Legislator Case Law & Legislation
III ZP 27/98 AI generated

III ZP 27/98 · Sąd Najwyższy

Case Number III ZP 27/98
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Outcome uchwała

Legislator summary

AI generated

Przedstawiając Sądowi Najwyższemu zagadnienie prawne wskazane w sentencji uchwały Sąd Wojewódzki w Lublinie podniósł, iż dnia 20 maja 1994 r. strona pozwana kupiła zakład pracy, będący uprzednio pracodawcą powoda. Na mocy art.

Legislator headnote

AI generated

III ZP 27/98 · Sąd Najwyższy: Na przedstawione zagadnienie prawne należy odpowiedzieć twierdząco. Wynika to z dwóch przesłanek: charakteru prawnego tego porozumienia oraz interpretacji postanowienia dotyczącego nagród z zysku.

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Uchwała z dnia 29 września 1998 r.

III ZP 27/98

Przewodniczący SSN: Jadwiga Skibińska-Adamowicz, Sędziowie SN:

Kazimierz Jaśkowski (sprawozdawca), Walerian Sanetra.

Sąd Najwyższy z udziałem prokuratora Prokuratury Krajowej Iwony

Kaszczyszyn, w sprawie z powództwa Władysława D. przeciwko „A.” A.-H. Spółce z

o.o. w K. z siedzibą w K. o nagrodę z zysku, po rozpoznaniu na posiedzeniu jawnym

dnia 29 września 1998 r. zagadnienia prawnego przekazanego przez Sąd Wojewódzki - Sąd Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w Lublinie postanowieniem z dnia 7

lipca 1998 r. [...] do rozstrzygnięcia w trybie art. 390 KPC

Czy podstawą wypłaty nagrody z zysku za rok obrachunkowy 1994/95 może

być wyłącznie porozumienie regulujące sprawy pracownicze, obowiązujące w pozwanej Spółce z o.o. od maja 1994 r., a w szczególności pkt II ust. 1 tegoż porozumienia dotyczący stosowania zasad wynagradzania obowiązujących w prywatyzowanym przedsiębiorstwie oraz udziału pracowników w wypracowanym zysku ?

p o d j ą ł następującą uchwałę:

Podstawą nabycia prawa do nagrody z zysku za rok obrachunkowy 1994/95

mogło być porozumienie odsyłające do zasad wynagradzania pracowników przedsiębiorstwa państwowego (łącznie z udziałem w wypracowanym zysku), zawarte

przez związek zawodowy z nabywcą zakładu pracy (spółką z ograniczoną odpowiedzialnością).

Uzasadnienie

Przedstawiając Sądowi Najwyższemu zagadnienie prawne wskazane w sentencji uchwały Sąd Wojewódzki w Lublinie podniósł, iż dnia 20 maja 1994 r. strona

pozwana kupiła zakład pracy, będący uprzednio pracodawcą powoda. Na mocy art.

231 KP stała się zatem pracodawcą zatrudnionych w tym zakładzie pracowników.

Pozwana Spółka zawarła z NSZZ „Solidarność” porozumienie, które w pkt II ust. 1

stanowi, iż „właściciel zobowiązuje się w okresie jednego roku od daty umowy notarialnej do przejęcia i stosowania zasady wynagradzania pracowników obowiązującego w prywatyzowanym przedsiębiorstwie według aktualnego porozumienia płacowego. Dotyczy to również udziału pracowników w wypracowanym zysku na poziomie

odpisu w wysokości 8,5% funduszu płac”. Sąd pierwszej instancji zasądził na rzecz

powoda dochodzoną kwotę tytułem udziału w zysku za rok obrachunkowy 1994/95.

Sąd drugiej instancji wskazał, że podział zysku w przedsiębiorstwie państwowym (a

taki status prawny miał zakład pracy przed jego nabyciem przez stronę pozwaną)

zgodnie z art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 24 września 1981 r. o samorządzie załogi

przedsiębiorstwa państwowego (Dz. U. Nr 24, poz. 123 ze zm.) należy do kompetencji ogólnego zebrania pracowników przedsiębiorstwa. Zdaniem tego Sądu po nabyciu przedsiębiorstwa przez pozwaną Spółkę kompetencje ogólnego zebrania pracowników zostały przejęte przez zgromadzenie wspólników, które zgodnie z art. 223

KH podejmuje uchwały w sprawie podziału zysku. Można zatem uważać, iż porozumienie (pkt II ust. 1) nie jest wystarczającą podstawą do nabycia przez pracowników

prawa do nagrody z zysku, jako że nie było w tym zakresie uchwały zgromadzenia

wspólników.

Sąd Najwyższy zważył, co następuje:

Na przedstawione zagadnienie prawne należy odpowiedzieć twierdząco. Wynika to z dwóch przesłanek: charakteru prawnego tego porozumienia oraz interpretacji postanowienia dotyczącego nagród z zysku.

