Legislator Case Law & Legislation
V CSK 374/20 AI generated

V CSK 374/20 · Sąd Najwyższy

Case Number V CSK 374/20
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Outcome postanowienie

Legislator summary

AI generated

Wyrokiem z dnia 12 lutego 2020r., Sąd Apelacyjny w (...) oddalił apelację pozwanego Związku Zawodowego Pracowników (...) w K. od wyroku Sądu Okręgowego w K. z dnia 6 marca 2019 r. zasądzającego od pozwanego na rzecz powoda (...) Zakładu Ubezpieczeń na Życie Spółki Akcyjnej w W. kwotę 78 556,64 zł z odsetkami ustawowymi za opóźnienie od dnia 14 kwietnia 2018 r. tytułem nieopłaconych składek z ubezpieczenia grupowego pracowniczego. Od wyroku Sądu drugiej instancji, skargę kasacyjną złożył pozwany. Wnosząc o jej przyjęcie do rozpoznania wskazał, że w sprawie występuje istotne zagadnienie prawne dotyczące oceny, czy doszło do skutecznej konwalidacji per facta concludentia umowy zawartej uprzednio na piśmie z naruszeniem zasady reprezentacji łącznej pozwanego.

Legislator headnote

AI generated

art. 3989 § 1 k.p.c, art. 3984 § 2 k.p.c, art. 3989 § 1 pkt 1 k.p.c, art. 39 k.c, art. 103 k.c, art. 60 k.c; V CSK 374/20 · Sąd Najwyższy: W uzasadnieniu wniosku o przyjęcie skargi do rozpoznania pozwany przedstawił własny pogląd prawny w opozycji do stanowiska Sądu drugiej instancji. W takim ujęciu zagadnienie prawne ma silnie kazuistyczny charakter i sprowadza się do kwestionowania prawidłowości stosowania - w okolicznościach sprawy ‎- art. 38 w zw. z art. 39 k.c., 58 k.c. i art. 103 k.c. w związku z art. 9 ustawy z dnia 23 maja 1991 r. o związkach zawodowych.Ponadto, w sprawie nie zaistniał w ogóle problem potwierdzenia umowy zawartej uprzednio na piśmie z naruszeniem zasady reprezentacji łącznej pozwanego.

Keywords

AI generated
health insurance association chain contracts trade association compensation fund group insurance occupational pension rights proper legal representation

Cited Legislation

AI generated
art. 3989 § 1 k.p.c
Zgodnie z art. 3989 § 1 k.p.c.
art. 3984 § 2 k.p.c
Cel wymagania określonego w art. 3984 § 2 k.p.c.
art. 3989 § 1 pkt 1 k.p.c
Zgodnie z art. 3989 § 1 k.p.c.
art. 39 k.c
W nowszym orzecznictwie Sądu Najwyższego dominowało stanowisko - jeszcze przed nowelizacją art. 39 k.c.
art. 103 k.c
2244) - że podobieństwo instytucji organu osoby prawnej i pełnomocnictwa, przemawia za stosowaniem w drodze analogii art. 103 § 1 i 2 k.c.
art. 60 k.c
- w chwili złożenia przez ubezpieczającego oferty i jej przyjęcia przez ubezpieczyciela, przy czym wola tych podmiotów może być wyrażona przez każde takie ich zachowanie, które ujawnia ich wolę w sposób dostateczny (art. 60 k.c.).
art. 3989 § 2 k.p.c
Nie zachodzi zatem potrzeba kolejnej wypowiedzi Sądu Najwyższego w tym przedmiocie.Z przytoczonych względów Sąd Najwyższy na podstawie art. 3989 § 2 k.p.c.

