Legislator Case Law & Legislation
Decizia nr. 1614/2022 AI generated

Inadmissibility of recourse against a revision decision in a final social insurance dispute

Case Number Decizia nr. 1614/2022
Court / Authority
Jurisdiction Romania (RO)
Decision Date
Outcome Inadmissible

Legislator summary

AI generated

The High Court of Cassation and Justice dismissed the appellant's appeal as inadmissible, thereby leaving the appellate court's refusal of the revision request and the original dismissal of the pension recalculation claim in force. The dispute arose from an individual's challenge against a county pension house regarding the correct calculation of the annual score for 1990, specifically arguing that the month of December should not be allocated to the following year; after the initial claim and subsequent appeal were rejected on the merits, the individual sought revision, which was also denied by the appellate court. The court ruled that the appeal against the revision decision was inadmissible because the underlying subject matter constituted a social insurance conflict, which is explicitly excluded from the scope of appeal to the High Court under Article 483(2) of the Civil Procedure Code and Article 155 of Law no. 263/2010, establishing that judgments in such matters are final upon issuance by the Court of Appeal and thus the decision on revision is likewise final and not subject to further recourse.

Legislator headnote

AI generated

art. 248 C. proc. civ, art. 513 alin. (5) C. proc. civ, art. 483 alin. (2) C. proc. civ, art. 155 alin. (1) din Legea nr. 263/2010, art. 155 alin. (2) din Legea nr. 263/2010, art. 634 alin. (1) pct. 4 C. proc. civ; Inadmissibility of recourse against a revision decision in a final social insurance dispute: Dispoziţiile art. 513 alin. (5) C. proc. civ. prevăd că hotărârea dată asupra revizuirii este supusă căilor de atac prevăzute de lege pentru hotărârea revizuită.

Keywords

AI generated
social insurance dispute pension revision civil judgment matters excluded reconsideration by insurer recalculation of disability benefits

Cited Legislation

AI generated
art. 248 C. proc. civ
482 şi la art. 248 C. proc. civ., a luat în examinare cu prioritate excepţia inadmisibilităţii recursului, invocată din oficiu, pe care o apreciază ca întemeiată pentru următoarele considerente:
art. 513 alin. (5) C. proc. civ
Dispoziţiile art. 513 alin. (5) C. proc. civ.
art. 483 alin. (2) C. proc. civ
Potrivit art. 483 alin. (2) C. proc. civ., nu sunt supuse recursului hotărârile pronunţate în cererile privind "conflictele de muncă şi de asigurări sociale".
art. 155 alin. (1) din Legea nr. 263/2010
Totodată, art. 155 alin. (1) din Legea nr. 263/2010 prevede că, împotriva hotărârilor tribunalelor, prin care au fost soluţionate pe fond cererile îndreptate împotriva C.N.P.P.
art. 155 alin. (2) din Legea nr. 263/2010
Din coroborarea dispoziţiilor art. 155 alin. (2) din Legea nr. 263/2010 cu modificările ulterioare şi ale art.
art. 634 alin. (1) pct. 4 C. proc. civ
civ., nici decizia pronunţată în revizuire nu poate fi atacată cu recurs, fiind definitivă, potrivit art. 634 alin. (1) pct. 4 C. proc. civ.
art. 457 C. proc. civ
Potrivit principiului legalităţii căii de atac, prevăzut de art. 457 C. proc. civ., hotărârea judecătorească este supusă numai căilor de atac prevăzute de lege, în condiţiile şi termenele stabilite de aceasta, indiferent de menţiunile din dispozitivul ei.
art. 496 alin. (1) C. proc. civ
Pentru aceste motive, în temeiul art. 496 alin. (1) C. proc. civ., Înalta Curte va respinge ca inadmisibil recursul declarat de recurentul-revizuent A.
AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Şedinţa publică din data de 23 iunie 2022

Asupra recursului de faţă, constată următoarele:

Prin cererea înregistrată pe rolul Tribunalului Timiş, la data de 17.12.2019, reclamantul A. a solicitat obligarea pârâtei Casa Judeţeană de Pensii Timiş la calcularea corectă a punctajului anual aferent anului 1990 prin raportare la cele 12 luni calendaristice, nu 11 luni şi de a nu mai trece abuziv luna decembrie la anul următor.

Prin sentinţa civilă nr. 382/PI din 10 martie 2021, pronunţată în dosarul nr. x/2019, Tribunalul Timiş, secţia I civilă a respins acţiunea formulată de reclamantul A., împotriva pârâtei Casa Judeţeană de Pensii Timiş, având ca obiect recalcularea pensiei.

Împotriva aceste sentinţe, reclamantul A. a formulat apel.

Prin decizia civilă nr. 1334 din 12 octombrie 2021, pronunţată în dosarul nr. x/2019, Curtea de Apel Timişoara, secţia litigii de muncă şi asigurări sociale a respins ca neîntemeiat apelul formulat de către reclamantul A. împotriva sentinţei civile nr. 382/PI din 10 martie 2021, pronunţată de Tribunalul Timiş în dosarul nr. x/2019, în contradictoriu cu pârâta Casa Judeţeană de Pensii Timiş.

Împotriva acestei decizii a Curţii de Apel Timişoara, revizuentul A. a formulat cerere de revizuire, conform art. 509 (1) C. proc. civ., invocând faptul că instanţa de apel nu s-a pronunţat asupra unui lucru cerut, fără a explicita care este capătul de cerere nesoluţionat în apel.

