Legislator Case Law & Legislation
IV CSK 385/17 AI generated

IV CSK 385/17 · Sąd Najwyższy

Case Number IV CSK 385/17
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Outcome wyrok

Legislator summary

AI generated

Powód M. Z. domagał się zasądzenia na swoją rzecz od pozwanego Ubezpieczeniowego Funduszu Gwarancyjnego w W. odszkodowania, zadośćuczynienia i renty w związku ze skutkami wypadku komunikacyjnego, któremu uległ w dniu 24 stycznia 2012 r.Sąd Okręgowy w G. wyrokiem z dnia 22 stycznia 2016 r. oddalił powództwo i orzekł o kosztach procesu, przyjmując za podstawę rozstrzygnięcia następujące ustalenia i wnioski.Powód od dnia 11 sierpnia 1993 r. pozostaje w związku małżeńskim z X. Z.; mają oni sześcioro dzieci i mieszkają w wynajmowanym domu.

Legislator headnote

AI generated

art. 3983 § 1 pkt 1 k.p.c, art. 336 k.c, art. 398 § 1 k.p.c, art. 3983 § 3 k.p.c, art. 39813 § 2 k.p.c, art. 39814 k.p.c; IV CSK 385/17 · Sąd Najwyższy: Również pozwany Ubezpieczeniowy Funduszu Gwarancyjny odmówił wypłaty powodowi jakichkolwiek świadczeń powołując się na okoliczność, że był on współwłaścicielem pojazdu marki P., nabytego przez żonę w czasie trwania małżeńskiej wspólności majątkowej. Powołał się przy tym na treść art. 106 ust. 6 pkt 1 ustawy o ubezpieczeniach obowiązkowych, zgodnie z którym Fundusz nie spełnia świadczenia z tytułu ubezpieczeń obowiązkowych, o których mowa w art. 4 pkt 1 i 2, za szkody w mieniu i na osobie wyrządzone posiadaczowi pojazdu mechanicznego przez kierującego tym pojazdem.

Keywords

AI generated
accident insurance matter insurance fund casco insurance liability of the insurer spousal liability damages from traffic accident

Cited Legislation

AI generated
art. 3983 § 1 pkt 1 k.p.c
art. 336 k.c
6 pkt 1 u.o.o., Fundusz nie spełnia świadczenia z tytułu ubezpieczeń obowiązkowych za szkody w mieniu i na osobie wyrządzone posiadaczowi pojazdu mechanicznego przez kierującego tym pojazdem.Posiadanie rzeczy jest stanem faktycznym objętym ochroną prawną (art. 336 k.c.).
art. 398 § 1 k.p.c
Zgodnie z art. 39813 § 2 k.p.c.
art. 3983 § 3 k.p.c
398 § 1 k.p.c., determinuje rozpoznanie skargi kasacyjnej jedynie do tych zarzutów materialnoprawnych i procesowych, które zostały przytoczone przez skarżącego i są - stosownie do art. 3983 § 3 k.p.c.
art. 39813 § 2 k.p.c
Zgodnie z art. 39813 § 2 k.p.c.
art. 39814 k.p.c
Żądanie ustanowienia rozdzielności majątkowej małżeńskiej mogłoby nawet w tych okolicznościach zostać uznane za nadużycie prawa podmiotowego.Z tych względów Sąd Najwyższy na podstawie art. 39814 k.p.c.

