecată.

2. Hotărârea instanţei de fond

Prin sentinţa civilă nr. 3200 din 18 septembrie 2017, Curtea de Apel Bucureşti, secţia a VIII-a de contencios administrativ şi fiscal a dispus următoarele:

- a admis excepţia inadmisibilităţii capătului de cerere în obligare la plată;

- a admis în parte cererea de chemare în judecată formulată de reclamanta A. S.A., în contradictoriu cu pârâtul Fondul de Garantare a Asiguraţilor;

- a anulat Decizia nr. 3260/27.12.2016 emisă de Fondul de Garantare a Asiguraţilor, cu consecinţa obligării pârâtului Fondul de Garantare a Asiguraţilor la reanalizarea cererii de plată nr. x/11.03.2016 formulate de societatea A. S.A.;

- a obligat pârâtul la plata către reclamantă a sumei de 650 RON cu titlu de cheltuieli de judecată, respectiv taxă judiciară de timbru în cuantum de 50 de RON şi onorariu de avocat în cuantum de 600 de RON, în condiţiile art. 451 şi art. 453 din C. proc. civ.

- a respins în rest cererea de chemare în judecată.

3. Calea de atac exercitată în cauză

Împotriva sentinţei civile nr. 3200 din 18 septembrie 2017, pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti, secţia a VIII-a de contencios administrativ şi fiscal, a declarat recurs pârâtul Fondul de Garantare a Asiguraţilor, întemeiat pe dispoziţiile art. 488 alin. (1) pct. 8 din C. proc. civ., solicitând admiterea recursului, casarea în parte a sentinţei recurate şi, în rejudecarea cauzei, respingerea în întregime a cererii de chemare în judecată formulată de către reclamanta A. S.A.

Printr-o primă critică de nelegalitate, recurentul-pârât a susţinut că prima instanţă a interpretat greşit dispoziţiile art. 4 alin. (1) lit. b) pct. (iii) din Legea nr. 213/2015, referitor la calitatea de creditor de asigurare în privinţa reclamantei, apreciind că premisa de la care a plecat instanţa de fond este una eronată şi nu îşi găseşte suportul în dispoziţiile legale incidente.

Printr-un alt set de critici, recurentul-pârât a învederat greşita interpretare dată de prima instanţă dispoziţiilor art. 15 alin. (2) din Legea nr. 213/2015. A apreciat că interpretarea dată de instanţa de fond acestor prevederi legale adaugă la lege şi este de natură să încalce flagrant scopul înfiinţării F.G.A., precum şi modalitatea de funcţionarea a mecanismului garantării, prevăzut de art. 2 alin. (1) şi (3) şi de art. 11 din Legea nr. 213/2015. A susţinut că, contrar celor reţinute în considerentele sentinţei recurate, calitatea de creditor de asigurare a reclamantei nu este determinată în raport de fiecare contract de asigurare încheiat cu asigurătorul în faliment.

Nu în ultimul rând, recurentul-pârât a considerat că, în mod nelegal, prima instanţă a înlăturat susţinerile sale referitoare la corelarea procedurii derulate în baza Legii nr. 213/2015 cu procedura de faliment a societăţii B.. În acest sens, a apreciat că sentinţa recurată este pronunţată cu aplicarea greşită a dispoziţiilor art. 2, art. 4 alin. (2), art. 12, art. 17, art. 18 din Legea nr. 213/2015, a prevederilor art. 22 din Legea nr. 503/2004, art. 252 alin. (2), art. 258 lit. c), art. 266 şi art. 330 alin. (2), (3) şi (5) din Legea nr. 85/2014.

4. Apărările formulate în cauză

4.1. Prin întâmpinarea înregistrată la dosarul cauzei la data de 17 ianuarie 2018, intimata-reclamantă A. S.A. a solicitat respingerea recursului, ca nefondat.

În motivare, a arătat că sentinţa recurată a fost pronunţată cu respectarea dispoziţiilor art. 4 alin. (1) lit. b) pct. III şi ale art. 15 alin. (2) din Legea nr. 213/2015.

II. Soluţia instanţei de recurs

Analizând actele şi lucrările dosarului, precum şi sentinţa recurată, în raport de motivul de casare invocat, Înalta Curte constată că recursul declarat de pârâtul Fondul de Garantare a Asiguraţilor este nefondat, pentru următoarele considerente:

Motivul de recurs prevăzut de art. 488 alin. (1) pct. 8 C. proc. civ., ce vizează aplicarea sau interpretarea greşită a normelor de drept material este nefondat, iar în acest sens, Înalta Curte are în vedere că potrivit acestui motiv de recurs, casarea unor hotărâri se poate cere când hotărârea a fost dată cu încălcarea sau aplicarea greşită a normelor de drept material.

