Legislator Case Law & Legislation
III UZ 15/17 AI generated

III UZ 15/17 · Sąd Najwyższy

Case Number III UZ 15/17
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Outcome postanowienie

Legislator summary

AI generated

Sąd Apelacyjny w (…) postanowieniem z dnia 29 września 2017 r. w pkt 1 odrzucił skargę kasacyjną ubezpieczonego od wyroku tego Sądu z 6 lipca 2017 r., którym oddalono apelację S. K. od wyroku Sądu Okręgowego w G. z 5 grudnia 2016 r. w sprawie przeciwko Prezesowi Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego, a w pkt 2 przyznał adwokatowi S. T. od Skarbu Państwa – Sądu Apelacyjnego w (…) 120 zł tytułem nieopłaconej pomocy prawnej udzielonej przez adwokata ustanowionego z urzędu.W uzasadnieniu Sąd drugiej instancji wskazał, że w sprawie zaskarżoną decyzją z 19 lipca 2016 r. ponownie ustalono ubezpieczonemu wysokość emerytury rolniczej.

Legislator headnote

AI generated

art. 3982 § 1 k.p.c, art. 3986 § 2 k.p.c, art. 39816 k.p.c, art. 98 § 1 k.p.c; III UZ 15/17 · Sąd Najwyższy: W toku postępowania ubezpieczony zakwestionował wartość tego ustalenia, domagając się dodatkowych należności. Zgodnie z art. 3982 § 1 k.p.c., skarga kasacyjna jest niedopuszczalna w sprawach o prawa majątkowe z zakresu ubezpieczeń społecznych, w których wartość przedmiotu zaskarżenia jest niższa niż dziesięć tysięcy złotych. Niezależnie od wartości przedmiotu zaskarżenia skarga kasacyjna przysługuje jedynie w sprawach o przyznanie i o wstrzymanie emerytury lub renty oraz o objęcie obowiązkiem ubezpieczenia społecznego.

Keywords

AI generated
reconsideration of disability benefits recalculation of maintenance emoluments, social security benefits invalidity pension rate social security litigation suspension of pension

Cited Legislation

AI generated
art. 3982 § 1 k.p.c
Zgodnie z art. 3982 § 1 k.p.c., skarga kasacyjna jest niedopuszczalna w sprawach o prawa majątkowe z zakresu ubezpieczeń społecznych, w których wartość przedmiotu zaskarżenia jest niższa niż dziesięć tysięcy złotych.
art. 3986 § 2 k.p.c
art. 39816 k.p.c
3941 § 3 w związku z art. 39816 k.p.c., przy czym uchylenie to musiało odnosić się do całości tego orzeczenia, a nie tylko do jego pkt 1.
art. 98 § 1 k.p.c
Zasada ta wyrażona została w art. 98 § 1 k.p.c., zgodnie z którym strona przegrywająca sprawę obowiązana jest zwrócić przeciwnikowi na jego żądanie koszty niezbędne do celowego dochodzenia praw i celowej obrony.
AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt III UZ 15/17 POSTANOWIENIE Dnia 6 lutego 2018 r.Sąd Najwyższy w składzie: SSN Jolanta Strusińska-Żukowska (przewodniczący, sprawozdawca)‎SSN Dawid Miąsik‎SSN Andrzej Wróbel w sprawie z odwołania S. K.‎od decyzji Prezesa Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego‎o wyskość emerytury,‎po rozpoznaniu na posiedzeniu niejawnym w Izbie Pracy, Ubezpieczeń Społecznych i Spraw Publicznych w dniu 6 lutego 2018 r.,‎zażalenia odwołującego się na postanowienie Sądu Apelacyjnego w (…)‎z dnia 29 września 2017 r., sygn. akt III WSC U (…), uchyla zaskarżone postanowienie.

