Legislator Case Law & Legislation
I1 C 128/17 AI generated

I1 C 128/17 · Sąd powszechny

Case Number I1 C 128/17
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome SENTENCE

Legislator summary

AI generated

Powód , Ł. K., pozwem z dnia 27 stycznia 2017 roku domagał się zasądzenia od pozwanego, (...) SA (...) w W. kwoty 8000 złotych a także zasądzenia kosztów postępowania. W uzasadnieniu powód wskazywał, że dnia 18 sierpnia 2015 roku uległ kontuzji w trakcie uprawiania sportu. Doznał skręcenia stawu kolanowego lewego z uszkodzeniem chrząstki powierzchni stawowej rzepki , uszkodzenia więzadeł pobocznych stawu oraz uszkodzenia rogu tylnego łąkotki przyśrodkowej. W odpowiedzi na zgłoszone roszczenie o wypłatę odszkodowania ze wskazaniem uszczerbku na zdrowiu w wysokości 6 %, powód otrzymał odmowę wypłaty odszkodowania za uszczerbek w wysokości 6 % .

Legislator headnote

AI generated

art. 98 k.p.c, art. 108 k.p.c; I1 C 128/17 · Sąd powszechny: Nie zgadzając się z taką kwalifikacją , powód złożył odwołanie , domagając się wypłaty odszkodowania w wysokości łącznie 8000 zł za 4 % uszczerbku na zdrowiu, zaliczając uznane 2% . Odwołanie nie odniosło skutku. ( pozew, k. 3-10) W odpowiedzi na pozew pozwany , (...) SA (...) w W. , wniósł o oddalenie powództwa, powołując się na opinie lekarza badającego powoda bezpośrednio po urazie, z którego to badania wynika, że uszczerbek 2% stwierdzony u powoda wcześniej , przed zdarzeniem z 18.8.2015r, wyniósł 2 % i nie pogłębił się w wyniku urazu w dniu 18.8.2015r. ( odpowiedź na pozew, k. 73-81v) Sąd ustalił następujący stan faktyczny: (...) SA (...) w W. i Ł.

Keywords

AI generated
accident insurance benefit knee injury benefits whiplash injury damages from traffic accident compensation for bodily injuries insurance compensation

Cited Legislation

AI generated
art. 98 k.p.c
O kosztach procesu w puncie II sentencji wyroku, Sąd rozstrzygnął zgodnie z zasadą odpowiedzialności za wynik procesu na podstawie art. 98 k.p.c.
art. 108 k.p.c
AI generated
I C 1911/16
D. wniosła pozew przeciwko Towarzystwu (...) Spółce Akcyjnej z siedzibą w W. o zapłatę kwoty 20.000 zł. tytułem zadośćuczynienia za doznaną krzywdę wraz
I C 248/20
W dniu 28 stycznia 2020r. powódka A. K. skierowała do tut. żądanie zasądzenia od pozwanego (...) Zakładu (...) na (...) S.A. z/s w W. kwoty 6.000zł wraz z ustawowymi odsetkami za opóźnienie liczonymi od dnia wniesienia pozwu do dnia zapłaty oraz kosztów procesu, w tym kosztów zastępstwa procesowego według norm przepisanych. W uzasadnieniu pozwu powódka podniosła, iż w dniu 6 października 2019r. doznała upadku z konia, co spowodowało powstanie obrażeń ciała w postaci mnogiego złamania przedramienia, złamania obu kości promieniowych z grzbietowym przemieszczeniem odłamów kostnych Powódka w dacie zdarzenia objęta była ochroną ubezpieczeniową w towarzystwie pozwanego.
I C 889/13
Powód Ł. S. wniósł o zasądzenie na jego rzecz od strony pozwanej (...) S.A. kwoty 19.500,00 zł „tytułem zadośćuczynienia za szkodę osobową z dnia 18.07.2012 r.” wraz z ustawowymi odsetkami od dnia 20.02.2013 r. do dnia zapłaty. W uzasadnieniu swojego żądania stwierdził, że w dniu 18.07.2012 r. wpadł do kanału samochodowego, w wyniku czego doznał poważnego urazu pleców. Powód podawał, iż bezpośrednio po tym wypadku udał się na ostry dyżur szpitala w O., gdzie wykonano zostało badanie RTG kręgosłupa, a następnie podjął dalsze leczenie i poddał się zabiegom rehabilitacyjnym. Powód wyjaśniał, iż po zakończeniu leczenia, na podstawie zawartej ze stroną pozwaną umowy ubezpieczenia następstw nieszczęśliwych wypadków potwierdzonej polisą o numerze
VIII C 460/18
Powód M. S., reprezentowany przez pełnomocnika będącego radcą prawnym, w pozwie z dnia 30 stycznia 2018 roku skierowanym przeciwko (...) Spółce Akcyjnej w W. wniósł o zasądzenie kwoty 15.000 zł z ustawowymi odsetkami za opóźnienie od dnia 8 lutego 2017 roku do dnia zapłaty oraz o zasądzenie zwrotu kosztów procesu, w tym kosztów zastępstwa procesowego według norm przepisanych, w związku ze szkodą, jakiej doznał wskutek nieszczęśliwego wypadku w dniu 8 czerwca 2016 roku. W uzasadnieniu pozwu powód wskazał, że w dacie wypadku był objęty ubezpieczeniem w pozwanym Towarzystwie. W wyniku zdarzenia, o którym mowa wyżej, powód doznał urazu kolana lewego – po przeprowadzonej diagnostyce u powoda stwierdzono skręcenie stawu kolanowego z uszkodzeniem (...), (...) i MM. Powodowi zalecono chodzenie o kulach, odciążenie uszkodzonej kończyny oraz zabieg rehabilitacyjne. Powstały uszczerbek powód zgłosił pozwanemu, który ustalił trwały uszczerbek na zdrowiu powoda na poziomie 1% i wypłacił mu należne odszkodowanie. Powód odwoływał się od decyzji pozwanego zakładu ubezpieczeń ale ten pozostał przy swoim stanowisku. W ocenie powoda stopień trwałego uszczerbku na jego zdrowiu jest wyższy aniżeli ustalił to pozwany i winien być określony na poziomie 13%, jak wynika z opinii lekarskiej z dnia 13 grudnia 2017 roku. Powód przedmiotowym powództwem dochodził częściowego roszczenia na poziomie 4 % uszczerbku i odpowiadającej temu łącznej kwocie 15.000 zł.
I C 422/20
Pozwem z dnia 25 lutego 2020r.

