2-10-14648/30 · Tartu Ringkonnakohtu tsiviilkolleegium
Legislator summary
AI generatedOÜ Sepmar esitas 29.03.2010 maakohtule hagi BTA apdrošināšanas akciju sabiedrība (Eesti kindlustusleping. Kindlustuspoliisi nr 57589 järgi kindlustati Swedbank Liising AS-le kuuluv ja
Legislator headnote
AI generated2-10-14648/30 · Tartu Ringkonnakohtu tsiviilkolleegium: Kindlustuspoliisi nr 57589 järgi kindlustati Swedbank Liising AS-le kuuluv ja
Keywords
AI generatedRelated Decisions
AI generatedFull text
K O H T U O T S U S
EESTI VABARIIGI NIMEL
Kohus
Tartu Ringkonnakohus
Kohtukoosseis
Üllar Roostoja, Andra Pärsimägi, Viivi Tomson
Otsuse tegemise aeg ja koht
7. november 2011 Tartu
Tsiviilasja number
2-10-14648
Tsiviilasi
OÜ Sepmar hagi BTA apdrošināšanas akciju sabiedrība
(Eesti filiaali kaudu) vastu lepinguliste kohustuste
täitmiseks
Tsiviilasja hind
apellatsioonikohtus
7 874,23 eurot
Vaidlustatud kohtulahend
Viru Maakohtu 3. märtsi 2011 otsus
Kaebuse esitaja ja kaebuse liik
BTA apdrošināšanas akciju sabiedrība (Eesti filiaali kaudu)
apellatsioonkaebus
Kohtuistungi toimumise aeg
Kirjalik menetlus
Menetlusosalised ja nende
esindajad
Apellant (kostja) – BTA apdrošināšanas akciju sabiedrība
(Eesti filiaali kaudu) (registrikood: 11223507), esindaja
Andrus Reidi
Vastustaja (hageja) – OÜ Sepmar (registrikood: 11236929),
esindaja Paul Paas
RESOLUTSIOON
Apellatsioonkaebus rahuldada osaliselt.
Tühistada Viru Maakohtu 3. märtsi 2011 otsus ja teha
asjas uus otsus.
Hagi rahuldada osaliselt.
Välja mõista BTA-lt apdrošināšanas akciju sabiedrība
(Eesti filiaali kaudu)
Swedbank Liising AS kasuks
kindlustushüvitis 3 937 eurot 11 senti (kolm tuhat
üheksasada kolmkümmend seitse eurot 11 senti).
Menetluskulude jaotus
Menetluskulud maakohtus jätta OÜ Sepmar kanda.
Menetluskulud ringkonnakohtus jätta poolte endi kanda.
Välja mõista OÜ-lt Sepmar riigilõiv 479,34 eurot
(nelisada
seitsekümmend
üheksa
eurot
senti)
riigituludesse.
Edasikaebamise kord
Otsuse peale võib esitada kassatsioonkaebuse Riigikohtule
30 päeva jooksul otsuse kättetoimetamisest.
Kassatsioonkaebuse Riigikohtule võib menetlusosaline
esitada üksnes vandeadvokaadi vahendusel, kui seaduses
ei ole sätestatud teisiti.
Juhul, kui menetlusosaline taotleb menetlusabi, peab ta
esitama tähtaja kestel kassatsioonkaebuse. Kaebuse
põhjendamiseks või riigilõivu tasumiseks või kaebuses
esineva sellise puuduse kõrvaldamiseks, mis on seotud
menetlusabi taotlemisega, annab kohus mõistliku tähtaja
pärast menetlusabi taotluse lahendamist, kui nimetatud
taotlus ei ole esitatud põhjendamatult või tähtaja
pikendamise eesmärgil.
MENETLUSOSALISTE NÕUDED, VASTUVÄITED JA PÕHJENDUSED
1. OÜ Sepmar esitas 29.03.2010 maakohtule hagi BTA apdrošināšanas akciju sabiedrība (Eesti
filiaali kaudu) vastu, milles palus kohustada kostjat täitma lepingut, s.o väljastama garantiikiri
sõiduki taastusremondiks Vikingmotors Ida-Viru OÜ-s eelkalkulatsioonis kirjeldatud tööde
täitmiseks. Lepingus ettenähtud omavastutuse summa tasub hageja.
Hagiavalduses esitatud põhjenduste kohaselt on poolte vahel sõlmitud maismaasõidukite
kindlustusleping. Kindlustuspoliisi nr 57589 järgi kindlustati Swedbank Liising AS-le kuuluv ja
hageja valduses olev sõiduk Opel Vivaro, registreerimismärgiga XXX, kindlustusväärtusega 250
000 krooni, põhiomavastutusega 5 000 krooni, kindlustusperioodiga 09.05.2009 – 08.05.2010.
14.11.2009 kella 02.00 paiku öösel toimus Ida-Virumaal Vasknarvas liiklusõnnetus, kus Alar
Sepperni juhitud ja kostja juures kindlustatud sõiduk Opel Vivaro sõitis teelt välja vastu
kirikuaeda (Pühtitsa Uspenski kloostri Vasknarva erakla). Öösel kedagi liikumas näha ei olnud,
kiriku uksed olid kinni. Hommikul leidis hageja juhatuse liige A. Seppern üles kirikuvanema,
kellel pärast liiklusõnnetuse koha ülevaatamist puudusid pretensioonid A. Sepperni vastu.
