Legislator Case Law & Legislation
HD:2004:42 AI generated

Supreme Court dismisses appeal; prior judge's bias claim rejected due to distinct legal issues and new evidence.

Case Number HD:2004:42
Court / Authority
Jurisdiction Finland (FI)
Decision Date
Outcome Dismissed

Legislator summary

AI generated

The Supreme Court dismissed the applicant's appeal regarding a Social Security Court decision that had previously ruled on his unemployment benefits and ordered a retrial. Although the same judge participated in both the 1998 and 2003 proceedings, the Court found the legal questions and evidentiary bases were materially different. Consequently, the applicant's suspicion of pre-judgment bias was deemed objectively unfounded, and the appeal was rejected.

Legislator headnote

AI generated

s. 24 of the Act on the Social Security Court; A party's suspicion of bias is objectively unfounded when prior proceedings involved distinct legal questions and different evidentiary foundations, rendering the claim of pre-judgment bias invalid.

Keywords

AI generated
judicial bias social security court unemployment benefits retrial procedure objective suspicion distinct legal issues evidentiary foundation

Cited Legislation

AI generated
s. 24 of the Act on the Social Security Court
AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Vakuutusoikeus oli työttömyyskassan hakemuksesta poistanut A:lle myönnettyjä työttömyysturvaetuuksia koskevat päätökset ja palauttanut asian työttömyyskassan uudelleen käsiteltäväksi. Kysymysten A:n oikeudesta etuuksiin ja korvausten takaisinperinnästä tultua ratkaistuksi A:n vahingoksi A valitti päätöksestä vakuutusoikeuteen. Asian ratkaisuun vakuutusoikeudessa osallistui kummallakin kerralla sama oikeuden jäsen.

Korkein oikeus totesi, että vakuutusoikeuden ratkaistavina olleet kysymykset näissä eri tilanteissa olivat oikeudellisesti poikenneet toisistaan ja että niissä tehdyt päätökset olivat perustuneet eri selvitykseen. Vaikka vakuutusoikeuden jäsen oli voinut työttömyyskassan hakemusta käsiteltäessä saada tietoa hänen asiastaan, ei A:n epäilyä siitä, että tällä jäsenellä olisi ollut ennakkokäsitys siitä, miten A:n valituksen johdosta sittemmin käsiteltäväksi tulleet kysymykset tulisi ratkaista, voitu pitää objektiivisesti perusteltuna.

ASIAN KÄSITTELY ALEMMISSA OIKEUKSISSA

Asian tausta

Merkonomien työttömyyskassa vaati hakemuksessaan vuonna 1996, että sen vuosina 1987, 1991 ja 1993 tekemät A:n työttömyysturvaa koskevat päätökset poistetaan ja asia määrätään käsiteltäväksi uudelleen. Työttömyyskassa oli päätöstensä perusteella maksanut A:lle työttömyyspäivärahaa, mutta Tapiolan työvoimatoimiston vuonna 1996 antaman lausunnon mukaan A työllistyi yrittäjänä 15.5.1987 alkaen.

Ratkaisullaan 25.6.1998 vakuutusoikeus poisti päätökset ja palautti asian työttömyyskassan uudelleen käsiteltäväksi. Vakuutusoikeus viittasi perusteluissaan hakemuksessa esitettyihin seikkoihin ja totesi, ettei suullinen käsittely ollut tarpeen, koska asia oli selvä ja se käsiteltäisiin uudelleen.

Vakuutusoikeuden päätös 16.1.2003

Vakuutusoikeus on sen jälkeen, kun työttömyyskassa ja työttömyysturvalautakunta olivat uudelleen käsitelleet kysymykset A:n oikeudesta päivärahaan ja liikaa maksettujen erien takaisinperinnästä, 16.1.2003 antanut päätöksen A:n valitukseen.

MUUTOKSENHAKU KORKEIMMASSA OIKEUDESSA

Hakemus Korkeimmassa oikeudessa

A on vaatinut viimeksi mainitun päätöksen poistamista tai purkamista.

A on kanteluperusteinaan vedonnut siihen, että asian ratkaisemiseen osallistunut vakuutusoikeuden jäsen Markku Tasa oli ollut esteellinen, koska hän oli osallistunut päätöksentekoon vakuutusoikeudessa myös 25.6.1998. Lisäksi A:lta oli evätty mahdollisuus suulliseen käsittelyyn ja todistajien kuulusteluun, kun hänelle oli ilmoitettu, ettei hän voinut hakea maksutonta oikeudenkäyntiä suullista käsittelyä varten.

