Pension recalculation appeal inadmissible; prior rejection rulings affirmed.
Legislator summary
AI generatedThe High Court of Cassation and Justice (Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie) dismissed as inadmissible the appeal (recurs) brought by the plaintiff against the Court of Appeal's decision, leaving the lower court rulings in force—meaning the pension recalculation claim failed and the prior decisions rejecting it remain operative. The dispute arose from a social insurance claim in which the claimant sought recalculation of her pension by including supplementary income shown in two certificates from 10 April 2017, plus payment of differences from 1 May 2017 with legal interest; the Tribunal and the Court of Appeal both rejected the claim. The High Court held that under Article 457(1) of the Civil Procedure Code (C. proc. civ.), decisions are subject only to the appeals provided by law, and because the case falls within social insurance disputes, Article XVIII(2) of Law No. 2/2013 (as extended by O.U.G. No. 62/2015 and O.U.G. No. 95/2016) excludes recourse against appeals court decisions in such matters; this is reinforced by Articles 152 and 155 of Law No. 263/2010, which make appeal the only remedy for these cases, rendering the Court of Appeal's decision final under Article 634(1)(4) C. proc. civ.
Legislator headnote
AI generatedart. 493 alin. (2) C. proc. civ, art. 152 din Legea nr. 263/2010, art. 493 alin. (3) C. proc. civ, art. 493 alin. (5) C. proc. civ, art. 457 alin. (1) C. proc. civ, art. 634 alin. (1) pct. 4 C. proc. civ; Pension recalculation appeal inadmissible; prior rejection rulings affirmed: The dispute arose from a social insurance claim in which the claimant sought recalculation of her pension by including supplementary income shown in two certificates from 10 April 2017, plus payment of differences from 1 May 2017 with legal interest; the Tribunal and the Court of Appeal both rejected the claim. The High Court held that under Article 457(1) of the Civil Procedure Code (C. proc. civ.), decisions are subject only to the appeals provided by law, and because the case falls within social insurance disputes, Article XVIII(2) of Law No. 2/2013 (as extended by O.U.G. No. 62/2015 and O.U.G. No. 95/2016) excludes recourse against appeals court decisions in such matters; this is reinforced by Articles 152 and 155 of Law No. 263/2010, which make appeal the only remedy for these cases, rendering the Court of Appeal's decision final under Article 634(1)(4) C. proc. civ.
Keywords
AI generatedCited Legislation
AI generatedRelated Decisions
AI generatedKey legal questions extracted by Legislator
AI generatedUsed to reject the appeal as inadmissible in the filter procedure.
Full text
Deliberând asupra cauzei de faţă, constată următoarele:
Prin cererea de chemare în judecată înregistrată pe rolul Tribunalului Bucureşti, secţia a VIII-a conflicte de muncă şi asigurări sociale, reclamanta A. a solicitat, în contradictoriu cu pârâta Casa de Pensii a Municipiului Bucureşti, recalcularea pensiei prin valorificarea veniturilor suplimentare evidenţiate în adeverinţa nr. x din 10 aprilie 2017, emisă de Liceul Tehnologic Special nr. 3 Bucureşti, şi în adeverinţa nr. x din 10 aprilie 2017, eliberată de Şcoală Gimnaziala Specială nr. 2 Bucureşti; obligarea pârâtei la plata diferenţelor drepturilor de pensie, începând cu data de 1 mai 2017, majorată cu dobânda legală aferentă acestei perioade, începând cu momentul introducerii acţiunii, până la plata efectivă, cu cheltuieli de judecată.
Prin Sentinţa civilă nr. 6082 din 18 septembrie 2017, Tribunalul Bucureşti, secţia a VIII-a conflicte de muncă şi asigurări sociale, a respins acţiunea, ca neîntemeiată.