Co do pierwszego z tych zagadnień - co nie zostało uwypuklone w uzasadnieniu pytania prawnego - trzeba wskazać, iż orzecznictwo sądowe uznaje za ważne

i skuteczne porozumienia zawarte przez związki zawodowe z przyszłym nabywcą

zakładu pracy, odnoszące się do wynagrodzenia i innych uprawnień pracowniczych,

jeżeli nie są one mniej korzystne dla pracownika niż to stanowią przepisy prawa

pracy (tak wyrok Sądu Apelacyjnego w Gdańsku z dnia 26 stycznia 1993 r., III APr

4/93, OSP 1993 z. 11, poz. 228; uchwała Sądu Najwyższego z dnia 24 listopada

1993 r., I PZP 46/93, OSNCP 1994 z. 6, poz. 131, OSP 1994 z. 10, poz. 193).

Umowa taka nie stanowiła źródła prawa pracy (a także nie jest nim obecnie, ponie-

waż nie jest oparta na ustawie - art. 9 § 1 KP w brzmieniu obowiązującym od dnia 2

czerwca 1996 r.), ma ona jednak charakter umowy na rzecz osoby trzeciej (to jest

pracowników). Na podstawie art. 393 § 1 KC w związku z art. 300 KP osoby uprawnione (pracownicy) mogą żądać bezpośrednio od dłużnika (pracodawcy) spełnienia

świadczenia. Aprobata ustawodawcy dla tego rodzaju porozumienia wynika także z

art. 6 ust. 1 ustawy z dnia 29 września 1994 r. nowelizującej Kodeks pracy. Przepis

ten dopuszczał rejestrację jako zakładowego układu zbiorowego pracy takiego porozumienia dotyczącego wynagradzania, które zostało zawarte ze związkami zawodowymi. Z tego przepisu wynika wprost, iż nie mające podstawy ustawowej porozumienia zawierane przez pracodawcę (lub przyszłego pracodawcę) dotyczące zasad wynagradzania - po rejestracji, co nie miało miejsca w niniejszej sprawie - mogły być

źródłem prawa (zakładowym układem zbiorowym pracy).

W odniesieniu do drugiej przesłanki nabycia przez powoda prawa do udziału

w zysku za rok obrachunkowy 1994/95 trzeba zauważyć, iż sformułowanie postanowienia pkt II ust. 1 porozumienia może nastręczać trudności interpretacyjne. Z jednej

strony należy bowiem stwierdzić, iż warunkiem nabycia prawa do tego świadczenia

jest wypracowanie zysku, z drugiej zaś, iż odpis w wysokości 8,5% funduszu płac

może przekroczyć w całości (czy w części) wypracowany zysk. Kwestia ta (w istocie

dotycząca wysokości nagród z zysku) nie była przedmiotem przedstawionego zagadnienia prawnego i nie może być przedmiotem rozważań Sądu Najwyższego.

Nadto trzeba dodać, iż ewentualna wypowiedź Sądu Najwyższego na ten temat nie

byłaby wiążąca dla Sądu drugiej instancji. Zgodnie bowiem z art. 390 § 2 KPC wiążąca jest jedynie uchwała rozstrzygająca zagadnienie prawne, co należy rozumieć w

ten sposób, że zagadnieniem prawnym jest problem przedstawiony w sentencji postanowienia Sądu drugiej instancji. Interpretacja określenia „udziału w zysku na poziomie odpisu w wysokości 8,5% funduszu płac” należy zatem do Sądu przedstawiającego zagadnienie prawne. Natomiast w odniesieniu do prawa powoda do spornego świadczenia trzeba stwierdzić, iż nie jest uzasadnione jego uzależnienie od

uchwały zgromadzenia wspólników. Analogia między tym zgromadzeniem a ogólnym

zebraniem pracowników przedsiębiorstwa państwowego jest bardzo odległa. Podobieństwo polega jedynie na kompetencji w zakresie podziału zysku, jednakże te

organy reprezentują różne interesy. Zgromadzenie wspólników ma na względzie interes właściciela zakładu pracy (kapitału), zaś zebranie załogi reprezentuje interes

pracowników (pracy). Nie można zatem twierdzić, iż skoro w przedsiębiorstwie pańs-

twowym zysk dzieliło zebranie załogi - a do zasad wynagradzania w takim

przedsiębiorstwie nawiązuje pkt II ust. 1 omawianego porozumienia - to w przypadku

braku stosownej uchwały zgromadzenia wspólników pracownicy nie nabywają prawa

do udziału w zysku. Odmienna interpretacja tego postanowienia zawartego przez

stronę pozwaną porozumienia ze związkiem zawodowym oznaczałaby, iż powstanie

prawa do udziału w zysku zależałoby wyłącznie od woli pracodawcy, co jest

sprzeczne z istotą prawa zobowiązań. Przy takim rozumieniu tego postanowienia

byłoby ono bezprzedmiotowe.

Z tych względów orzeczono jak w sentencji.