Prin intermediul acestui motiv de recurs poate fi invocată numai încălcarea sau aplicarea greşită a legii materiale, nu şi a legii procesuale. Hotărârea a fost dată cu încălcarea sau aplicarea greşită a legii atunci când instanţa a recurs la textele de lege aplicabile speţei dar, fie le-a încălcat, în litera sau spiritul lor, adăugând sau omiţând unele condiţii pe care textele nu le prevăd, fie le-a aplicat greşit.

În cauza de faţă aceste motive nu sunt incidente, soluţia primei instanţe fiind expresia interpretării şi aplicării corecte a prevederilor legale în raport cu starea de fapt rezultată din probele administrate în procedura judiciară.

Astfel, prin cererea înregistrată la Fondul de Garantare a Asiguraţilor sub numărul x/11.03.2016, reclamanta A. S.A. a solicitat plata sumei de 3458,30 RON, reprezentând despăgubiri achitate de reclamantă asiguratului său Casco, persoană păgubită în urma implicării într-un eveniment rutier alături de o terţă persoană ce deţinea asigurare R.C.A. eliberată de B. S.A., precum şi suma de 3593,17 RON, reprezentând penalităţi de întârziere.

Prin Decizia nr. 3260/27.12.2016, recurentul-pârât Fondul de Garantare a Asiguraţilor a respins cererea de plată formulată de societatea A. S.A., în esenţă, în baza dispoziţiile art. 4 alin. (1) lit. e) coroborate cu cele ale art. 15 alin. (2) din Legea 213/2015 privind Fondul de garantare a asiguraţilor. Pentru a dispune respingerea cererii de plată, recurentul-pârât a avut în vedere exclusiv faptul că în privinţa intimatei-reclamante (care ar reprezenta un unic creditor de asigurare şi în cadrul procedurii de faliment a B. S.A.) deja s-a aprobat şi achitat suma de 450.000 RON din disponibilităţile Fondului, limită maximă prevăzută de Legea nr. 213/2015, pe creditor de asigurare, nu pe creanţe de asigurare.

Înalta Curte, examinând cererea de recurs, constată că motivele de nelegalitate expuse de pârât pot fi grupate şi rezumate după cum urmează:

- critici vizând greşita aplicare a dispoziţiilor art. 15 alin. (2) din Legea nr. 213/2015, respectiv cu privire la plafonul maxim al despăgubirilor, în sumă de 450.000 RON pe creditor de asigurare, iar nu pe creanţă de asigurare;

- critici vizând greşita aplicare a dispoziţiilor art. 4 alin. (1) lit. b) pct. (iii) din Legea nr. 213/2015, referitor la calitatea de creditor de asigurare al intimatei-reclamante;

- critici privind incidenţa procedurii falimentului asigurătorului B. în privinţa modului de soluţionare a prezentei cereri de plată.

Referitor la criticile vizând modalitatea de interpretare şi aplicare a dispoziţiilor art. 15 alin. (2) din Legea nr. 213/2015, vizând plafonul maxim de despăgubire, Înalta Curte constată că acestea sunt nefondate şi vor fi respinse în consecinţă.

Astfel, ulterior pronunţării sentinţei recurate, prin Decizia nr. 29 din 02 martie 2020, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept a constatat că:

"În interpretarea dispoziţiilor art. 4 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 213/2015 privind Fondul de garantare a asiguraţilor, prin creditor de asigurare se înţelege şi societatea de asigurare care a despăgubit pe asiguratul său, titulară a dreptului de regres izvorât dintr-o poliţă CASCO împotriva asigurătorului de răspundere civilă obligatorie aflat în faliment.

În interpretarea dispoziţiilor art. 4 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 213/2015, prin creanţă de asigurare se înţelege şi creanţa izvorâtă din dreptul de regres al societăţii de asigurare care a despăgubit pe asiguratul său împotriva asigurătorului de răspundere civilă obligatorie aflat în faliment.

În interpretarea dispoziţiilor art. 15 alin. (2) din Legea nr. 213/2015, plafonul de 450.000 RON se aplică pe creanţe de asigurare, în situaţiile în care se exercită dreptul de regres de către societatea de asigurare care a efectuat plata indemnizaţiei către propriul asigurat, ca efect al subrogării în drepturile asiguratului CASCO, pentru fiecare creanţă în parte."

În acest sens, Înalta Curte va avea în vedere următoarele considerente ale Deciziei nr. 29/2020, relevante pentru modalitatea de interpretare a dispoziţiilor care reglementează plafonul maxim de despăgubire:

"157. Interpretarea prevederilor art. 15 alin. (2) din lege în sensul plafonării despăgubirii pe creditor de asigurare, afectează esenţial nu numai conţinutul obligaţiei legale de garanţie care incumbă Fondului de garantare a asiguraţilor, dar şi dreptul societăţii de asigurare de a fi despăgubită, în cazul fiecărui dosar de daună, ceea ce aduce atingere dispoziţiilor legale, în contextul în care finalitatea creării Fondului de garantare a fost aceea de a prelua riscurile din piaţă în scopul protejării creditorilor de asigurare de consecinţele insolvenţei unui asigurător, urmare a producerii unui risc asigurat.

