Legislator Case Law & Legislation
III USKP 102/21 AI generated

III USKP 102/21 · Sąd Najwyższy

Case Number III USKP 102/21
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Outcome wyrok

Legislator summary

AI generated

Decyzją z 10 sierpnia 2015 r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w J. (organ rentowy) stwierdził, że L. W. N. (wnioskodawczyni) jako osoba prowadząca pozarolniczą działalność gospodarczą podlega obowiązkowo ubezpieczeniom emerytalnemu i rentowym oraz wypadkowemu od 18 kwietnia 2015 r. i ustalił podstawy wymiaru składek na te ubezpieczenia w kwocie 9.897 zł za miesiąc kwiecień oraz w kwocie 2.375,40 zł za miesiące maj i czerwiec.Kolejną decyzją z 30 grudnia 2015 r. organ rentowy stwierdził, że wnioskodawczyni nie podlega dobrowolnie ubezpieczeniu chorobowemu od 1 kwietnia 2015 r.

Legislator headnote

AI generated

III USKP 102/21 · Sąd Najwyższy: Sąd Okręgowy ustalił także, że o popełnieniu błędu świadek zorientował się po przesłaniu do biura dowodów wpłaty składek. Ich niska wartość wskazywała na ich opłacenie od minimalnej podstawy.Sąd Okręgowy uznał, że w stanie sprawy brak jest podstaw do uwzględnienia odwołań. Sąd pierwszej instancji zauważył, że art. 41 ust. 6 ustawy systemowej zawiera zakaz dokonywania korekty w dokumentacji rozliczeniowej w sytuacji innej niż korekta uzasadniona stwierdzonymi nieprawidłowościami, rozumianymi jako błąd lub inne nieprawidłowości w obliczeniach.

Keywords

AI generated
claim for insurance benefits staggering of health insurance premiums non-recognized health insurance fund outstanding insurance premiums disability insurance matter suspension of insurance cover

Cited Case Law

AI generated
AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt III USKP 102/21 WYROKW IMIENIU RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 2 marca 2022 r.Sąd Najwyższy w składzie: SSN Dawid Miąsik (przewodniczący, sprawozdawca)‎SSN Bohdan Bieniek‎SSN Zbigniew Korzeniowski w sprawie z odwołania L. W. N. ‎od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddziału w J. ‎o podleganie ubezpieczeniom społecznym i ustalenie podstawy wymiaru składek,‎po rozpoznaniu na posiedzeniu niejawnym w Izbie Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w dniu 2 marca 2022 r.,‎skargi kasacyjnej organu rentowego od wyroku Sądu Apelacyjnego w (…)‎z dnia 5 grudnia 2019 r., sygn. akt III AUa (…), 1. uchyla zaskarżony wyrok i oddala apelację odwołującej się od wyroku Sądu Okręgowego w K. z 19 marca 2018 r., sygn. akt IV U (…);

2. zasądza od odwołującej się na rzecz organu rentowego kwotę 690 (sześćset dziewięćdziesiąt) złotych tytułem zwrotu kosztów zastępstwa procesowego w postępowaniu kasacyjnym i apelacyjnym.

UZASADNIENIE

Decyzją z 10 sierpnia 2015 r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w J. (organ rentowy) stwierdził, że L. W. N. (wnioskodawczyni) jako osoba prowadząca pozarolniczą działalność gospodarczą podlega obowiązkowo ubezpieczeniom emerytalnemu i rentowym oraz wypadkowemu od 18 kwietnia 2015 r. i ustalił podstawy wymiaru składek na te ubezpieczenia w kwocie 9.897 zł za miesiąc kwiecień oraz w kwocie 2.375,40 zł za miesiące maj i czerwiec.Kolejną decyzją z 30 grudnia 2015 r. organ rentowy stwierdził, że wnioskodawczyni nie podlega dobrowolnie ubezpieczeniu chorobowemu od 1 kwietnia 2015 r.

Organ rentowy uznał, że wnioskodawczyni prowadząca od 2008 r. działalność gospodarczą podlegała dobrowolnie ubezpieczeniu chorobowemu w różnych okresach. Ostatnie zgłoszenie wnioskodawczyni do tego ubezpieczenia zostało dokonane w dniu 26 lutego 2015 r. Wówczas wnioskodawczyni zadeklarowała podstawę wymiaru składek w kwocie 9.897 zł. W dniu 11 maja 2015 r. wnioskodawczyni zadeklarowała podstawę wymiaru składek za miesiąc kwiecień w kwocie 9.897 zł, jednakże składkę na ubezpieczenie chorobowe opłaciła od podstawy wynoszącej 2.375,40 zł.