16.11.2009 teatas hageja kostjale kindlustusjuhtumist. Kostja juures vormistati kõik nõutud
dokumendid, kostja esindaja vaatas sõiduki üle ja hageja saadeti Vikingmotors Ida-Viru OÜ-sse,
kus koostati remondikalkulatsioon, mis edastati kostjale. 18.12.2009 keeldus kostja
kindlustushüvitise väljamaksmisest, viidates Maismaasõidukite kindlustamise tingimuste
(edaspidi kindlustustingimused) p-le 6.1.1 (sõiduki juht lahkus omavoliliselt avariipaigalt,
rikkudes LE § 227 nõudeid). Liisinguandja on andnud hagejale õiguse esitada nõue
kindlustusandja vastu teda kohustuse täitmisele kohustamiseks.
Hageja leidis, et kostja keeldumine kindlustushüvitise maksmisest on põhjendamatu, vastuolus
kindlustuslepingut reguleerivate võlaõiguse sätetega, Riigikohtu praktikaga ning hea usu
põhimõttega. Tulenevalt VÕS § 452 lg-st 1 ja kindlustustingimuste p-st 6.1 ei ole isegi juhul, kui
kindlustusvõtja on rikkunud kindlustuslepingust tulenevaid kohustusi, kostjal alati ja igal juhul
õigus keelduda kindlustushüvitise maksmisest täies ulatuses. Politseinumbrile helistamata
jätmine ei olnud kahju põhjustamisega kuidagi seotud ega ole samastatav kindlustusjuhtumi
tahtliku põhjustamisega VÕS § 452 lg 1 tähenduses. VÕS § 445 lg 2 ja § 452 lg 2 p 2
kohaldamiseks
on
kindlustusandja
kohustuseks
tõendada,
kas
ja
kuivõrd
mõjutas
kindlustuslepingu rikkumine liiklusõnnetuse toimumist. Vabatahtliku sõidukikindlustuse
eesmärgiks on hüvitada muu hulgas kahju, mis tekib omanikule sõidukijuhi eksimuse tõttu.
Kindlustustingimuste p 7.1.1 järgi tuli informeerida liiklusõnnetusest viivitamatult politseid, kui
see on seadusega ette nähtud. Hagejal puudus LE §-st 227 tulenevalt politseisse teatamise
kohustus, kuna inimesed liiklusõnnetuses viga ei saanud ja kirikuaia omanik oli teada. Kirikuaia
omanikule teatas hageja esimesel võimalusel, st sama päeva hommikul.
2. Kostja BTA apdrošināšanas akciju sabiedrība (Eesti filiaali kaudu) hagi ei tunnistanud, kuna
kindlustustingimuste p 6.1.1 kohaselt ei kuulu kahju hüvitamisele, kui sõidukijuht lahkus
omavoliliselt avariipaigalt, rikkudes sellega vastavaid õigusakte. A. Seppern rikkus LE § 227
nõudeid, lahkudes liiklusõnnetuse sündmuskohalt sellest politseile teatamata, seega süüliselt.
Kuna antud juhul ei olnud kahju saaja teada, pidi A. Seppern teavitama politseid ja tegutsema
sealt saadud korralduste alusel. LE § 227 esimest ja teist lauset tuleb vaadata kooskõlas. Isegi
juhul, kui vigastatuid ei olnud ja kahju saaja oli teada, ei anna see juhile õigust lahkuda
sündmuskohalt ilma kirjalikku kokkulepet sõlmimata (3-1-1-93-06). Kindlustustingimuste
p-d 6.1.1 ja 7.1.1 on kindlustusandjat kaitsvad sätted. Kindlustusandja saanuks läbi
väärteomenetluse tõendeid selle kohta, kas esinesid kindlustusriski suurendavad asjaolud (joove
või lubatud sõidukiiruse ületamine). Jättes nimetatud nõuded täitmata, saab teha järelduse, et juht
on tahtlikult suurendanud kindlustusriski. Vastupidist peab tõendama hageja. Hageja tuginemine
VÕS § 445 lg-le 2 ja § 452 lg 2 p-le 2 ei ole asjakohane. Kuna liiklusõnnetuse kohalt lahkumine
on võrdsustatud sõiduki juhtimisega joobeseisundis või alkoholi mõju all, on tõendatud hageja
poolt kindlustusriski suurendamine enne kindlustusjuhtumi toimumist. VÕS § 452 lg 2 p 3 järgi
vabaneb kindlustusandja täitmise kohustusest, kui kohustus tuli kindlustusandja suhtes täita
pärast kindlustusjuhtumit ja kindlustusvõtja rikkus kohustust tahtlikult. Kostja taotles hagi
rahuldamata jätmist ka põhjusel, et hageja ei ole tasunud ettenähtud riigilõivu.
