Legislator Case Law & Legislation
IV CSK 32/19 AI generated

IV CSK 32/19 · Sąd Najwyższy

Case Number IV CSK 32/19
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Outcome wyrok

Legislator summary

AI generated

Powód A. S. wniósł o zasądzenie od (…) Towarzystwa Ubezpieczeń E. S.A. w S. (dalej także: E.) kwoty 72 900 zł z bliżej określonymi odsetkami. Żądanie to powód wywodził z faktu istnienia po stronie pozwanej obowiązku zapłaty pełnego odszkodowania w związku z kradzieżą należącego do powoda pojazdu, objętego ochroną ubezpieczeniową pozwanej udzielaną na podstawie zawartej przez strony umowy ubezpieczenia autocasco (AC). Sąd Rejonowy w R. uwzględnił powództwo w całości, a Sąd Okręgowy w R. oddalił apelację pozwanej, która zaskarżyła wyrok co do kwoty 62 500 zł.

Legislator headnote

AI generated

art. 391 § 1 k.p.c, art. 84 § 1 k.c, art. 328 § 2 k.p.c, art. 3983 § 1 pkt 2 k.p.c, art. 84 k.c, art. 39815 § 1 k.p.c; IV CSK 32/19 · Sąd Najwyższy: Sąd Okręgowy dostrzegł i zreferował zawarty w apelacji pozwanej zarzut naruszenia art. 84 k.c. przez „jego niezastosowanie i w konsekwencji nieuznanie, że pozwana skutecznie uchyliła się od skutków prawnych zawartej umowy ubezpieczenia”. W uzasadnieniu zaskarżonego wyroku nie odniósł się jednak w żaden sposób do przywołanego zarzutu. W konsekwencji nie jest możliwe odtworzenie toku rozumowania Sądu Okręgowego, a wobec tego również kontrola prawidłowości stanowiska w kwestii podnoszonej także w skardze kasacyjnej - skuteczności uchylenia się przez pozwaną od skutków prawnych zawartego w umowie ubezpieczenia AC oświadczenia woli złożonego pod wpływem błędu.

Keywords

AI generated
fraudulent insurance claim claims settlement insurance coverage gap accident insurer undue insurance benefit reconsideration by insurer

Cited Legislation

AI generated
art. 391 § 1 k.p.c
art. 84 § 1 k.c
przez brak odniesienia się w uzasadnieniu zaskarżonego wyroku do zarzutu apelacyjnego dotyczącego naruszenia przez Sąd Rejonowy art. 84 § 1 k.c.
art. 328 § 2 k.p.c
przez jego niezastosowanie, co uzasadnia uchylenie tego wyroku z uwagi na naruszenie art. 328 § 2 k.p.c.
art. 3983 § 1 pkt 2 k.p.c
(w brzmieniu sprzed 7 listopada 2019 r.) tylko wyjątkowo może więc wypełniać podstawę kasacyjną przewidzianą w art. 3983 § 1 pkt 2 k.p.c.
art. 84 k.c
Sąd Okręgowy dostrzegł i zreferował zawarty w apelacji pozwanej zarzut naruszenia art. 84 k.c.
art. 39815 § 1 k.p.c
w brzmieniu obowiązującym do 7 listopada 2020 r.Z przytoczonych względów Sąd Najwyższy na podstawie art. 39815 § 1 k.p.c.

