Liability insurance exclusions and causal proof requirements in breach of security service contracts
Legislator summary
AI generatedThe Supreme Court of Cassation and Justice (ICCJ) admitted both the main appeal by the insurance company and the cross-appeal by the claimants, quashed the Court of Appeal’s decision, and remanded the case to the same court for a new trial. The dispute concerned a claim for civil damages arising from the theft of valuable goods from the claimants' residence due to the alleged failure of a security services company to fulfill its monitoring and intervention obligations under a service contract, with the insurer joined as a guarantor under a liability insurance policy. The ICCJ found that the appellate court committed procedural and substantive errors, including a lack of proper reasoning, violation of the right to defense by ignoring essential contractual defenses, and incorrect application of civil liability principles. The court determined that the appellate court failed to properly analyze the causal link between the breach and the damage, omitted the verification of specific conditions required for insurance coverage (such as the existence of a handover report and the application of exclusions for specific high-value items), and misinterpreted the service contract's clause linking compensation to the insurance policy, thereby failing to correctly distinguish between the contractual liability of the security company and the limited liability of the insurer under the policy terms.
Legislator headnote
AI generatedart. 488 alin. (1) pct. 6 C. proc. civ, art. 488 alin. (1) pct. 8 C. proc. civ, art. 249 C. proc. civ, art. 935 C. civ, art. 477 C. proc. civ, art. 489 alin. (2) C. proc. civ; Liability insurance exclusions and causal proof requirements in breach of security service contracts: The dispute concerned a claim for civil damages arising from the theft of valuable goods from the claimants' residence due to the alleged failure of a security services company to fulfill its monitoring and intervention obligations under a service contract, with the insurer joined as a guarantor under a liability insurance policy. The ICCJ found that the appellate court committed procedural and substantive errors, including a lack of proper reasoning, violation of the right to defense by ignoring essential contractual defenses, and incorrect application of civil liability principles. The court determined that the appellate court failed to properly analyze the causal link between the breach and the damage, omitted the verification of specific conditions required for insurance coverage (such as the existence of a handover report and the application of exclusions for specific high-value items), and misinterpreted the service contract's clause linking compensation to the insurance policy, thereby failing to correctly distinguish between the contractual liability of the security company and the limited liability of the insurer under the policy terms.
Keywords
AI generatedCited Legislation
AI generatedRelated Decisions
AI generatedKey legal questions extracted by Legislator
AI generatedThese provisions constitute the legal basis for admitting the appeals, quashing the lower court decision, and remanding the case for a new trial.
Cited in the dispositive to mandate that the court of remand must apply the legal interpretations established in the Supreme Court's decision.
Full text
Şedinţa publică din data de 19 martie 2024
Asupra recursului, din actele dosarului, constată următoarele:
1. Prin cererea înregistrată la data de 13 noiembrie 2017 pe rolul Tribunalului Bucureşti, secţia a VI-a civilă sub nr. x/2017 reclamanţii A. şi B., în contradictoriu cu pârâta C. S.R.L., au solicitat instanţei să oblige pârâta la plata sumei de 560.283 RON, cu titlu de daune-interese, ca urmare a neexecutării obligaţiilor izvorâte din contractul de prestări servicii de monitorizare şi intervenţie nr. x/10.04.2008.
De asemenea, s-a solicitat obligarea pârâtei la plata cheltuielilor de judecată.
La data de 29 ianuarie 2018 pârâta C. S.R.L. a formulat cerere de chemare în garanţie a D. S.A.
Prin sentinţa civilă nr. 1143 din 26 aprilie 2021 pronunţată de Tribunalul Bucureşti, secţia a VI-a civilă a fost respinsă cererea principală, ca nefondată.
Totodată, a fost respinsă cererea de chemare în garanţie, ca rămasă fără obiect.
2. Împotriva acestei sentinţe au formulat apel reclamanţii A. şi B..