Purkuperusteina A on vedonnut siihen, että päätös perustuu ilmeisesti väärään lain soveltamiseen ja siihen, ettei päätöstä tehtäessä ollut otettu huomioon todistusaineiston hukkaamista tai hävittämistä asiaan liittyneen rikostutkinnan yhteydessä eikä myöskään sitä, ettei hän asiaa ja sen käsittelyn kestoa kokonaisuudessaan arvioiden ollut saanut osakseen oikeudenmukaista oikeudenkäyntiä.

Välitoimet

Vakuutusoikeuden jäsen Tasa, vakuutusoikeus ja Merkonomien työttömyyskassa ovat antaneet hakemuksen johdosta selityksensä ja A lausumansa selitysten johdosta.

KORKEIMMAN OIKEUDEN RATKAISU

Käsittelyratkaisu

Vakuutusoikeuden päätöksen purkaminen asiassa, joka koskee työttömyysturvalain mukaista oikeutta työttömyysturvaan, ei kuulu Korkeimman oikeuden toimivaltaan (ks. KKO 1989:132). Hakemus jätetään sen vuoksi tutkimatta siltä osin kuin se perustuu väitteeseen ilmeisen väärästä lain soveltamisesta. Koska myöskään niissä väitteissä, jotka perustuvat vaatimukseen todistusaineiston hävittämisen ja asian käsittelyn keston huomioon ottamisesta asiaa ratkaistaessa, ei ole kysymys vakuutusoikeuden menettelyvirheestä, vaan tuomion harkinnassa tapahtuneeksi väitetystä virheellisyydestä, jätetään hakemus sanotulta osin tutkimatta.

Kantelua koskeva ratkaisu

Vakuutusoikeuden kokoonpanon esteellisyys

A on vedonnut hakemuksessaan ensinnäkin siihen, että Tasa oli vakuutusoikeuden kokoonpanoon kuuluvana työnantajaedustajana jonkinlainen vastapuolen edustaja häneen nähden tai että hän on saattanut edesauttaa vastapuolen etua tai sitten vastustaa työntekijäjärjestöjä. Lisäksi Tasa oli mitä ilmeisimmin siirtänyt A:n syyllisyydestä saamiaan oikeudettomia ajatuksia ja ennakkokäsityksiä asian uuteen käsittelyyn. Yli viisi vuotta vanhojen päätösten purkaminen oli A:n käsityksen mukaan edellyttänyt sitä, että asiassa oli myöhemmin todettu rikollista toimintaa tapahtuneen. Lisäksi ensimmäisellä päätöksellä oli lainvastaisesti purettu päätös vastoin yleistä kymmenen vuoden vanhentumisaikaa, kuten vakuutusoikeus oli vuonna 2003 todennut. Vielä A on todennut, että Tasa on persoonallinen ja voimakastahtoinen henkilö, minkä vuoksi käsittely ei ollut voinut olla oikeudenmukainen ja tasapuolinen.

Oikeudenkäymiskaaren 13 luvun säännökset tuomarin esteellisyydestä on uudistettu 1.9.2001 voimaan tulleella lailla 441/2001, jonka siirtymäsäännösten mukaan ennen lain voimaan tuloa vireille tulleissa asioissa on kuitenkin sovellettava aiempia säännöksiä. Koska nyt kysymyksessä oleva asia on tullut vireille vakuutusoikeudessa vuonna 2000, sovellettavaksi tulevat oikeudenkäymiskaaren 13 luvun säännökset sellaisina kuin ne olivat tuolloin voimassa. Lisäksi on otettava huomioon Euroopan ihmisoikeussopimuksen 6 artiklasta johtuvat tuomarin esteellisyyttä koskevat periaatteet.

Kuten Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen ratkaisukäytännössä on todettu, tuomarin oletetaan täyttävän henkilökohtaisen, subjektiivisen puolueettomuuden vaatimukset, jollei toisin osoiteta (esimerkiksi ratkaisu asiassa Gaurtin ym. vastaan Ranska, 20.5.1998, kohta 58). Asiassa ei ole esitetty perusteita, joiden vuoksi Tasan henkilökohtaista puolueettomuutta olisi syytä epäillä.

Siltä osin kuin A on katsonut Tasan esteelliseksi siitä syystä, että hän oli aiemmin osallistunut vakuutusoikeuden 25.6.1998 tekemään ratkaisuun, jolla vakuutusoikeus oli poistanut A:ta koskeneet päätökset työttömyysturvan myöntämisestä ja määrännyt asian käsiteltäväksi uudelleen, Korkein oikeus toteaa seuraavan.

