RCA subrogation claims in insurance matters excluded from cassation appeal under amended procedural code
Legislator summary
AI generatedThe High Court of Cassation and Justice dismissed as inadmissible the civil appeal filed by the national motor insurer’s bureau, upholding the Court of Appeal’s decision which had reversed the lower court’s judgment and dismissed the insurer’s claim, thereby leaving the appellate ruling as final and definitive. The dispute concerned a subrogation action brought by the insurer against the owner of an uninsured tractor involved in a fatal 2013 traffic accident, seeking reimbursement for moral damages and penalties paid to the victims' family, a matter that was challenged on the grounds that the appellate decision was immune from further appeal due to procedural law amendments. The court’s decisive legal basis was Article 483(2) of the Civil Procedure Code, as amended by Law No. 310/2018, which explicitly excludes from the scope of the cassation appeal decisions rendered in matters of insurance, a provision applied retroactively to cases commenced after January 1, 2019, under the principle of legality of appeal remedies and the specific rule that judgments are subject only to the appeal avenues provided by the law in force at the start of the proceedings.
Legislator headnote
AI generatedart. 32 alin. (6) din Legea nr. 132/2017, art. 1385 din C. civ, art. 488 alin. (1) pct. 8 din C. proc. civ, art. 494 din C. proc. civ, art. 24 din C. proc. civ, art. 32 alin. (1) din Legea nr. 132/2017; RCA subrogation claims in insurance matters excluded from cassation appeal under amended procedural code: , au fost invocate dispoziţiile art. 32 alin. (6) din Legea nr. 132/2017, art. 1349, art. 1357, art. 1359, art. 1381 şi art. 1385 din C. civ.
Keywords
AI generatedCited Legislation
AI generatedCited Case Law
AI generatedRelated Decisions
AI generatedFull text
Şedinţa publică din data de 18 septembrie 2025
Asupra recursului civil de faţă, constată următoarele:
Prin cererea înregistrată la data de 16 iunie 2023 pe rolul Tribunalului Gorj, secţia a II-a civilă, sub nr. x/2023, reclamantul BIROUL ASIGURĂTORILOR DE AUTOVEHICULE DIN ROMÂNIA, în contradictoriu cu pârâtul A., a solicitat obligarea acestuia la plata sumei de 870.730.62 RON, ce reprezintă suma achitată către B., în urma decesului numitului C., reprezentând daune morale, în cuantum de 750.000 RON, astfel: 300.000 RON pentru D.; 300.000 RON pentru E.; 150.000 RON pentru F. şi suma de 120.730,62 RON, reprezentând dobânda legală penalizatoare calculată de la data la care s-a efectuat plata despăgubirilor (15 iulie 2020) şi până la data introducerii acţiunii, aferente sumei de 750.000 RON; de asemenea, a solicitat obligarea pârâtului la plata cheltuielilor de judecată şi a dobânzii legale penalizatoare calculate de la data introducerii acţiunii şi până la momentul achitării integrale a debitului.
În drept, au fost invocate dispoziţiile art. 32 alin. (6) din Legea nr. 132/2017, art. 1349, art. 1357, art. 1359, art. 1381 şi art. 1385 din C. civ.
Tribunalul Gorj, secţia a II-a civilă, prin sentinţa nr. 36/2024 din 10 aprilie 2024, a respins excepţia prescripţiei dreptului material la acţiune, invocată prin întâmpinare; a admis, în parte, cererea de chemare în judecată formulată de reclamantul BIROUL ASIGURĂTORILOR DE AUTOVEHICULE DIN ROMÂNIA, în contradictoriu cu pârâtul A.; pârâtul a fost obligat la plata către reclamant a sumei de 780.000 RON, reprezentând despăgubiri achitate de reclamant, cu dobânda legală începând cu data introducerii acţiunii, respectiv 16 iunie 2023 şi până la achitarea integrală a debitului.
Prin decizia nr. 489/2024 din 29 octombrie 2024, pronunţată de Curtea de Apel Craiova, secţia a II-a civilă, în dosarul nr. x/2023, s-a respins, ca nefondat, apelul declarat de apelantul-pârât A. împotriva încheierii de şedinţă din 3 aprilie 2024, pronunţate de Tribunalul Gorj, secţia a II-a civilă, în dosarul nr. x/2023; s-a admis apelul declarat de apelantul-pârât A. împotriva sentinţei nr. 36/2024 din 10 aprilie 2024 a Tribunalului Gorj, secţia a II-a civilă; s-a schimbat în parte sentinţa apelată, în sensul că s-a respins acţiunea, ca neîntemeiată; s-au menţinut dispoziţiile sentinţei apelate cu privire la soluţionarea excepţiei prescripţiei dreptului material la acţiune; s-a respins, ca nefondat, apelul declarat de apelantul-reclamant BIROUL ASIGURĂTORILOR DE AUTOVEHICULE DIN ROMÂNIA împotriva sentinţei nr. 36/2024 din 10 aprilie 2024 a Tribunalului Gorj, secţia a II-a civilă; apelantul-reclamant a fost obligat la plata sumei de 500 RON, cu titlu de cheltuieli de judecată, către apelantul-pârât A..