Cited Case Law

AI generated
IV CSK 759/15
Skarb Państwa – Prezydent Miasta T.
V CSK 15/17
Postanowieniem z dnia 29 stycznia 2016 r.
I CSK 586/09
Sygn. akt I CSK 586/09 POSTANOWIENIE Dnia 30 września 2010 r. Sąd Najwyższy w składzie: SSN Dariusz Zawistowski (przewodniczący) SSN Katarzyna Tyczka-Rote (sprawozdawca) SSN Bogumiła Ustjanicz w sprawie z wniosku Spółdzielni Mieszkaniowej „E.(...)” w W. przy uczestnictwie Miasta W., W. P., A. P., M. K.-P., M. B., Z. S., D. S., J. P., Z. P. i Skarbu Państwa - Prezydenta Miasta W. o stwierdzenie nabycia własności nieruchomości przez zasiedzenie, po rozpoznaniu na rozprawie w Izbie Cywilnej w dniu 30 września 2010 r., skarg kasacyjnych wnioskodawcy, uczestnika postępowania Miasta W. i uczestnika postępowania Skarbu Państwa - Prezydenta Miasta W. od postanowienia Sądu Okręgowego w W. z dnia 3 kwietnia 2009 r., sygn. akt V Ca (…), uchyla zaskarżone postanowienie i przekazuje sprawę Sądowi Okręgowemu w W. do ponownego rozpoznania, pozostawiając temu Sądowi rozstrzygnięcie o kosztach postępowania kasacyjnego.
I CSK 82/09
Sygn. akt I CSK 82/09 POSTANOWIENIE Dnia 5 listopada 2009 r. Sąd Najwyższy w składzie : SSN Dariusz Zawistowski (przewodniczący) SSN Zbigniew Kwaśniewski (sprawozdawca) SSN Katarzyna Tyczka-Rote w sprawie z wniosku Z.J., E.J. i M.J. przy uczestnictwie miasta W., W.S., R.K., R.S. i Z.S. o stwierdzenie nabycia własności nieruchomości przez zasiedzenie, po rozpoznaniu na posiedzeniu niejawnym w Izbie Cywilnej w dniu 5 listopada 2009 r., skargi kasacyjnej uczestnika postępowania - miasta W. od postanowienia Sądu Okręgowego w W. z dnia 25 sierpnia 2008 r., sygn. akt [...], uchyla zaskarżone postanowienie i przekazuje sprawę Sądowi Okręgowemu w W. do ponownego rozpoznania i rozstrzygnięcia o kosztach postępowania kasacyjnego. 2 Uzasadnienie Sąd pierwszej instancji oddalił wniosek o stwierdzenie zasiedzenia, z dniem 27 maja 2005 r., na rzecz E.J., M.J., R.S. i A.S. udziałów nieruchomości w częściach równych po ¼.
AI generated
I ACa 923/12
wniosła o zasądzenie od strony pozwanej (...) S.A.
I CSK 3027/25
Wnioskodawczyni wniosła skargę kasacyjną od postanowienia Sądu Okręgowego w Zamościu z 16 kwietnia 2024 r., zaskarżając to postanowienie w bliżej określonej części, wnosząc o jego uchylenie w zaskarżonej części i przekazanie sprawy do ponownego rozpoznania.W uzasadnieniu wniosku o przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania skarżąca wskazała, że w sprawie występują istotne zagadnienia prawne:1) Czy darowizny wartościowych składników majątkowych (samochodów osobowych) dokonane przez jednego z małżonków na rzecz wspólnych dzieci stron bez zgody drugiego małżonka, a które nie były związane z pilnymi potrzebami rodziny mogą być postrzegane w kategoriach zawinionego uszczuplania wspólnego majątku? 2) Czy pochodzenie darowizny od rodziny jednego z małżonków jest wystarczającym powodem do odstąpienia od zasady równości udziałów?3) Czy złożenie przez uczestnika w toku postępowania przed sądem drugiej instancji (w przedmiocie rozpoznania apelacji od postanowienia wstępnego w sprawie nierównych udziałów w majątku wspólnym) do sądu pierwszej instancji pisma wraz dokumentacją księgową zawierającego braki formalne w ramach wykonania zarządzenia sądu pierwszej instancji, a następnie przekazanie go bez badania zachowania wymogów formalnych przez sąd pierwszej instancji do sądu drugiej instancji powinno skutkować wezwaniem uczestnika do uzupełnienia braków formalnych pisma przez sąd drugiej instancji, czy też przekazaniem pisma sądowi pierwszej instancji, aby ten wezwał uczestnika do uzupełnienia braków formalnych pisma przed rozpoznaniem apelacji przez sąd drugiej instancji? 4) Czy złożenie przez uczestnika w treści pisma obarczonego brakami formalnymi nieprawdziwego oświadczenia, że odpis pisma został wysłany do pełnomocnika strony przeciwnej, podczas gdy w rzeczywistości odpis pisma nie został wysłany, może stanowić nadużycie prawa procesowego (art. 2262 § 2 k.p.c.)? Skarżąca powołała się również na występującą w sprawie potrzebę wykładni przepisów prawnych wywołujących rozbieżności w orzecznictwie sądów, tj. art. 365 § 1 k.p.c.Zdaniem skarżącej skarga kasacyjna jest również oczywiście uzasadniona, gdyż Sąd drugiej instancji:
I Ca 458/19
Powód R. K. wystąpił przeciwko (...) S.A. w W. z pozwem o zapłatę kwoty 2.001,01 zł, na którą składają się kwota 2.000,01 zł tytułem zadośćuczynienia i 1,00 zł tytułem częściowego odszkodowania wraz z ustawowymi odsetkami za opóźnienie od dnia 09 marca 2016 roku do dnia zapłaty jak również zasądzenia od pozwanego na swoją rzecz kosztów procesu, w tym kosztów zastępstwa procesowego. Wyrokiem z dnia 15 października 2020 roku Sąd Rejonowy w Suwałkach zasądził od pozwanego (...) S.A. z siedzibą w W. na rzecz powoda R.
II C 895/12
Pozwem z dnia 21 marca 2012 roku (data prezentaty) powód A.
III CZ 316/23
Zaskarżonym postanowieniem z 23 maja 2023 r.