MAAKOHTU LAHEND
3. Viru Maakohus rahuldas 3. märtsi 2011 otsusega hagi ning kohustas BTA apdrošināšanas
akciju
sabiedrība
(Eesti
filiaali
kaudu)
väljastama
garantiikiri
Opel
Vivaro,
registreerimismärgiga 174AK, taastusremondiks Vikingmotors Ida-Viru OÜ-s eelkalkulatsioonis
kirjeldatud tööde täitmiseks. Lepingu omavastutuse summa tasub OÜ Sepmar. Menetluskulud
jättis kohus TsMS § 162 lg 1 alusel kostja kanda.
Kohtuotsuses esitatud põhjenduste kohaselt ei ole hageja rikkunud LE § 227 1. ja 2. lauses
sätestatut. Hagejal ei olnud tulenevalt LE §-st 227 politseile teatamise kohustust (õnnetuses
inimesed viga ei saanud, kahju saaja oli teada). Kohus leidis, et LE § 227 1. lauses nimetatud
sündmuskohal kirjalikult vormistatud kokkuleppe nõude puhul on seadusandja pidanud silmas
juhti ja kahjusaajat, kes mõlemad liiklusõnnetuses osalevad, ehk kokkulepet liiklusõnnetuses
osalejate vahel. Käesoleval juhul nn kahju saaja ise õnnetuses ei osalenud. Liiklusõnnetus toimus
öösel, kella 2.00 paiku, ning kohtu arvates ei saa mõistlikult inimeselt oodata ega mõistlik
inimene ka ise oodata, et talle südaööl nunnakloostri erakla värav avatakse asjaolude
selgitamiseks. Hageja käitus õigesti, pöördudes kahju saaja poole esimesel võimalusel, s.o
hommikul. Kohus ei nõustunud kostja seisukohaga, et hageja käitumist võib lugeda
sündmuskohalt
põgenemiseks
liikluseeskirja
tähenduses.
Sündmuskohalt
ei
põgeneta
puksiirabiga ega minda hommikul esimesel võimalusel kahju saajaga asjaolusid selgitama. Ka ei
saanud hagejalt mõistlikult oodata, et ta oleks oodanud sündmuskohal hommiku saabumist, et
kohtuda erakla omaniku esindajaga.
LE § 227 reguleerib juhi tegutsemist pärast liiklusõnnetust. Seega ei saa väidetav LE § 227
rikkumine kuidagi mõjutada kindlustusriski. Kohus nõustus kostjaga, et läbi väärteomenetluse
saanuks tõendeid selle kohta, kas esinesid kindlustusriski suurendavad asjaolud (nt joove või
sõidukiiruse ületamine), kuid arvestades õnnetuse asjaolusid, ei olnud hagejal LE §-st 227
tulenevat kohustust.
Kohus juhtis kindlustusandja tähelepanu VÕS § 445 lg-s 1 sätestatule, mille kohaselt vabaneb
kindlustusandja kindlustuslepingu täitmise kohustusest täielikult juhul, kui kindlustusvõtja rikub
VÕS § 443 kindlustusriski võimalikkuse suurenemisest teatamise kohustust. Isegi juhul kui
kindlustusvõtja suurendaks kindlustusriski, st rikub VÕS § 444 kohustust (kindlustusriski
suurendamise keeldu), vabaneb kindlustusandja kindlustuslepingu täitmise kohustusest
kindlustusvõtjast tuleneva asjaolu tõttu kindlustusriski võimalikkuse suurenemise ulatuses, kui
kindlustusjuhtum toimub pärast kindlustusriski suurenemist. Kostja ei ole millegagi tõendanud,
et hageja suurendas kindlustusriski tahtlikult. Selline kostja väide on oletuslik.
Tulenevalt VÕS § 452 lg-st 1 vabaneb kindlustusandja täitmise kohustusest, kui kindlustusvõtja,
kindlustatud või soodustatud isik põhjustas kindlustusjuhtumi toimumise tahtlikult. Sellest
kõrvalekalduv kokkulepe on tühine. VÕS § 452 lg 2 p 3 kohaselt ei või kindlustusandja tugineda
kokkuleppele, mille kohaselt ta vabaneb kindlustusjuhtumi toimumise puhul täitmise kohustusest
kindlustusvõtja kohustuse rikkumise tõttu, kui kohustus tuli kindlustusandja suhtes täita pärast
kindlustusjuhtumi toimumist ja kindlustusvõtja ei rikkunud kohustust tahtlikult. LE §-s 227
sätestatud kohustus tulnuks täita pärast kindlustusjuhtumi toimumist. Riigikohtu seisukohale
tsiviilasjas nr 3-2-1-17-08 tuginedes leidis kohus, et kostja ei ole millegagi tõendanud, et
kindlustustingimuste p-s 6.1.1 kirjeldatud hoolsuskohustuse (avariipaigalt omavoliliselt
lahkumine) rikkumine oleks mingilgi määral mõjutanud liiklusõnnetuse toimumist.