La data de 7 februarie 2025 s-a înregistrat pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, secţia a II-a civilă, sub nr. x/2023, recursul declarat de recurentul-reclamant BIROUL ASIGURĂTORILOR DE AUTOVEHICULE DIN ROMÂNIA împotriva deciziei nr. 489/2024 din 29 octombrie 2024, pronunţate de Curtea de Apel Craiova, secţia a II-a civilă.
Recurentul-reclamant a solicitat admiterea recursului, casarea deciziei recurate şi, în rejudecare, admiterea acţiunii, cu obligarea intimatului-pârât A. la plata despăgubirilor către BIROUL ASIGURĂTORILOR DE AUTOVEHICULE DIN ROMÂNIA.
În drept, recursul a fost întemeiat pe dispoziţiile art. 488 alin. (1) pct. 8 din C. proc. civ.
Intimatul-pârât A. a depus la dosar întâmpinare, prin care a invocat excepţia inadmisibilităţii recursului; totodată, a solicitat acordarea cheltuielilor de judecată, fără a face dovada existenţei şi întinderii lor.
Recurentul-reclamant a formulat răspuns la întâmpinare, prin care a solicitat respingerea aserţiunilor invocate de intimat ca fiind nefondate.
Prin rezoluţia din 7 mai 2025 s-a fixat termen la data de 18 septembrie 2025, în şedinţă publică, cu citarea părţilor, întrucât procesul este guvernat de dispoziţiile C. proc. civ., în forma modificată prin Legea nr. 310/2018, nefiind supus procedurii filtrului.
Examinând cu prioritate, potrivit art. 494 din C. proc. civ., raportat la art. 482 şi la art. 248 din acelaşi cod, excepţia inadmisibilităţii recursului, invocată de intimatul-pârât A., Înalta Curte constată că se impune a fi admisă, pentru următoarele considerente:
Unul dintre principiile fundamentale ce guvernează procesul civil este acela al legalităţii căilor de atac şi acesta presupune că părţile nu pot uza, în scopul apărării drepturilor şi intereselor lor legitime, decât de mijloacele procedurale prevăzute de lege, astfel că nu pot exercita decât acele căi de atac reglementate legal.
Principiul enunţat este consacrat la nivel constituţional în art. 129 din Constituţia României, iar în C. proc. civ. la art. 457.
Potrivit art. 24 din C. proc. civ., dispoziţiile legii noi de procedură se aplică numai proceselor începute după intrarea acesteia în vigoare, iar în conformitate cu art. 27 din acelaşi cod, hotărârile rămân supuse căilor de atac prevăzute de legea sub care a început procesul.
Reclamantul din prezenta cauză, BIROUL ASIGURĂTORILOR DE AUTOVEHICULE DIN ROMÂNIA, a învestit Tribunalul Gorj, secţia a II-a civilă cu o acţiune în regres, întemeiată pe dispoziţiile art. 32 alin. (6) din Legea nr. 132/2017, fiind chemat în judecată pârâtul A., proprietar al tractorului implicat în accidentul de circulaţie produs la data de 13 octombrie 2013, tractor pentru care nu a fost încheiată o poliţă de asigurare obligatorie RCA.
Potrivit art. 32 alin. (1) din Legea nr. 132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terţilor prin accidente de vehicule şi tramvaie, "BIROUL ASIGURĂTORILOR DE AUTOVEHICULE DIN ROMÂNIA se constituie ca asociaţie profesională, independentă şi autonomă a tuturor societăţilor de asigurare, indiferent de forma de organizare şi de statul în care îşi au sediul social, care, în baza legii, au dreptul să practice în România asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru prejudicii produse terţelor persoane prin accidente de vehicule", iar la alin. (2) se menţionează că BIROUL ASIGURĂTORILOR DE AUTOVEHICULE DIN ROMÂNIA are următoarele atribuţii: a) de birou naţional auto; b) de organism de plată a despăgubirilor, în conformitate cu prevederile art. 33;
Conform art. 33 alin. (6) din acelaşi act normativ, "în exercitarea atribuţiilor prevăzute la alin. (2) lit. a) şi b), BIROUL ASIGURĂTORILOR DE AUTOVEHICULE DIN ROMÂNIA despăgubeşte persoanele prejudiciate în calitate de garant al obligaţiei de despăgubire şi, după plata despăgubirii, se subrogă în drepturile acestora dobândind un drept de regres împotriva persoanei sau persoanelor responsabile pentru repararea prejudiciului, în privinţa despăgubirii plătite, a cheltuielilor legate de instrumentarea şi lichidarea pretenţiilor de despăgubire, precum şi pentru dobânda legală aferentă cheltuielilor efectuate".
