Legislator Case Law & Legislation
VI U 720/25 AI generated

VI U 720/25 · Sąd powszechny

Case Number VI U 720/25
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome SENTENCE

Legislator summary

AI generated

Decyzją z 19 marca 2025 roku znak: ENP/25/039049808 Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w S. odmówił ubezpieczonej M. G. wznowienia postępowania w sprawie decyzji przyznającej ubezpieczonej prawo do emerytury w wieku powszechnym. W uzasadnieniu decyzji podniesiono brak możliwości wznowienia postępowania w sprawie decyzji z dnia 15 października 2013 roku, z uwagi na nie opublikowanie w Dzienniku Ustaw wyroku Trybunału Konstytucyjnego z dnia 4 czerwca 2024 roku o sygnaturze akt SK 140/20. M. G. odwołała się od tej decyzji, wnosząc o jej zmianę i obliczenie emerytury w wieku powszechnym z należnym jej wyrównaniem, zgodnie z wyrokiem Trybunału Konstytucyjnego z dnia z dnia 4 czerwca 2024 roku.

Legislator headnote

AI generated

art. 2 Konstytucji; VI U 720/25 · Sąd powszechny: wznowienia postępowania w sprawie emerytury w oparciu o treść wyroku Trybunału Konstytucyjnego z 4 czerwca 2024 r. w sprawie o sygn. akt SK 140/20. Kwestionując prawidłowość decyzji ubezpieczona domagała się przeliczenia emerytury z pominięciem art. 25 ust. 1b ustawy z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (tekst jedn.: Dz.U. z 2024 r. poz. 1631 - dalej jako „ustawa emerytalna”), to jest bez pomniejszania świadczenia o kwoty wcześniej pobranych emerytur. Kwestia ta wypełniała, a zarazem zawężała obszar rozpoznawczy i kontrolny Sądu.

Keywords

AI generated
reconsideration of disability benefits termination of pension prohibition on accepting foreign pensions renunciation of inheritance waiver of wage claims decisions relating to emoluments

Cited Legislation

AI generated
art. 2 Konstytucji
1 w związku z art. 2 Konstytucji Rzeczypospolitej Polskiej.
AI generated
IV U 1176/19
Decyzją z dnia 23 kwietnia 2019 roku, Nr (...), wydaną na skutek wznowienia postępowania, Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w S.
VII U 1782/24
K. w dniu 13 listopada 2024 r. złożyła odwołanie od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych (...) Oddział w W. z dnia 17 października 2024 nr (...) w przedmiocie odmowy wznowienia postępowania. Ubezpieczona wskazała, że odwołanie składa w związku z wyrokiem Trybunału Konstytucyjnego z 4 czerwca 2024 r. (SK 140/20) i uzasadnieniem tego wyroku. Odwołująca zaznaczyła, że jest emerytką, która spełnia przesłanki do skorzystania z konstytucyjnej ochrony wynikającej z ww. wyroku. Wniosła o uznanie za jej własną sentencji orzeczenia Trybunału Konstytucyjnego wraz z jego argumentacją i uzasadnieniem (odwołanie z dnia 12 listopada 2024 r. k.3 a. s).
VII U 3768/24
wyroku z 5 czerwca 2025 r. Decyzją z 26 listopada 2024 r. (...) Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w C. odmówił A. D. wznowienia postepowania w sprawie emerytury. W uzasadnieniu decyzji organ rentowy wskazał, że 4 czerwca 2024 r. Trybunał Konstytucyjny wydał wyrok w sprawie dotyczącej obliczenia emerytury poprzez pomniejszenie podstawy obliczenia emerytury z wieku powszechnego o kwotę pobranych wcześniej emerytur. Trybunał uznał, że przepis ustawy na to pozwalający, w zakresie, w jakim dotyczy osób które złożyły wniosek o przyznanie świadczeń, o których mowa w tym przepisie, przed 6 czerwca 2012 r., jest niezgodny z przepisami Konstytucji.
V U 936/24
Zaskarżoną decyzją z dnia (...) r., Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w T.
VIII U 2597/24
Decyzją z 18 października 2024 r.