Cited Case Law

AI generated
I CSK 433/18
Sygn. akt I CSK 433/18 POSTANOWIENIE Dnia 7 listopada 2019 r.Sąd Najwyższy w składzie: SSN Marcin Krajewski (przewodniczący)‎SSN Jacek Grela (sprawozdawca)‎SSN Tomasz Szanciło w sprawie z powództwa A. spółki z ograniczoną odpowiedzialnością w W.‎przeciwko M. spółce z ograniczoną odpowiedzialnością w W.‎o zapłatę,‎na posiedzeniu niejawnym w Izbie Cywilnej w dniu 7 listopada 2019 r.,‎na skutek skargi kasacyjnej strony powodowej ‎od wyroku Sądu Apelacyjnego w (…)‎z dnia 21 lutego 2018 r., sygn. akt VII AGa (…), prostuje oczywistą omyłkę w sentencji wyroku z 7 listopada 2019 r. w ten sposób, że w miejsce "kosztach postępowania apelacyjnego", wpisuje "kosztach postępowania kasacyjnego".
I CSK 581/10
RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 2 czerwca 2011 r.
V CSK 527/10
RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 16 listopada 2011 r.
II CSK 755/17
W dniu 13 czerwca 2017 r. Sąd Rejonowy w K. na wniosek z dnia 12 czerwca 2017r. Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w K. (dalej jako: „ZUS”) na podstawie decyzji z dnia 7 kwietnia 2017 r. dokonał wpisu w dziale IV księgi wieczystej nr (…) hipoteki przymusowej na rzecz wnioskodawcy tytułem zabezpieczenia nieopłaconych przez właściciela nieruchomości Przedsiębiorstwo (…) I. spółki z ograniczoną w K. (dalej: „I.”) składek na ubezpieczenie społeczne w łącznej kwocie 376.960,48 zł. Sąd Okręgowy w K. oddalił apelację uczestnika uznając, że nie ma podstaw do kwestionowania zaskarżonego wpisu.
AI generated
I C 1033/16
Powodowie S. B. (1) i A. B. działając przez pełnomocnika wnieśli o zasądzenie od strony pozwanej (...) S.A. na ich rzecz solidarnie kwoty 1 000,00 zł wraz z ustawowymi odsetkami za zwłokę z zapłatą liczonymi od dnia 30.11.2015 r. do dnia zapłaty oraz zasądzenia kosztów postępowania, wraz z kosztami zastępstwa adwokackiego według norm przepisanych. Uzasadniając swoje żądanie podali, iż ubezpieczyli u pozwanego samochód od ryzyka kradzieży na sumę 28 tys. zł, a wartość pojazdu na dzień kradzieży wynosiła 27 300,00zł. W okresie pomiędzy 13.09.2025 r., a 17.10.2015 r. doszło do kradzieży ubezpieczonego samochodu. Powzięli oni niezbitą wiedzą o kradzieży dopiero w dniu 17.10.2015 r., kiedy S. B. (1) udał się do miejsca zaparkowania samochodu, gdzie pozostawił go 13.09.2016 r. w związku z wyjazdem do Danii. Dzień wcześniej A. B. miała tylko przypuszczenie, że pojazdu nie ma w miejscu, gdzie został zaparkowany, ze względu na to iż czynności tej dokonał powód. S. B. (2) niezwłocznie po powzięciu niezbitej wiedzy o kradzieży pojazdu w dniu 17.10.2015 r. powiadomił Policję i ubezpieczyciela, czyli nie można przyjąć jak chce pozwany ubezpieczyciel, że powodowie nie dokonali powiadomienia ich oraz właściwego organu niezwłocznie. Zdaniem powodów odmówienie zapłaty odszkodowania przez stronę pozwaną w dniu 30.11.2015 r. z tego powodu, nie skutkuje zwolnieniem ubezpieczyciela od odpowiedzialności. Ponadto wskazany w OWU termin powiadomienia Policji nie został skonkretyzowany, przyjmuje się, że termin ,,niezwłocznie” oznacza działanie bez nieuzasadnionej zwłoki, zatem czas do 7 dni. Nie oznacza on także, iż działanie ma zostać podjęte natychmiast, jest to termin realny mający na względzie okoliczności miejsca i czasu, a nie termin natychmiastowy. Powodowie wskazali również, iż nie można przypisać im rażącego niedbalstwa ani tym bardziej winy umyślnej, ponieważ gdyby powódka była pewna kradzieży sama by ją zgłosiła na Policję. Niepewność co do miejsca postoju pojazdu spowodowała, że powód nie zareagował natychmiast, a dopiero następnego dnia uczynił to bardziej w celu uspokojenia małżonki, niż z rzeczywistej potrzeby.
I ACa 1155/22
S. i M. S. (1) , w pozwie skierowanym przeciwko (...) S.A. w W., domagali się zasądzenia kwoty 227 580 zł, tytułem odszkodowania w związku z kradzieżą samochodu osobowego marki J. o nr rej. (...) wraz z odsetkami ustawowymi liczonymi od 15 kwietnia 2016r. do dnia zapłaty oraz kwoty 2 213,40 zł., tytułem skapitalizowanych odsetek ustawowych za opóźnienie w wypłacie części odszkodowania zapłaconego im przez pozwany zakład ubezpieczeń w kwocie 93 075 zł wraz z odsetkami ustawowymi za opóźnienie w spełnieniu świadczenia liczonymi od 17 sierpnia 2016r. do dnia zapłaty.
II Ca 492/13
Sąd Rejonowy w Lubinie wyrokiem z dnia 10.06.2013 r.
III Ca 294/22
Wyrokiem z dnia 3 listopada 2021 r., Sąd Rejonowy dla Łodzi- Śródmieścia w Łodzi w sprawie z powództwa P.
II Ca 1485/16
Wyrokiem wydanym w dniu 2 sierpnia 2016 roku Sąd Rejonowy w Kielcach zasądził od (...) S.A.