Cited Case Law

AI generated
I CSK 976/14
Powódka M. R. wniosła o zasądzenie od pozwanego Skarbu Państwa - Wojewody Mazowieckiego i Miasta Stołecznego Warszawy solidarnie kwoty 3.500.000 zł z ustawowymi odsetkami od alternatywnie wskazanych zdarzeń tytułem odszkodowania za szkodę rzeczywistą jaką poniosła na skutek zwłoki w rozpoznaniu wniosku złożonego w dniu 16 czerwca 1948 r. na podstawie art. 7 dekretu z dnia 26 października 1945 r. o własności i użytkowaniu gruntów na obszarze m. st. Warszawy (Dz.U. Nr. 50, poz. 279). Wniosek ten został rozpoznany dopiero w odmownej decyzji Prezydenta m. st.
II CSK 181/06
RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 16 listopada 2006 r.
V CSK 108/08
RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 26 września 2008 r.
II CSK 160/13
Pozwany J. Y. złożył do Sądu Najwyższego skargę kasacyjną od wyroku Sądu Apelacyjnego w […] z dnia 30 października 2012 r. Jako podstawę przyjęcia skargi do rozpoznania skarżący wskazał art. 3989 § 1 pkt 1, 2 i 4 k.p.c., jednak w uzasadnieniu wniosku o przyjęcie skargi pozwany odnosił się już tylko do występowania w sprawie istotnych zagadnień prawnych. Skarżący wskazał cztery występujące istotne zagadnienia prawne. Pierwsze z wymienionych zagadnień dotyczy konstytucyjnych zasad zaskarżalności orzeczeń wydanych w pierwszej instancji (art. 78 Konstytucji) oraz dwuinstancyjności postępowania (art. 176 ust. 1 Konstytucji), a w kontekście tych zasad możliwości i potrzeby uchylenia wyroku sądu pierwszej instancji i przekazania sprawy do ponownego rozpoznania w razie nierozpoznania istoty sprawy.
III CZP 31/07
Uchwała składu siedmiu sędziów z dnia 14 września 2007 r., III CZP 31/07 Sędzia SN Helena Ciepła (przewodniczący) Sędzia SN Krzysztof Pietrzykowski Sędzia SN Elżbieta Skowrońska-Bocian Sędzia SN Katarzyna Tyczka-Rote Sędzia SN Hubert Wrzeszcz Sędzia SN Mirosława Wysocka Sędzia SN Kazimierz Zawada (sprawozdawca) Sąd Najwyższy w sprawie z powództwa syndyka masy upadłości Banku Spółdzielczego w W. przeciwko Bankowi Spółdzielczemu w Ż. i J. Bankowi Spółdzielczemu w N. o zapłatę, po rozstrzygnięciu w Izbie Cywilnej na posiedzeniu jawnym w dniu 14 września 2007 r., przy udziale prokuratora Prokuratury Krajowej Piotra Wiśniewskiego, zagadnienia prawnego przedstawionego przez Sąd Najwyższy postanowieniem z dnia 29 listopada 2006 r., V CSK 283/06:
III CZP 8/90
uchwały składu siedmiu sędziów Sądu Najwyższego z dnia 14 września 2007 r., III CZP 31/07, OSNC 2008, nr 2, poz.14 ‎i z dnia 30 maja 1990 r., III CZP 8/90, OSNC 1990, nr 10 – 11, poz.124, uchwała Sądu Najwyższego z dnia 6 grudnia 2012 r., III CZP 76/12, OSNC 2013, nr 6, poz.
AI generated
III Ca 1055/16
Wyrokiem z dnia 29 października 2015 r., wydanym w sprawie z powództwa K.
III AUa 984/18
Wnioskodawca (...) sp. z o.o. sp.k.” we W. odwołała się od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział we W. z 11 maja 2017 r., którą to decyzją organ ten stwierdził, że podstawa wymiaru i składka na ubezpieczenie zdrowotne K. P. z tytułu wykonywania pracy na podstawie umowy zlecenia u wnioskodawcy za okresy wskazane w decyzji wynosi 0,- zł.
I CSK 2770/22
Wyrokiem z 17 listopada 2021 r.
II USK 5/25
Sąd Apelacyjny w Warszawie wyrokiem z 12 marca 2024 r., III AUa 3496/22 zmienił zaskarżony apelacją Zakładu Ubezpieczeń Społecznych I Oddziału w Warszawie wyrok Sądu Okręgowego w Warszawie z 7 września 2022 r., XIV U 2898/19 wydany w sprawie Ł.W. (ubezpieczonej) i S. sp. z o.o. sp. k. w likwidacji w M. (dalej jako zainteresowana, lub spółka S.) w jego punkcie 1. w ten sposób, że zmienił zaskarżoną decyzję organu rentowego z 15 stycznia 2019 r. i stwierdził, że podstawa wymiaru składek na obowiązkowe ubezpieczenia społeczne ubezpieczonej z tytułu wykonywania pracy na podstawie umowy zlecenia zawartej W. sp. z o.o. sp. k. w likwidacji w W. (płatnik składek) za miesiące: luty, kwiecień, czerwiec i sierpień 2016 r. wynosi 4.055 zł oddalając odwołanie w pozostałym zakresie oraz rozstrzygnął o kosztach postępowania.Sąd Apelacyjny stwierdził, że w spornym okresie ubezpieczona miała zawierane jednocześnie umowy zlecenia z płatnikiem składek oraz zainteresowaną, przy czym czynności objęte obydwoma umowami dotyczyły opieki nad jednym podopiecznym w tym samym miejscu i okresie czasowym.
II USK 207/21
Wyrokiem z dnia 15 listopada 2019 r.