Prin decizia civilă nr. 17 din 12 ianuarie 2022, Curtea de Apel Timişoara, secţia litigii de muncă şi asigurări sociale a respins cererea de revizuire formulată de către revizuentul A. împotriva deciziei civile nr. 1334 din 12 octombrie 2021, pronunţată de către Curtea de Apel Timişoara în dosarul nr. x/2019, în contradictoriu cu intimata Casa Judeţeană de Pensii Timiş.

Împotriva acestei decizii, la 2 martie 2022, revizuentul-reclamant A. a formulat recurs, prin care a arătat că decizia pronunţată în calea de atac a revizuirii este nelegală şi netemeinică, întrucât instanţa de revizuire nu a răspuns celor solicitate de revizuent.

Recursul nu a fost întemeiat în drept.

Cererea de recurs a fost comunicată intimatei-pârâte Casa Judeţeană de Pensii Timiş, care nu a formulat întâmpinare.

Înalta Curte, făcând aplicarea dispoziţiilor art. 494, raportat la art. 482 şi la art. 248 C. proc. civ., a luat în examinare cu prioritate excepţia inadmisibilităţii recursului, invocată din oficiu, pe care o apreciază ca întemeiată pentru următoarele considerente:

Recursul vizează decizia civilă nr. 17 din 12 ianuarie 2022, pronunţată de Curtea de Apel Timişoara, secţia litigii de muncă şi asigurări sociale prin care s-a respins cererea de revizuire formulată de revizuentul A. împotriva deciziei civile nr. 1334 din 12 octombrie 2021, pronunţată de către Curtea de Apel Timişoara în dosarul nr. x/2019, în contradictoriu cu intimata Casa Judeţeană de Pensii Timiş.

Se reţine că, prin decizia civilă nr. 1334 din 12 octombrie 2021, pronunţată în dosarul nr. x/2019, Curtea de Apel Timişoara a soluţionat, cu caracter definitiv, acţiunea promovată de contestatorul A. având ca obiect recalcularea pensiei cuvenite acestuia, fiind astfel, dedus judecăţii un conflict de asigurări sociale.

Dispoziţiile art. 513 alin. (5) C. proc. civ. prevăd că hotărârea dată asupra revizuirii este supusă căilor de atac prevăzute de lege pentru hotărârea revizuită.

Potrivit art. 483 alin. (2) C. proc. civ., nu sunt supuse recursului hotărârile pronunţate în cererile privind "conflictele de muncă şi de asigurări sociale".

Textul de lege anterior evocat cuprinde litigiile în care este suprimat dreptul la recurs, după criteriul materiei în care a fost pronunţată hotărârea instanţei de apel.

Totodată, art. 155 alin. (1) din Legea nr. 263/2010 prevede că, împotriva hotărârilor tribunalelor, prin care au fost soluţionate pe fond cererile îndreptate împotriva C.N.P.P. sau împotriva caselor teritoriale de pensii, având ca obiect drepturile de pensie, se poate face numai apel la curtea de apel competentă, iar conform alin. (2) al aceluiaşi articol, hotărârile curţilor de apel, precum şi hotărârile tribunalelor neatacate cu apel în termen sunt definitive.

Din coroborarea dispoziţiilor art. 155 alin. (2) din Legea nr. 263/2010 cu modificările ulterioare şi ale art. 483 alin. (2) teza finală din C. proc. civ., care conţin prevederea expresă că hotărârile pronunţate într-un litigiu de asigurări sociale sunt supuse numai apelului, rezultă că pentru acţiunile introduse după intrarea în vigoare a noului C. proc. civ., cum este acţiunea în speţă, hotărârea curţii de apel este definitivă.

Fiind o hotărâre definitivă de la data pronunţării, rezultă că decizia civilă nr. 1334 din 12 octombrie 2021, pronunţată în dosarul nr. x/2019 de Curtea de Apel Timişoara, nu este susceptibilă de a fi atacată cu recurs astfel încât, potrivit dispoziţiilor art. 513 alin. (5) C. proc. civ., nici decizia pronunţată în revizuire nu poate fi atacată cu recurs, fiind definitivă, potrivit art. 634 alin. (1) pct. 4 C. proc. civ.

Potrivit principiului legalităţii căii de atac, prevăzut de art. 457 C. proc. civ., hotărârea judecătorească este supusă numai căilor de atac prevăzute de lege, în condiţiile şi termenele stabilite de aceasta, indiferent de menţiunile din dispozitivul ei.

Pentru aceste motive, în temeiul art. 496 alin. (1) C. proc. civ., Înalta Curte va respinge ca inadmisibil recursul declarat de recurentul-revizuent A. împotriva deciziei civile nr. 17 din 12 ianuarie 2022 pronunţate de Curtea de Apel Timişoara, secţia litigii de muncă şi asigurări sociale.

PENTRU ACESTE MOTIVE

ÎN NUMELE LEGII

D E C I D E

Respinge ca inadmisibil recursul declarat de recurentul A. împotriva deciziei civile nr. 17 din 12 ianuarie 2022 pronunţată de Curtea de Apel Timişoara, secţia litigii de muncă şi asigurări sociale, în contradictoriu cu intimata CASA JUDEŢEANĂ DE PENSII TIMIŞ.

Definitivă.

Pronunţată în şedinţă publică, astăzi 23 iunie 2022.