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt: I 1 C 128/17

WYROK W IMIENIU

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 18 października 2017 r. Sąd Rejonowy w Gdyni I Wydział Cywilny Sekcja d/s rozpoznawanych w postępowaniu uproszczonym w składzie następującym: Przewodniczący: SSR Ewa Kokowska-Kuternoga Protokolant: starszy sekretarz sądowy Marta Bona po rozpoznaniu w dniu 18 października 2017 r. w Gdyni sprawy z powództwa Ł. K. przeciwko (...) Spółce Akcyjnej V. (...) z siedzibą w W. o zapłatę I zasądza od pozwanego (...) Spółki Akcyjnej V. (...) z siedzibą w W. na rzecz powoda Ł. K. kwotę 8.000,00zł (osiem tysięcy złotych) z ustawowymi odsetkami za opóźnienie od 18.11.2015r. do dnia zapłaty; II kosztmi postępowania obciąża pozwanego (...) Spółki Akcyjnej V. (...) z siedzibą w W., szczegółowe rozliczenie pozostawiając referendarzowi;

UZASADNIENIE

Powód , Ł. K., pozwem z dnia 27 stycznia 2017 roku domagał się zasądzenia od pozwanego, (...) SA (...) w W. kwoty 8000 złotych a także zasądzenia kosztów postępowania. W uzasadnieniu powód wskazywał, że dnia 18 sierpnia 2015 roku uległ kontuzji w trakcie uprawiania sportu. Doznał skręcenia stawu kolanowego lewego z uszkodzeniem chrząstki powierzchni stawowej rzepki , uszkodzenia więzadeł pobocznych stawu oraz uszkodzenia rogu tylnego łąkotki przyśrodkowej. W odpowiedzi na zgłoszone roszczenie o wypłatę odszkodowania ze wskazaniem uszczerbku na zdrowiu w wysokości 6 %, powód otrzymał odmowę wypłaty odszkodowania za uszczerbek w wysokości 6 % .