Prin decizia civilă nr. 1863 din 25 noiembrie 2022 pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti, secţia a V-a civilă a fost admis apelul reclamanţilor, fiind schimbată hotărârea atacată în sensul admiterii, în parte, a cererii de chemare în judecată.
A fost obligată pârâta C. S.R.L. la plata către reclamanţi a sumei de 300.000 RON reprezentând despăgubiri civile.
De asemenea, a fost obligată chemata în garanţie D. S.A. la plata către reclamanţi a sumei de 285.000 RON în locul pârâtei C. S.R.L. şi în măsura în care această sumă nu este plătită de către pârâta C. S.R.L.
Totodată, au fost obligate pârâta şi chemata în garanţie, în solidar şi în cote egale, la plata cheltuielilor de judecată ocazionate reclamanţilor, în primă instanţă şi în apel, în cuantum de 16.407,5 RON, către reclamanţi.
Au fost respinse restul pretenţiilor ca neîntemeiate.
3. Împotriva acestei decizii a formulat recurs chemata în garanţie D. S.A., în temeiul art. 488 alin. (1) pct. 5, 6 şi 8 C. proc. civ., solicitând casarea deciziei recurate şi trimiterea cauzei spre rejudecare instanţei de apel.
Într-o primă critică subsumată motivului de recurs prevăzut la art. 488 alin. (1) pct. 6 C. proc. civ., recurenta a invocat nemotivarea deciziei sub aspectul respingerii, prin neantamare, a apărărilor întemeiate pe dispoziţiile art. 3 din Condiţiile speciale de asigurare aplicabile Poliţei RC nr. x din 2016. Potrivit acestor prevederi, asigurătorul răspunde doar pentru acele prejudicii provocate de asigurat clienţilor săi, cu condiţia încheierii unui contract valabil de prestări servicii şi a semnării unui proces-verbal de preluare în pază a bunurilor/obiectelor, cuprinzând şi valoarea acestora.
De asemenea, hotărârea este nemotivată şi sub aspectul aplicării parţiale, doar pentru o parte dintre bunuri, a excluderii prevăzută la art. 5.23 din Condiţiile generale de asigurare. Astfel, în plus faţă de bunurile descrise la punctele 16, 17, 18, 19, 20 şi 21 din cerere, există şi alte bunuri confecţionate din aur ori gravate cu pietre preţioase, în legătură cu care instanţa nu a aplicat excluderea prevăzută la art. 5.23 din Condiţiile generale de asigurare.
Într-o altă critică, circumscrisă dispoziţiilor art. 488 alin. (1) pct. 8 C. proc. civ., recurenta a susţinut încălcarea dispoziţiilor art. 1.270 C. civ. privind forţa obligatorie a contractului, ca urmare a ignorării clauzei art. 3 din Condiţiile speciale de asigurare respectiv a ignorării parţiale a art. 5.23 din Condiţiile generale de asigurare. Aceste clauze au fost invocate în apărare de către asigurător, solicitându-se instanţei să constate, pe de o parte, inexistenţa procesului-verbal de preluare în pază, cu consecinţa că bunurile sustrase nu erau acoperite prin asigurare şi, pe de altă parte, excluderea acordării de despăgubiri pentru pagubele produse în legătură cu pietre scumpe, obiecte din aur, platină sau argint, obiecte cu valoare artistică.
A subliniat partea că această critică nu priveşte greşita interpretare sau aplicare a contractului, ci ignorarea acestuia, respectiv lipsirea de efecte juridice, împrejurare ce se circumscrie încălcării prevederilor art. 1.270 C. civ., judecătorul fiind obligat să soluţioneze disputa cu valorificarea dispoziţiilor contractuale incidente.