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygnatura akt VI U 720/25

WYROK W IMIENIU

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 21 października 2025 r. Sąd Okręgowy w (...) VI Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w składzie następującym: Przewodniczący: Sędzia Konrad Kujawa Protokolant: st. sekr. sądowy Agnieszka Sieczkarz po rozpoznaniu na rozprawie w dniu 21 października 2025 r. w S. sprawy z odwołania M. G. przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddziałowi w S. o wysokość emerytury na skutek odwołania ubezpieczonej od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddziału w S. z dnia 19 marca 2025 r., znak (...) oddala odwołanie. sędzia Konrad Kujawa Sygnatura akt VI U 720/25

UZASADNIENIE

Decyzją z 19 marca 2025 roku znak: ENP/25/039049808 Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w S. odmówił ubezpieczonej M. G. wznowienia postępowania w sprawie decyzji przyznającej ubezpieczonej prawo do emerytury w wieku powszechnym. W uzasadnieniu decyzji podniesiono brak możliwości wznowienia postępowania w sprawie decyzji z dnia 15 października 2013 roku, z uwagi na nie opublikowanie w Dzienniku Ustaw wyroku Trybunału Konstytucyjnego z dnia 4 czerwca 2024 roku o sygnaturze akt SK 140/20. M. G. odwołała się od tej decyzji, wnosząc o jej zmianę i obliczenie emerytury w wieku powszechnym z należnym jej wyrównaniem, zgodnie z wyrokiem Trybunału Konstytucyjnego z dnia z dnia 4 czerwca 2024 roku.

W odpowiedzi na odwołanie Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w S. wniósł o jego oddalenie w całości, przedstawiając argumentację jak w zaskarżonej decyzji. Nadto organ wskazał, że wnioskodawczyni urodzona w dniu (...), była uprawniona do emerytury powszechnej od 14 lutego 2012 roku, ale wniosek o takie świadczenie złożyła dopiero w dniu 6 marca 2013 roku, tj. po wejściu w życie przepisu art. 25 ust. 1b ustawy o emeryturach i rentach z FUS, który to przepis nakazywał przy ustalaniu emerytury powszechnej dokonać jej pomniejszenia o kwoty pobranych emerytur wcześniejszych.

Sąd ustalił następujący stan faktyczny: Ubezpieczona M. G. urodziła się w dniu (...). Decyzją z dnia 16 marca 2007 roku organ rentowy - Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w S., w rozpoznaniu wniosku ubezpieczonej z dnia 1 marca 2007 roku, przyznał ubezpieczonej od dnia 1 marca 2007 roku prawo do wcześniejszej emerytury w obniżonym wieku (nauczycielskiej). Decyzją z dnia 15 października 2013 roku organ rentowy - Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w S., w rozpoznaniu wniosku ubezpieczonej z dnia 6 marca 2013 roku, przyznał M.

G. od dnia 1 marca 2013 roku, tj. od miesiąca złożenia wniosku emeryturę w wieku powszechnym. Emerytura została obliczona zgodnie z treścią przepisów art. 25 ust.1b ustawy emerytalnej, tj. ustalając podstawę obliczenia emerytury, od sumy zwaloryzowanego kapitału początkowego i zwaloryzowanej kwoty składek na indywidualnym koncie (przed podzieleniem przez średnią przewidywanego okresu życia), odjęto kwotę pobranej dotychczas emerytury w wieku obniżonym. Pismami z 22 i 30 stycznia 2025 roku M. G. wniosła o ponowne przeliczenie jej emerytury zgodnie z wyrokiem Trybunału Konstytucyjnego z 4 czerwca 2024 roku oraz przeprowadzenie waloryzacji i wyrównanie świadczenia.

Decyzją z dnia 19 marca 2025 roku znak: ENP/25/039049808 Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w S. po rozpatrzeniu wniosków z 22 i 30 stycznia 2025 roku, odmówił ubezpieczonej M. G. wznowienia postępowania w sprawie decyzji przyznającej ubezpieczonej prawo do emerytury w wieku powszechnym. W uzasadnieniu decyzji podniesiono brak możliwości wznowienia postępowania w sprawie decyzji z dnia 15 października 2013 roku, z uwagi na nie opublikowanie w Dzienniku Ustaw wyroku Trybunału Konstytucyjnego z dnia 4 czerwca 2024 roku o sygn. akt SK 140/20.