Edellä selostettujen periaatteiden valossa A:n epäilyt eivät ole oikeutettuja yksistään sen johdosta, että Tasa oli jo aikaisemmin vakuutusoikeuden jäsenenä osallistunut päätöksentekoon etuuspäätösten poistamisesta tai saanut tuolloin tietoja vireillä olleesta rikosasian esitutkinnasta ja että hän näin ollen oli muutoin ennalta tuntenut A:n asian. Objektiivisesti oikeutettuja epäilyksiä ei myöskään voida perustaa Tasan väitettyyn vaikutusvaltaan vakuutusoikeuden kollegiossa, jossa hän on toiminut yhtenä jäsenenä viidestä. Ratkaisevaa asiassa on se, voidaanko Tasalle vakuutusoikeuden aikaisemman asian käsittelyn ja päätöksen luonne huomioon ottaen katsoa syntyneen ennakkoasenne sen suhteen, miten myöhemmin esille tulleet kysymykset tulisi ratkaista.

Vakuutusoikeuden 16.1.2003 antamalla päätöksellä on puolestaan ratkaistu kysymys A:n työllistymisestä ja työttömyyskorvauksen takaisinperinnästä. Ratkaisusta ilmenee, että syyttämättäjättämispäätös, johon A on edellä viitannut, on tehty vasta 20.4.1999, ja että se on ollut vakuutusoikeuden tiedossa nyt kyseessä olevaa asiaa ratkaistaessa. Päätösharkinta asiassa on perustunut niihin väitteisiin ja selvityksiin, joita asiassa on sitä työttömyyskassassa, työttömyysturvalautakunnassa ja vakuutusoikeudessa käsiteltäessä esitetty. Tätä osoittavat niin laaja asiakirja-aineisto kuin erityisesti laajat perustelut, joissa on yksilöidysti otettu kantaa A:n omistussuhteisiin eri yrityksissä, toimintaan ja työllistymiseen niissä.

Vakuutusoikeudessa vuosina 1998 ja 2003 ratkaistavina olleet kysymykset ovat oikeudellisesti poikenneet toisistaan ja tehdyt päätökset perustuvat erilaiseen selvitykseen. Vaikka vakuutusoikeuden jäsenenä asian ratkaisuun osallistunut Tasa on voinut vuonna 1998 saada A:n väittämin tavoin tietoa hänen asiastaan yleensä, Korkein oikeus katsoo, ettei A:n epäilyä siitä, että Tasalla ja siten vakuutusoikeudella olisi ollut ennakkokäsitys siitä, miten hänen työllistymistään tai työttömyyskorvausten takaisinperintää koskeva asia tulisi sittemmin ratkaista, voida edellä mainituin perustein pitää objektiivisesti perusteltuna.

Maksutonta oikeudenkäyntiä koskeva ilmoitus

Vakuutusoikeudessa vuonna 2000 vireille tulleeseen oikeudenkäyntiin on ollut sovellettava maksuttomasta oikeudenkäynnistä annettua lakia. Kuten A on väittänyt, vakuutusoikeuden esittelijä on ilmoittanut vastauksena A:n tiedusteluun, ettei maksutonta oikeudenkäyntiä voida myöntää vakuutusoikeudessa käsiteltävissä asioissa. Ilmoitus on ollut lainmukainen. Asiassa ei siten ole tapahtunut väitettyä menettelyvirhettä, jonka voitaisiin otaksua olennaisesti vaikuttaneen jutun lopputulokseen.

Päätöslauselma

Hakemus hylätään.

Asian ovat ratkaisseet oikeusneuvokset Anja Tulenheimo-Takki, Eeva Vuori, Liisa Mansikkamäki, Pauliine Koskelo ja Pasi Aarnio. Esittelijä Aija Peltola.

---

[SV]

Försäkringsdomstolen hade på ansökan av en arbetslöshetskassa undanröjt beslut enligt vilka A beviljats utkomstskydd på grund av arbetslöshet och återförvisat ärendet till arbetslöshetskassan för ny prövning. Efter det frågorna om A:s rätt till förmåner samt om återkrav av utbetalda ersättningar blivit avgjord till nackdel för A överklagade A beslutet till försäkringsdomstolen. En ledamot av försäkringsdomstolen deltog i avgörandet av ärendet vid vardera tillfället.

Högsta domstolen konstaterade att de rättsliga frågor som försäkringsdomstolen vid nämnda tillfällen avgjort varit skilda och att besluten grundat sig på skilda utredningar. Även om ledamoten av försäkringsdomstolen vid behandlingen av arbetslöshetskassans ansökan kunnat få uppgifter i ärendet ansågs A:s misstanke om att ledamoten haft en förhandsuppfattning om hur man skulle avgöra de frågor som senare blivit föremål för prövning på grund av A:s besvär inte vara objektivt befogad.

Hela rättsfallet är i FKKO-registret.