Potrivit unor critici distincte, subsumate motivelor de recurs prevăzute la art. 488 alin. (1) pct. 5 şi pct. 8 C. proc. civ., recurenta a invocat încălcarea art. 249 C. proc. civ. dar şi a art. 935, art. 1.532 şi art. 1.533 C. civ..Astfel, reclamanţii nu au probat că, la data intrării prin efracţie, toate bunurile se aflau în locuinţa acestora. Sunt astfel greşite considerentele prin care s-a reţinut că, atât timp cât reclamanţii au depus înscrisuri de achiziţie, certificate de garanţie, fie chiar şi pentru o parte dintre bunuri, aceştia au dovedit dreptul de proprietate, raportat şi la faptul că, în materie civilă, convingerea judecătorului se formează prin raportare la cea mai probabilă situaţie iar, în materia bunurilor mobile, posesia valorează proprietate.
În opinia recurentei, raţionamentul instanţei de apel nesocoteşte dispoziţiile art. 249 C. proc. civ., obiectul şi sarcina probei, potrivit cărora reclamanţii aveau obligaţia să facă dovada că bunurile se aflau în imobil şi nu în altă parte, sau vândute ori pierdute între timp, la data intrării prin efracţie, precum şi dispoziţiile art. 935 C. civ., întrucât posesia a fost probată la un moment din trecut.
Totodată, au fost încălcate dispoziţiile art. 1.532 şi art. 1.533 C. civ., potrivit cărora este supus reparaţiei numai prejudiciul cert şi previzibil, societatea de asigurare fiind obligată în mod nelegal la repararea unui prejudiciu neprobat şi mult mai mare decât cel care ar putea să fie prevăzut în mod obişnuit.
La data de 12 iunie 2023 a fost înregistrată întâmpinarea formulată de pârâta C. S.R.L., prin care s-a solicitat admiterea în parte a recursului principal, în sensul admiterii motivelor de recurs de la punctul 1 subpunctul ii) şi punctul 3.
De asemenea, s-a solicitat respingerea motivului de recurs de la punctul 1 subpunctul i) ca inadmisibil, în temeiul art. 489 alin. (2) coroborat cu art. 488 alin. (2) şi art. 477 C. proc. civ. şi respingerea în parte a motivului 2 de recurs cu privire la forţa obligatorie a contractului raportat la art. 3 din Condiţiile Speciale de Asigurare, privind încheierea procesului-verbal de preluare de bunuri.
La data de 19 iunie 2023 a fost înregistrată întâmpinarea formulată de reclamanţii A. şi B., prin care a fost invocată excepţia nulităţii recursului principal, conform art. 489 alin. (2) C. proc. civ.. În subsidiar, s-a solicitat respingerea recursului ca nefondat.
Odată cu întâmpinarea, reclamanţii A. şi B. au formulat recurs incident, în temeiul art. 488 alin. (1) pct. 6 şi 8 C. proc. civ., solicitând casarea în parte a deciziei recurate, în sensul obligării pârâtelor şi la plata diferenţei de prejudiciu în cuantum de 117.106 RON.
În susţinerea motivului de casare prevăzut la art. 488 alin. (1) pct. 6 C. proc. civ., s-a invocat omisiunea instanţei de apel de a analiza criticile reclamanţilor referitoare la aplicarea limitelor şi cauzelor de excludere din contractul de asigurare nr. x/04.11.2016.
Astfel, instanţa de apel nu a expus argumentele în temeiul cărora a apreciat că dispoziţiile contractului de asigurare produc efecte şi faţă de reclamanţi, deşi aceştia nu au calitatea de parte în contract.
În susţinerea motivului de casare prevăzut la art. 488 alin. (1) pct. 8 C. proc. civ., reclamanţii au invocat aplicarea greşită a dispoziţiilor art. 1.355, art. 1.280, art. 1.531 şi art. 2.224 C. civ., sub aspectul limitărilor existente în contractul de asigurare nr. x/04.11.2016.
Potrivit reclamanţilor, instanţa de apel nu a apreciat asupra caracterului autonom al celor două raporturi juridice, pe de o parte, cel dintre reclamanţi şi pârâtă şi, pe de altă parte, cel dintre pârâtă şi asigurător, în relaţia cu reclamanţii pârâta fiind răspunzătoare pentru întreg prejudiciul cauzat acestora.