Kuna kahjustatud sõiduki suhtes kehtib tootjatehase garantii ning sõiduk on ostetud
Vikingmotors Ida-Viru OÜ-st, siis on ka sõiduki remontimine Vikingmotors Ida-Viru OÜ-s igati
kohane. Tulenevalt kindlustustingimuste p 8.3.1 alapunktist c tasub kindlustusandja hüvitise otse
remonditöökojale.
Eeltoodud põhjendustel on kindlustusandja keeldumine kindlustushüvitise maksmisest vastuolus
VÕS § 422 lg-s 1 sätestatuga ja ei olnud põhjendatud.
ASJAOSALISTE TAOTLUSED JA PÕHJENDUSED
4. BTA apdrošināšanas akciju sabiedrība (Eesti filiaali kaudu) esitas apellatsioonkaebuse, milles
taotleb Viru Maakohtu 3. märtsi 2011 otsuse tühistamist ning uue otsuse tegemist, millega jätta
hagi rahuldamata ja menetluskulud vastustaja kanda.
Apellatsioonkaebuses esitatud põhjenduste kohaselt:
1) ei saa nõustuda kohtu käsitlusega LE § 227 1. lauses sätestatust, et nimetatud sündmuskohal
kirjalikult vormistatud kokkuleppe nõude puhul on seadusandja pidanud silmas juhti ja
kahjusaajat, kes mõlemad liiklusõnnetuses osalevad, ehk kokkulepet liiklusõnnetuses osalejate
vahel. Ka riigikohus on selgelt väljendanud oma seisukohta antud küsimuses, s.o kuidas juht
peab liiklusõnnetuse toimumise korral käituma (3-1-1-93-06);
2) on kohtu järeldus, et hageja on käitunud mõistlikult ja pöördunud järgmisel päeval kahju saaja
poole, meelevaldne ja ei põhine tõenditel. Hageja ei ole selle kohta tõendit esitanud. Alles pärast
seda, kui kostja tegi otsuse kahju hüvitamisest keeldumise kohta, on hageja 21.01.2010
pöördunud kahju saaja poole ja võtnud temalt allkirja pretensioonide puudumise kohta;
3) on kindlustustingimuste p-d 6.1.1 ja 7.1.1 kindlustusandjat kaitsvad sätted. Nõue täita
LE §-s 227 sätestatut võimaldab kindlustusandjal koguda tõendeid selle kohta, kas enne
kindlustusjuhtumit
esinesid
asjaolud,
mis
suurendasid
kindlustusriski
saabumist.
Võlaõigusseadus sätestab kindlustusriski suurendamise keelu. Selle all tuleb mõista ka sõiduki
juhtimist joobeseisundis, s.o olukorras, mida keelab liiklusseadus. VÕS § 452 lg 2 p 3 kohaselt
vabaneb kindlustusandja täitmise kohustusest, kui kohustus tuli kindlustusandja suhtes täita
pärast kindlustusjuhtumi toimumist ja kindlustusvõtja rikkus kohustust tahtlikult. Seega ei ole
kindlustustingimuste p-des 6.1.1 ja 7.1.1 sätestatu vastuolus võlaõigusseadusega. Kohus on
valesti määranud tõendamiskoormise, leides, et riski suurendavate asjaolude esinemist peab
tõendama kostja. Kuna hageja võttis kindlustusandjalt võimaluse koguda läbi väärteomenetluse
hagejat süüstavaid või õigustavaid tõendeid, siis on hagejal tõendamiskoormis tõendada, et ei
esinenud kindlustusriski suurendavaid asjaolusid. Hageja on oma kohustust rikkunud tahtlikult.
Liiklusseadus võrdsustab liiklusõnnetuse kohalt põgenemise joobes juhtimisega. See, et hageja
laskis sõiduki puksiiriga ära vedada, ei tähenda seda, et tegemist ei oleks süülise tegevusega.
Nagu hageja kohtuistungil selgitas, helistas ta oma sõbrale, kes ilmselt oligi isik, kes sõiduki
aitas ära viia. Hageja tegevusest on näha, et ta tegi kõik selleks, et juhtunut varjata. Kohus oleks
pidanud lugema tõendatuks, et hageja lahkus liiklusõnnetuse kohalt süüliselt ja rikkus kohustust
kindlustusandja suhtes pärast kindlustusjuhtumi toimumist tahtlikult. Eeltoodu alusel on kohus
põhjendamatult jätnud kohaldamata VÕS § 452 lg 2 p-des 2 ja 3 ning §-s 444 sätestatu, kuna
hageja suurendas tahtlikult kindlustusriski ning rikkus tahtlikult kohustust, mida ta pidi
kindlustusandja suhtes täitma peale kindlustusjuhtumi toimumist. Eeltoodu alusel oli kostjal
õigus vähendada kahju hüvitist kuni 100%;
4) on kohus põhjendamatult jätnud tähelepanuta kostja seisukoha, et hageja ei ole tasunud
riigilõivu täies ulatuses, mis iseenesest on hagi rahuldamata või läbivaatamata jätmise aluseks.
TsMS § 122 lg 2 kohaselt on hagi hind hagiasjas taotletu väärtus. Hageja taotles garantiikirja
väljastamist
vastavalt
remondiettevõtte
eelkalkulatsioonile.