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt IV CSK 385/17 WYROKW IMIENIU RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 29 listopada 2018 r.Sąd Najwyższy w składzie: SSN Grzegorz Misiurek (przewodniczący, sprawozdawca)‎SSN Marian Kocon‎SSN Krzysztof Strzelczyk w sprawie z powództwa M. Z.‎przeciwko Ubezpieczeniowemu Funduszowi Gwarancyjnemu w W.‎o zapłatę,‎po rozpoznaniu na posiedzeniu niejawnym w Izbie Cywilnej w dniu 29 listopada 2018 r.,‎skargi kasacyjnej powoda od wyroku Sądu Apelacyjnego w […]‎z dnia 9 grudnia 2016 r., sygn. akt I ACa […], 1. oddala skargę kasacyjną i nie obciąża powoda kosztami postępowania kasacyjnego;

2. przyznaje adwokatowi M. M. od Skarbu Państwa - Sądu Apelacyjnego w […] kwotę 3.600,00 (trzy tysiące sześćset) zł, powiększoną o należny podatek od towarów i usług, tytułem kosztów nieopłaconej pomocy prawnej udzielonej powodowi z urzędu w postępowaniu kasacyjnym.

UZASADNIENIE

Powód M. Z. domagał się zasądzenia na swoją rzecz od pozwanego Ubezpieczeniowego Funduszu Gwarancyjnego w W. odszkodowania, zadośćuczynienia i renty w związku ze skutkami wypadku komunikacyjnego, któremu uległ w dniu 24 stycznia 2012 r.Sąd Okręgowy w G. wyrokiem z dnia 22 stycznia 2016 r. oddalił powództwo i orzekł o kosztach procesu, przyjmując za podstawę rozstrzygnięcia następujące ustalenia i wnioski.Powód od dnia 11 sierpnia 1993 r. pozostaje w związku małżeńskim z X. Z.; mają oni sześcioro dzieci i mieszkają w wynajmowanym domu.

W dniu 18 marca 2010 r. powód został zatrzymany i osadzony w Areszcie Śledczym w G., gdzie przebywał do dnia 15 grudnia 2011 r. W dniu 13 kwietnia 2011 r. X. Z. nabyła od A. T. samochód marki P. o numerze rejestracyjnym […], rok produkcji 1994, za kwotę 1.250 zł na podstawie umowy sprzedaży. W chwili zawarcia tej umowy pojazd był ubezpieczony w zakładzie ubezpieczeń L. Spółce Akcyjnej Oddział w Polsce z siedzibą w W.; umowa ubezpieczenia obejmowała okres od 11 stycznia 2011 r. do 10 stycznia 2012 r. Wysokość składki ubezpieczeniowej wnosiła 673,63 zł i była płatna w dwóch ratach; pierwsza - w kwocie 336,82 zł - została wpłacona w momencie zawarcia umowy, druga zaś - w kwocie 336,81 zł - miała zostać wniesiona do dnia 11 lipca 2011 r.

