Inadmissibility of cassation appeal in social insurance matters due to statutory exclusion of the extraordinary remedy
Legislator summary
AI generatedThe High Court of Cassation and Justice dismissed the appellant's appeal as inadmissible, thereby leaving the Court of Appeal’s decision, which had upheld the district court’s dismissal of the claim, as final and binding. The dispute concerned a claimant seeking to compel the Ministry of Labor and Social Protection and the Territorial Pensions Fund to correct errors in the calculation of their pension, alleging that the correction coefficient, wage bonuses, and special working conditions were not properly accounted for. The Supreme Court held that the appeal was procedurally invalid because, under Article 483(2) of the Civil Procedure Code and Articles 155(1)-(2) of Law No. 263/2010, judgments rendered by Courts of Appeal in social insurance matters are final and not subject to cassation appeal, adhering strictly to the principle of legality of judicial remedies under Article 457 of the Civil Procedure Code.
Legislator headnote
AI generatedart. 155 din Legea nr. 263/2010, art. 248 alin. (1) C. proc. civ, art. 457 alin. (1) C. proc. civ, art. 483 alin. (2) C. proc. civ, art. 155 alin. (1) din Legea nr. 263/2010, art. 634 alin. (1) pct. 4 C. proc. civ; Inadmissibility of cassation appeal in social insurance matters due to statutory exclusion of the extraordinary remedy: Totodată, a formulat întâmpinare şi intimatul-pârât Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale prin care a invocat excepţia lipsei calităţii sale procesuale pasive, precum şi excepţia inadmisibilităţii recursului, raportat la dispoziţiile art. 152 şi art. 155 din Legea nr. 263/2010.
Keywords
AI generatedCited Legislation
AI generatedCited Case Law
AI generatedRelated Decisions
AI generatedFull text
Şedinţa publică din data de 18 octombrie 2022
Deliberând asupra recursului, din examinarea lucrărilor dosarului constată următoarele:
1. Prin cererea de chemare în judecată înregistrată la 28 octombrie 2020, sub nr. x/2020 pe rolul Tribunalului Vrancea, reclamantul A. a chemat în judecată pârâţii Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale şi Casa Teritorială de Pensii Vrancea, solicitând instanţei ca, prin hotărârea pe care o va pronunţa, să dispună obligarea pârâtului la corectarea erorilor intervenite la calculul pensiei sale.
2. Prin sentinţa civilă nr. 398 din 14 octombrie 2021, Tribunalul Vrancea, secţia I civilă a admis excepţia lipsei calităţii procesuale pasive, invocată de pârâtul Ministerul Muncii, prin întâmpinare. S-a respins ca neîntemeiată acţiunea civilă formulată de reclamantul A., în contradictoriu cu pârâţii Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale şi Casa Judeţeană de Pensii Vrancea.
Împotriva acestei sentinţe a declarat apel reclamantul.
3. Prin decizia civilă nr. 214/2022 din 18 martie 2022, pronunţată de Curtea de Apel Galaţi, secţia conflicte de muncă şi asigurări sociale s-a respins ca nefondat apelul reclamantului A..
4. La 7 aprilie 2022, reclamantul A. a declarat recurs împotriva deciziei civile nr. 214/2022 din 18 martie 2022, pronunţată de Curtea de Apel Galaţi, secţia conflicte de muncă şi asigurări sociale, prin care a solicitat admiterea căii extraordinare de atac.
În motivarea recursului recurentul a criticat modul de calcul al pensiei de către Casa Judeţeană de Pensii Vrancea, susţinând, în esenţă, că nu i s-a aplicat coeficientul de corecţie, nu s-a ţinut cont de sporurile obţinute şi nici de faptul că a lucrat în condiţii speciale.
Intimata-pârâtă Casa Judeţeană de Pensii Vrancea a depus la dosar întâmpinare, prin care a solicitat respingerea recursului.
Totodată, a formulat întâmpinare şi intimatul-pârât Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale prin care a invocat excepţia lipsei calităţii sale procesuale pasive, precum şi excepţia inadmisibilităţii recursului, raportat la dispoziţiile art. 152 şi art. 155 din Legea nr. 263/2010.
Analizând cu prioritate, potrivit art. 248 alin. (1) C. proc. civ., excepţia inadmisibilităţii recursului, invocată de intimatul-pârât Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale prin întâmpinare, Înalta Curte reţine următoarele:
Conform dispoziţiilor art. 457 alin. (1) C. proc. civ., "Hotărârea judecătorească este supusă numai căilor de atac prevăzute de lege, în condiţiile şi termenele stabilite de aceasta, indiferent de menţiunile din dispozitivul ei."
În cauză, recursul are ca obiect decizia civilă nr. 214/2022 din 18 martie 2022, pronunţată de Curtea de Apel Galaţi, secţia conflicte de muncă şi asigurări sociale, într-un litigiu de asigurări sociale.
Potrivit art. 483 alin. (2) C. proc. civ., "nu sunt supuse recursului hotărârile pronunţate în (…) conflictele de muncă şi de asigurări sociale (…)".
Pe de altă parte, conform dipoziţiilor art. 155 alin. (1) din Legea nr. 263/2010, "împotriva hotărârilor tribunalelor se poate face numai apel la curtea de apel competentă", iar alin. (2) al aceluiaşi articol prevede că "hotărârile curţilor de apel, precum şi hotărârile tribunalelor neatacate cu apel în termen sunt definitive".
Aşadar, legiuitorul a suprimat calea de atac a recursului în ceea ce priveşte anumite categorii de litigii, printre care se regăsesc şi cele vizând asigurările sociale.
Raportat la dispoziţiile legale evocate, decizia civilă nr. 214/2022 din 18 martie 2022, pronunţată de Curtea de Apel Galaţi, secţia conflicte de muncă şi asigurări sociale, împotriva căreia s-a declarat prezentul recurs, este o hotărâre definitivă, potrivit dispoziţiilor art. 634 alin. (1) pct. 4 C. proc. civ.
Recunoaşterea unei căi de atac în alte situaţii decât cele prevăzute de legea procesuală ar constitui o încălcare a principiului legalităţii căilor de atac reglementat de art. 457 C. proc. civ.
Prin urmare, Înalta Curte, dând eficienţă textelor de lege sus-menţionate, va respinge ca inadmisibil recursul declarat de reclamantul A. împotriva deciziei civile nr. 214/2022 din 18 martie 2022, pronunţate de Curtea de Apel Galaţi, secţia conflicte de muncă şi asigurări sociale.
PENTRU ACESTE MOTIVE
ÎN NUMELE LEGII
D E C I D E
Respinge ca inadmisibil recursul declarat de reclamantul A. împotriva deciziei civile nr. 214/2022 din 18 martie 2022, pronunţate de Curtea de Apel Galaţi, secţia conflicte de muncă şi asigurări sociale.
Definitivă.
Pronunţată în şedinţă publică astăzi, 18 octombrie 2022.