Cassation appeal inadmissible due to finality of revision decisions in non-recursible social security cases
Legislator summary
AI generatedThe High Court of Cassation and Justice dismissed the appeal in cassation as inadmissible, thereby upholding the appellate court’s rejection of the revizuire petition and leaving the original final decision dismissing the plaintiff's claim in force. The dispute arose from a social insurance benefit case where the plaintiff sought payment of differences in medical leave allowances, which the first-instance court granted but the appellate court reversed on appeal; the plaintiff subsequently filed a revision petition against the final appellate decision, which was rejected, and the plaintiff then challenged this revision ruling by appealing it in cassation. The court held the cassation appeal inadmissible because, under Article 513(5) of the Code of Civil Procedure, the decision on revision is subject to the same appeal routes as the revised decision; since the underlying appellate decision in a social security matter was final and not subject to cassation under Article 483(2) of the Code of Civil Procedure (as amended by Law No. 310/2018), the subsequent revision decision was likewise final and unappealable in cassation, rendering the appeal procedurally void.
Legislator headnote
AI generatedart. 513 C. proc. civ, art. 513 alin. (5) C. proc. civ, art. 483 alin. (2) C. proc. civ, art. 634 alin. (1) pct. 6 C. proc. civ, art. 496 C. proc. civ; Cassation appeal inadmissible due to finality of revision decisions in non-recursible social security cases: The dispute arose from a social insurance benefit case where the plaintiff sought payment of differences in medical leave allowances, which the first-instance court granted but the appellate court reversed on appeal; the plaintiff subsequently filed a revision petition against the final appellate decision, which was rejected, and the plaintiff then challenged this revision ruling by appealing it in cassation. The court held the cassation appeal inadmissible because, under Article 513(5) of the Code of Civil Procedure, the decision on revision is subject to the same appeal routes as the revised decision; since the underlying appellate decision in a social security matter was final and not subject to cassation under Article 483(2) of the Code of Civil Procedure (as amended by Law No. 310/2018), the subsequent revision decision was likewise final and unappealable in cassation, rendering the appeal procedurally void.
Keywords
AI generatedCited Legislation
AI generatedRelated Decisions
AI generatedKey legal questions extracted by Legislator
AI generatedProcedural basis for dismissing the appeal in cassation as inadmissible.
Full text
Şedinţa publică din data de 9 decembrie 2025
Deliberând asupra recursului, din examinarea actelor şi lucrărilor dosarului, constată următoarele:
Prin cererea înregistrată la 21 martie 2023, pe rolul Tribunalului Giurgiu sub număr de dosar x/2023, reclamanta A. a solicitat instanţei, în contradictoriu cu pârâta Casa Naţională de Asigurări de Sănătate - Casa de Asigurări de Sănătate Giurgiu, obligarea pârâtei la plata diferenţelor dintre indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate, cuvenite pentru concediile medicale aferente intervalului 01.09.2021 - 13.12.2021, prin raportare la baza de calcul stabilită la suma de 13.800 RON lunar, conform contractului de asigurare nr. x/01.04.2021 şi indemnizaţiile efectiv plătite pentru acelaşi interval, de 6.690 RON, precum şi plata cheltuielilor de judecată.
Prin sentinţa civilă nr. 319 din 30 octombrie 2023, Tribunalul Giurgiu, secţia civilă, a admis cererea de chemare în judecată formulată de reclamanta A., în contradictoriu cu pârâta Casa Naţională de Asigurări de Sănătate - Casa de Asigurări de Sănătate a Judeţului Giurgiu. A obligat pârâta la plata către reclamantă a sumelor reprezentând diferenţa dintre indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate cuvenite pentru concediile medicale aferente intervalului 01.09.2021 - 12.12.2021, prin raportare la baza de calcul stabilită la suma de 13.800 RON lunar şi indemnizaţiile efectiv plătite. A obligat pârâta la plata către reclamantă a sumei de 1000 RON cu titlu de cheltuieli de judecată, reprezentând onorariu avocat.
Împotriva acestei sentinţe, pârâta Casa de Asigurări de Sănătate Giurgiu a declarat apel.
Prin decizia civilă nr. 2841 din 6 iunie 2024, pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti, secţia a VII-a conflicte de muncă şi asigurări sociale, în dosarul nr. x/2023, s-a admis apelul declarat de apelanta-pârâtă Casa Naţională de Asigurări de Sănătate - Casa de Asigurări de Sănătate a Judeţului Giurgiu, împotriva sentinţei civile nr. 319 din 30 octombrie 2023, pronunţată de Tribunalul Giurgiu, secţia civilă, în dosarul nr. x/2023, în contradictoriu cu intimata-reclamantă A.. A fost schimbată în tot sentinţa civilă apelată, în sensul că:
A fost respinsă cererea de chemare în judecată, pentru autoritate de lucru judecat.
A fost respinsă cererea reclamantei de obligare a pârâtei la plata cheltuielilor de judecată, ca neîntemeiată.
Împotriva acestei decizii a formulat cerere de revizuire, în termen legal şi motivată, reclamanta A., solicitând admiterea cererii de revizuire astfel cum a fost formulată.
Prin decizia civilă nr. 1425 din 8 aprilie 2025, pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti, secţia a VII-a pentru cauze privind conflicte de muncă şi asigurări sociale, s-a respins cererea de revizuire formulată de revizuenta A. împotriva deciziei civile nr. 2841 din 6 iunie 2024, pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti, secţia a VII-a pentru cauze privind conflicte de muncă şi asigurări sociale, în dosarul nr. x/2023, în contradictoriu cu intimata Casa Naţională de Asigurări de Sănătate - Casa de Asigurări de Sănătate Giurgiu, ca neîntemeiată.