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt V CSK 374/20 POSTANOWIENIE Dnia 16 grudnia 2020 r.Sąd Najwyższy w składzie: SSN Monika Koba w sprawie z powództwa (…) Zakładu Ubezpieczeń na Życie S.A. w W.‎przeciwko Związkowi Zawodowemu Pracowników (…) w K.‎o zapłatę,‎na posiedzeniu niejawnym w Izbie Cywilnej w dniu 16 grudnia 2020 r.,‎na skutek skargi kasacyjnej strony pozwanej od wyroku Sądu Apelacyjnego w (…)‎z dnia 12 lutego 2020 r., sygn. akt I ACa (…), 1) odmawia przyjęcia skargi kasacyjnej do rozpoznania, 2) przyznaje od Skarbu Państwa - Sądu Apelacyjnego w (…) na rzecz adwokata K. K. kwotę 1.800 (jeden tysiąc osiemset) złotych powiększoną o należny podatek od towarów i usług tytułem kosztów nieopłaconej pomocy prawnej udzielonej pozwanemu z urzędu w postępowaniu kasacyjnym.

UZASADNIENIE

Wyrokiem z dnia 12 lutego 2020r., Sąd Apelacyjny w (...) oddalił apelację pozwanego Związku Zawodowego Pracowników (...) w K. od wyroku Sądu Okręgowego w K. z dnia 6 marca 2019 r. zasądzającego od pozwanego na rzecz powoda (...) Zakładu Ubezpieczeń na Życie Spółki Akcyjnej w W. kwotę 78 556,64 zł z odsetkami ustawowymi za opóźnienie od dnia 14 kwietnia 2018 r. tytułem nieopłaconych składek z ubezpieczenia grupowego pracowniczego. Od wyroku Sądu drugiej instancji, skargę kasacyjną złożył pozwany. Wnosząc o jej przyjęcie do rozpoznania wskazał, że w sprawie występuje istotne zagadnienie prawne dotyczące oceny, czy doszło do skutecznej konwalidacji per facta concludentia umowy zawartej uprzednio na piśmie z naruszeniem zasady reprezentacji łącznej pozwanego.

Sąd Najwyższy zważył, co następuje:Skarga kasacyjna jest nadzwyczajnym środkiem zaskarżenia, którego rozpoznanie przez Sąd Najwyższy musi być uzasadnione względami o szczególnej doniosłości, wykraczającymi poza indywidualny interes skarżących, a mającymi swoje źródło w interesie publicznym. Zgodnie z art. 3989 § 1 k.p.c. Sąd Najwyższy przyjmuje skargę kasacyjną do rozpoznania, jeżeli w sprawie występuje istotne zagadnienie prawne, potrzeba wykładni przepisów prawnych budzących poważne wątpliwości lub wywołujących rozbieżności w orzecznictwie sądów, zachodzi nieważność postępowania lub skarga kasacyjna jest oczywiście uzasadniona.

Sąd Najwyższy w ramach przedsądu bada tylko wskazane w skardze kasacyjnej okoliczności uzasadniające jej przyjęcie do rozpoznania, a nie podstawy kasacyjne i ich uzasadnienie. Cel wymagania określonego w art. 3984 § 2 k.p.c. może być osiągnięty tylko przez powołanie i uzasadnienie istnienia przesłanek o charakterze publicznoprawnym, które będą mogły stanowić podstawę oceny skargi kasacyjnej pod kątem przyjęcia jej do rozpoznania.W judykaturze Sądu Najwyższego utrwalił się pogląd, że wskazanie przyczyny określonej w art. 3989 § 1 pkt 1 k.p.c. nakłada na skarżącego obowiązek przedstawienia zagadnienia o charakterze abstrakcyjnym wraz z argumentami prowadzącymi do rozbieżnych ocen prawnych, wykazania, że nie zostało ono rozstrzygnięte w dotychczasowym orzecznictwie, a wyjaśnienie go ma znaczenie nie tylko dla rozstrzygnięcia tej konkretnej sprawy, ale także innych podobnych spraw, przyczyniając się do rozwoju prawa.