Nie zgadzając się z taką kwalifikacją , powód złożył odwołanie , domagając się wypłaty odszkodowania w wysokości łącznie 8000 zł za 4 % uszczerbku na zdrowiu, zaliczając uznane 2% . Odwołanie nie odniosło skutku. ( pozew, k. 3-10) W odpowiedzi na pozew pozwany , (...) SA (...) w W. , wniósł o oddalenie powództwa, powołując się na opinie lekarza badającego powoda bezpośrednio po urazie, z którego to badania wynika, że uszczerbek 2% stwierdzony u powoda wcześniej , przed zdarzeniem z 18.8.2015r, wyniósł 2 % i nie pogłębił się w wyniku urazu w dniu 18.8.2015r. ( odpowiedź na pozew, k. 73-81v) Sąd ustalił następujący stan faktyczny: (...) SA (...) w W. i Ł.

K. zawarli umowę ubezpieczenia nr (...). Jej integralną częścią były m. in. ogólne warunki ubezpieczenia następstw nieszczęśliwych wypadków plus / OWU/. Umowa została potwierdzona polisą o numerze (...). W czasie trwania umowy ubezpieczenia , bo w dniu 18.8.2015r ,Ł. K. uległ kontuzji w trakcie uprawiania sportu. Doznał skręcenia stawu kolanowego lewego z uszkodzeniem chrząstki powierzchni stawowej rzepki , uszkodzenia więzadeł pobocznych stawu oraz uszkodzenia rogu tylnego łąkotki przyśrodkowej. Zgodnie z umową i OWU świadczenie z tytułu uszczerbku na zdrowiu poniżej 100 % wynosi 1 % za każdy 1 % sumy ubezpieczenia za każdy 1 % trwałego uszczerbku i wynosiło , przy uszczerbku 4 % -8000 złotych.

Ł. K. złożył w dniu 9.10.2015r wniosek o wypłatę świadczenia. Decyzją z dnia 9.11.2015r (...) SA (...) w W. odmówiło Ł. K. przyznania świadczenia wskazując brak tła urazowego w dniu zdarzenia w przedłożonej dokumentacji. Mimo odwołania się od tej decyzji, decyzją z dnia 17.5.2016r (...) SA (...) w W. podtrzymał swoje stanowisko. niesporne; a nadto załącznik do umowy ,k. 38-59, OWU, k. 117-119v, karta informacyjna ,k. 25-26, pismo o przyznaniu świadczenia, k. 34, odwołanie ,k. 35-36, historia choroby, k. 15-25, księga bloku operacyjnego, k. 48, decyzja z dnia 17.5.2016r k, 37, decyzje (...), k. 30-33, ekspertyza lekarza (...), k. 28, opinia lekarska, k.26-27 Powołany w sprawie biegły sadowy ortopeda traumatolog , w swej opinii stwierdził, że Ł.

K. doznał , w wyniku zdarzenia w dniu 18.8.2015r, trwałego uszczerbku na zdrowiu w wysokości 6 %, na co nie ma wpływu poprzednie uszkodzenie rogu tylnego łąkotki przyśrodkowej w 2013r, uszkodzenie to ma charakter operacyjny opinia biegłego chirurga – k. 135-139 akt; Zgodnie z treścią OWU świadczenie z tytułu uszczerbku na zdrowiu poniżej 100 % wynosi 1 % za każdy 1 % sumy ubezpieczenia za każdy 1 % trwałego uszczerbku , więc z tytułu uszczerbku w wysokości 6% przysługuje ubezpieczonemu świadczenie w wysokości 6 % sumy ubezpieczenia.

Suma ubezpieczenia w przypadku Ł. K. wynosiła 200000 zł. Świadczenie należne Ł. K. z tytułu zaistniałego w dniu 18.8.2015r urazu powinno wynieść 12000 zł, a Ł. K. żąda 4% - 8000 zł załącznik do umowy ,k. 38-59, OWU, k. 117-119v, karta informacyjna ,k. 25-26, pismo o przyznaniu świadczenia, k. 34, odwołanie ,k. 35-36, historia choroby, k. 15-25, księga bloku operacyjnego, k. 48, decyzja z dnia 17.5.2016r k, 37, decyzje (...), k. 30-33, ekspertyza lekarza (...), k. 28, opinia lekarska, k.26-27

Sąd zważył, co następuje:

Stan faktyczny będący podstawą rozstrzygnięcia niniejszej sprawy Sąd ustalił na podstawie całego zebranego w sprawie materiału dowodowego w postaci dokumentów oraz dowodu w postaci opinii biegłego sadowego z zakresu medycyny , a w szczególności ortopedii i traumatologii, wskazując, iż dokumenty przedłożone przez strony Sąd uznał za w pełni wiarygodne i nie budzące wątpliwości co do ich autentyczności, tym bardziej, że nie były one kwestionowane przez żadną ze stron postępowania, zaś twierdzenia pozwanej – za wiarygodne w zakresie, w jakim znajdują potwierdzenie w pozostałym materialne dowodowym.

