Legislator Case Law & Legislation
Decizia nr. 3309/2018 AI generated

Disability Pension Appeal Dismissed as Inadmissible in Romanian Social Insurance Case

Case Number Decizia nr. 3309/2018
Court / Authority
Jurisdiction Romania (RO)
Decision Date
Outcome Inadmissible

Legislator summary

AI generated

A claimant sought reanalysis of a disability pension decision under Law 223/2015; both the Tribunal and the Court of Appeal dismissed the claim, and the claimant appealed to the High Court of Cassation and Justice. The High Court dismissed the appeal as inadmissible, holding that the Court of Appeal's decision was not subject to appeal because, under Article XVIII(2) of Law No. 2/2013 and Article 483(2) of the Civil Procedure Code, decisions in social insurance cases are subject only to appeal, not to further recourse, rendering the lower appellate ruling final and unchallengeable.

Legislator headnote

AI generated

art. 493 din C. proc. civ, art. 493 alin. (4) C. proc. civ, art. 493 alin. (4) din C. proc. civ, art. 493 alin. (5) C. proc. civ, art. 634 alin. (1) pct. 4 din C. proc. civ, Art. 457 din C. proc. civ; Disability Pension Appeal Dismissed as Inadmissible in Romanian Social Insurance Case: Conform art. 634 alin. (1) pct. 4 din C. proc. civ., sunt hotărâri definitive, hotărârile date în apel, fără drept de recurs, precum şi cele neatacate cu recurs.

Keywords

AI generated
disability pension Civil Procedure Code social insurance proceedings reconsideration of disability benefits pension rights rehabilitation measure in social insurance

Cited Legislation

AI generated
AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Asupra cauzei de faţă, constată următoarele:

Prin cererea de chemare în judecată, înregistrată pe rolul Tribunalului Timiş la data de 23.05.2017, reclamantul A. a chemat în judecată pe pârâta Casa Sectorială de Pensii a Ministerului Apărării Naţionale Timiş, prin Centrul Militar Zonal Timiş solicitând instanţei ca, prin hotărârea ce o va pronunţa, să dispună reanalizarea cererii şi obligarea pârâtei la acordarea pensiei de invaliditate, în baza art. 26 din Legea 223/2015, obligarea pârâtei la plata retroactivă a pensiei stabilite corect, începând cu data la care acesta a ieşit la pensie şi plata cheltuielilor de judecată.

Prin Sentinţa civilă nr. 1648/22.11.2017, pronunţată de Tribunalului Timiş, secţia I civilă, a fost respinsă acţiunea formulată de reclamantul A., fără cheltuieli de judecată.

Prin Decizia nr. 306 din 13 martie 2018, pronunţată de Curtea de Apel Timişoara, secţia litigii de muncă şi asigurări sociale, s-a respins apelul declarat de reclamantul A. împotriva Sentinţei civile nr. 1648 din 22.11.2017 a Tribunalului Timiş.

Împotriva Deciziei nr. 306 din 13 martie 2018, pronunţate de Curtea de Apel Timişoara, secţia litigii de muncă şi asigurări sociale, a declarat recurs reclamantul A., cu a cărui soluţionare a fost învestită Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în prezenta cauză.

Învestită cu soluţionarea recursului, Înalta Curte, prin rezoluţia din data de 03 iulie 2018, a luat act de raportul privind admisibilitatea în principiu a recursului prevăzut de art. 493 din C. proc. civ. şi a dispus comunicarea acestuia pentru ca părţile să poată formula un punct de vedere asupra raportului, în termen de 10 zile de la comunicarea lui, în conformitate cu art. 493 alin. (4) C. proc. civ.

Prin raportul întocmit în cauză, la data de 03 iulie 2018, s-a reţinut faptul că s-a declarat o cale de atac împotriva unei hotărâri judecătoreşti care nu este supusă recursului.

Părţile au depus punct de vedere la raport conform dispoziţiilor art. 493 alin. (4) din C. proc. civ.

Prin rezoluţia din data de 03 iulie 2018, s-a fixat termen pentru soluţionarea căii de atac la data de 02 octombrie 2018, fără citarea părţilor.

Analizând recursul, în condiţiile art. 493 alin. (5) C. proc. civ., în raport de excepţia de inadmisibilitate, reţinută prin raportul întocmit în cauză, Înalta Curte constată următoarele:

Conform art. 634 alin. (1) pct. 4 din C. proc. civ., sunt hotărâri definitive, hotărârile date în apel, fără drept de recurs, precum şi cele neatacate cu recurs.

În conformitate cu dispoziţiile art. 483 alin. (2) teza finală din C. proc. civ., nu sunt supuse recursului hotărârile date de instanţele de apel în cazurile în care legea prevede că hotărârile de primă instanţă sunt supuse numai apelului.

Totodată, potrivit art. XVIII alin. (2) din Legea nr. 2/2013 privind unele măsuri pentru degrevarea instanţelor judecătoreşti, precum şi pentru punerea în aplicare a Legii nr. 134/2010 privind C. proc. civ., hotărârile pronunţate în cererile privitoare la asigurări sociale nu sunt supuse recursului, fiind supuse numai apelului la curtea de apel.

Faţă de cele menţionate, din coroborarea dispoziţiilor art. 634 alin. (1) pct. 4 din C. proc. civ. cu art. XVIII alin. (2) din Legea nr. 2/2013 şi art. 483 alin. (2) teza finală din C. proc. civ., rezultă că Decizia nr. 306 din 13 martie 2018, pronunţată de Curtea de Apel Timişoara, secţia litigii de muncă şi asigurări sociale nu poate fi supusă recursului, fiind pronunţată de curtea de apel în cadrul soluţionării unui apel declarat împotriva unei hotărâri supuse numai apelului.

Art. 457 din C. proc. civ., care consacră principiul legalităţii căii de atac, prevede la alin. (1) că hotărârea judecătorească este supusă numai căilor de atac prevăzute de lege, în condiţiile şi termenele stabilite de aceasta.

O hotărâre judecătorească nu poate fi atacată pe alte căi decât cele expres prevăzute de lege sau, cu alte cuvinte, căile de atac ale hotărârilor judecătoreşti nu pot exista în afara legii.

În consecinţă, pentru considerentele expuse, Înalta Curte va respinge, ca inadmisibil, recursul declarat de reclamantul A. împotriva Deciziei nr. 306 din 13 martie 2018, pronunţate de Curtea de Apel Timişoara, secţia litigii de muncă şi asigurări sociale.

PENTRU ACESTE MOTIVE

ÎN NUMELE LEGII

D E C I D E

Respinge, ca inadmisibil, recursul declarat de reclamantul A. împotriva Deciziei nr. 306 din 13 martie 2018, pronunţate de Curtea de Apel Timişoara, secţia litigii de muncă şi asigurări sociale.

Fără cale de atac.

Pronunţată în şedinţă publică astăzi, 02 octombrie 2018.

Procesat de GGC - NN