UZASADNIENIE

Sąd Apelacyjny w (…) postanowieniem z dnia 29 września 2017 r. w pkt 1 odrzucił skargę kasacyjną ubezpieczonego od wyroku tego Sądu z 6 lipca 2017 r., którym oddalono apelację S. K. od wyroku Sądu Okręgowego w G. z 5 grudnia 2016 r. w sprawie przeciwko Prezesowi Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego, a w pkt 2 przyznał adwokatowi S. T. od Skarbu Państwa – Sądu Apelacyjnego w (…) 120 zł tytułem nieopłaconej pomocy prawnej udzielonej przez adwokata ustanowionego z urzędu.W uzasadnieniu Sąd drugiej instancji wskazał, że w sprawie zaskarżoną decyzją z 19 lipca 2016 r. ponownie ustalono ubezpieczonemu wysokość emerytury rolniczej.

W toku postępowania ubezpieczony zakwestionował wartość tego ustalenia, domagając się dodatkowych należności. Zgodnie z art. 3982 § 1 k.p.c., skarga kasacyjna jest niedopuszczalna w sprawach o prawa majątkowe z zakresu ubezpieczeń społecznych, w których wartość przedmiotu zaskarżenia jest niższa niż dziesięć tysięcy złotych. Niezależnie od wartości przedmiotu zaskarżenia skarga kasacyjna przysługuje jedynie w sprawach o przyznanie i o wstrzymanie emerytury lub renty oraz o objęcie obowiązkiem ubezpieczenia społecznego.

Niniejsza sprawa nie należy do tych ostatnio wymienionych kategorii, a ponieważ ma charakter majątkowy, dopuszczalność skargi kasacyjnej uzależniona jest od wartości przedmiotu zaskarżenia. Pełnomocnik skarżącego wartość tę określił na 2.448 zł, a więc kwotę niekwalifikującą sprawy do postępowania kasacyjnego, wobec czego skargę należało odrzucić jako niedopuszczalną (art. 3986 § 2 k.p.c.).Ubezpieczony złożył zażalenie na postanowienie Sądu Apelacyjnego, skarżąc je w części dotyczącej pkt 1 i zarzucając:1.nierozpoznanie istoty sprawy przez przyjęcie, że przedmiotem postępowań sądowych w niniejszej sprawie było ustalenie wysokości emerytury rolniczej, podczas gdy z akt sprawy, a przede wszystkim woli ubezpieczonego wyrażonej w pismach procesowych oraz oświadczeniu złożonym w trakcie posiedzenia Sądu Okręgowego w dniu 5 grudnia 2016 r. wynika, że przedmiotowa sprawa jest sprawą o wstrzymanie świadczenia rentowego przez KRUS;2.obrazę art. 3982 § 1 zdanie pierwsze k.p.c., przez jego zastosowanie i uznanie, że przedmiotowa sprawa jest sprawą o prawa majątkowe (z zakresu ubezpieczeń społecznych) inną niż wstrzymanie emerytury lub renty;3.obrazę art. 3982 § 1 zdanie drugie k.p.c., przez jego niezastosowanie i uznanie, że przedmiotowa sprawa nie jest sprawą o prawa majątkowe z zakresu ubezpieczeń społecznych, tj. o wstrzymanie emerytury lub renty.Skarżący wniósł o uchylenie zaskarżonego postanowienia, a także o zasądzenie na rzecz ubezpieczonego kosztów postępowania.

Pełnomocnik reprezentujący skarżącego w postępowaniu zażaleniowym z urzędu wniósł także o przyznanie mu kosztów nieopłaconej pomocy prawnej, oświadczając że nie zostały one uiszczone ani w całości, ani w części.Sąd Najwyższy zważył, co następuje:Zażalenie jest uzasadnione.Zaskarżona decyzja organu rentowego z dnia 19 lipca 2016 r., choć w treści odnosząca się do ponownego ustalenia wysokości emerytury od 1 czerwca 2013 r. do 31 lipca 2016 r., była faktycznie decyzją o wznowieniu wypłaty wstrzymanego uprzednio świadczenia.