Împotriva acestei sentinţe a declarat apel reclamanta la data de 11 ianuarie 2018, criticând-o pentru nelegalitate şi netemeinicie. Apelul a fost înregistrat pe rolul Curţii de Apel Bucureşti, secţia a VII-a pentru cauze privind conflicte de muncă şi asigurări sociale, la 16 ianuarie 2018, sub acelaşi număr de dosar.
Prin Decizia nr. 1473 din 28 martie 2018, Curtea de Apel Bucureşti, secţia a VII-a pentru cauze privind conflicte de muncă şi asigurări sociale, a respins apelul declarat de reclamanta A. împotriva Sentinţei civile nr. 6082 din data de 18 septembrie 2017, pronunţată de Tribunalul Bucureşti, secţia a VIII-a conflicte de muncă şi asigurări sociale, în contradictoriu cu intimata Casa de Pensii a Municipiului Bucureşti, ca nefondat.
Împotriva acestei decizii a formulat recurs reclamanta A. la data de 7 iunie 2018, invocând incidenţa cazurilor de casare prevăzute de art. 488 alin. (1) pct. 6 şi 8 C. proc. civ. Recursul a fost înregistrat pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, secţia I civilă, la 18 iunie 2018, sub acelaşi număr de dosar, fiind repartizat aleatoriu, spre soluţionare, Completului de filtru nr. 11.
Prin rezoluţia completului din 5 iulie 2018, s-a dispus, conform prevederilor art. 493 alin. (2) C. proc. civ., întocmirea raportului asupra admisibilităţii în principiu a recursului.
Prin raportul întocmit s-a reţinut că hotărârea atacată nu este supusă recursului, faţă de dispoziţiile art. XVIII alin. (2) din Legea nr. 2/2013 privind unele măsuri pentru degrevarea instanţelor judecătoreşti, precum şi pentru pregătirea punerii în aplicare a Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă, raportate la cele ale art. 152 din Legea nr. 263/2010.
Constatând că raportul întruneşte condiţiile art. 493 alin. (3) C. proc. civ., prin rezoluţia din 25 octombrie 2018, Completul de filtru nr. 11 a dispus comunicarea raportului părţilor, pentru ca acestea să depună puncte de vedere, potrivit prevederilor art. 493 alin. (4) din cod.
Raportul a fost comunicat părţilor la 31 octombrie 2018, respectiv la 1 noiembrie 2018, conform dovezilor de înmânare aflate la dosarul de recurs.
Părţile nu şi-au exprimat poziţia procesuală prin formularea unor puncte de vedere cu privire la raport.
Prin rezoluţia din 7 decembrie 2018, Completul de filtru nr. 11 a stabilit termen de judecată pentru soluţionarea recursului, conform art. 493 alin. (5) C. proc. civ., la data de 14 februarie 2019.
În raport de prevederile art. 248 alin. (1), coroborate cu cele ale art. 493 alin. (5) C. proc. civ., cu referire la art. 499 teza finală din acelaşi act normativ, Înalta Curte urmează a analiza, cu prioritate, admisibilitatea recursului, faţă de care constată următoarele:
Potrivit dispoziţiilor art. 457 alin. (1) C. proc. civ. "hotărârea judecătorească este supusă numai căilor de atac prevăzute de lege, în condiţiile şi termenele stabilite de aceasta, indiferent de menţiunile din dispozitivul ei".
Regula are valoare de principiu constituţional, dispoziţiile art. 129 din Constituţia României, republicată, stipulând în sensul că mijloacele procesuale de atac ale hotărârii judecătoreşti sunt cele prevăzute de normele legale, iar exercitarea acestora se realizează în condiţiile legii.