În aplicarea corectă a art. 2.224 C. civ., instanţa de apel trebuia să constate că asigurătorul poate fi obligat în limitele obligaţiilor ce îi revin potrivit contractului de asigurare, fără ca acest lucru să înlăture de la aplicare art. 1.531 C. civ.. Potrivit acestui text de lege, prejudiciul trebuia acoperit în integralitate, în parte, de chemata în garanţie, în limita poliţei de asigurare şi, în parte, de către pârâtă, pentru diferenţa neacoperită.
De asemenea, calificarea dispoziţiilor din contractul de asigurare nr. x/04.11.2016 drept o clauză de limitare a răspunderii este greşită, întrucât încalcă dispoziţiile art. 1.355 C. civ., cu atât mai mult cu cât constatările instanţei de apel privind culpa gravă a pârâtei nu au fost contestate, nemaiputând face obiectul analizei.
Au mai învederat reclamanţii faptul că nu sunt semnatari ai contractului de asigurare nr. x/04.11.2016, încheiat de pârâtă, fiind aplicabil principiul de drept res inter alias acta aliis neque nocere, neque prodesse potest.
Împrejurarea că, potrivit contractului de asigurare, pârâta nu este asigurată împotriva pretenţiilor rezultate din pagube produse pietrelor scumpe, obiectelor de platină, aur sau argint, nu poate avea drept consecinţă limitarea răspunderii civile contractuale a pârâtei în relaţia cu reclamanţii, ci reprezintă numai condiţiile în care pârâta a înţeles să se asigure împotriva răspunderii civile.
Prin urmare, sunt nelegale considerentele prin care s-a reţinut că excluderile din poliţa de răspundere civilă nr. x s-ar aplica şi răspunderii contractuale a pârâtei în raport cu reclamanţii.
Au concluzionat reclamanţii că, în timp ce asigurătorul răspunde faţă de societatea de pază, în calitate de asigurat, în limitele poliţei de răspundere civilă, pârâta răspunde faţă de reclamanţi fără nicio limitare, pentru întreg prejudiciul cauzat.
La data de 13 iulie 2023 a fost înregistrată întâmpinarea formulată de pârâta C. S.R.L. la recursul incident, prin care s-a solicitat respingerea acestuia ca nefondat.
Totodată, s-au solicitat cheltuieli de judecată.
Prin rezoluţia din 7 august 2023 s-a dispus întocmirea raportului asupra admisibilităţii în principiu a recursului.
Prin încheierea din 3 octombrie 2023, constatând întrunite condiţiile prevăzute de art. 493 alin. (3) C. proc. civ., s-a dispus comunicarea raportului către părţi, conform art. 493 alin. (4) C. proc. civ.
Părţile nu au formulat puncte de vedere.
Prin încheierea din 6 februarie 2024 a fost prorogată discutarea excepţiei nulităţii recursului principal şi au fost admise în principiu recursurile, fiind stabilit termen de judecată la 19 martie 2024, cu citarea părţilor.
4. Înalta Curte, analizând decizia atacată din perspectiva motivelor de recurs invocate şi a temeiurilor de drept aplicabile, reţine caracterul fondat al recursurilor, pentru următoarele considerente:
I. În cadrul motivului de casare prevăzut de art. 488 alin. (1) pct. 5 C. proc. civ., privind încălcarea regulilor de procedură care atrag nulitatea hotărârii atacate, recurenta-chemată în garanţie D. S.A. a susţinut aplicarea greşită, dincolo de limitele legale ale acesteia, a prezumţiei instituite prin art. 935 C. civ., încălcarea dispoziţiilor art. 249 C. proc. civ. privind regulile de administrare a probelor, stabilirea greşită a sarcinii probei şi substituirea prin prezumţii judiciare, de asemenea stabilirea greşită a obiectului probaţiunii, reguli procedurale care privesc dovedirea existenţei prejudiciului, condiţie obligatorie a răspunderii contractuale a societăţii pârâte asigurate.