Wynika to z przebiegu zdarzeń poprzedzających jej wydanie. W związku z odmową przyjęcia przez ubezpieczonego emerytury w styczniu 2013 r. organ rentowy decyzją z dnia 21 lutego 2013 r. odmówił wypłaty świadczenia, jednocześnie wstrzymując wypłatę emerytury od 1 stycznia 2013 r. Zaskarżona w niniejszej sprawie decyzja zapadła na skutek wniosku żalącego się o wznowienie wypłaty świadczenia. Ubezpieczony zakwestionował ją w części odnoszącej się do daty tego wznowienia, żądając wypłaty emerytury od 1 stycznia 2013 r., czyli od daty jej wstrzymania.Wbrew stanowisku Sadu Apelacyjnego, przedmiotem sporu w niniejszej sprawie nie była zatem wysokość świadczenia, lecz wstrzymanie emerytury przez określony czas, tj. od 1 stycznia 2013 r. do 31 maja 2013 r.

Z art. 3982 § 1 zdanie drugie k.p.c. wynika zaś, że w sprawach o wstrzymanie emerytury skarga kasacyjna przysługuje niezależnie od wartości przedmiotu zaskarżenia, wobec czego odrzucenie skargi w niniejszej sprawie naruszało ten przepis oraz art. 3986 § 2 k.p.c., jak trafnie podniósł żalący się.Z tych względów zaskarżone postanowienie podlegało uchyleniu na podstawie art. 3941 § 3 w związku z art. 39816 k.p.c., przy czym uchylenie to musiało odnosić się do całości tego orzeczenia, a nie tylko do jego pkt 1. Choć bowiem zażaleniem nie zostało objęte rozstrzygnięcie zawarte w pkt 2 postanowienia (przyznającym adwokatowi z urzędu wynagrodzenie od Skarbu Państwa), to jednak stwierdzić należy, że to rozstrzygnięcie jest integralnie związane (akcesoryjne) i zależne od wyniku rozstrzygnięcia wniesionej w tej sprawie skargi kasacyjnej.

Uwzględnienie przez Sąd Najwyższy zarzutów zażalenia i w konsekwencji uchylenie postanowienia Sądu drugiej instancji o odrzuceniu skargi kasacyjnej, oznacza konieczność uchylenia również tego rozstrzygnięcia akcesoryjnego, gdyż rozpoznana zostanie skarga kasacyjna, a nie wiadomo, jaki będzie wynik tego postępowania. Niemożliwe jest tym samym pozostawienie w mocy orzeczenia o kosztach postępowania kasacyjnego, gdyż nieznany jest ostateczny jego wynik, od którego zależy to rozstrzygnięcie.Z tych samych przyczyn Sąd Najwyższy stwierdził, że wniosek skarżącego (zawarty w zażaleniu) o zasądzenie kosztów postępowania przed Sądem Najwyższym (również odnośnie do kosztów nieopłaconej pomocy prawnej) jest przedwczesny.

Zgodnie z przepisem art. 108 § 1 zdanie pierwsze k.p.c., sąd rozstrzyga o kosztach w każdym orzeczeniu kończącym sprawę w instancji. Analizując powyższy przepis nie można pominąć ogólnej zasady rządzącej kosztami procesu. Zasada ta wyrażona została w art. 98 § 1 k.p.c., zgodnie z którym strona przegrywająca sprawę obowiązana jest zwrócić przeciwnikowi na jego żądanie koszty niezbędne do celowego dochodzenia praw i celowej obrony. Decydujące zatem znaczenie ma wynik procesu, a nie jego poszczególnych etapów. Wynik procesu to rozstrzygnięcie o sprawie jako całości.

Postanowienie Sądu Najwyższego, w wyniku którego dochodzi do uchylenia postanowienia sądu drugiej instancji odrzucającego skargę kasacyjną i które to uchylenie ma charakter tzw. „uchylenia zmieniającego”, powoduje nadanie biegu skardze. Jej rozpoznanie zadecyduje o ostatecznym wyniku sprawy, według którego zostaną rozliczone koszty postępowania w całości.Mając to na uwadze, Sąd Najwyższy postanowił jak w sentencji. r.g.