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt IV CSK 32/19 WYROKW IMIENIU RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 24 września 2020 r.Sąd Najwyższy w składzie: SSN Beata Janiszewska (przewodniczący, sprawozdawca)‎SSN Marcin Krajewski‎SSN Joanna Misztal-Konecka w sprawie z powództwa A. S.‎przeciwko (…) Towarzystwu Ubezpieczeń E. Spółce Akcyjnej w S.‎o zapłatę,‎po rozpoznaniu na posiedzeniu niejawnym w Izbie Cywilnej w dniu 24 września 2020 r.,‎skargi kasacyjnej strony pozwanej od wyroku Sądu Okręgowego w R.‎z dnia 5 lipca 2018 r., sygn. akt IV Ca (…), uchyla zaskarżony wyrok i przekazuje sprawę Sądowi Okręgowemu w R. do ponownego rozpoznania, pozostawiając temu Sądowi rozstrzygnięcie o kosztach postępowania kasacyjnego.

UZASADNIENIE

Powód A. S. wniósł o zasądzenie od (…) Towarzystwa Ubezpieczeń E. S.A. w S. (dalej także: E.) kwoty 72 900 zł z bliżej określonymi odsetkami. Żądanie to powód wywodził z faktu istnienia po stronie pozwanej obowiązku zapłaty pełnego odszkodowania w związku z kradzieżą należącego do powoda pojazdu, objętego ochroną ubezpieczeniową pozwanej udzielaną na podstawie zawartej przez strony umowy ubezpieczenia autocasco (AC). Sąd Rejonowy w R. uwzględnił powództwo w całości, a Sąd Okręgowy w R. oddalił apelację pozwanej, która zaskarżyła wyrok co do kwoty 62 500 zł.

W jednym z zarzutów apelacji pozwana wskazała na uchylenie się ubezpieczyciela od skutków prawnych złożonego pod wpływem błędu oświadczenia woli zawartego w umowie ubezpieczenia.Podzielając ustalenia faktyczne Sądu I instancji, Sąd Okręgowy przyjął, że powód, jako właściciel bliżej oznaczonego samochodu osobowego, 1 marca 2011 r. zawarł z E. umowę ubezpieczenia OC i AC. Zgodnie z ogólnymi warunkami ubezpieczenia AC sumą ubezpieczenia brutto była deklarowana przez ubezpieczającego kwota, która powinna odpowiadać wartości rynkowej pojazdu.

Za opłatą dodatkowej składki zakres odpowiedzialności ubezpieczyciela mógł zostać rozszerzony w ten sposób, że za wartość rynkową pojazdu w całym okresie ubezpieczenia była uznawana suma ubezpieczenia określona w umowie, o ile została ona ustalona w zgodzie z ogólnymi warunkami umowy ubezpieczenia (OWU).Sąd Okręgowy ustalił, że w umowie ubezpieczenia przedmiotowego pojazdu sumę ubezpieczenia określono na 200 000 zł, z zastrzeżeniem, że będzie ona stała przez cały okres ubezpieczenia. Działający w imieniu ubezpieczyciela agent zweryfikował zadeklarowaną przez ubezpieczającego wartość pojazdu za pomocą stosownego systemu informatycznego, zgodnie z procedurą określoną w OWU.

Oględziny samochodu nie ujawniły żadnych wad.Z dalszych ustaleń Sądu II instancji wynika, że 12 czerwca 2011 r. pojazd został skradziony. W związku z tym powód wystąpił do E. z żądaniem zapłaty odszkodowania w kwocie 200 000 zł. W toku likwidacji szkody pozwana stwierdziła, że rzeczywista wartość samochodu była istotnie mniejsza, niż zostało to wskazane w umowie ubezpieczenia, gdyż pojazd został w 2007 r. odnaleziony na dnie jeziora w Szwajcarii, skąd następnie sprowadził go do Polski syn powoda – P. S., który w 2011 r. sprzedał samochód powodowi za kwotę 50 000 złotych.

Pozwana ponownie dokonała wyceny pojazdu na dzień zawarcia umowy i wypłaciła powodowi odszkodowanie w kwocie 127 100 zł, czyli w wysokości uwzględniającej przyjętą przez siebie wartość pojazdu, niższą od wartości określonej w umowie ubezpieczenia. O zasądzenie kwoty odpowiadającej różnicy między ww. sumami powód wystąpił na drogę postępowania sądowego w niniejszej sprawie.W tak ustalonym stanie faktycznym Sąd Okręgowy uznał, że niezasadna była apelacja pozwanej od wyroku Sądu I instancji, uwzględniającego powództwo.