Ani A. T., ani X. Z. nie uiścili drugiej raty składki. X. Z. nie przerejestrowała pojazdu na swoją osobę i - podobnie jak A. T. - nie poinformowała ubezpieczyciela o zmianie właściciela pojazdu. X. Z., po wygaśnięciu okresu, na jaki została zawarta umowa ubezpieczenia w zakresie OC, tj. po dniu 10 stycznia 2012 r., nie zawarła umowy ubezpieczenia pojazdów mechanicznych w zakresie tej odpowiedzialności. Po opuszczeniu aresztu śledczego, powód zamieszkał z żoną i dziećmi w domu w M.. Małżonkowie prowadzili wspólnie gospodarstwo domowe.

Powód korzystał z samochodu nabytego przez żonę, jeżdżąc z nią jako pasażer w odwiedziny do rodziny oraz wożąc dzieci do szkoły i przedszkola; nie prowadził osobiście tego samochodu, chociaż miał taką możliwość. W dniu 24 stycznia 2012 r. małżonkowie jechali opisanym wyżej samochodem z miejscowości P. w kierunku miejscowości Y. w celu zawiezienia dzieci do szkoły i do przedszkola. X. Z. kierowała pojazdem, powód zaś siedział na przednim siedzeniu jako pasażer. Po rozwiezieniu dzieci X. Z. miała odwieźć powoda do domu i pojechać do pracy.

W miejscowości P. nie zachowała jednak bezpiecznej prędkości, wskutek czego na śliskiej jezdni, pokrytej świeżym, mokrym śniegiem, straciła panowanie nad pojazdem, wpadła w poślizg i zderzyła się czołowo z jadącym z naprzeciwka pojazdem marki V.. W wyniku wypadku powód doznał obrażeń głowy, lewej ręki, stłuczenia płuca oraz ciężkiego złamania kręgosłupa na odcinku szyjnym. Został przewieziony do […] Centrum Klinicznego w G., gdzie przebywał do dnia 8 lutego 2012 r. W trakcie hospitalizacji poddano go operacji kręgosłupa, lecz nie przywróciła ona mu sprawności.

Powód cierpi na niedowład połowiczny lewostronny. Z tej przyczyny został zaliczony do osób ze znacznym stopniem niepełnosprawności oraz uznany za całkowicie niezdolnego do pracy. Zakład ubezpieczeń L. pismem z dnia 4 kwietnia 2012 r. odmówił powodowi przyjęcia odpowiedzialności za zaistniałe zdarzenie wskazując, że w chwili wypadku samochód marki P. o numerze rejestracyjnym […] i numerze VIN […] nie był objęty ochroną ubezpieczeniową, gdyż w tym czasie właściciel pojazdu nie posiadał ubezpieczenia OC w ruchu krajowym.

Również pozwany Ubezpieczeniowy Funduszu Gwarancyjny odmówił wypłaty powodowi jakichkolwiek świadczeń powołując się na okoliczność, że był on współwłaścicielem pojazdu marki P., nabytego przez żonę w czasie trwania małżeńskiej wspólności majątkowej. Powołał się przy tym na treść art. 106 ust. 6 pkt 1 ustawy o ubezpieczeniach obowiązkowych, zgodnie z którym Fundusz nie spełnia świadczenia z tytułu ubezpieczeń obowiązkowych, o których mowa w art. 4 pkt 1 i 2, za szkody w mieniu i na osobie wyrządzone posiadaczowi pojazdu mechanicznego przez kierującego tym pojazdem.

Powód wniósł w dniu 14 maja 2013 r. pozew o ustanowienie rozdzielności majątkowej w zakresie samochodu osobowego marki P., nabytego bez jego wiedzy, pozwolenia i mimo wyraźnego sprzeciwu. Na rozprawie z dnia 29 sierpnia 2013 r., po pouczeniu, że nie można ustanowić rozdzielności majątkowej w zakresie jednego składnika majątku wspólnego, zażądał ustanowienia rozdzielności majątkowej w pełnym zakresie. Sąd Rejonowy w K. wyrokiem z dnia 29 sierpnia 2013 r., sygn. akt III RC […], ustanowił rozdzielność majątkową pomiędzy powodem a jego żoną X.