Intimata-pârâtă Casa Naţională de Asigurări de Sănătate - Casa de Asigurări de Sănătate Giurgiu a depus întâmpinare prin care a invocat excepţia inadmisibilităţii, motivat de împrejurarea că recurenta şi-a intitulat calea de atac ca fiind recurs în casaţie, dar şi prin raportare la prevederile art. 513 C. proc. civ., excepţia tardivităţii şi excepţia nulităţii recursului.
Analizând cu prioritate, în temeiul art. 248 alin. (1) raportat la art. 483 alin. (2) coroborat cu art. 513 alin. (5) C. proc. civ., excepţia inadmisibilităţii recursului, invocată de intimata Casa Naţională de Asigurări de Sănătate - Casa de Asigurări de Sănătate Giurgiu prin întâmpinare, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie constată că aceasta este întemeiată şi, pe cale de consecinţă, va respinge recursul ca inadmisibil, pentru următoarele considerente:
În sistemul nostru de drept mijloacele procesuale de atac a hotărârilor judecătoreşti, exercitarea acestora şi efectele căilor de atac sunt guvernate de principiul legalităţii căilor de atac, regulă cu valoare de principiu constituţional, care semnifică instituirea prin lege a căilor de atac şi exercitarea lor în condiţiile legii, potrivit cu natura şi scopul lor şi într-o anumită ordine.
Legalitatea căilor de atac este un principiu a cărui respectare este impusă şi de exigenţele art. 6 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, concretizând una dintre garanţiile unui proces echitabil.
Reglementarea condiţiilor şi a procedurii de exercitare a căilor de atac reprezintă prerogativa exclusivă a legiuitorului, în conformitate cu art. 126 din Constituţie şi nu încalcă drepturile reglementate ale justiţiabililor.
Recunoaşterea unei căii de atac în alte situaţii decât cele prevăzute de legea procesuală constituie o încălcare a principiului legalităţii căilor de atac, precum şi a principiului constituţional al egalităţii în faţa legii.
În cauză sunt incidente dispoziţiile art. 513 alin. (5) C. proc. civ., care prevăd faptul că hotărârea dată asupra revizuirii este supusă căilor de atac prevăzute de lege pentru hotărârea revizuită.
Se constată că decizia ce a format obiectul cererii de revizuire (decizia nr. 2841 din 6 iunie 2024, pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti, secţia a VII-a conflicte de muncă şi asigurări sociale, în dosarul nr. x/2023) a fost pronunţată în apel în cadrul unui litigiu de asigurări sociale, fiind incidente prevederile art. 483 alin. (2) C. proc. civ., astfel cum acesta a fost modificat prin art. I pct. 49 din Legea nr. 310/2018, potrivit cărora:
"Nu sunt supuse recursului hotărârile pronunţate în cererile prevăzute la art. 94 pct. 1 lit. a)-j), în cele privind navigaţia civilă şi activitatea în porturi, conflictele de muncă şi de asigurări sociale, în materie de expropriere, în cererile pronunţate în materia protecţiei consumatorilor, a asigurărilor, precum şi în cele ce decurg din aplicarea Legii nr. 77/2016 privind darea în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligaţiilor asumate prin credite. De asemenea, nu sunt supuse recursului hotărârile date de instanţele de apel în cazurile în care legea prevede că hotărârile de primă instanţă sunt supuse numai apelului".
Aşadar, decizia a cărei revizuire s-a solicitat a fost pronunţată de o instanţă de apel şi, ca atare, este definitivă, nefiind supusă recursului, având în vedere că potrivit art. 634 alin. (1) pct. 6 C. proc. civ.:
"sunt hotărâri definitive … orice alte hotărâri care, potrivit legii, nu mai pot fi atacate cu recurs".
În considerarea dispoziţiilor art. 513 alin 5 C. proc. civ., rezultă că şi decizia civilă nr. 1425 din 8 aprilie 2025 a Curţii de Apel Bucureşti, secţia a VII-a pentru cauze privind conflicte de muncă şi asigurări sociale, pronunţată în soluţionarea cererii de revizuire formulată de către revizuenta A., este, la rândul său, definitivă, nefiind susceptibilă a fi atacată cu recurs.
Se impune precizarea faptului că excepţia inadmisibilităţii căii de atac este prioritară excepţiei tardivităţii şi excepţiei nulităţii recursului, întrucât, pentru a da eficienţă principiului constituţional al egalităţii în faţa legii şi autorităţilor, instanţa este obligată a examina căile de atac cu care este sesizată, prin prisma îndeplinirii condiţiilor de exercitare stabilite de legea procesuală.
Prin urmare, pentru raţiunile înfăţişate, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în temeiul art. 496 C. proc. civ. cu trimitere la art. 499 teza a II-a C. proc. civ., va respinge ca inadmisibil recursul declarat de recurenta-revizuentă A. împotriva deciziei civile nr. 1425 din 8 aprilie 2025, pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti, secţia a VII-a pentru cauze privind conflicte de muncă şi asigurări sociale.
PENTRU ACESTE MOTIVE
ÎN NUMELE LEGII
D E C I D E
Respinge ca inadmisibil recursul declarat de recurenta-revizuentă A. împotriva deciziei civile nr. 1425 din 8 aprilie 2025, pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti, secţia a VII-a pentru cauze privind conflicte de muncă şi asigurări sociale.
Definitivă.
Pronunţată în şedinţă publică, astăzi 9 decembrie 2025.