Remondisumma
oli
128 204,90 krooni. Sellelt tuli tasuda riigilõivu 15 000 krooni. Hageja oli tasunud 5 000 krooni.
Väär on kohtu seisukoht, et kindlustustingimuste p 8.3.1 alapunktist c tuleneb, et kindlustusandja
tasub hüvitise otse remonditöökojale. Kindlustusandja hüvitab kindlustusvõtjale talle tekitatud
kahju ja seda taotletud suuruses. Kindlustusandja väljastab taotlejale, mitte remondiettevõttele,
kooskõlastuse, milles garanteerib remondi maksumuse hüvitamise. Kohus on meelevaldselt
märkinud otsuses hagi hinnaks 1 595 eurot;
5) peab kohus pooli suunama kompromissile. Kostja pakkus korduvalt kompromissi kuni
50% ulatuses kahju summast. Kohus ei teinud midagi, et kompromiss oleks võimalikuks saanud.
5. OÜ Sepmar vaidleb apellatsioonkaebusele vastu ning taotleb selle rahuldamata, maakohtu
otsuse muutmata ja menetluskulude apellandi kanda jätmist.
Vastuväidete kohaselt:
1)
oli
kostja
keeldumine
põhjendamatu,
vastuolus
kindlustuslepingut
reguleerivate
võlaõigusseaduse sätetega ning Riigikohtu praktikaga. VÕS § 452 lg 1 järgi vabaneb
kindlustusandja täitmise kohustusest, kui kindlustusvõtja või kindlustatud või soodustatud isik
põhjustas kindlustusjuhtumi toimumise tahtlikult. Sellest kõrvalekalduv kokkulepe on tühine.
Kindlustustingimuste p-st 6.1 tuleneb, et kostjal on õigus keelduda kindlustuslepingu täitmisest,
kui kindlustusvõtja on rikkunud kindlustuslepingust tulenevat kohustust (sh täiendavaid
ohutusnõudeid). Seega ei ole isegi juhul, kui kindlustusvõtja on rikkunud kindlustuslepingust
tulenevaid kohustusi, kostjal alati ja igal juhul õigus keelduda kindlustushüvitise maksmisest
täies ulatuses. Riigikohus
on tsiviilasjas
nr 3-2-1-120-04 asunud
seisukohale, et
kindlustuslepingus kokkulepitud kindlustushüvitise väljamaksmisest keeldumise õiguse
kasutamine võib teatud asjaoludel olla hea usu põhimõtte vastane ning sellisel juhul võib kohus
tõkestada kindlustusandjal selle õiguse kasutamise ja mõista kindlustushüvitise lepingus
sätestatud maksest keeldumise õigusele vaatamata kindlustusandjalt välja. Käesolevas olukorras,
kus kostja on keeldunud täies ulatuses kindlustushüvitise väljamaksmisest, ei ole kostja käitunud
kooskõlas TsÜS § 138 lg-s 1 sätestatud hea usu põhimõttega. Kostja käitumine oleks kooskõlas
eelnimetatud põhimõttega, kui ta oleks hüvitanud hagejale kahju vähemalt osaliselt.
Politseinumbrile helistamata jätmine ei olnud kahju põhjustamisega kuidagi seotud ja ei ole
samastatav kindlustusjuhtumi tahtliku põhjustamisega. VÕS § 452 lg 1 on rakendatav neil
juhtumeil, kus kindlustusvõtja või soodustatud isik tegutseb sihilikult kindlustusjuhtumi
põhjustamise eesmärgiga (3-2-1-17-08). Praegusel juhul ei ole kogutud tõendeid selle kohta, et
A. Seppern asus 14.11.2009 sõidukit juhtima eesmärgiga põhjustada kindlustusjuhtum.
Riigikohus on tsiviilasjas nr 3-2-1-10-09 asunud seisukohale, et kindlustuslepingu tingimuste
puhul tuleb hinnata, kas need on kooskõlas võlaõigusseaduses kindlustuslepingut reguleerivate
imperatiivsete sätetega. VÕS § 444 sätestab kindlustusvõtjale keelu suurendada kindlustusriski
võimalikkust ning VÕS § 445 lg-st 2 tuleneb, et kui kindlustusvõtja rikub VÕS §-s 444
kehtestatud kohustust, vabaneb kindlustusandja kindlustuslepingu täitmise kohustusest
kindlustusvõtjast tuleneva asjaolu tõttu kindlustusriski suurenemise võrra, kui kindlustusjuhtum
toimub pärast kindlustusriski suurenemist. VÕS § 452 lg 2 p 2 järgi ei või kindlustusandja
tugineda kokkuleppele, mille kohaselt ta vabaneb kindlustusjuhtumi toimumise puhul täitmise
kohustusest kindlustusvõtja kohustuste rikkumise tõttu, kui kindlustusvõtja rikub kohustust, mida
ta pidi täitma kindlustusandja vastu eesmärgiga vähendada kindlustusriski või vältida selle
suurenemist, ja rikkumine ei mõjutanud kindlustusjuhtumi toimumist ega kindlustusandja
täitmise kohustust. Riigikohus on tsiviilasjas nr 3-2-1-17-08 selgitanud, et tulenevalt VÕS § 445
lg-st 2 ei anna VÕS § 452 lg 2 p 2 kindlustusandjale õigust kokkuleppe kohaselt mitte maksta
kogu kindlustushüvitist juhul, kui kindlustusvõtja rikub kohustust, mida ta pidi täitma
kindlustusandja vastu eesmärgiga vähendada kindlustusriski või vältida selle suurenemist, ja
rikkumine mõjus kindlustusjuhtumi toimumisele ja kindlustusandja täitmise kohustusele;
2) pidi kindlustustingimuste p 7.1.1 järgi informeerima liiklusõnnetusest viivitamatult politseid,
kui see on seadusega ette nähtud. Koheselt pärast liiklusõnnetuse toimumist oli hagejale teada, et
inimesed liiklusõnnetuses viga ei saanud, õnnetuse põhjustas hageja juhitud sõiduk ja kirikuaia
omanik oli samuti teada. Seega puudus hagejal LE §-st 227 tulenevalt politseisse teatamise
kohustus. Kirikuaia omanikule teatas hageja esimesel võimalusel, st sama päeva hommikul;
omanikul pretensioonide puudumise kohta on toimikus mitu tõendit.
