Legislator Case Law & Legislation
III.ÚS 619/04 ECLI:CZ:US:2005:3.US.619.04 AI generated

III.ÚS 619/04 · Ústavní soud České republiky

Case Number III.ÚS 619/04
Court / Authority
Jurisdiction Czech Republic (CZ)
Decision Date

Legislator summary

AI generated

Ústavní soud rozhodl ve věci ústavní stížnosti stěžovatelky I. S., proti usnesení Ústavního soudu ze dne 12. 8. 2004, Podáním, doručeným Ústavnímu soudu dne 22. 10. 2004 a označeným jako "ústavní stížnost proti odmítnutí ústavní stížnosti č. j. II. US 275/04 ze dne 12. 8. 2004 a následných ústavních stížností prováděných v dané věci mimo ústní jednání", brojila stěžovatelka proti postupu orgánů veřejné moci, včetně Ústavního soudu, v její právní věci.

Legislator headnote

AI generated

III.ÚS 619/04 · Ústavní soud České republiky: Vzhledem k tomu, že uvedený návrh nesplňoval podmínky stanovené zákonem č. 182/1993 Sb., o Ústavním soudu, ve znění pozdějších předpisů (dále jen "zákon o Ústavním soudu"), vyzval Ústavní soud stěžovatelku k odstranění jeho formálních vad. Formální vady spočívaly především v tom, že stěžovatelka nebyla zastoupena advokátem (§ 30 odst. 1 zákona o Ústavním soudu). K odstranění této vady byla stěžovatelce stanovena lhůta v trvání 30 dnů s poučením, že pokud ji neodstraní, může být její návrh podle § 43 odst. 1 písm. a) zákona o Ústavním soudu odmítnut. Dle poštovní doručenky tuto výzvu stěžovatelka převzala dne 6. 12. 2004.

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

III.ÚS 619/04

Česká republika

USNESENÍ

Ústavního soudu

III. ÚS 619/04

Ústavní soud rozhodl ve věci ústavní stížnosti stěžovatelky I. S., proti usnesení Ústavního soudu ze dne 12. 8. 2004,

sp. zn. II. ÚS 275/04

, takto:

Ústavní stížnost se odmítá.

Odůvodnění

Podáním, doručeným Ústavnímu soudu dne 22. 10. 2004 a označeným jako "ústavní stížnost proti odmítnutí ústavní stížnosti č. j. II. US 275/04 ze dne 12. 8. 2004 a následných ústavních stížností prováděných v dané věci mimo ústní jednání", brojila stěžovatelka proti postupu orgánů veřejné moci, včetně Ústavního soudu, v její právní věci.

Vzhledem k tomu, že uvedený návrh nesplňoval podmínky stanovené zákonem č. 182/1993 Sb., o Ústavním soudu, ve znění pozdějších předpisů (dále jen "zákon o Ústavním soudu"), vyzval Ústavní soud stěžovatelku k odstranění jeho formálních vad. Formální vady spočívaly především v tom, že stěžovatelka nebyla zastoupena advokátem (§ 30 odst. 1 zákona o Ústavním soudu). K odstranění této vady byla stěžovatelce stanovena lhůta v trvání 30 dnů s poučením, že pokud ji neodstraní, může být její návrh podle § 43 odst. 1 písm. a) zákona o Ústavním soudu odmítnut. Dle poštovní doručenky tuto výzvu stěžovatelka převzala dne 6. 12. 2004.

Na danou výzvu stěžovatelka reagovala žádostí doručenou Ústavnímu soudu dne 30. 12. 2004 o prodloužení lhůty k odstranění vady návrhu, a to do 31. 1. 2005, a dále o "přidělení advokáta podle ustanovení § 83 zákona č. 182/1993 Sb.". Žádosti o prodloužení lhůty Ústavní soud přípisem ze dne 10. 1. 2005, doručeným dne následujícího, vyhověl a stěžovatelce k uvedenému datu lhůtu prodloužil.

Vzhledem k tomu, že stěžovatelka ani v takto prodloužené lhůtě vadu svého návrhu neodstranila, Ústavní soud její návrh odmítl [§ 43 odst. 1 písm. a) zákona o Ústavním soudu], jak je z výroku tohoto usnesení patrno.

Zbývá dodat, že Ústavní soud není, jak ve svých rozhodnutích opakovaně konstatuje (a jak muselo být stěžovatelce z předchozích řízení vedených před Ústavním soudem známo), oprávněn advokáta přidělovat či ustanovovat, a že směřuje-li ústavní stížnost proti usnesení Ústavního soudu, jímž byl její návrh podle § 43 odst. 1 písm. a) zákona o Ústavním soudu odmítnut, jednalo by se o návrh ve smyslu § 43 odst. 3 zákona o Ústavním soudu nepřípustný, který by bylo nutno dle § 43 odst. 1 písm. e) zákona o Ústavním soudu odmítnout (viz např. usnesení Ústavního soudu ze 7. 8. 1996,

sp. zn. II. ÚS 148/96

; publ. in: Sbírka nálezů a usnesení ÚS, sv. 6, usn. č. 16).

Poučení: Proti usnesení Ústavního soudu není odvolání přípustné.

V Brně dne 9. února 2005