Z. z dniem 13 kwietnia 2011 r.; orzeczenie to uprawomocniło się z dniem 20 września 2013 r.Oceniając tak ustalony stan faktyczny, Sąd Okręgowy uznał, że powództwo nie zasługiwało na uwzględnienie. Wskazał, że - w świetle powołanego wyroku Sądu Rejonowego w K. - nie ulega wątpliwości, że samochód marki P. w chwili jego nabycia przez żonę powoda wszedł do jej majątku osobistego Okoliczność ta nie zmienia jednak faktu, że powód w chwili wypadku był posiadaczem tego pojazdu w rozumieniu art. 106 ust. 6 pkt 1 ustawy z dnia 22 maja 2003 r. o ubezpieczeniach obowiązkowych, Ubezpieczeniowym Funduszu Gwarancyjnym i Polskim Biurze Ubezpieczycieli Komunikacyjnych (jedn. tekst:

Dz.U. z 2018 r., poz. 473, ze zm.; dalej: „u.o.o.”). Przymiot posiadacza pojazdu mechanicznego, o którym mowa w powołanym przepisie, nie jest zdeterminowany stosunkami majątkowymi między małżonkami, lecz faktycznym władztwem nad tym pojazdem. Powód w dniu wypadku był współposiadaczem przedmiotowego pojazdu; miał faktyczną możliwość korzystania z niego i czynił to niejednokrotnie, co usprawiedliwiało odmowę wypłaty świadczeń z tytułu ubezpieczeń obowiązkowych przez Ubezpieczeniowego Funduszu Gwarancyjnego.Sąd Apelacyjny w […] wyrokiem zaskarżonym skargą kasacyjną oddalił apelację powoda od wyroku Sądu Okręgowego, podzielając przyjęte za podstawę zaskarżonego wyroku ustalenia faktyczne i ich ocenę prawną W skardze kasacyjnej, opartej na podstawie określonej w art. 3983 § 1 pkt 1 k.p.c., powód zarzucił naruszenie art. 106 ust. 6 pkt 1 u.o.o. oraz art. 336 k.c. poprzez ich błędną wykładnię i niewłaściwe zastosowanie polegające na przyjęciu, że posiadaczem pojazdu w rozumieniu powyższych przepisów jest także pasażer pojazdu będący małżonkiem kierującego pojazdem, prowadzący z kierującym pojazdem wspólne gospodarstwo domowe, jeżdżący pojazdem jako pasażer w odwiedziny do rodziny bądź wożąc dzieci do szkoły i przedszkola (jako pasażer), w sytuacji, w której pojazd nie stanowił przedmiotu ustawowej wspólności majątkowej małżeńskiej w chwili wypadku komunikacyjnego, podczas gdy przywołany przepis stanowi lex specialis w stosunku do art. 98 ust. 1 pkt 3 lit. a wymienionej ustawy i niedopuszczalna jest rozszerzająca wykładnia pojęcia posiadacza pojazdu a w konsekwencji nie można uznać za posiadacza pojazdu pasażera będącego osobą bliską kierującego pojazdem, nawet jeżeli kierujący prowadzi z pasażerem wspólne gospodarstwo domowe, a pasażer wcześniej jeździł pojazdem wyłącznie w tym charakterze.Powołując się na tak ujętą podstawę kasacyjną, powód wniósł o uchylenie wyroku Sądu Apelacyjnego w części oddalającej apelację i przekazanie sprawy temu Sądowi do ponownego rozpoznania.Pozwany w odpowiedzi na skargę kasacyjną wniósł o jej oddalenie i zasądzenie na jego rzecz od skarżącego kosztów postepowania kasacyjnego.Sąd Najwyższy zważył, co następuje:Skarga kasacyjna nie zasługiwała na uwzględnienie.Związanie Sądu Najwyższego granicami podstaw kasacyjnych, przewidziane w art. 398 § 1 k.p.c., determinuje rozpoznanie skargi kasacyjnej jedynie do tych zarzutów materialnoprawnych i procesowych, które zostały przytoczone przez skarżącego i są - stosownie do art. 3983 § 3 k.p.c. - dopuszczalne.