Maakohtu istungil A. Seppern selgitas, et kui asi juhtus, oli ta šokiseisundis; oli öö, ta valis
esimese ettejuhtuva numbri, tuttav võttis vastu ja lubas organiseerida puksiirauto, mis tuligi tunni
aja pärast ning puksiiri juht helistas A. Sepperni juuresolekul politseisse; kuna kannatanuid ei
olnud, siis politsei kohale ei tulnud;
3) ei saa nõustuda kostja väitega, et hageja suurendas tahtlikult kindlustusriski ning rikkus
tahtlikult kohustust, mida ta pidi kindlustusandja suhtes täitma pärast kindlustusjuhtumi
toimumist. Kindlustusjuhtumist kohene politsei mitteteavitamine ei saanud kuidagi suurendada
kindlustusriski. Lisaks on Riigikohus lahendis nr 3-2-1-10-09 märkinud, et VÕS § 445 lg 2 ja
§ 452 lg 2 p 2 kohaldamiseks on kindlustusandja kohustuseks tõendada, kas ja kuivõrd mõjutas
kindlustuslepingu
rikkumine
liiklusõnnetuse
toimumist.
Lisaks
on
vabatahtliku
sõidukikindlustuse eesmärgiks hüvitada muu hulgas kahju, mis tekib omanikule sõidukijuhi
eksimuse tõttu;
4) ei ole kostja väide, et hageja ei ole tasunud riigilõivu täies ulatuses, asjakohane. Hagiavalduse
menetlusse võtmist ning riigilõivu tasumist ei otsusta mitte kostja, vaid kohus.
RINGKONNAKOHTU PÕHJENDUSED
7. Ringkonnakohus leiab, et apellatsioonkaebus tuleb rahuldada osaliselt. Ringkonnakohus
tühistab Viru Maakohtu 3. märtsi 2011 otsuse ja teeb asjas uue otsuse, millega rahuldab hagi
osaliselt ja mõistab BTA-lt apdrošināšanas akciju sabiedrība (Eesti filiaali kaudu) välja
Swedbank Liising AS kasuks kindlustushüvitise 3 937,11 eurot.
8. Eelkõige peab ringkonnakohus vajalikuks märkida, et maakohus on ebaõigesti kohustanud
kostjat väljastama garantiikirja sõiduki taastusremondiks Vikingmotors Ida-Viru OÜ-le.
Maismaasõidukite kindlustuspoliisi kohaselt (tl 16) on soodustatud isikuks Swedbank Liising
AS. Kindlustustingimuste (tl 93-101) p 1.4. järgi on soodustatud isik isikuks, kellel on
kindlustusjuhtumi tekkimisel õigus saada kindlustushüvitist, milleks on rahaline hüvitis või
mõne muu kindlustuslepingus kokku lepitud kohustuse täitmine kindlustusandja poolt.
Antud juhul on nõudeõigus kindlustushüvitise saamiseks Swedbank Liising AS-l kui soodustatud
isikul.
Vastavalt kindlustustingimuste p-le 8.3 on sõiduki kahjustamise korral kindlustatud isikul
(s.o kindlustuspoliisis fikseeritud füüsiline või juriidiline isik, kes on kindlustatud objekti
omanik, antud juhul Swedbank Liising AS) õigus valida remonditöökoda või rahaline hüvitis.
Kindlustusandja hüvitab soodustatud isikule tekitatud kahju ja väljastab kindlustatule (sõiduki
omanikule), mitte remondiettevõttele, kooskõlastuse, milles garanteerib remondi maksumuse
hüvitamise. Antud juhul on hagi esitatud seoses sellega, et kostja kindlustusandjana keeldus
kindlustushüvitise maksmisest (BTA Kindlustuse 18.12.2009 otsus – tl 91-92) ning seega on
tegemist hagiga kohustuse täitmisele sundimiseks. Hagi ei ole esitatud seoses sellega, et
kindlustusandja oleks keeldunud remondi eest tasumisest remonditöökojale.