Nie może mieć charakteru kazuistycznego i służyć uzyskaniu przez skarżącego odpowiedzi odnośnie do kwalifikacji prawnej szczegółowych elementów podstawy faktycznej zaskarżonego orzeczenia (por. m.in. postanowienia Sądu Najwyższego z dnia 10 maja 2001 r., ‎II CZ 35/01, OSNC 2002, nr 1, poz. 11 i z dnia 11 stycznia 2002 r., III CKN 570/01, OSNC 2002, nr 12, poz. 151).Nie istnieje potrzeba wykładni przepisów prawa ani nie występuje w sprawie istotne zagadnienie prawne, jeżeli Sąd Najwyższy w danej kwestii wyraził swój pogląd we wcześniejszym orzecznictwie, a nie zachodzą okoliczności uzasadniające zmianę tego poglądu (por. m. in. postanowienie Sądu Najwyższego z dnia 23 lipca 2015 r., I CSK 976/14, niepubl.).Zagadnienie prawne przedstawione przez skarżącego nie spełnia tych wymagań.

W uzasadnieniu wniosku o przyjęcie skargi do rozpoznania pozwany przedstawił własny pogląd prawny w opozycji do stanowiska Sądu drugiej instancji. W takim ujęciu zagadnienie prawne ma silnie kazuistyczny charakter i sprowadza się do kwestionowania prawidłowości stosowania - w okolicznościach sprawy ‎- art. 38 w zw. z art. 39 k.c., 58 k.c. i art. 103 k.c. w związku z art. 9 ustawy z dnia 23 maja 1991 r. o związkach zawodowych.Ponadto, w sprawie nie zaistniał w ogóle problem potwierdzenia umowy zawartej uprzednio na piśmie z naruszeniem zasady reprezentacji łącznej pozwanego.

Odróżnienia bowiem wymaga konkludentne potwierdzenie zawarcia umowy od jej zawarcia per facta concludentia. Z wiążącej Sąd Najwyższy podstawy faktycznej zaskarżonego orzeczenia ( art. 3983 § 3 i 39813 § 2 k.p.c.) wynika, że jedynie wniosek ubezpieczeniowy został podpisany niezgodnie z zasadami reprezentacji. Całokształt zgromadzonego w sprawie materiału dowodowego doprowadził natomiast Sąd Apelacyjny do przekonania, że umowa ubezpieczenia pracowniczego P. została skutecznie zawarta per facta concludentia – czego pozwany przed Sądem pierwszej instancji nie kwestionował.

Przemawiało za tym jej wykonywanie przez obie strony oraz postawa skarżącego, który przystąpił do sprawy karnej przeciwko K. K. skazanej za przywłaszczenie składek ubezpieczeniowych w charakterze oskarżyciela posiłkowego i prowadzi postępowanie egzekucyjne przeciwko niej na podstawie wyroku wydanego ‎w sprawie karnej, nakładającego na nią obowiązek naprawienia szkody przez zapłatę na jego rzecz kwoty 102.977,78 zł. Ponadto przepisy kodeksu cywilnego nie przewidują wymogu zachowania formy pisemnej dla złożenia zakładowi ubezpieczeń oferty zawarcia umowy ubezpieczenia ani oświadczenia o jej przyjęciu.