Organ rentowy uznał, że składka na dobrowolne ubezpieczenie chorobowe za miesiąc kwiecień została opłacona w niepełnej wysokości i stwierdził ustanie dobrowolnego ubezpieczenia chorobowego. W konsekwencji powyższego organ rentowy odmówił wnioskodawczyni prawa do zasiłku macierzyńskiego i ustalił brak podstaw do zastosowania art. 9 ust. 1c ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych (jednolity tekst: Dz.U. z 2015 r., poz. 121 ze zm., dalej jako ustawa systemowa) i w następstwie stwierdził podleganie wnioskodawczyni w okresie od 18 kwietnia 2015 r. obowiązkowo ubezpieczeniom emerytalnemu i rentowym oraz wypadkowemu z tytułu prowadzonej działalności gospodarczej.Wnioskodawczyni zaskarżyła obydwie decyzje, domagając się ich zmiany przez uznanie, że od 1 kwietnia 2015 r. podlegała dobrowolnemu ubezpieczeniu chorobowemu.

Wnioskodawczyni przyznała, że w deklaracji rozliczeniowej za miesiąc kwiecień 2015 r. została błędnie określona podstawa wymiaru składek na ubezpieczenie społeczne, z uwagi na błąd pracownika biura rachunkowego, prowadzącego księgowość firmy wnioskodawczyni. Wnioskodawczyni w terminie uiściła składkę na dobrowolne ubezpieczenie chorobowe od rzeczywiście zamierzonej podstawy wymiaru wynoszącej 2.375,40 zł.Sąd Okręgowy K. wyrokiem 19 marca 2018 r., IV U (…) oddalił odwołania wnioskodawczyni.Sąd Okręgowy ustalił, że wnioskodawczyni od początku prowadzenia działalności gospodarczej korzystała z usług biura rachunkowego, prowadzonego przez żonę świadka.

Świadek jest pełnomocnikiem tego biura i z tego tytułu wykonywał różne czynności wchodzące w zakres obsługi wykonywanej przez biuro, w tym zgłoszeń wnioskodawczyni. W lutym 2015 r. świadek zgłosił wnioskodawczynię do dobrowolnego ubezpieczenia chorobowego od 1 marca 2015 r. i jako podstawę wymiaru składek podał kwotę 9.897 zł zgodnie z wolą wnioskodawczyni. Następnie w kwietniu 2015 r. wnioskodawczyni podjęła decyzję o powrocie do minimalnej składki ubezpieczeniowej, którą na początku kwietnia przekazała świadkowi.

Świadek mimo to, sporządzając za kwiecień deklarację rozliczeniową w maju błędnie podał kwotę maksymalną. Wnioskodawczyni sama dokonała opłaty składek i działając w przekonaniu, że świadek zadeklarował minimalną podstawę ich wymiaru zgodnie z jej wolą, dokonała opłaty składki na dobrowolne ubezpieczenie chorobowe od podstawy wynoszącej 2.375,40 zł, co w ocenie organu rentowego spowodowało ustanie tego ubezpieczenia z powodu nieuiszczenia składki w należytej wysokości. Po spostrzeżeniu błędu w dniu 27 maja 2015 r. została przez biuro złożona deklaracja korygująca, w której świadek w terminie 7 dni od daty zauważenia błędu, dokonał korekty podstawy wymiaru składek.

Sąd Okręgowy ustalił także, że o popełnieniu błędu świadek zorientował się po przesłaniu do biura dowodów wpłaty składek. Ich niska wartość wskazywała na ich opłacenie od minimalnej podstawy.Sąd Okręgowy uznał, że w stanie sprawy brak jest podstaw do uwzględnienia odwołań. Sąd pierwszej instancji zauważył, że art. 41 ust. 6 ustawy systemowej zawiera zakaz dokonywania korekty w dokumentacji rozliczeniowej w sytuacji innej niż korekta uzasadniona stwierdzonymi nieprawidłowościami, rozumianymi jako błąd lub inne nieprawidłowości w obliczeniach.

Korekta deklaracji rozliczeniowej i podstawy wymiaru składek nastąpiła po terminie opłaty tych składek, a zatem nie ma wątpliwości, że składka na dobrowolne ubezpieczenie chorobowe nie została opłacona w należytej wysokości co powoduje ustanie dobrowolnego ubezpieczenia chorobowego z mocy art. 14 ust. 2 pkt. 1 ustawy systemowej.Wnioskodawczyni zaskarżyła powyższy wyrok Sądu Okręgowego apelacją w całości.Wyrokiem z 5 grudnia 2019 r., III AUa (…) uwzględnił apelację wnioskodawczyni.Sąd Apelacyjny stwierdził, że spór sprowadzał się do rozstrzygnięcia czy nieopłacenie składki w pełnej wysokości powinno skutkować wyłączeniem z dobrowolnego ubezpieczenia chorobowego.