Powyższy stan faktyczny był zasadniczo niesporny między stronami, istota sporu sprowadzała się do ustalenia, czy Ł. K. doznał , w wyniku zdarzenia w dniu 18.8.2015r, trwałego uszczerbku na zdrowiu w wysokości co najmniej 4 %, i czy nie ma wpływu na stan zdrowia powoda i wysokości uszczerbku poprzednie uszkodzenie rogu tylnego łąkotki przyśrodkowej w 2013r,. W ocenie Sądu powództwo zasługiwało na uwzględnienie. W pierwszej kolejności rozważenia wymagała kwestia, czy Ł. K. doznał , w wyniku zdarzenia w dniu 18.8.2015r, trwałego uszczerbku na zdrowiu w wysokości co najmniej 4 %, i czy nie ma wpływu na stan zdrowia powoda i wysokości uszczerbku poprzednie uszkodzenie rogu tylnego łąkotki przyśrodkowej w 2013r.

Na to pytanie mógł odpowiedzieć tylko specjalista z zakresu medycyny , w szczególności ortopedii i traumatologii, dlatego Sąd , na wniosek powoda, powołał w/w biegłego, który w swej opinii jednoznacznie przesądził tę kwestię, uznając, że Ł. K. doznał , w wyniku zdarzenia w dniu 18.8.2015r, trwałego uszczerbku na zdrowiu w wysokości 6 %, i nie ma wpływu na stan zdrowia powoda i wysokości uszczerbku poprzednie uszkodzenie rogu tylnego łąkotki przyśrodkowej w 2013r.. W ocenie Sądu rozpoznającego sprawę, ta opinia przesądza o zakwalifikowaniu urazu powoda doznanego w dniu 18.8.2015r jako trwałego uszczerbku na zdrowiu wysokości 6 % sumy ubezpieczenia bez wpływu na to poprzedniego urazu z 2013r.

Skoro, mając na względzie powyższe rozważania, brak było podstaw do przyjęcia, iż w niniejszej sprawie świadczenie nie powinno być przyznane, a mając podstawy, by stwierdzić, że powinno wynieść 6 % sumy ubezpieczenia , stąd też na podstawie art. 805 k.c, Sąd w punkcie I wyroku zasądził od pozwanego (...) SA (...) w W. na rzecz Ł. K. żądaną pozwem kwotę 8000 złotych. Powód nie żądał całości 12000 zł – tj. 6-u % wartości ubezpieczenia, a tylko 4 % - 8000 zł. Wobec treści art. 481 § 1 i 2 k.c. stanowiącego, że jeżeli dłużnik opóźnia się ze spełnieniem świadczenia pieniężnego, wierzyciel może żądać odsetek za czas opóźnienia, chociażby nie poniósł żadnej szkody i chociażby opóźnienie było następstwem okoliczności, za które dłużnik odpowiedzialności nie ponosi, natomiast jeżeli stopa odsetek nie była z góry oznaczona, należą się odsetki ustawowe, przy czym gdy wierzytelność jest oprocentowana według stopy wyższej niż stopa ustawowa, wierzyciel może żądać odsetek za opóźnienie według tej wyższej stopy.

Również w zakresie żądanych odsetek ustawowych liczonych od poszczególnych kwot za okres od dnia następującego po dniu ich wymagalności do dnia zapłaty, powództwo jest w pełni uzasadnione. O kosztach procesu w puncie II sentencji wyroku, Sąd rozstrzygnął zgodnie z zasadą odpowiedzialności za wynik procesu na podstawie art. 98 k.p.c. i art. 108 k.p.c. w zw. z § 6 pkt 2 w zw. z § 2 ust. 1 rozporządzenia Ministra Sprawiedliwości z dnia 27 października 2016 roku w sprawie opłat za czynności radców prawnych obciążając tymi kosztami pozwanego - (...) SA (...) w W., jako stronę przegrywającą w całości sprawę i pozostawiając szczegółowe ich rozliczenie po uprawomocnieniu orzeczenia kończącego w sprawie i postanowienia o przyznaniu wynagrodzenia biegłemu- referendarzowi.