158. În contextul dat, prezintă importanţă şi faptul că scopul înfiinţării Fondului de garantare, astfel cum este menţionat în cuprinsul expunerii de motive la Legea nr. 213/2015, este acela de "plată din disponibilităţile sale a despăgubirii/indemnizaţiilor rezultate din contractele de asigurare facultativă şi obligatorii în cazul insolvenţei unui asigurător."

159. Instituirea plafonului legal de garantare pe creditor de asigurare nu se justifică nici din perspectiva protejării interesului public, având în vedere că se realizează o limitare a plăţilor către asigurătorii de răspundere facultativă care se adresează Fondului de garantare, ca urmare a subrogării în drepturile asiguraţilor, ceea ce conduce, în fapt, la defavorizarea persoanelor îndreptăţite la recuperarea prejudiciului.

160. În consecinţă, plafonul stabilit de art. 15 alin. (2) din Legea nr. 213/2015, priveşte fiecare creanţă deţinută de asigurătorul CASCO ca urmare a subrogării în numele persoanei asigurate sau a beneficiarului asigurării, iar nu întregul portofoliu de creanţe deţinute ca urmare a mai multor operaţiuni de subrogare."

Faţă de prevederile art. 521 alin. (2) din C. proc. civ., în conformitate cu care dezlegarea dată problemelor de drept este obligatorie pentru toate instanţele de judecată de la data publicării deciziei în Monitorul Oficial al României, Înalta Curte constată că interpretarea şi aplicarea de către prima instanţă a normelor de drept material din cuprinsul Legii nr. 213/2015 (în principal art. 4 alin. (1) lit. a) şi b) şi art. 15 alin. (2), referitoare la calitatea de creditor de asigurare a reclamantei şi la limitele despăgubirii acesteia sunt corecte, fiind congruente celor statuate prin Decizia nr. 29/02.03.2020.

Ca urmare a caracterului obligatoriu al acestei decizii, Înalta Curte apreciază că nu se mai impune dezvoltarea considerentele instanţei de recurs asupra criticilor recurentului-pârât, constatând că decizia prin care a fost respinsă cererea de plată formulată de intimata-reclamantă cu privire la suma de 3458,30 RON (pe motiv că s-a achitat deja suma de 450.000 RON către A., în limita plafonului de garantare prevăzut de Legea nr. 213/2015 pentru un creditor de asigurare şi luând în considerare întregul portofoliu de creanţe deţinute ca urmare a mai multor operaţiuni de subrogare) este nelegală, urmând a fi menţinută soluţia de anulare a acesteia, pronunţată de către prima instanţă. Astfel, argumentele prezentate de către recurentul-pârât, cu privire la legalitatea actului administrativ contestat, sunt neîntemeiate, aspect confirmat şi de considerentele Deciziei nr. 29 din 02 martie 2020, pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept.

În egală măsură, Înalta Curte apreciază a nu mai fi necesară nici analiza motivelor de recurs referitoare la efectele procedurii falimentului asigurătorului, având în vedere că toate argumentele prezentate în susţinerea acestor critici erau subsumate susţinerii interpretării pârâtului asupra chestiunii de drept disputate vizând modul de aplicare a plafonului maxim de despăgubire prevăzut de art. 15 alin. (2) din Legea nr. 213/2015, inclusiv din perspectiva calităţii de creditor de asigurare a societăţii de asigurare care a despăgubit pe asiguratul său, titulară a dreptului de regres izvorât dintr-o poliţă Casco împotriva asigurătorului de răspundere civilă obligatorie aflat în faliment. Or, aceste aspecte au fost dezlegate, cu caracter obligatoriu, prin Decizia nr. 29/02.03.2020, pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept, în sensul celor reţinute de către prima instanţă, determinând pronunţarea de către instanţa de control judiciar a unei soluţii de respingere a acestor critici.

Pentru argumentele expuse, constatând că sentinţa este legală, nefiind incident motivul de casare prevăzut de art. 488 alin. (1) pct. 8 C. proc. civ., Înalta Curte, în temeiul art. 496 alin. (1) din C. proc. civ., va respinge recursul ca nefondat.

PENTRU ACESTE MOTIVE,

ÎN NUMELE LEGII

D E C I D E

Respinge recursul declarat de pârâtul Fondul de Garantare a Asiguraţilor împotriva sentinţei nr. 3200 din 18 septembrie 2017 a Curţii de Apel Bucureşti, secţia a VIII-a contencios administrativ şi fiscal, ca nefondat.

Definitivă.

Pronunţată în şedinţă publică, astăzi 10 iulie 2020.