Sąd Apelacyjny nie podzielił poglądu Sądu pierwszej instancji, zgodnie z którym opłacenie składki na dobrowolne ubezpieczenie chorobowe w niepełnej wysokości spowodowało automatyczne wyłączenie wnioskodawczyni z dobrowolnego ubezpieczenia chorobowego, gdyż tylko zaniechanie zapłaty składki w terminie wyraża wolę zaprzestania podlegania ubezpieczeniu, opłacenie zaś składki wiąże się z wolą jego kontynuowania. Dlatego opłaceniu składki w niższej od należnej wysokości nie należy nadawać znaczenia powodującego ustanie ubezpieczenia wbrew woli ubezpieczonego.

Jeżeli taka jest wola ubezpieczonego, to nie może jej być przeciwstawiona decyzja organu o odmowie przyjęcia uzupełnienia składki w późniejszym terminie. Opłacenie składki na dobrowolne ubezpieczenie chorobowe w kwocie niższej od należnej nie powoduje zatem ustania tego ubezpieczenia gdyż opłaceniu składki w niższej od należnej wysokości nie należy nadawać znaczenia powodującego ustanie ubezpieczenia. Oceny skutku określonego w art. 14 ust. 2 pkt 2 ustawy systemowej należy dokonać nie tylko z uwzględnieniem pojęcia „nieopłacenia składki w terminie”, ale również okoliczności temu towarzyszących.

Uwzględnieniu podlega wola ubezpieczonego jako przesłanka ustania ubezpieczenia w zgodzie z celem jego czynności. Tylko zaniechanie zapłaty składki w terminie wyraża wolę zaprzestania podleganiu ubezpieczeniu, opłacenie zaś składki wiąże się zawsze z wolą jego kontynuowania.W niniejszej sprawie co zaznaczył Sąd Apelacyjny wnioskodawczyni konsekwentnie domagała się kontynuowania, a następnie objęcia jej ubezpieczeniami społecznymi, w tym przede wszystkim dobrowolnym ubezpieczeniem społecznym. Było to oczywiste z uwagi na fakt, że była ona w zaawansowanej ciąży.

Odzwierciedleniem woli wnioskodawczyni są nie tylko wniosek o urlop i zasiłek macierzyński, ale przede wszystkim treść deklaracji, wniosków, pism i odwołań, jak również zeznań wnioskodawczyni i świadka, dokonującego w imieniu wnioskodawczyni składania deklaracji. Skoro zatem nie było wolą wnioskodawczyni wyłączenie jej z ubezpieczeń to działanie organu rentowego, zważywszy na skutki, czyli pozbawienie wnioskodawczyni prawa do zasiłku macierzyńskiego jest jaskrawym nadużyciem.Sąd Apelacyjny zwrócił także uwagę, że organ rentowy w dniu 16 czerwca 2015 r. wydał wnioskodawczyni zaświadczenie o niezaleganiu z płatnością składek, jak również pismem z 5 maja 2015 r. poinformował wnioskodawczynię, że w związku z ze złożeniem wniosku o zasiłek macierzyński powinna wyrejestrować się z ubezpieczeń społecznych, w tym z dobrowolnego ubezpieczenia chorobowego – co wnioskodawczyni uczyniła 31 maja 2015 r.

– pozostając w przekonaniu, że działa zgodnie z prawidłowym pouczeniem organu rentowego i swym interesem.Sąd Apelacyjny nie zaakceptował także poglądu, że ustanie ubezpieczenia ze względu na nieopłacenie składki staje się swego rodzaju karą. W tym kontekście opłacenie tak jak w niniejszej sprawie w terminie tylko części należnej składki nie może być traktowane jako podstawa ustania dobrowolnego ubezpieczenia.Organ rentowy zaskarżył wyrok Sądu Apelacyjnego skargą kasacyjną. Zaskarżonemu wyrokowi zarzucił naruszenie art. 14 ust. 2 pkt 2 ustawy systemowej.

Organ wniósł o wydanie orzeczenia reformatoryjnego i oddalenie apelacji odwołującej się od wyroku Sądu pierwszej instancji.

