Legislator Case Law & Legislation
Decizia nr. 5027/2005 AI generated

Insurance liability for fire damage to insured vehicle following policyholder's breach of repair and inspection obligations

Case Number Decizia nr. 5027/2005
Court / Authority
Jurisdiction Romania (RO)
Decision Date
Outcome Dismissed

Legislator summary

AI generated

The High Court of Cassation and Justice dismissed the appellant's appeal, thereby upholding the lower courts' dismissal of the claim and leaving the insurer's liability exemption intact. The dispute involved an insurer refusing to cover damages for a vehicle destroyed by fire following an accident, where the policyholder sought compensation based on an insurance contract. The court held that the insurer was not liable because the insurance policy explicitly excluded fire-related damages in the context of the accident and, critically, the policyholder breached contractual obligations by refusing necessary vehicle inspections and repairs, instead driving the defective vehicle further and performing unauthorized repairs, which constituted the exclusive fault of the insured regarding the final loss. The decision relied on the specific terms of the insurance policy, which limited coverage to specific risks with stated exclusions, and the policyholder's failure to comply with the procedural and diligence requirements mandated by Article 32 of the contract, rendering the appeal unfounded.

Legislator headnote

AI generated

art. 304 C. proc. civ; Insurance liability for fire damage to insured vehicle following policyholder's breach of repair and inspection obligations: Împotriva deciziei curții de apel a declarat recurs reclamanta, invocând dispozițiile art. 304 C. proc. civ. și solicitând admiterea acestuia, casarea celor două hotărâri și, rejudecând cauza, în fond, să fie admisă acțiunea pe care a formulat-o împotriva pârâtei, care să fie obligată la plata pagubelor suferite, cu cheltuieli de judecată.

Keywords

AI generated
accident insurer liability fire damage policyholder contractual damages law of obligations inspection contract

Cited Legislation

AI generated
AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Asupra recursului de față:

Din examinarea lucrărilor din dosar, constată următoarele:

Prin cererea înregistrată sub nr. 3793/2004, reclamanta SC C.I. SRL Vaslui a solicitat în contradictoriu cu pârâta SC A.Ț.A. SA, sucursala Vaslui, obligarea acesteia la plata sumei de 30.800 euro, reprezentând despăgubiri, conform poliței de asigurare din 27 februarie 2004 și 2.000 euro, reprezentând contravaloare avans pe care societatea l-a achitat către SC A. SRL Târgu-Mureș, pentru aducerea unui autoturism din Germania, avans pe care l-a pierdut.

Prin ordonanța nr. 1424 din 21 octombrie 2004, Tribunalul Vaslui a respins acțiunea formulată de reclamanta SC C.I. SRL Vaslui în contradictoriu cu pârâta SC A.Ț.A. SA Vaslui.

Pentru a pronunța această sentință, tribunalul a reținut că din polița de asigurare reiese că franșizele au fost stabilite doar în caz de furt total sau parțial, nu și pentru avariile totale sau parțiale, ori, cauza distrugerii fiind incendierea ca urmare a accidentului, pentru care cel în cauză nu s-a asigurat, acțiunea nu este întemeiată.

Prin decizia nr. 21 din 3 februarie 2005, Curtea de Apel Iași, secția comercială, a respins ca nefondat apelul formulat de reclamantă, împotriva sentinței tribunalului mai sus menționate, pe care a menținut-o, apreciind-o ca fiind legală și temeinică, iar criticile formulate ca neavând suport legal și probatoriu.

În motivarea acestei soluții, instanța de apel a reținut că rezultă culpa exclusivă a asiguratului în sensul termenilor contractului de asigurare, în ceea ce privește producerea incendiului, motiv pentru care asigurătorul nu are obligația contractuală de a acorda despăgubiri în baza poliței de asigurare pentru un prejudiciu cauzat de un eveniment, incendiu, determinat de lipsa de diligență a asiguratului.

Împotriva deciziei curții de apel a declarat recurs reclamanta, invocând dispozițiile art. 304 C. proc. civ. și solicitând admiterea acestuia, casarea celor două hotărâri și, rejudecând cauza, în fond, să fie admisă acțiunea pe care a formulat-o împotriva pârâtei, care să fie obligată la plata pagubelor suferite, cu cheltuieli de judecată.

Recurenta susține astfel că greșit i-a fost respinsă acțiunea și apoi apelul, reținându-se nereal că autoturismul nu era asigurat și pentru avarii, întrucât din polița de asigurare rezultă contrariul, iar din procesul verbal de predare a autoturismului din data de 3 iulie 2004, întocmit de service S., reiese că au fost reparate în totalitate toate avariile survenite în urma accidentului, împrejurări în care recurenta consideră că nu poate fi acuzată de favorizarea măririi pagubei și nici de lipsă de diligență, atât timp cât și-a îndeplinit obligațiile contractuale, pârâta fiind aceea care le-a încălcat îndeosebi prin nerespectarea modului de comunicare investit de legislația în materie.

Recursul nu este fondat.

Din examinarea actelor dosarului, se constată următoarele:

În conformitate cu prevederile capitolului II al contractului de asigurare, rezultă că există posibilitatea asigurării și pentru pagubele produse autovehiculului de incendiu, explozie, afumare, pătare, carbonizare sau diverse distrugeri, ca urmare a incendiului, dar la capitolul I alin. (3) s-a stipulat că asigurarea se încheie numai pentru riscurile prevăzute în condițiile generale, respectiv contract și poliță, cu franșizele, excluderile, extinderile, clauzele speciale prevăzute expres în acestea și în suplimentele de asigurare (dosar fond).

Examinând conținutul poliței de asigurare (dosar fond), reiese însă că franșizele au fost stabilite doar în caz de furt total sau parțial și nu pentru avarii totale sau parțiale.

Totodată, din actele dosarului rezultă că după efectuarea unui prim segment de reparații pentru care asigurătorul a aprobat plata unor despăgubiri în valoare de 83.645.323 lei, asigurătorul a oferit asiguratului posibilitatea de a finaliza verificările și pentru partea electrică și de a remedia eventualele defecțiuni la sistemul electric /electronic, însă asiguratul a solicitat predarea autoturismului de către unitatea service fără efectuarea celorlalte prestații reparatorii, asumându-și riscul deplasării cu autoturismul în discuție, chiar pe distanțe mari.

De asemenea, nu a respectat obligațiile ce-i reveneau potrivit art. 32 din contract, efectuând verificări și reparații sumare pe cont propriu, fără să solicite o reconstatare tehnologică suplimentară în cadrul căreia unitatea service să confirme defecțiunile, iar asigurătorul să încuviințeze soluții tehnologice optime.

Față de cele mai sus arătate, se reține că în mod corect ambele instanțe care s-au pronunțat în cauză au stabilit că nu poate angajată răspunderea asigurătorului privind plata despăgubirilor pentru prejudiciul suferit de către recurenta – reclamantă.

În consecință, întrucât recurenta – reclamantă nu a formulat nici un motiv de recurs întemeiat, care în condițiile art. 304 să conducă la desființarea deciziei curții de apel, aceasta va fi menținută, ca legală și temeinică și se va respinge recursul declarat în cauză de reclamată, ca nefondat.

PENTRU ACESTE MOTIVE

ÎN NUMELE LEGII

D E C I D E

Respinge, ca nefondat, recursul declarat de reclamanta SC C.I. SRL Vaslui, împotriva deciziei nr. 21 din 3 februarie 2005 a Curții de Apel Iași.

Irevocabilă.

Pronunțată în ședință publică, astăzi 26 octombrie 2005.