În cauză, litigiul dedus judecăţii are ca obiect cererea de chemare în judecată înregistrată pe rolul Tribunalului Bucureşti, secţia a VIII-a conflicte de muncă şi asigurări sociale, prin care reclamanta A. a solicitat, în contradictoriu cu pârâta Casa de Pensii a Municipiului Bucureşti, recalcularea pensiei, prin valorificarea veniturilor suplimentare evidenţiate în adeverinţa nr. x din 10 aprilie 2017, emisă de Liceul Tehnologic Special nr. 3 Bucureşti, şi în adeverinţa nr. x din 10 aprilie 2017, eliberată de Şcoală Gimnazială Specială nr. 2 Bucureşti; obligarea pârâtei la plata diferenţelor drepturilor de pensie, începând cu data de 1 mai 2017, majorată cu dobânda legală aferentă acestei perioade, începând cu momentul introducerii acţiunii, până la plata efectivă.
Faţă de natura pretenţiilor deduse judecăţii, Înalta Curte reţine că acestea se circumscriu materiei asigurărilor sociale.
Conform dispoziţiilor art. XVIII alin. (2) din Legea nr. 2/2013 privind unele măsuri pentru degrevarea instanţelor judecătoreşti, precum şi pentru pregătirea punerii în aplicare a Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă, potrivit cărora, "în procesele pornite începând cu data intrării în vigoare a prezentei legi (15 februarie 2013) şi până la data de 31 decembrie 2015 (termen care, prin O.U.G. nr. 62/2015, a fost extins până la data de 31 decembrie 2016, iar prin O.U.G. nr. 95/2016, până la data de 31 decembrie 2018) nu sunt supuse recursului hotărârile pronunţate în cererile prevăzute la art. 94 pct. 1 lit. a) - i) din Legea nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă, republicată, în cele privind navigaţia civilă şi activitatea în porturi, conflictele de muncă şi de asigurări sociale, în materie de expropriere, în cererile privind repararea prejudiciilor cauzate prin erori judiciare, precum şi în alte cereri evaluabile în bani în valoare de până la 1.000.000 RON inclusiv. De asemenea, în aceste procese nu sunt supuse recursului hotărârile date de instanţele de apel în cazurile în care legea prevede că hotărârile de primă instanţă sunt supuse numai apelului."
Pentru această categorie de litigii, Legea nr. 2/2013 a instituit două grade de jurisdicţie, respectiv fond şi apel.
Conform art. 152 din Legea nr. 263/2010, jurisdicţia asigurărilor sociale se realizează prin tribunale şi curţi de apel. Art. 155 din acelaşi act normativ stipulează că împotriva hotărârilor tribunalelor se poate face numai apel la curtea de apel competentă şi că hotărârile curţilor de apel, precum şi hotărârile tribunalelor neatacate cu apel în termen sunt definitive.
În raport de conţinutul dispoziţiilor legale mai sus evocate, precum şi de obiectul cererii de chemare în judecată, Înalta Curte constată că recursul este inadmisibil.
Prevederile art. 634 alin. (1) pct. 4 C. proc. civ. stipulează că au caracter definitiv hotărârile date în apel, fără drept de recurs, precum şi cele neatacate cu recurs.
În cauză, Decizia nr. 1473 din 28 martie 2018, pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti, secţia a VII-a pentru cauze privind conflicte de muncă şi asigurări sociale, este definitivă, în înţelesul textului legal menţionat, motiv pentru care împotriva acesteia nu poate fi exercitată calea de atac a recursului.
Pentru considerentele expuse şi având în vedere dispoziţiile art. 493 alin. (5) C. proc. civ., Înalta Curte va respinge, ca inadmisibil, recursul declarat de recurenta-reclamantă A. împotriva Deciziei nr. 1473 din 28 martie 2018, pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti, secţia a VII-a pentru cauze privind conflicte de muncă şi asigurări sociale.
PENTRU ACESTE MOTIVE
ÎN NUMELE LEGII
D E C I D E
Respinge, ca inadmisibil, recursul declarat de recurenta-reclamantă A. împotriva Deciziei nr. 1473 din 28 martie 2018, pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti, secţia a VII-a pentru cauze privind conflicte de muncă şi asigurări sociale.
Fără cale de atac.
Pronunţată în şedinţă publică astăzi, 14 februarie 2019.
Procesat de GGC - CT