Niesporne a nadto: - decyzja ZUS z 16.03. (...)., k. 57-59 plik II akt ZUS, - decyzja ZUS z 15.10.2013r., k. 45-46 plik III akt ZUS, - decyzja ZUS z 19.03.2025r., k. 127 plik III akt ZUS. M. G. ukończyła 60 lat 14 lutego 2012 r. Nie złożył jednak wtedy wniosku o emeryturę powszechną kalkulując, że będzie niższa od dotychczas pobieranej emerytury nauczycielskiej. Wniosek złożyła 6 marca 2013 r., ponieważ dopiero wtedy stwierdziła, że chce sprawdzić, czy wysokość emerytury powszechnej będzie większa od nauczycielskiej. Niesporne, a nadto: przesłuchanie ubezpieczonej, k. 22-23.

Sąd zważył co następuje:

Odwołanie ubezpieczonej okazało się nieuzasadnione. Stan faktyczny był w całości niesporny i został przez Sąd ustalony na podstawie dowodów z dokumentów zgromadzonych w aktach ubezpieczeniowych, których autentyczność nie była przez strony kwestionowana i nie budziła wątpliwości Sądu. Zostały one sporządzone w sposób zgodny z przepisami prawa, przez uprawnione do tego osoby, w ramach ich kompetencji oraz w sposób rzetelny, stąd też Sąd ocenił je jako wiarygodne i na ich podstawie poczynił ustalenia w sprawie. W tym postępowaniu pod rozwagę Sądu poddana została ocena prawidłowości decyzji z 19 marca 2025 roku, którą organ rentowy odmówił M.

G. wznowienia postępowania w sprawie emerytury w oparciu o treść wyroku Trybunału Konstytucyjnego z 4 czerwca 2024 r. w sprawie o sygn. akt SK 140/20. Kwestionując prawidłowość decyzji ubezpieczona domagała się przeliczenia emerytury z pominięciem art. 25 ust. 1b ustawy z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (tekst jedn.: Dz.U. z 2024 r. poz. 1631 - dalej jako „ustawa emerytalna”), to jest bez pomniejszania świadczenia o kwoty wcześniej pobranych emerytur. Kwestia ta wypełniała, a zarazem zawężała obszar rozpoznawczy i kontrolny Sądu.

Zgodnie z treścią art. 25 ust. 1 ustawy emerytalnej podstawę obliczenia emerytury w wieku powszechnym stanowi kwota składek na ubezpieczenie emerytalne, z uwzględnieniem waloryzacji składek zewidencjonowanych na koncie ubezpieczonego do końca miesiąca poprzedzającego miesiąc, od którego przysługuje wypłata emerytury, zwaloryzowanego kapitału początkowego określonego w art. 173-175 oraz kwot środków zewidencjonowanych na subkoncie, o którym mowa w art. 40a ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych, z zastrzeżeniem ust. 1a i 1b oraz art. 185.

Stosownie zaś do treści art. 25 ust. 1b jeżeli ubezpieczony pobrał emeryturę częściową lub emeryturę na podstawie przepisów art. 46, 50, 50a, 50e lub 184, a także art. 88 lub art. 88a ustawy z dnia 26 stycznia 1982 r. - Karta Nauczyciela podstawę obliczenia emerytury, o której mowa w art. 24, ustaloną zgodnie z ust. 1, pomniejsza się o kwotę stanowiącą sumę kwot pobranych emerytur w wysokości przed odliczeniem zaliczki na podatek dochodowy od osób fizycznych i składki na ubezpieczenie zdrowotne. W dniu 4 czerwca 2024 r., sygn. akt SK 140/20 Trybunał Konstytucyjny stwierdził, że art. 25 ust. 1b ustawy z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (Dz.

U. z 2023 r. poz. 1251) w zakresie, w jakim dotyczy osób, które złożyły wniosek o przyznanie świadczeń, o których mowa w tym przepisie, przed 6 czerwca 2012 r., jest niezgodny z art. 67 ust. 1 w związku z art. 2 Konstytucji Rzeczypospolitej Polskiej. Wyrok nie został opublikowany w Dzienniku Ustaw. Niezależnie od kwestii oceny funkcjonowania tego orzeczenia w przestrzeni prawnej w ocenie Sądu nie budzi wątpliwości, iż nie ma ono zastosowania do osób urodzonych przed 1 stycznia 1953 r., które osiągnęły powszechny wiek emerytalny przed 1 stycznia 2013 r.