Înalta Curte, înlăturând apărările recurenţilor-reclamanţi, subliniază că nu poate depăşi limitele controlului de legalitate, în sensul de a se angaja în cenzurarea aspectelor ce ţin de raţionamentele instanţei de apel în legătură cu reaprecierea situaţiei de fapt stabilite prin sentinţa apelată, însă poate analiza acele critici aflate în legătură cu lipsa unor repere esenţiale de drept material şi procesual din analiza efectuată, astfel cum rezultă din considerentele deciziei recurate, fiind reîncadrate, din oficiu, în motivul prevăzut de art. 488 pct. 6 C. proc. civ. privind lipsa unei motivări corespunzătoare a hotărârii.
Pentru început, Înalta Curte reţine că reclamanţii au pretins, prin cererea de chemare in judecată, că se află în situaţia pierderii posesiei unor bunuri de valoare (ceasuri şi bijuterii) din patrimoniul propriu, în mod independent, în urma unei sustrageri din locuinţă de către terţe persoane, în data de 23/24.12.2016, motiv pentru care au formulat acţiune în despăgubire împotriva societăţii pârâte (intimată în cauză), cu care au încheiat un contract de monitorizare şi intervenţie.
Recurenta-societate de asigurare a fost inclusă în cadrul procesual, urmare a cererii societăţii pârâte de chemare în garanţie, în temeiul poliţei de asigurare pentru prejudicii produse terţilor.
Având în vedere obiectul cererii de chemare în judecată pentru plata daunelor-interese constând în contravaloarea acestor bunuri, condiţia existenţei prejudiciului este implicit prevăzută de art. 1082 din C. civ. de la 1864 (temeiul acţiunii reclamanţilor).
Prejudiciul este elementul esenţial al răspunderii contractuale, constând în efectul negativ suferit, ca urmare a faptelor ilicite ale cocontractantului şi trebuie sa se raporteze la elemente obiective.
Instanţa de apel a confirmat în temeiul art. 328 C. proc. civ., existenţa dreptului de proprietate pe care o conferă posesia în materie mobiliară, instituită prin art. 935 C. civ., pentru o parte din bunurile a căror dispariţie au susţinut-o reclamanţii, acţiunea fiind admisă în parte.
Recurenta îşi formulează criticile în legatură cu obiectul probei, care potrivit art. 250 şi art. 264 alin. (2) C. proc. civ. îl constituie acele elemente de fapt din care izvorăsc drepturile şi obligaţiile cu privire la care părţile sunt în litigiu.
Astfel, în stabilirea răspunderii contractuale, instanţa de apel avea de verificat dacă între fapta debitorului şi prejudiciul suferit de creditor există raport de cauzalitate, în absenţa acestuia acţiunea pentru plata despăgubirilor neputând fi admisă.
Pentru demonstrarea întinderii prejudiciului şi a conţinutului daunelor, probaţiunea nu se putea limita la verificarea dobândirii bunurilor de către reclamanţi la o dată anterioară, astfel cum se reţine prin considerentele deciziei atacate, ci era necesară stabilirea circumstanţelor procedurii evenimentului din 23/24 decembrie 2016, pentru a se stabili subsecvent şi măsura în care există un caz asigurat, pentru a se verifica legătura de cauzalitate între faptele ilicite atribuite în responsabilitatea pârâtei şi prejudiciul invocat de reclamanţi constând în sustragerea unor valori.
Regula statornicită în art. 249 C. proc. civ. se completează cu prevederile art. 22 C. proc. civ. ce consacră rolul activ al judecătorului, principiu fundamental al procesului civil independent de sarcina probei.
Sarcina probei prejudiciului incumbă creditorului. Reclamanţilor le revenea obligaţia dovedirii evenimentului care a creat raportul juridic din conţinutul căruia fac parte dreptul lor de despăgubire şi obligaţia corelativă a pârâtei.