Având în vedere că procesul a început ulterior intrării în vigoare a Legii nr. 310/2018, respectiv la 16 iunie 2023, în speţă, sunt incidente prevederile art. 483 din C. proc. civ., astfel cum au fost modificate prin art. I pct. 49 din Legea nr. 310/2018 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 134/2010 privind C. proc. civ., precum şi pentru modificarea şi completarea altor acte normative.
Potrivit art. 483 alin. (2) din C. proc. civ., în forma în vigoare la data începerii procesului, "nu sunt supuse recursului hotărârile pronunţate în cererile prevăzute la art. 94 pct. 1 lit. a) -j3), în cele privind navigaţia civilă şi activitatea în porturi, conflictele de muncă şi de asigurări sociale, în materie de expropriere, în cererile pronunţate în materia protecţiei consumatorilor, a asigurărilor, precum şi în cele ce decurg din aplicarea Legii nr. 77/2016 privind darea în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligaţiilor asumate prin credite. De asemenea nu sunt supuse recursului hotărârile date de instanţele de apel în cazurile în care legea prevede că hotărârile de primă instanţă sunt supuse numai apelului".
Totodată, potrivit art. XVIII alin. (1) din Legea nr. 2/2013, cu modificările şi completările ulterioare, "dispoziţiile art. 483 alin. (2) din Legea nr. 134/2010 privind C. proc. civ., republicată, se aplică proceselor pornite începând cu data de 01 ianuarie 2019".
Aşadar, prin Legea nr. 310/2018 legiuitorul a suprimat calea de atac a recursului în ceea ce priveşte anumite categorii de litigii, printre care se regăsesc şi cele izvorând din asigurări.
Având în vedere că prezentul recurs are ca obiect decizia nr. 489/2024 din 29 octombrie 2024, pronunţată de Curtea de Apel Craiova, secţia a II-a civilă în apel, într-o cerere din materia asigurărilor, în raport de dispoziţiile legale citate mai sus, decizia atacată este una definitivă de la pronunţare, în accepţiunea art. 634 alin. (1) pct. 4 teza I din C. proc. civ., astfel că nu este susceptibilă de a fi atacată cu recurs.
Prin cerere în materia asigurărilor, legiuitorul nu a intenţionat a limita cauzele în care este suprimată calea de atac a recursului la litigiile decurgând doar din executarea contractului de asigurare. Dimpotrivă, sintagma în discuţie este deopotrivă incidentă şi în situaţia prezentei acţiuni în regres, în condiţiile în care este promovată de organismul înfiinţat în vederea protejării persoanelor păgubite prin accidente de vehicule, în calitate de garant al obligaţiei de despăgubire. Sensul extensiv al sintagmei rezultă din însăşi formularea "în materia [...] asigurărilor".
Dând eficienţă textelor de lege sus-menţionate, în temeiul art. 496 alin. (1) teza a II-a raportat la art. 499 teza a II-a din C. proc. civ., Înalta Curte va respinge, ca inadmisibil, recursul declarat în cauză de recurentul-reclamant BIROUL ASIGURĂTORILOR DE AUTOVEHICULE DIN ROMÂNIA.
Cu privire la cererea de obligare a recurentului-reclamant la plata cheltuielilor de judecată, Înalta Curte reţine că intimatul-pârât A. nu a depus dovezi care să ateste efectuarea cheltuielilor de judecată solicitate prin întâmpinare.
Întrucât nu a fost făcută dovada efectuării acestor cheltuieli, astfel cum impune art. 452 din C. proc. civ., Înalta Curte va respinge cererea formulată de intimatul-pârât A. privind acordarea cheltuielilor de judecată.
PENTRU ACESTE MOTIVE
ÎN NUMELE LEGII
D E C I D E
Respinge, ca inadmisibil, recursul declarat de recurentul-reclamant BIROUL ASIGURĂTORILOR DE AUTOVEHICULE DIN ROMÂNIA împotriva deciziei nr. 489/2024 din 29 octombrie 2024, pronunţate de Curtea de Apel Craiova, secţia a II-a civilă.
Respinge cererea formulată de intimatul-pârât A. privind acordarea cheltuielilor de judecată.
Definitivă.
Pronunţată în şedinţă publică astăzi, 18 septembrie 2025.