Legislator Case Law & Legislation
III USK 91/22 AI generated

III USK 91/22 · Sąd Najwyższy

Case Number III USK 91/22
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Outcome postanowienie

Legislator summary

AI generated

Sąd Apelacyjny we Wrocławiu, wyrokiem z dnia 15 lipca 2020 r., zmienił wyrok Sądu Okręgowego we Wrocławiu z dnia 16 września 2019 r. i odstąpił od obciążenia P. O. kosztami zastępstwa procesowego na rzecz strony pozwanej, a dalej idącą apelację oddalił.W sprawie ustalono, że w dniu 8 lutego 2016 r. P. O. wystąpił do ZUS z wnioskiem o zwrot nienależnie opłaconych składek w związku z wyrejestrowaniem z ubezpieczeń od dnia 1 listopada 2002 r. Ustalenie nienależnie opłaconych składek, w związku ze wstecznym wyrejestrowaniem P. O. jako płatnika składek i osoby prowadzącej działalność gospodarczą, wymagało przeprowadzenia postępowania wyjaśniającego.

Legislator headnote

AI generated

art. 3989 § 1 pkt 1 k.p.c, art. 3989 § 1 pkt 2 k.p.c, art. 3989 § 2 k.p.c; III USK 91/22 · Sąd Najwyższy: Dz.U. z 2022 r., poz. 1009, dalej ustawa systemowa), „stwierdza istnienie nadpłaty”, po którym płatnik składek może złożyć wniosek o jej zwrot.Ponadto istnieje potrzeba wykładni przepisów prawnych, które budzą poważne wątpliwości lub wywołują rozbieżności w orzecznictwie sądów, to jest art. 24 ust. 6c ustawy systemowej.

Keywords

AI generated
untimely restitution petition costs of late payment unjustified procedural delay missed deadline late submission preclusion statutory grace period

Cited Legislation

AI generated
art. 3989 § 1 pkt 1 k.p.c
We wniosku o jej przyjęcie do rozpoznania wskazał na istotne zagadnienie prawne (art. 3989 § 1 pkt 1 k.p.c.), które zamknął w pytaniu: kto jest podmiotem, który w myśl przepisu, art.
art. 3989 § 1 pkt 2 k.p.c
Zwykła wykładnia zaś nie składa się na podstawę przedsądu (a contrario art. 3989 § 1 pkt 2 k.p.c.).
art. 3989 § 2 k.p.c
Znaczenie ma wówczas dopiero kwalifikowana potrzeba wykładni wynikająca z poważnych wątpliwości lub rozbieżności w orzecznictwie.Mając powyższe na uwadze Sąd Najwyższy orzekł na mocy art. 3989 § 2 k.p.c.
AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt III USK 91/22 POSTANOWIENIE Dnia 9 lutego 2023 r.Sąd Najwyższy w składzie: SSN Bohdan Bieniek w sprawie z odwołania P. O.‎od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddziału we Wrocławiu‎o odsetki,‎na posiedzeniu niejawnym w Izbie Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w dniu 9 lutego 2023 r.,‎na skutek skargi kasacyjnej odwołującego się od wyroku Sądu Apelacyjnego we Wrocławiu‎z dnia 15 lipca 2020 r., sygn. akt III AUa 1502/19, odmawia przyjęcia skargi kasacyjnej do rozpoznania.

UZASADNIENIE

Sąd Apelacyjny we Wrocławiu, wyrokiem z dnia 15 lipca 2020 r., zmienił wyrok Sądu Okręgowego we Wrocławiu z dnia 16 września 2019 r. i odstąpił od obciążenia P. O. kosztami zastępstwa procesowego na rzecz strony pozwanej, a dalej idącą apelację oddalił.W sprawie ustalono, że w dniu 8 lutego 2016 r. P. O. wystąpił do ZUS z wnioskiem o zwrot nienależnie opłaconych składek w związku z wyrejestrowaniem z ubezpieczeń od dnia 1 listopada 2002 r. Ustalenie nienależnie opłaconych składek, w związku ze wstecznym wyrejestrowaniem P. O. jako płatnika składek i osoby prowadzącej działalność gospodarczą, wymagało przeprowadzenia postępowania wyjaśniającego.