Wyrok Trybunału miał charakter zakresowy, a więc dotyczył tylko określonej kategorii ubezpieczonych. Wynika to jednoznacznie z treści uzasadnienia, w którym (w punkcie 5) podkreślono, że wyrok TK wpłynie wyłącznie na sytuację osób, które nie nabyły prawa do emerytury wynikającej z osiągnięcia wieku emerytalnego przed 1 stycznia 2013 r. Tylko w ich wypadku doszło bowiem do niekonstytucyjnego zastosowania skarżonej normy prawnej, co było związane z ich nieświadomością co do skutku podjętej decyzji. W pozostałych wypadkach zaś uposażeni mieli (albo mogli mieć) świadomość zmian oraz możliwość uniknięcia ich konsekwencji, co słusznie zauważył Sąd Najwyższy w uchwale z 28 listopada 2019 r. o sygnaturze akt III UZP 5/19, i co przekłada się na brak stosowalności wyroku w stosunku do tych osób.

W treści wskazanej uchwały, która zapadła w analogicznym jak w tej sprawie stanie faktycznym, powiększony skład Sądu Najwyższego stanął na stanowisku, iż przepis art. 25 ust. 1b ustawy emerytalnej ma zastosowanie do urodzonej w (...) r. ubezpieczonej, która od 2008 r. pobierała wcześniejszą emeryturę, warunki uprawniające do przyznania emerytury z powszechnego wieku emerytalnego spełniła w 2012 r., a wniosek o przyznanie jej prawa do emerytury z powszechnego wieku emerytalnego złożyła w 2016 r. Sąd Najwyższy trafnie wskazał, że w oparciu o podobny wyrok Trybunału Konstytucyjnego z dnia 6 marca 2019 r. w sprawie o sygn. akt P 20/16 można wyodrębnić trzy grupy ubezpieczonych urodzonych w latach 1949-1968.

Pierwsza grupa obejmuje osoby, które przeszły na wcześniejszą emeryturę w wieku 55 lat i uzyskały powszechny wiek emerytalny do końca 2012 r. oraz złożyły wniosek o ustalenie emerytury przed 1 stycznia 2013 r. Drugą grupę stanowią osoby, które przeszły na wcześniejszą emeryturę i uzyskały powszechny wiek emerytalny przed końcem 2012 r., lecz z wnioskiem o ustalenie emerytury wystąpiły dopiero po 1 stycznia 2013 r. Trzecia grupa to osoby, które pobierały wcześniejszą emeryturę, ale powszechny wiek emerytalny uzyskały po 1 stycznia 2013 r. i po tym terminie wystąpiły z wnioskiem o ustalenie emerytury.

Do grupy pierwszej nie znajduje zastosowania art. 25 ust. 1b ustawy emerytalnej, zakresem tego przepisu, w świetle uchwały SN, objęte zostały natomiast osoby z grupy trzeciej i drugiej do której zalicza się ubezpieczona. Niespornym jest bowiem, że M. G. nabyła prawo do wcześniejszej emerytury od dnia 1 marca 2007 r. Co istotne, mimo osiągnięcia powszechnego wieku emerytalnego w 2012 r., wniosek o emeryturę powszechną obliczoną według nowych zasad ubezpieczona złożyła dopiero w 2013 roku, a więc już po dacie spełnienia warunku uprawniającego do przyznania emerytury z powszechnego wieku emerytalnego.

Sąd Najwyższy jednoznacznie wskazał, iż w przypadku takich osób, które miały prawo do emerytury w wieku powszechnym przed 2013 r., nie ma mowy o braku świadomości co do tego, iż te świadczenia będą w przyszłości pomniejszone o sumę pobranych emerytur wcześniejszych. Sąd Najwyższy wyraźnie wskazał, iż skutki wyroku Trybunału dotyczą wyłącznie sytuacji osób, które nie nabyły prawa do emerytury wynikającej z osiągnięcia wieku emerytalnego przed 1 stycznia 2013 r. Tylko bowiem w przypadku tych osób doszło do niekonstytucyjnego zastosowania skarżonej normy prawnej, co było związane z ich nieświadomością co do skutków prawnych, jakie może wywołać w sferze ich przyszłych uprawnień z tytułu emerytury powszechnej pobieranie świadczeń emerytalnych.

