Recalculation of 2010 Pension: Inadmissibility of Cassation Appeal in Social Security Litigation Under Transitional Provisions
Legislator summary
AI generatedThe High Court of Cassation and Justice rejected the appellant's appeal as inadmissible, thereby upholding the appellate decision that dismissed the original claim. The dispute involved a social security litigation in which the plaintiff sought to compel the defendant ministry to confirm the existence of reparative legislation for recalculating a pension established in 2010. The decisive legal basis was the prohibition of appeals in social security matters, specifically invoking Article 483(2) of the Civil Procedure Code and the transitional provisions of Law No. 2/2013, which rendered decisions rendered in social security litigation not subject to cassation appeal, regardless of the trial court's prior dismissal based on lack of passive procedural capacity.
Legislator headnote
AI generatedart. 493 alin. (5) din C. proc. civ, art. 457 alin. (1) C. proc. civ, art. 634 alin. (1) pct. 4 din C. proc. civ, Art. 483 alin. (1) C. proc. civ, art. 483 alin. (2) din Legea nr. 134/2010; Recalculation of 2010 Pension: Inadmissibility of Cassation Appeal in Social Security Litigation Under Transitional Provisions: Potrivit art. 634 alin. (1) pct. 4 din C. proc. civ., sunt hotărâri definitive, hotărârile date în apel, fără drept de recurs, precum şi cele neatacate cu recurs.
Keywords
AI generatedCited Legislation
AI generatedRelated Decisions
AI generatedFull text
După deliberare, asupra cauzei de faţă, constată următoarele: Prin sentinţa civilă nr. 1255 din 28.09.2017 pronunţată în dosarul nr. x/2017, Tribunalul Timiş a admis excepţia lipsei calităţii procesual pasive a pârâtului Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale şi a respins acţiunea formulată de reclamantul A. în contradictoriu cu pârâtul Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale Bucureşti, ce a avut ca obiect obligarea pârâtului la a-i comunica reclamantului dacă există o lege sau o ordonanţă de guvern reparatorie pentru recalcularea pensiei stabilită in favoarea sa cursul anului 2010.
Prin decizia civilă nr. 21 din data de 17 ianuarie 2018 pronunţată de Curtea de Apel Timişoara, secţia litigii de muncă şi asigurări sociale, s-a respins apelul declarant de reclamant, împotriva acestei decizii a reclamantul a formulat recurs.
În raport de prevederile art. 248 alin. (1) coroborate cu cele ale art. 493 alin. (5) din C. proc. civ., cu referire la art. 499 teza finală din acelaşi act normativ, Înalta Curte urmează să analizeze cu prioritate admisibilitatea recursului, faţă de care constată următoarele:
Potrivit dispoziţiilor art. 457 alin. (1) C. proc. civ., hotărârea judecătorească este supusă numai cailor de atac prevăzute de lege, în condiţiile şi termenele stabilite de aceasta, indiferent de menţiunile din dispozitivul ei.
O hotărâre judecătorească nu poate fi atacată pe alte căi decât pe cele expres prevăzute de lege.
Regula are valoare de principiu constituţional, dispoziţiile art. 129 din Constituţia României, republicată, prevăzând că mijloacele procesuale de atac a hotărârii judecătoreşti sunt cele prevăzute de lege, iar exercitarea acestora se realizează în condiţiile legii.
Litigiul de faţă are ca obiect un litigiu de asigurări sociale.
Potrivit art. 634 alin. (1) pct. 4 din C. proc. civ., sunt hotărâri definitive, hotărârile date în apel, fără drept de recurs, precum şi cele neatacate cu recurs.
Art. 483 alin. (1) C. proc. civ. dispune că "Hotărârile date în apel, cele date, potrivit legii, fără drept de apel, precum şi alte hotărâri în cazurile expres prevăzute de lege sunt supuse recursului", iar, conform alin. (2) din acelaşi act normativ, "Nu sunt supuse recursului hotărârile pronunţate în cererile prevăzute la art. 94 pct. 1 lit. a)-i), în cele privind navigaţia civilă şi activitatea în porturi, conflictele de muncă şi de asigurări sociale, în materie de expropriere, în cererile privind repararea prejudiciilor cauzate prin erori judiciare, precum şi în alte cereri evaluabile în bani în valoare de până la 500.000 RON inclusiv. De asemenea, nu sunt supuse recursului hotărârile date de instanţele de apel în cazurile în care legea prevede că hotărârile de primă instanţă simt supuse numai apelului."
Potrivit art. XVIII alin. (1) din Legea nr. 2/2013 privind unele măsuri pentru degrevarea instanţelor judecătoreşti, precum şi pentru pregătirea punerii în aplicare a Legii nr. 134/2010 privind C. proc. civ., "Dispoziţiile art. 483 alin. (2) din Legea nr. 134/2010 privind C. proc. civ., republicată, se aplică proceselor pornite începând cu data de 1 ianuarie 2016", iar, conform alin. (2) al aceluiaşi articol, în procesele pornite începând cu data intrării în vigoare a prezentei legi (15 februarie 2013) şi până la data de 31 decembrie 2015 (termen care prin O.U.G. nr. 62/2015 a fost extins până la data de 31 decembrie 2016) nu sunt supuse recursului hotărârile pronunţate în cererile prevăzute la art. 94 pct. 1 lit. a)-i) din Legea nr. 134/2010 privind C. proc. civ., republicată, în cele privind navigaţia civilă şi activitatea în porturi, conflictele de muncă şi de asigurări sociale, în materie de expropriere, în cererile privind repararea prejudiciilor cauzate prin erori judiciare, (...). De asemenea, în aceste procese nu sunt supuse recursului hotărârile date de instanţele de apel în cazurile în care legea prevede că hotărârile de primă instanţă sunt supuse numai apelului.
Faţă de dispoziţiile legale anterior menţionate, decizia civilă nr. 21 din data de 17 ianuarie 2018 pronunţată de Curtea de Apel Timişoara, secţia litigii de muncă şi asigurări sociale (pronunţată în soluţionarea apelului în litigiul având ca obiect un litigiu de asigurări sociale), atacată cu recurs în prezenta cauză, nu este supusă recursului.
În consecinţă, Înalta Curte va respinge recursul declarat de reclamantul A. împotriva deciziei nr. 21 din data de 17 ianuarie 2018 pronunţată de Curtea de Apel Timişoara, secţia litigii de muncă şi asigurări sociale, ca inadmisibil.
PENTRU ACESTE MOTIVE
ÎN NUMELE LEGII
D E C I D E
Respinge, ca inadmisibil, recursul declarat de reclamantul A. împotriva deciziei nr. 21 din data de 17 ianuarie 2018 pronunţată de Curtea de Apel Timişoara, secţia litigii de muncă şi asigurări sociale.
Fără cale de atac.
Pronunţată în şedinţă publică, astăzi 24 mai 2018.