Sąd Najwyższy zważył, co następuje:

Skarga kasacyjna organu rentowego okazała się zasadna w stopniu uprawniającym Sąd Najwyższy do wydania orzeczenia reformatoryjnego.Zgodnie z art. 14 ust. 2 pkt 2 ustawy systemowej w brzmieniu obowiązującym przed 1 stycznia 2022 r. „Ubezpieczenia emerytalne i rentowe oraz chorobowe, o których mowa w ust. 1, ustają:

2) od pierwszego dnia miesiąca kalendarzowego, za który nie opłacono w terminie składki należnej na to ubezpieczenie – w przypadku osób prowadzących pozarolniczą działalność i osób z nimi współpracujących, duchownych oraz osób wymienionych w art. 7 i 10; w uzasadnionych przypadkach Zakład, na wniosek ubezpieczonego, może wyrazić zgodę na opłacenie składki po terminie, z zastrzeżeniem ust. 2a”. Na tle wykładni tego przepisu w orzecznictwie Sądu Najwyższego ukształtowała się rozbieżność w przedmiocie skutków prawnych nieuiszczenia składki na dobrowolne ubezpieczenie chorobowe w pełnej wysokości.Zgodnie z przeważającą linią orzeczniczą, przewidziany w art. 14 ust. 2 pkt 2 ustawy systemowej skutek w postaci ustania ubezpieczenia chorobowego występuje w przypadku opłacenia składki w terminie, ale w wysokości niższej niż należna (wyroki Sądu Najwyższego: z dnia 18 kwietnia 2012 r., II UK 188/11, LEX nr 1217208; z dnia 6 sierpnia 2015 r., III UK 233/14, LEX nr 1784526; z dnia 19 stycznia 2016 r., I UK 35/15, OSNP 2017 nr 8, poz. 99; z dnia 13 kwietnia 2017 r., I UK 144/16, LEX nr 2312491; postanowienie Sądu Najwyższego z dnia 11 grudnia 2012 r., I UK 488/12, LEX nr 1675112).

Odmienne stanowisko odnośnie do wykładni art. 14 ust. 2 pkt 2 ustawy systemowej, w brzmieniu obowiązującym od 30 grudnia 1999 r. do dnia 31 grudnia 2021 r., zostało przyjęte w wyroku Sądu Najwyższego z dnia 8 grudnia 2015 r., II UK 443/14 (LEX nr 1962525), a następnie powtórzone w wyroku Sądu Najwyższego z dnia 23 stycznia 2020 r., I UK 342/18 (LEX nr 3220745). Uchwałą składu siedmiu sędziów Sądu Najwyższego z 10 lutego 2022 r., III UZP 10/21 (LEX nr 3304179) powyższe rozbieżności zostały rozstrzygnięte w ten sposób, że przyjęto, iż „Dobrowolne ubezpieczenie chorobowe osoby prowadzącej pozarolniczą działalność ustaje w przypadku opłacenia składki w terminie, ale w wysokości niższej niż należna”.Z uchwały III UZP 10/21 wynika, że Sąd Najwyższy opowiedział się za stanowiskiem, zgodnie z którym sformułowanie „składka należna” oznacza, że chodzi o pełną składkę.

Argument, że opłacenie składki w niepełnej (nie „należnej”) wysokości powoduje ustanie ubezpieczenia znajduje oparcie w wykładni językowej komentowanego przepisu. Z wykładni językowej art. 14 ust. 2 pkt 2 ustawy systemowej wynika również, że określony w tym przepisie skutek - ustanie ubezpieczenia dobrowolnego wskazanej w tym przepisie grupy ubezpieczonych - nie został powiązany z wolą ubezpieczonego co do dalszego trwania ubezpieczenia. W art. 14 ust. 2 ustawy systemowej wyodrębniono trzy okoliczności ustania ubezpieczenia dobrowolnego i tylko pierwsza z nich warunkowana jest wolą ubezpieczonego (ustanie ubezpieczenia na wniosek ubezpieczonego - art. 14 ust. 2 pkt 1).

W przypadkach unormowanych w art. 14 ust. 2 pkt 2 i 3 ustawy systemowej chodzi o okoliczności obiektywne – nieopłacenie w terminie należnej składki, ustanie tytułu podlegania ubezpieczeniu. Przepisy te nie odwołują się do przyczyn wystąpienia tych okoliczności, intencji czy woli ubezpieczonego odnośnie do kontynuowania ubezpieczenia.Przyjęcie przez Sąd Najwyższy, w ślad za uchwałą III UZP 10/21, zaprezentowanej powyżej wykładni art. 14 ust. 2 pkt 2 ustawy systemowej oznacza, że zaskarżony przez organ rentowy wyrok Sądu drugiej instancji został oparty na założeniach interpretacyjnych, które należało uznać za nieprawidłowe.

W tej sytuacji należy uchylić zaskarżony wyrok i oddalić apelację odwołującej się, gdyż to wyrok Sądu pierwszej instancji został oparty na wykładni powołanego przepisu ustawy systemowej, która ostatecznie przeważyła w orzecznictwie Sądu Najwyższego.Mając powyższe na względzie, Sąd Najwyższy orzekł jak w sentencji.