Raportul de cauzalitate este o condiţie materială a răspunderii civile care nu se confundă cu condiţia subiectivă a vinovăţiei.
Mai mult, raportul de cauzalitate este şi criteriul în funcţie de care se determină întinderea reparaţiei.
Astfel, dreptul la daune-interese al reclamanţilor putea fi recunoscut doar pentru prejudiciul cert, care era neîndoielnic consecinţa faptelor ilicite reţinute în sarcina pârâtei, de neîndeplinire corespunzătoare a obligaţiilor contractuale, elemente de drept care lipsesc din analiza instanţei asupra apelului.
Recurenta-chemată în garanţie formulează şi critici încadrate de aceasta în motivele de casare reglementate prin art. 488 alin. (1) pct. 6 C. proc. civ. privind lipsa motivelor pe care se întemeiază hotărârea, precum şi prin art. 488 alin. (1) pct. 8 C. proc. civ. privind încălcarea sau aplicarea greşită a normelor de drept material.
Înalta Curte reţine că motivarea hotărârii presupune stabilirea de către instanţă, în concret, în mod clar a situaţiei de fapt, precum şi încadrarea în prevederile generale şi abstracte ale legii, scopul fiind explicitarea soluţiei adoptate.
Considerentele trebuie să conţină raţionamentul judiciar care întemeiază soluţia adoptată şi constituie o garanţie procesuală care permite efectuarea controlului judiciar în calea de atac exercitată împotriva acesteia.
Raportând aceste principii teoretice la litigiul pendinte, precum şi la criticile din recurs, Înalta Curte reţine că decizia instanţei de apel nu se încadrează în exigenţele art. 425 alin. (1) lit. b) C. proc. civ., nici în ceea ce priveşte soluţionarea cererii de chemare în garanţie.
Cum motivarea legală a hotărârii reprezintă un element prevăzut sub sancţiunea nulităţii, instanţa avea obligaţia de a arăta argumentele care au format convingerea în ceea ce priveşte soluţia pronunţată, care să se raporteze la susţinerile şi apărările părţilor.
Înalta Curte reţine că sunt vădit nefondate susţinerile intimatei-pârâte privind încălcarea de către recurentă a regulii prohibitive prevăzute de art. 488 alin. (2) C. proc. civ. şi a valorificării unor apărări direct, prin memoriul de recurs.
De-a lungul procesului, atât la prima instanţă, cât şi prin întâmpinarea depusă în apel, recurenta a invocat în apărare clauzele din contractul încheiat cu pârâta, inserate în condiţiile generale şi speciale de asigurare, în vederea unei analize complete asupra raporturilor juridice obligaţionale, în temeiul art. 1270 şi art. 2226 alin. (1) C. civ.
Înalta Curte reţine că raporturile dintre părţile în litigiu şi forţa obligatorie a contractului implică regula conformităţii executării. Răspunderea contractuală este tocmai urmarea obligaţiei generale de a răspunde pentru prejudicierea partenerului contractual, urmare a neexecutării contractuale.
Din moment ce nivelul despăgubirii acordate de asigurător pentru prejudiciul produs de pârâta asigurată reclamanţilor urma a fi stabilit de către instanţa de judecată, în mod necesar aceasta era ţinută de prevederile contractului de asigurare, în temeiul art. 1270 C. civ., criticile recurentei circumscrise art. 488 alin. (1) pct. 8 C. proc. civ. fiind fondate.
Astfel, riscul asigurat are o semnificaţie diferită de cea de risc din dreptul comun. Riscurile subscrise de asigurator sunt circumstanţiate, în sensul că se indemnizează doar dacă se produc în condiţiile stabilite prin contractul de asigurare.