W pozostałych przypadkach, a więc również w przypadku odwołującej, ubezpieczeni mieli świadomość zmian oraz uniknięcia ich konsekwencji, co słusznie zauważył Sąd Najwyższy wskazując, że o ile w chwili nabycia przez kobiety urodzone w (...) r. prawa do emerytury w powszechnym wieku art. 25 ust. 1b ustawy emerytalnej nie obowiązywał, a zatem nie wywoływał jeszcze skutku prawnego, to kobiety urodzone w (...) r. (choćby nawet urodziły się (...)) - przy sześciomiesięcznym okresie vacatio legis poprzedzającego wejście w życie nowego przepisu - miały, po pierwsze, czas na podjęcie decyzji zapobiegającej niekorzystnym skutkom nowelizacji oraz, po drugie, możliwość zrealizowania prawa na starych zasadach (bez potrąceń).

Z tego powodu nie można twierdzić, że przyrzeczenia złożone tym osobom przed zmianą przepisów pozostały bez pokrycia albo że wycofanie się państwa z dotychczasowych uregulowań miało nagły charakter. Niekonstytucyjność rozstrzygnięć względem rocznika 1953 w wyroku P 20/16 skonkludowano stwierdzeniem, że kobiety te nie miały możliwości, by zmienić konsekwencje decyzji podjętych w 2008 r. Fundamentalna różnica między nimi, a osobami urodzonymi do końca 1952 polegała zatem na tym, że członkinie tej drugiej grupy miały możliwość zmiany konsekwencji podjętych decyzji.

Respektując zatem stanowisko zawarte w wyroku P 20/16, wypada stwierdzić, że ubezpieczona urodzona w (...) roku nie znalazła się „w pułapce” decyzji podjętych przed wejściem w życie art. 25 ust. 1b ustawy emerytalnej. M. G., która prawo do emerytury w wieku powszechnym nabyła w dniu 1 marca 2013 roku, miała zatem możliwość skorzystania z uprawnień w kształcie jaki istniał przed nowelizacją, co w rozpoznawanym przypadku miało miejsce między lutym 2012 r. a grudniem 2012 r., z czego świadomie zrezygnowała składając wniosek o przyznanie prawa do emerytury w wieku powszechnym w 2013 r.

Stąd też skoro w sytuacji ubezpieczonej wysokość świadczenia emerytalnego ustalano po dniu 1 stycznia 2013 r., do wyliczenia emerytury organ rentowy w sposób prawidłowy zastosował przywołany przepis art. 25 ust. 1b ustawy emerytalnej, już obowiązujący w dacie ustalania wysokości świadczenia, po uprzednim półrocznym okresie oczekiwania na wejście w życie. Odwołująca skorzystała z przysługującego jej przywileju i przeszła na wcześniejszą emeryturę, którą pobierała od 2007 r., a zatem skonsumowała już część składek zgromadzonych na jej koncie.

Stąd też występując do organu rentowego po osiągnięciu powszechnego wieku emerytalnego o ustalenie prawa do emerytury na nowych zasadach, to jest z uwzględnieniem w podstawie zwaloryzowanego kapitału początkowego i zwaloryzowanych składek ewidencjonowanych na koncie od 1 stycznia 1999 r., winna liczyć się z tym, że podstawa wymiaru jej emerytury będzie niższa, gdyż część składek wchodzących do podstawy wymiaru świadczenia została skonsumowana poprzez wcześniejsze pobieranie świadczenia. W tej sytuacji Sąd na mocy art. 477 14 § 1 k.p.c. oddalił odwołanie jako całkowicie bezzasadne. sędzia Konrad Kujawa ZARZĄDZENIE 1. odnotować, 2. odpis wyroku z uzasadnieniem doręczyć ubezpieczonej z pouczeniem o apelacji, 3. akta przedłożyć z wpływem lub za 21 dni. 4.projekt uzasadnienia sporządzony przez asystent sędziego Iwonę Dąbrowską zaakceptowany. 7.11.2025 sędzia Konrad Kujawa