Kwestia podlegania obowiązkowym ubezpieczeniom z tytułu prowadzenia działalności gospodarczej została rozstrzygnięta dopiero wyrokiem Sądu Okręgowego we Wrocławiu z dnia 31 maja 2017 r., w której Sąd ustalił faktyczny okres prowadzenia przez P. O. działalności gospodarczej, stwierdzając jego podleganie obowiązkowym ubezpieczeniom od 8 listopada 2001 r. do 31 marca 2003 r.P. O. nie złożył poprawnych dokumentów rozliczeniowych zgodnie z tym wyrokiem, dlatego kwota nienależnie opłaconych składek została ustalona przez Zakład, po sporządzeniu w dniu 24 lipca 2017 r. dokumentów rozliczeniowych z urzędu, na podstawie wskazanego wyroku Sadu Okręgowego.

O ustalonej kwocie nienależnie opłaconych składek organ rentowy zawiadomił płatnika pismem z dnia 8 sierpnia 2017 r., dokonując jednocześnie zwrotu tychże składek, co oznacza, że organ rentowy dokonał zwrotu nienależnie opłaconych składek w terminie 30 dni od dnia sporządzenia prawidłowych dokumentów (które umożliwiły ustalenie kwoty nadpłaty) w oparciu o prawomocny wyrok Sądu Okręgowego z dnia 31 maja 2017 r.W ocenie Sądu Apelacyjnego, obowiązujące przepisy nie przewidują obowiązku przeprowadzania takiego postępowania (wyjaśniającego), niemniej w przypadku wnioskodawcy, który nie dopełnił formalności związanych z wyrejestrowaniem z ubezpieczeń w związku z zaprzestaniem prowadzenia pozarolniczej działalności gospodarczej i przez prawie 10 lat figurował w ewidencji organu rentowego jako płatnik składek, niewątpliwie taka potrzeba zaistniała.

Niewyrejestrowanie we właściwym czasie wnioskodawcy z ubezpieczeń społecznych, opłacanie składek mimo braku takiego obowiązku, w żadnym wypadku nie stanowiło o błędzie organu rentowego.Skargę kasacyjną wywiódł pełnomocnik ubezpieczonego, zaskarżając wyrok Sądu Apelacyjnego w całości. We wniosku o jej przyjęcie do rozpoznania wskazał na istotne zagadnienie prawne (art. 3989 § 1 pkt 1 k.p.c.), które zamknął w pytaniu: kto jest podmiotem, który w myśl przepisu, art. 24 ust. 6c in principio ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych (jednolity tekst:

Dz.U. z 2022 r., poz. 1009, dalej ustawa systemowa), „stwierdza istnienie nadpłaty”, po którym płatnik składek może złożyć wniosek o jej zwrot.Ponadto istnieje potrzeba wykładni przepisów prawnych, które budzą poważne wątpliwości lub wywołują rozbieżności w orzecznictwie sądów, to jest art. 24 ust. 6c ustawy systemowej.

Sąd Najwyższy zważył, co następuje:

Skarga kasacyjna nie kwalifikowała się do merytorycznego rozpoznania.Istotnym zagadnieniem prawnym w rozumieniu art. 3989 § 1 pkt 1 k.p.c. jest wyłącznie problem o charakterze prawnym, a nie faktycznym lub wynikającym ze stwierdzonych przez skarżącego uchybień sądu. Jego rozstrzygnięcie powinno stwarzać przy tym realne i poważne trudności, a także mieć znaczenie dla rozstrzygnięcia innych spraw. Skarżący winien jest w tym przypadku przedstawić pogłębioną argumentację prawną, bowiem zagadnienie prawne musi mieć charakter ściśle jurydyczny, powstały na tle konkretnego przepisu prawa.