Põhjendatud on apellandi väide, et maakohus on ebaõigesti määranud hagihinna ning sellest
tulenevalt on hageja tasunud riigilõivu hagi esitamisel seaduses nõutust vähem. Hageja nõue on
suunatud kindlustushüvitise väljamaksmisele ning seega on hagihinnaks nõutav kindlustushüvitis
123 204,90
krooni
(Vikingmotors
Ida-Viru
OÜ
eelkalkulatsioon
128 204,90
krooni
– omavastutus 5 000 krooni = 123 204,90 krooni) ja tasumisele kuuluv riigilõiv oli hagi
esitamise ajal 798,90 eurot, s.o 12 500 krooni. Kuna maakohus on ebaõigesti määratlenud hagi
eseme ja sellest tulenevalt ka hagihinna, siis on apellant tasunud apellatsioonkaebuse esitamisel
riigilõivu seadusest nõutust enam.
9. Nähtuvalt asja materjalidest sõlmisid hageja ja kostja sõiduki Opel Vivaro registrimärgiga
XXX kohta sõidukikindlustuse lepingu, mis kehtis 09.05.2009 – 08.05.2010 (tl 16). Sõiduki
omanikuks ja soodustatud isikuks on kindlustuspoliisile märgitud Swedbank Liising AS.
Kindlustuspoliisis märgitu kohaselt on põhiomavastutus 5 000 krooni. 14. novembril 2009
toimus sõidukiga Ida-Virumaal Vasknarvas liiklusõnnetus, kus A. Sepperni juhitud Opel Vivaro
sõitis teelt välja vastu kirikuaeda. Liiklusõnnetuse tulemusena sai sõiduk kahjustatud.
Hageja esitas 16.11.2009 kostjale taotluse kindlustuslepingust tuleneva kohustuse täitmiseks
Kostja keeldus 18.12.2009 otsusega taotluse rahuldamisest ning kindlustushüvitise maksmisest ja
hageja esitas hagi maakohtule kindlustushüvitise väljamõistmiseks kostjalt.
10. Hageja väite kohaselt on kostja keeldunud ebaõigesti, tuginedes kindlustustingimuste
p-le 6.1.1 ja LE §-le 227, täielikult kindlustushüvitise maksmisest, sest hageja ei ole
suurendanud tahtlikult kindlustusriski ning rikkunud tahtlikult kohustust, mida ta pidi
kindlustusandja suhtes täitma pärast kindlustusjuhtumi toimumist, sest kindlustusjuhtumist
kohene politseile mitteteatamine ei suurendanud kindlustusriski. Kostja vastuväite järgi rikkus
sõiduki juht kindlustustingimuste p-st 6.1.1. tulenevat hoolsuskohustust ja p-i 7.1.1, kuna ei
käitunud LE §-s 227 sätestatu kohaselt ning ei teatanud liiklusõnnetuse toimumisest politseile;
sellise kohustuse rikkumisega võttis kindlustusvõtja kindlustusandjalt võimaluse koguda
tõendeid selle kohta, kas enne kindlustusjuhtumit esinesid asjaolud, mis suurendasid
kindlustusriski saabumist.
11. Kindlustustingimuste
p-i
6.1.1.
kohaselt
võib
BTA
kindlustusjuhtumi
korral
kindlustuslepingu täitmisest keelduda, kui sõidukijuht lahkus omavoliliselt avariipaigalt,
rikkudes sellega vastavaid õigusakte; p-i 7.1.1. järgi peab kindlustusvõtja kindlustusjuhtumi
toimumisel vormistama liiklusõnnetuse vastavalt kehtivatele õigusaktidele ja kui see on
seadusega ette nähtud, siis informeerima liiklusõnnetusest viivitamatult politseid.
Vastavalt LE §-le 227 kui inimesed liiklusõnnetuses viga ei saanud, õnnetuses osalenud juhid
või juht ja kahju saaja(d) on juhtumi põhjusi hinnates vastutuse küsimuses ühel meelel, on oma
arvamuse kirjalikult vormistanud, nimetades kahju tekitamise eest vastutava isiku, ja sellele alla
kirjutanud, ei ole vaja liiklusõnnetusest politseile teatada. Lahkarvamuse korral või juhul, kui
kahju saaja ei ole teada, tuleb õnnetusest kohe teatada politseile ja tegutseda sealt saadud
korralduse kohaselt.
12. Ringkonnakohus leiab, et kindlustusvõtja rikkus kindlustustingimuste p-s 7.1.1. sätestatud
kohustust seeläbi, et ei teatanud liiklusõnnetuse toimumisest LE § 227 kohaselt politseile.
Antud juhul ei vormistatud kohapeal kirjalikku arvamust ning seda ei saadudki teha, sest kahju
saajat ei olnud kohal. Kuna kahju saajat ei viibinud kohal ning seetõttu ei olnud teada, kas kahju
tekitamise eest vastutava isiku ja kahju saaja vahel on lahkarvamusi või mitte, siis pidi sõiduki
juht teatama õnnetusest politseile ning tegutsema siis sealt saadud korralduste kohaselt. Kuna
sõiduki juht aga seda ei teinud, siis on tema lahkumine liiklusõnnetuse paigast käsitletav
omavolilise lahkumisena, mis vastavalt kindlustustingimuste p-le 6.1.1. annab aluse
kindlustusandjale kindlustuslepingu täitmisest keelduda.