Przez umowę ubezpieczenia ubezpieczyciel zobowiązał się do zapłaty określonego odszkodowania za szkodę powstałą wskutek przewidzianego w umowie wypadku ubezpieczeniowego (art. 805 § 1 i 2 k.c.). Dla ustalenia wysokości odszkodowania decydujące znaczenie miały więc, zdaniem Sądu, postanowienia umowy ubezpieczenia, które w sposób autonomiczny kształtowały zasady naprawienia szkody poniesionej przez powoda jako ubezpieczonego, z uwzględnieniem zawartej w umowie klauzuli stałej sumy ubezpieczenia. Sąd II instancji podkreślił, że wycena pojazdu na etapie zawarcia umowy ubezpieczenia została dokonana zgodnie z OWU, a ewentualne zaniechania, zaistniałe wówczas w kwestii zbadania wartości samochodu, obciążają E. jako podmiot profesjonalnie zajmujący się działalnością odszkodowawczą.Pozwana wniosła skargę kasacyjną od wyroku Sądu Okręgowego, w ramach podstawy naruszenia przepisów postępowania zarzucając uchybienie art. 328 § 2 w zw. z art. 391 § 1 k.p.c. przez brak odniesienia się w uzasadnieniu zaskarżonego wyroku do zarzutu apelacyjnego dotyczącego naruszenia przez Sąd Rejonowy art. 84 § 1 k.c. Zdaniem skarżącej doszło również do naruszenia przez Sąd Okręgowy prawa materialnego w postaci art. 84 § 1 k.c. przez jego niezastosowanie, a w konsekwencji przyjęcie, że pozwaną łączyła z powodem umowa ubezpieczenia zawierająca klauzulę stałej sumy ubezpieczenia, podczas gdy pozwana skierowanym do powoda pismem z 2 listopada 2011 r. uchyliła się od skutków prawnych zawartej umowy ubezpieczenia - w zakresie stałej sumy ubezpieczenia.W związku z powyższymi zarzutami skarżąca wniosła o uchylenie zaskarżonego wyroku Sądu II instancji i przekazanie sprawy temu Sądowi do ponownego rozpoznania.Sąd Najwyższy zważył, co następuje:Skarga kasacyjna okazała się skuteczna z uwagi na zasadność zarzutu naruszenia prawa procesowego.Zgodnie z utrwalonym stanowiskiem orzecznictwa sąd II instancji nie ma obowiązku odrębnego odniesienia się w uzasadnieniu wyroku do każdego z argumentów strony apelującej.

Wystarczające jest takie, również zbiorcze, odniesienie się do zarzutów sformułowanych w apelacji, które pozwala stwierdzić, że wszystkie racje przywołane przez apelanta zostały przez ten sąd rozważone w ramach kontroli instancyjnej rozstrzygnięcia (wyrok Sądu Najwyższego z 7 listopada 2019 r., I CSK 433/18).Zarzut naruszenia art. 328 § 2 k.p.c. (w brzmieniu sprzed 7 listopada 2019 r.) tylko wyjątkowo może więc wypełniać podstawę kasacyjną przewidzianą w art. 3983 § 1 pkt 2 k.p.c. Ma to miejsce wówczas, gdy wskutek uchybienia konkretnym wymaganiom stawianym treści uzasadnienia wyroku zaskarżone orzeczenie nie poddaje się kontroli kasacyjnej (por. np. wyroki Sądu Najwyższego z 2 czerwca 2011 r., I CSK 581/10 i z 16 listopada 2011 r., V CSK 527/10), gdyż motywy orzeczenia nie pozwalają na zorientowanie się w przyczynach natury faktycznej i prawnej, które legły u podstaw określonego rozstrzygnięcia (wyrok Sądu Najwyższego z 24 stycznia 2019 r., II CSK 755/17).Taka sytuacja ma miejsce w okolicznościach niniejszej sprawy.

Sąd Okręgowy dostrzegł i zreferował zawarty w apelacji pozwanej zarzut naruszenia art. 84 k.c. przez „jego niezastosowanie i w konsekwencji nieuznanie, że pozwana skutecznie uchyliła się od skutków prawnych zawartej umowy ubezpieczenia”. W uzasadnieniu zaskarżonego wyroku nie odniósł się jednak w żaden sposób do przywołanego zarzutu. W konsekwencji nie jest możliwe odtworzenie toku rozumowania Sądu Okręgowego, a wobec tego również kontrola prawidłowości stanowiska w kwestii podnoszonej także w skardze kasacyjnej - skuteczności uchylenia się przez pozwaną od skutków prawnych zawartego w umowie ubezpieczenia AC oświadczenia woli złożonego pod wpływem błędu.

Zaskarżony wyrok nie poddaje się więc kontroli kasacyjnej w zakresie zarzutu naruszenia art. 84 § 1 k.c. przez jego niezastosowanie, co uzasadnia uchylenie tego wyroku z uwagi na naruszenie art. 328 § 2 k.p.c. w brzmieniu obowiązującym do 7 listopada 2020 r.Z przytoczonych względów Sąd Najwyższy na podstawie art. 39815 § 1 k.p.c. uchylił zaskarżony wyrok i przekazał sprawę Sądowi Okręgowemu w R. do ponownego rozpoznania.jw