Legislator Case Law & Legislation
Decizia nr. 371/2003 AI generated

Insurance contract suspension for premium non-payment and imputation of payment to the oldest debt

Case Number Decizia nr. 371/2003
Court / Authority
Jurisdiction Romania (RO)
Decision Date
Outcome Dismissed

Legislator summary

AI generated

The Supreme Court of Cassation and Justice dismissed the insurer's appeal, rendering the lower courts' decisions irrevocable and upholding the obligation to pay 123,914,502 lei in insurance benefits to the policyholder. The dispute concerned whether an automobile insurance contract was suspended due to alleged non-payment of the first premium installment prior to a vehicle accident; the material facts established that although the first payment was delayed, it was actually paid via a payment order in March 1999, covering 1,734,803 lei out of a larger sum. The Court held that the insurer's argument for suspension was unfounded because, under Article 1113 of the Civil Code, the ambiguous payment was legally imputed to the oldest debt due (the first installment), and the insurer's acceptance of subsequent installments prevented it from claiming suspension, rendering the refusal to pay the full claim abusive.

Legislator headnote

AI generated

art. 1113 C. civ; Insurance contract suspension for premium non-payment and imputation of payment to the oldest debt: Neluarea în considerare, de către recurentă, a acestei plăți este fără temei, întrucât, în situația în cauză, în care plătitoarea reclamantă nu a arătat ce datorie înțelege să stingă, plata se impută asupra celei mai vechi, ajunsă la termen, conform principiului imputației plăților, statornicit prin art. 1113 C. civ.

Keywords

AI generated
suspension of insurance cover insurance premium debt payment claim for insurance benefits obligation to contract civil dispute

Cited Legislation

AI generated
AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Asupra recursului de față;

Din examinarea lucrărilor din dosar, constată următoarele:

Prin sentința civilă nr. 705 din 14 septembrie 2000, Tribunalul Bihor a admis acțiunea reclamantei SC P. SA Oradea împotriva Societății de Asigurare Reasigurare O.A.S. SA Oradea, a obligat pârâta la plata sumei de 123.914.502 lei, reprezentând despăgubiri ca urmare a producerii riscului asigurat, aferent poliței de asigurare seria C nr. 18770 din 13 ianuarie 1999, și a respins capătul de cerere privind restituirea ratelor, fără cheltuieli de judecată.

Pentru a pronunța această hotărâre, instanța a reținut că, între părți, s-au încheiat două polițe de asigurare, respectiv, polița, seria C nr. 18770 din 13 septembrie 1999, prin care a fost asigurat autoturismul pentru avarii și furt și polița de asigurare, seria F nr. 10987 din 16 ianuarie 1999, prin care au fost asigurate diverse bunuri aflate în proprietatea reclamantei.

Cu ordinul de plată nr. 18 din 5 martie 1999, reclamanta a achitat suma de 3.408.060 lei, ce reprezintă rata de 1.734.803 lei la polița de asigurare, seria C nr. 18770/1999, și o plată parțială la cealaltă poliță de asigurare.

Întrucât, la 27 iulie 1999, s-a produs riscul asigurat – avarierea autoturismului – refuzul plății despăgubirilor s-a reținut ca nejustificat.

Apelul pârâtei, declarat împotriva sentinței menționate, a fost respins, ca nefondat, de Curtea de Apel Oradea, prin decizia nr. 344 din 26 iunie 2001.

Susținerea apelantei, în sensul că, contractul de asigurare a fost suspendat pentru neplata primei rate, a fost înlăturată de instanță, întrucât plata s-a efectuat cu ordinul de plată nr. 180 din 5 martie 1999, iar imputația plății, în lipsa dispoziției plătitoarei, s-a făcut, conform art. 1113 C. civ., adică, asupra primei rate, ajunsă la termen.

Împotriva acestei decizii, pârâta a declarat recurs, în temeiul art. 304 pct. 7 și 9 C. proc. civ., susținând că este netemeinică și nelegală, întrucât:

Contractul de asigurare era suspendat la data producerii riscului asigurat, 27 iulie 1999, ca urmare a neplății unei rate din prima de asigurare, fapt ce determină încetarea răspunderii societății de asigurare.

Plata următoarelor rate, a doua și a treia, chiar dacă au fost achitate nu mai era obligatorie, contractul fiind, oricum, suspendat prin neplata primei rate.

Recursul este nefondat.

Potrivit Poliței de asigurare facultativă a autovehiculelor, seria C nr. 18770 din 13 ianuarie 1999, reclamanta a asigurat autoturismul Daewoo Espera pentru suma de 123.914.502 lei, cu prima de asigurare de 6.939.212 lei, ce urma a fi achitată în 4 rate egale, a câte 1.734.803 lei.

Conform poliței de asigurare, prima rată, de 1.734.803 lei, s-a achitat cu ordinul de plată nr. 44 din 12 ianuarie 1999.

Pârâta a susținut că, în realitate, prima rată nu s-a achitat la această dată și nici ulterior, astfel că raporturile contractuale s-au suspendat.

Din probatoriile efectuate la fond, rezultă că plata primei rate nu s-a efectuat cu Ordinul de plată nr. 44 din 12 ianuarie 1999, ci cu Ordinul de Plată nr. 180 din 5 martie 1999, în valoare de 3.408.060 lei, din care 1.734.803 lei a acoperit prima rată din polița de asigurare.

Neluarea în considerare, de către recurentă, a acestei plăți este fără temei, întrucât, în situația în cauză, în care plătitoarea reclamantă nu a arătat ce datorie înțelege să stingă, plata se impută asupra celei mai vechi, ajunsă la termen, conform principiului imputației plăților, statornicit prin art. 1113 C. civ.

Ca urmare, plata din 5 martie 1999, nu a putut să acopere decât rata din luna ianuarie, întrucât rata a II-a era scadentă la 12 aprilie 1999.

Invocarea art. 9.4 din contract, în sensul suspendării efectelor contractului în caz de neplată, la termenul scadent, a vreunei rate din prima de asigurare, este fără temei, în speță, nefiind întrunite condițiile de aplicare a suspendării.

Aceasta, întrucât este adevărat că reclamanta, beneficiara poliței de asigurare, a plătit prima rată cu întârziere, deși pârâta a încasat și reținut această plată și, mai mult, a încasat și ratele următoare, a II-a și a III-a, din aprilie și iulie 1999, deci, nu a considerat contractul suspendat, iar dacă nu ar fi intervenit riscul asigurat, pârâta nu ar mai fi înștiințat reclamanta, după 10 luni de la încheierea contractului și încasarea a 3 rate, că a operat suspendarea contractului.

Ca urmare, se reține că hotărârile instanțelor de fond și apel, de a da efecte contractului de asigurare, sunt legale, iar susținerile recurentei, în sensul suspendării contractului și refuzul plății sumei asigurate, în condițiile plății primelor de asigurare, sunt fără temei și abuzive, astfel că recursul urmează să fie respins.

PENTRU ACESTE MOTIVE

ÎN NUMELE LEGII

DECIDE

Respinge recursul declarat de pârâta SC O.A.S. SA Oradea, împotriva deciziei nr. 344 din 26 iunie 2001 a Curții de Apel Oradea, ca nefondat.

IREVOCABILĂ.

Pronunțată în ședință publică, astăzi 28 ianuarie 2003.