Kindlustustingimuste
p
6.1.1
sätestab
võimaluse,
et
kindlustusandja
võib
hüvitise
väljamaksmisest täielikult keelduda (arvestamata, milline on rikkumise mõju kindlustusjuhtumi
toimumisele). Kuna VÕS § 427 järgi on kindlustusvõtja kahjuks § 452 lg-s 2 sätestatust
kõrvalekalduv kokkulepe tühine, siis on kindlustustingimuste p 6.1.1 tühine osas, milles see
võimaldab kostjal jätta maksmata kogu kindlustushüvitise, kui kindlustusvõtja on rikkunud oma
kohustust mitte suurendada kindlustusriski võimalikkust.
13. Poolte vahel puudub vaidlus, et tegemist on kindlustusjuhtumiga. Vaidlus on selles, kas
kindlustusandja on vabanenud kindlustushüvitise maksmise kohustusest põhjusel, et
kindlustusvõtja on rikkunud kindlustuslepingust tulenevaid kohustusi, ja kui on, siis kui suures
ulatuses.
Vastavalt VÕS § 452 lg 2 p-le 3 ei või kindlustusandja tugineda kokkuleppele, mille kohaselt ta
vabaneb kindlustusjuhtumi toimumise puhul täitmise kohustusest kindlustusvõtja kohustuse
rikkumise tõttu, kui kohustus tuli kindlustusandja suhtes täita pärast kindlustusjuhtumi toimumist
ja kindlustusvõtja ei rikkunud kohustust tahtlikult.
Antud juhul oli kindlustustingimuste p 7.1.1. kohaselt kindlustushüvitise väljamaksmise
eelduseks kindlustusvõtja poolt pärast liiklusõnnetuse toimumist sellest politseile teatamine, kuid
ta jättis liiklusõnnetusest tahtlikult teatamata ja lahkus omavoliliselt avariipaigalt,
s.o kindlustusvõtja rikkus kindlustustingimustest tulenevat kohustust tahtlikult ning seetõttu ei
kohaldu VÕS § 452 lg 2 p 3.
Kindlustusandjal on õigus kindlustushüvitist vähendada, kui kindlustusvõtja on rikkunud
kindlustuslepingust tulenevat kohustust (sh kindlustustingimuste p-s 6.1.1. sätestatud
ohutusnõudeid ja p-s 7.1.1. sätestatud liiklusõnnetuse korral vastavalt käitumise kohustust) ja
rikkumine mõjus kindlustusandja täitmise kohustusele. Õige on kostja väide, et sellise kohustuse
rikkumisega võttis kindlustusvõtja kindlustusandjalt võimaluse koguda tõendeid selle kohta, kas
enne kindlustusjuhtumit esinesid asjaolud, mis suurendasid kindlustusriski saabumist. Tulenevalt
kindlustusvõtja rikkumisest puuduvad asjas igasugused andmed selle kohta, milline oli sõiduki
teelt väljasõitmise liiklustehniline mehhanism ning, mis oli liiklusõnnetuse toimumise põhjuseks.
Ringkonnakohus leiab, et arvestades kõike eeltoodut, tuleb hagi rahuldada osaliselt ning kostjalt
välja mõista hageja kasuks kahjuhüvitis 3 937,11 eurot, s.o 50% sõiduki taastusremondi
maksumusest (millest on maha arvatud omavastutus).
14. Vastavalt TsMS § 163 lg-le 2 kui hagi rahuldatakse osaliselt ja sellesarnases ulatuses, nagu
on kohtumenetluses kompromissina pakkunud üks pool, võib kohus jätta menetluskulud
tervikuna või suuremas osas poole kanda, kes kompromisssiga ei nõustunud.
Asja materjalidest nähtuvalt on kostja pakkunud 11.10.2010 kohtuistungil hagejale kompromissi
summas 64 108 krooni (tl 56), samuti on kostja e-kirja teel 12.10.2010 kinnitanud valimisolekut
hüvitada kahjusummast 50%. Hageja ei ole kompromissiga nõustunud.
Kuna hagi tuleb rahuldada osaliselt ja sellesarnases ulatuses, nagu on kohtumenetluses
kompromissina pakkunud kostja, siis jäävad menetluskulud maakohtus hageja kanda.
Menetluskulud ringkonnakohtus jätab ringkonnakohus TsMS § 163 lg 1 kohaselt poolte endi
kanda.
Hagi esitamisel on hageja tasunud riigilõivu 319,56 eurot, s.o 5 000 krooni, tasuma pidi
798,90 eurot, s.o 12 500 krooni, täiendavalt tuleb hagejal tasuda riigituludesse 479,34 eurot,
s.o 7 500 krooni.
Üllar Roostoja
Andra Pärsimägi
Viivi Tomson