Or, instanţa de apel a omis să dea o dezlegare apărărilor în legătură cu efectele clauzei de la art. 3 din Condiţiile speciale de asigurare, prin care asigurătorul şi-a asumat obligaţia acoperirii prejudiciilor provocate de asigurat clienţilor cu care a încheiat un contract de prestări servicii, precum şi un proces-verbal de preluare în pază a bunurilor/obiectelor cuprinzând şi valoarea acestora, proces-verbal în lipsa căruia asigurarea nu acoperea bunurile de valoare aflate în incinta obiectivului păzit de societatea pârâtă.
În acest context, astfel cum au reţinut instanţele de fond, reclamanţii şi pârâta au convenit o soluţie de securitate prin paza electronică a obiectivului, respectiv prin activarea unui sistem de alarmare care detectează activităţile suspecte prin monitorizare la distanţă, pârâta urmând să acţioneze prin preluarea cu operativitate a semnalelor recepţionate. Sunt deci, lipsite de relevanţă trimiterile intimatei-pârâte la dispoziţiile art. 5 şi art. 6 din H.G. nr. 301/2012 ori la art. 5 din Legea nr. 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor şi protecţia persoanelor.
Analiza instanţei de apel asupra drepturilor şi obligaţiilor părţilor în litigiu este lacunară, prin omiterea unei apărări esenţiale, deci cu încălcarea dreptului la apărare al recurentei, motiv de casare prevăzut de art. 488 alin. (1) pct. 5 C. proc. civ.
Totodată, excluderile convenţionale de la acoperirea asigurării scutesc asigurătorul de răspundere. Deşi instanţa de apel confirmă că prin art. 5.23 din Condiţiile generale de asigurare s-a instituit o asemenea cauză de excludere de la asigurare pentru obiectele cu pietre scumpe, din platină, aur sau argint, din motivarea soluţiei nu rezultă că excluderea ar fi fost aplicată tuturor bunurilor care corespund criteriilor reţinute.
În cadrul motivului prevăzut de art. 488 alin. (1) pct. 8 C. proc. civ., recurenta face referire şi la încălcarea prevederilor art. 1533 C. civ. privind răspunderea debitorului, care este limitată la prejudiciul previzibil.
Înalta Curte reţine că şi sub imperiul dispoziţiilor din C. civ. de la 1864, act normativ sub incidenţa căruia intră raporturile juridice contractuale dintre reclamanţi şi pârâtă, art. 1085 prevedea expres că debitorul nu răspunde decât de daunele-interese prevăzute sau care puteau fi prevăzute la încheierea contractului, iar din perspectiva raportului cauzal cu producerea prejudiciului art. 1086 C. civ. prevedea că şi în cazul în care neexecutarea obligaţiei ar fi rezultat din dolul debitorului - ipoteză nesusţinută în cauză - daunele-interese nu trebuie să cuprindă decât ceea ce este o consecinţă directă şi necesară a neexecutării obligaţiei, dispoziţii privind efectele obligaţiilor neaplicate prin decizia recurată, cu consecinţa unei analize incomplete asupra condiţiilor răspunderii.
Înalta Curte va înlătura alegaţiile recurenţilor-reclamanţi, în sensul că, în lipsa unei căi de atac a pârâtei, ar fi intrat în autoritatea lucrului judecat constatările instanţei de apel privind întrunirea condiţiilor răspunderii sale civile.
Astfel, prin recursul chematei în garanţie s-au adus critici nu doar în legătură cu modul de soluţionare a cererii de chemare în garanţie şi aplicarea contractului de asigurare, ci şi în legătură cu aspecte care privesc raportul juridic fundamental dintre asigurată şi reclamanţii cocontractanţi, critici care de altfel, se vădesc fondate şi atrag nulitatea hotărârii recurate, astfel cum rezultă din considerentele precedente ale acestei decizii.
II. Şi recurenţii-reclamanţi invocă incidenţa motivelor de casare prevăzute de art. 488 alin. (1) pct. 6 şi pct. 8 C. proc. civ., recursul incident urmând a fi admis.
Recurenţii-reclamanţi fac trimitere la dispoziţiile art. 1355 alin. (1) din actualul C. civ., care nu se aplică raporturilor juridice cu pârâta.