Zawarcie umowy ubezpieczenia następuje więc - w świetle przepisów k.c. - w chwili złożenia przez ubezpieczającego oferty i jej przyjęcia przez ubezpieczyciela, przy czym wola tych podmiotów może być wyrażona przez każde takie ich zachowanie, które ujawnia ich wolę w sposób dostateczny (art. 60 k.c.). Dla skuteczności zawarcia umowy ubezpieczenia nie jest więc wymagana żadna kwalifikowana forma (por. m.in. orzeczenia Sądu Najwyższego z dnia 22 stycznia 1935 r., C.II. 2267/34, Zb. Urz. 1935, poz. 310 i z dnia 16 listopada 2006 r., II CSK 181/06, Izba Cywilna 2007, ‎nr 12, s. 45).Ponadto w orzecznictwie Sądu Najwyższego stwierdzono, że czynnością prawną osoby prawnej dokonaną per facta concludentia są takie zachowania skierowane do osób trzecich, które w normalnym toku postępowania należą ‎do kompetencji organu uprawnionego do reprezentacji tej osoby, a ich podejmowanie usprawiedliwia przyjęcie, że dzieje się tak zgodnie z wolą osób uprawnionych do składania oświadczeń woli w imieniu osoby prawnej.

Wola członków organu osoby prawnej, którzy dokonują w jej imieniu czynności prawnej, może być wyrażona przez każde zachowanie tych osób wyrażające ich wolę ‎w sposób dostateczny, z zastrzeżeniem wyjątków przewidzianych w ustawie (por.m.in. orzeczenia Sądu Najwyższego z dnia 5 września 1959 r., 2 CR 812/58, OSN 1960, nr 4, poz. 107, z dnia 26 września 2008 r., V CSK 108/08, OSNC – ZD 2009, nr D, poz.90, i z dnia 14 marca 2014r., II CSK 160/13, OSNC – ZD 2015, nr B, poz. 30).Niezależnie od powyższego zagadnienie sformułowane przez skarżącego było wielokrotnie analizowane w doktrynie i judykaturze.

W nowszym orzecznictwie Sądu Najwyższego dominowało stanowisko - jeszcze przed nowelizacją art. 39 k.c. ustawą z dnia 9 listopada 2018 r. (Dz.U. poz. 2244) - że podobieństwo instytucji organu osoby prawnej i pełnomocnictwa, przemawia za stosowaniem w drodze analogii art. 103 § 1 i 2 k.c. w zakresie nienormowanym przepisami szczególnymi do umów zawartych w imieniu osoby prawnej przez osoby działające w charakterze organu osoby prawnej bez kompetencji do tego lub przy niedopełnieniu wymogów reprezentacji łącznej (por. m.in. uchwały składu siedmiu sędziów Sądu Najwyższego z dnia 14 września 2007 r., III CZP 31/07, OSNC 2008, nr 2, poz.14 ‎i z dnia 30 maja 1990 r., III CZP 8/90, OSNC 1990, nr 10 – 11, poz.124, uchwała Sądu Najwyższego z dnia 6 grudnia 2012 r., III CZP 76/12, OSNC 2013, nr 6, poz. 72 oraz orzeczenia Sądu Najwyższego z dnia 19 stycznia 2007 r., III CSK 360/06, BSN 2007, nr 6, s.13, z dnia 5 lutego 2009 r., I CSK 297/08, OSN 2009, nr C, poz. 86, z dnia 2 marca 2012 r., I UK 300/11, niepubl., z dnia 26 kwietnia 2013 r., ‎II CSK 482/12, niepubl., z dnia 22 stycznia 2014 r., III CSK 33/13, MoP 2016, nr 18, s. 34, i z dnia 14 czerwca 2017 r., IV CSK 657/16, niepubl.).

Nie zachodzi zatem potrzeba kolejnej wypowiedzi Sądu Najwyższego w tym przedmiocie.Z przytoczonych względów Sąd Najwyższy na podstawie art. 3989 § 2 k.p.c. odmówił przyjęcia skargi kasacyjnej do rozpoznania, nie znajdując też okoliczności, które w ramach przedsądu jest obowiązany brać pod uwagę z urzędu.O kosztach nieopłaconej pomocy prawnej udzielonej pozwanemu z urzędu ‎w postępowaniu kasacyjnym orzeczono na podstawie §16 ust. 4 pkt 2 w zw. z § 8 pkt 6 oraz § 4 ust. 2 i 3 rozporządzenia Ministra Sprawiedliwości z dnia ‎3 października 2016 r. w sprawie ponoszenia przez Skarb Państwa kosztów nieopłaconej pomocy prawnej udzielonej przez adwokata z urzędu ( jedn. tekst:

Dz.U. z 2019r., poz.18).