Nie może ono odnosić się do subiektywnej oceny zgromadzonego w sprawie materiału dowodowego.Tymczasem procedura zwrotu nienależnie opłaconych składek została uregulowana w ustawie systemowej bardzo szczegółowo. ZUS ma obowiązek zawiadomić płatnika składek o kwocie nienależnie opłaconych składek, które zgodnie z art. 24 ust. 6a ustawy systemowej mogą być zwrócone, jeżeli kwota zwrotu jest wyższa niż wysokość kosztów upomnienia w postępowaniu egzekucyjnym. Skoro to na Zakładzie spoczywa obowiązek zawiadomienia płatnika składek o kwocie nienależnie opłaconych składek, które mogą być zwrócone, to też Zakład jest podmiotem odpowiedzialnym za ustalenie w jakiej kwocie nienależnie opłacone składki powinny być zwrócone (stwierdza nadpłatę).

Momentem początkowym procedury zwrotu jest więc zawiadomienie, o którym mowa w art. 24 ust. 6b ustawy systemowej, co potwierdza też brzmienie art. 24 ust. 6g pkt 1, zgodnie z którym nienależnie opłacone składki ulegają przedawnieniu po upływie 5 lat, licząc od dnia otrzymania tego zawiadomienia.Na gruncie niniejszej sprawy skarżący kwestionując przedstawiony tryb zwrotu nienależnie opłaconych składek skrupulatnie jednak pomija fakt, że to nie Zakład „przetrzymywał w sposób nieuprawniony” opłacone nienależnie składki, tylko ubezpieczony nie dopełnił obowiązku wyrejestrowania się we właściwym czasie z ubezpieczeń społecznych i mimo braku takiego obowiązku, składki były opłacane (organ rentowy w latach 2003-2013 prowadził skuteczne postępowanie egzekucyjne).

Należy bowiem przypomnieć, że dopiero w dniu 19 czerwca 2013 r. ubezpieczony wstecznie dokonał wpisu w Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej, dotyczącego zaprzestania wykonywania działalności gospodarczej z dniem 31 października 2002 r.Argumentacja przedstawiona we wniosku o przyjęcie skargi do rozpoznania jest jedynie polemiką z okolicznościami faktycznymi niniejszej sprawy, choćby z faktem, że organ rentowy (z urzędu) ustalił kwotę nienależnie opłaconych składek, to jest stwierdził, iż składki zostały nienależnie opłacone we wskazanej kwocie – w dniu 24 lipca 2017 r., na podstawie wyroku Sądu Okręgowego we Wrocławiu z dnia 31 maja 2017 r., na mocy którego (wbrew twierdzeniom skarżącego) wskazano okres podlegania ubezpieczonego obowiązkowym ubezpieczeniom społecznym.

Zatem wymóg materialny – istnienie nadpłaty – mógł być dopiero spełniony, kiedy odpadła wątpliwość, odnośnie do istnienia tytułu podlegania ubezpieczeniom społecznym. Trybunał Konstytucyjny w wyroku z dnia 26 maja 2010 r., P 29/08, LEX nr 578127, definiując pojęcie nienależnie opłaconej składki, wskazał bowiem, że nie stanowi jej składka ustalona w oparciu o zasady określone w art. 15-32 ustawy systemowej, czyli zasady obowiązkowego świadczenia w ramach stosunku ubezpieczenia społecznego. Istnienie nadpłaty mogło zatem powstać dopiero w chwili uprawomocnienia się wyroku Sądu Okręgowego, w którym rozstrzygnięto o niepodleganiu przez ubezpieczonego ubezpieczeniom społecznym z tytułu prowadzenia pozarolniczej działalności gospodarczej.Podsumowując treść wniosku nie uzasadnia stwierdzenia, że w sprawie występuje istotne zagadnienie prawne lub potrzeba wykładni przepisów prawnych budzących poważne wątpliwości lub wywołujących rozbieżności w orzecznictwie sądów.

Odpowiedź nie wykracza poza zwykłą wykładnię i stosowanie prawa. Zwykła wykładnia zaś nie składa się na podstawę przedsądu (a contrario art. 3989 § 1 pkt 2 k.p.c.). Znaczenie ma wówczas dopiero kwalifikowana potrzeba wykładni wynikająca z poważnych wątpliwości lub rozbieżności w orzecznictwie.Mając powyższe na uwadze Sąd Najwyższy orzekł na mocy art. 3989 § 2 k.p.c.