Înalta Curte formulează observaţia că instanţa de apel nu a reţinut culpa gravă a societăţii pârâte, apreciind contrar susţinerilor recurenţilor, că nu are nicio relevanţă forma vinovăţiei în care s-a produs neexecutarea contractului de prestări servicii.
Recurenţii-reclamanţi îşi reiau criticile din apel, în sensul că nu ar fi convenit cu societatea pârâtă limitarea răspunderii la prevederile poliţei de asigurare. Recurenţii-reclamanţi fac referire, în legătură cu conţinutul acordului de voinţă al părţilor contractante, la art. 2224 C. civ., la caracterul autonom al raporturilor juridice deduse judecăţii, precum şi la dispoziţiile art. 1280 C. civ.
Astfel cum se reţine prin decizia recurată, prin contractul de prestări servicii, părţile au stipulat că pentru nerespectarea acestuia şi a timpilor de intervenţie, beneficiarii (reclamanţii) puteau fi despăgubiţi "conform poliţei de asigurare de răspundere civilă" (art. 21).
Asigurarea de răspundere civilă este, deci, grefată pe contractul de prestări servicii.
Reclamanţii şi-au valorificat în cauză dreptul la acţiunea în răspundere împotriva pârâtei, considerată vinovată de producerea pagubei, verificarea conformităţii faptei ilicite cu riscul asigurat fiind efectuată de instanţa de apel prin soluţionarea cererii de chemare în garanţie.
Prin motivele de apel, reclamanţii au susţinut că părţile au instituit în favoarea acestora un drept de reparaţie a prejudiciului direct de la asigurător, potrivit art. 2226 alin. (1) C. civ. şi nu o limitare a răspunderii.
Prin decizia recurată, instanţa a aplicat limitarea răspunderii pârâtei asigurate, aflate în culpă, la valoarea poliţei pentru un caz asigurat, fără a interpreta conţinutul convenţiei, deşi această chestiune era în litigiu.
Motivarea deciziei recurate este sumară, prin singura referire din considerente la "voinţa părţilor".
Înalta Curte reţine că o clauză de limitare se redactează în funcţie de obiectul contractului şi de riscurile acestuia, diminuând riscurile la care se expune debitorul obligaţiei prin încheierea convenţiei.
Interpretarea contractului de prestări servicii era necesară pentru a se stabili situaţiile în care reclamanţii puteau solicita despăgubirea, deci drepturile subiective şi obligaţiile părţilor cocontractante, inclusiv în legătură cu riscurile necuprinse în clauzele contractului de asigurare.
Pentru considerentele prezentate anterior, nemaifiind cazul cercetării celorlalte motive de recurs, în temeiul art. 496, art. 497, art. 488 alin. (1) pct. 5, pct. 6 şi pct. 8 C. proc. civ., Înalta Curte va admite recursul principal formulat de chemata în garanţie D. S.A., precum şi recursul incident declarat de reclamanţii A. şi B. împotriva deciziei civile nr. 1863 din 25 noiembrie 2022 pronunţate de Curtea de Apel Bucureşti, secţia a V-a civilă, va casa decizia recurată şi va trimite cauza aceleiaşi instanţe spre o nouă judecată urmând a se avea în vedere dispoziţiile art. 501 C. proc. civ. şi dezlegările din această decizie.
PENTRU ACESTE MOTIVE
ÎN NUMELE LEGII
D E C I D E
Admite recursul principal formulat de chemata în garanţie D. S.A., precum şi recursul incident declarat de reclamanţii A. şi B. împotriva deciziei civile nr. 1863 din 25 noiembrie 2022 pronunţate de Curtea de Apel Bucureşti, secţia a V-a civilă.
Casează decizia recurată şi trimite cauza aceleiaşi instanţe spre o nouă judecată.
Definitivă.
Pronunţată în şedinţa publică astăzi, 19 martie 2024.