Zgodnie z art. 39813 § 2 k.p.c. Sąd Najwyższy pozostaje związany ustaleniami faktycznymi stanowiącymi podstawę zaskarżonego orzeczenia. Jeżeli skarga kasacyjna nie została oparta na podstawie naruszenia przepisów postępowania albo okazały się one niezasadne, to zarzuty naruszenia prawa materialnego nie mogą wykraczać poza tę podstawę faktyczną (zob. postanowienie Sądu Najwyższego z dnia 6 października 2016 r., IV CSK 759/15, nie publ.).Podniesiony w skardze kasacyjnej zarzut naruszenia prawa materialnego zmierzał do podważenia przyjętej za podstawę zaskarżonego wyroku oceny, że pozwany nie ponosi odpowiedzialności za zaistniałą szkodę komunikacyjną, gdyż w chwili wypadku powód był posiadaczem samochodu osobowego marki P. o numerze rejestracyjnym […].Zgodnie z art. 106 ust. 6 pkt 1 u.o.o., Fundusz nie spełnia świadczenia z tytułu ubezpieczeń obowiązkowych za szkody w mieniu i na osobie wyrządzone posiadaczowi pojazdu mechanicznego przez kierującego tym pojazdem.Posiadanie rzeczy jest stanem faktycznym objętym ochroną prawną (art. 336 k.c.).

W orzecznictwie przyjmuje się, że o posiadaniu i jego postaci decyduje wyłącznie sposób władania rzeczą, przy czym jeżeli odpowiada on treści prawa własności, to spełnia cechy posiadania samoistnego. Z posiadaniem tym mamy do czynienia wtedy, gdy określona osoba znajduje się w sytuacji pozwalającej jej na korzystanie z rzeczy w taki sposób, w jaki mogą czynić to podmioty, którym przysługuje do rzeczy prawo własności. Nie jest zatem wymagane efektywne korzystanie z rzeczy; wystarczy sama możliwość korzystania, rozumiana jako możliwość używania rzeczy, pobierania z niej pożytków, przekształcenia lub nawet zniszczenia.

Władztwo nad rzeczą musi być stanem trwałym (choć przejściowo posiadacz może nie wykonywać władztwa bez utraty posiadania), nie napotykającym skutecznego oporu osób trzecich. Musi odznaczać się również wolą władania dla siebie (animus rem sibi habendi), przejawiającą się w podejmowaniu wielu czynności wskazujących na to, że posiadacz traktuje rzecz jako pozostającą w sferze jego swobodnej dyspozycji; ocena tego podejścia, uwzględnia rzeczywistą wolę władającego, ale jest dokonywana obiektywnie, z punktu widzenia otoczenia posiadającego (zob. m.in. postanowienia Sądu Najwyższego: z dnia 16 listopada 2017 r., V CSK 15/17, nie publ.; z dnia 30 września 2010 r., I CSK 586/09, nie publ.; z dnia 5 listopada 2009 r., I CSK 82/09, nie publ.).Z przyjętych za podstawę zaskarżonego wyroku wiążących ustaleń faktycznych wynika, że powód miał pełną możliwość swobodnego korzystania z samochodu nabytego przez żonę i z pojazdu tego korzystał w zakresie, jaki uważał za stosowny; jeździł nim wraz z żoną jako pasażer i akceptował wykorzystywanie go na potrzeby rodziny, w szczególności przy wożeniu dzieci do szkoły i przedszkola.

Eksponowane przez powoda w toku postępowania w sprawie niniejszej niezadowolenie z tego stanu rzeczy oceny tej nie zmienia.Trafnie zatem Sąd Apelacyjny uznał, że w konkretnym stanie faktycznym powód w chwili wypadku był posiadaczem pojazdu, co skutkowało brakiem odpowiedzialności pozwanego Funduszu za powstałą szkodę komunikacyjną. Wskazał przy tym konkretne okoliczności pozwalające jednoznacznie uznać, że skarżący traktował samochód jako rzecz pozostającą w sferze jego swobodnej dyspozycji. Wbrew zarzutowi skarżącego, Sąd drugiej instancji również prawidłowo ocenił jego zachowanie polegające na wystąpieniu z pozwem o ustanowienie rozdzielności majątkowej małżeńskiej.

Nie ulega wątpliwości, że motywem takiego postępowania - nie ujawnionym w toku rozpoznawania tego powództwa - było uzyskanie świadczeń odszkodowawczych od pozwanego Funduszu, który wcześniej odmówił ich spełnienia. Żądanie ustanowienia rozdzielności majątkowej małżeńskiej mogłoby nawet w tych okolicznościach zostać uznane za nadużycie prawa podmiotowego.Z tych względów Sąd Najwyższy na podstawie art. 39814 k.p.c. orzekł, jak w sentencji. jw