Legislator Case Law & Legislation
III USK 6/22 AI generated

III USK 6/22 · Sąd Najwyższy

Case Number III USK 6/22
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Outcome postanowienie

Legislator summary

AI generated

Wyrokiem z dnia 21 września 2021 r., III AUa 526/20, Sąd Apelacyjny - Sąd Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w Rzeszowie oddalił apelację od wyroku z dnia 25 maja 2020 r., IV U 2104/19, którym Sąd Okręgowy - Sąd Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w Rzeszowie zmienił decyzję z dnia 29 października 2019 r. Prezesa Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego Oddziału w Rzeszowie, w ten sposób, że stwierdził brak podstaw do podlegania ubezpieczenia społecznemu rolników oraz brak obowiązku opłacania składek na ubezpieczenie wypadkowe, chorobowe, macierzyńskie i emerytalno-rentowe przez wnioskodawcę J. S. od dnia 1 października 2015 r. do dnia 2 czerwca 2016 r.W skardze kasacyjnej od powyższego wyroku organ rentowy zarzucił naruszenie:

Legislator headnote

AI generated

art. 233 § 1 k.p.c, art. 3989 § 1 k.p.c, art. 3984 § 2 k.p.c, art. 3989 § 1 pkt 4 k.p.c, art. 3984 k.p.c, art. 3989 pkt 4 k.p.c; III USK 6/22 · Sąd Najwyższy: Skarżący powołuje się na wyrok Sądu Najwyższego z dnia 26 maja 1999 r., II UKN 672/98 (OSNAPiUS 2000 nr 15, poz. 598), według którego o dacie ustania ubezpieczenia rolniczego (art. 3a ust. 4 ustawy z dnia 20 grudnia 1990 r. o ubezpieczeniu społecznym rolników) nie decyduje data, od której ustalono prawo do emerytury lub renty, lecz data wydania decyzji przyznającej to świadczenie w sytuacji, gdy świadczenie jest przyznane od dnia, w którym została wydana decyzja lub od daty wcześniejszej. Jednakże nie można zgodzić się z twierdzeniami skarżącego, że jest to aktualna linia orzecznicza.

Keywords

AI generated
ongoing social benefits social security liability social security litigation suspension of insurance benefits insured disability benefits maintenance of pension coverage

Cited Legislation

AI generated
art. 233 § 1 k.p.c
art. 3989 § 1 k.p.c
art. 3984 § 2 k.p.c
Wniosek o przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania (art. 3984 § 2 k.p.c.) powinien wskazywać, że zachodzi przynajmniej jedna z okoliczności wymienionych w art.
art. 3989 § 1 pkt 4 k.p.c
art. 3984 k.p.c
Nie chodzi zatem o takie naruszenie prawa, które może stanowić podstawę skargi w rozumieniu art. 3984 k.p.c., lecz o naruszenie kwalifikowane (por.
art. 3989 pkt 4 k.p.c
100; wyrok Sądu Najwyższego z dnia 22 stycznia 2008 r., I UK 218/07, LEX nr 375616).Skarga kasacyjna nie jest oczywiście uzasadniona (art. 3989 pkt 4 k.p.c.).
art. 3989 § 2 k.p.c

Cited Case Law

AI generated
II UK 317/07
postanowienia Sądu Najwyższego: z dnia 26 lutego 2008 r., II UK 317/07, LEX nr 453107; z dnia 25 lutego 2008 r., I UK 339/07, LEX nr 453109; z dnia 26 lutego 2001 r., I PKN 15/01, OSNAPiUS 2002 nr 20, poz.
I UK 339/07
postanowienia Sądu Najwyższego: z dnia 26 lutego 2008 r., II UK 317/07, LEX nr 453107; z dnia 25 lutego 2008 r., I UK 339/07, LEX nr 453109; z dnia 26 lutego 2001 r., I PKN 15/01, OSNAPiUS 2002 nr 20, poz.
I UK 218/07
100; wyrok Sądu Najwyższego z dnia 22 stycznia 2008 r., I UK 218/07, LEX nr 375616).Skarga kasacyjna nie jest oczywiście uzasadniona (art.
III UK 128/07
Wyrok z dnia 23 kwietnia 2008 r.
AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt III USK 6/22 POSTANOWIENIE Dnia 6 października 2022 r.Sąd Najwyższy w składzie: SSN Józef Iwulski w sprawie z odwołania J. S.‎od decyzji Prezesa Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego Oddziału Regionalnego w Rzeszowie‎o podleganie ubezpieczeniu społecznemu rolników,‎na posiedzeniu niejawnym w Izbie Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w dniu 6 października 2022 r.,‎na skutek skargi kasacyjnej Prezesa Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego od wyroku Sądu Apelacyjnego w Rzeszowie‎z dnia 21 września 2021 r., sygn. akt III AUa 526/20, odmawia przyjęcia skargi kasacyjnej do rozpoznania.

UZASADNIENIE

Wyrokiem z dnia 21 września 2021 r., III AUa 526/20, Sąd Apelacyjny - Sąd Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w Rzeszowie oddalił apelację od wyroku z dnia 25 maja 2020 r., IV U 2104/19, którym Sąd Okręgowy - Sąd Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w Rzeszowie zmienił decyzję z dnia 29 października 2019 r. Prezesa Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego Oddziału w Rzeszowie, w ten sposób, że stwierdził brak podstaw do podlegania ubezpieczenia społecznemu rolników oraz brak obowiązku opłacania składek na ubezpieczenie wypadkowe, chorobowe, macierzyńskie i emerytalno-rentowe przez wnioskodawcę J. S. od dnia 1 października 2015 r. do dnia 2 czerwca 2016 r.W skardze kasacyjnej od powyższego wyroku organ rentowy zarzucił naruszenie:

1) art. 3a ust. 4 ustawy z dnia 20 grudnia 1990 r. o ubezpieczeniu społecznym rolników (aktualnie jednolity tekst: Dz.U. z 2022 r., poz. 933 ze zm.), przez ich błędną interpretację i niewłaściwe zastosowanie oraz w konsekwencji przyjęcie, że brak jest podstaw podlegania ubezpieczeniu społecznemu rolników, a odwołujący się nie ma obowiązku opłacania składek na ubezpieczenia wypadkowe, chorobowe, macierzyńskie oraz emerytalno-rentowe w okresie od dnia 1 października 2015 r. do 2 czerwca 2016 r.;

2) art. 233 § 1 k.p.c., przez przekroczenie zasady swobodnej oceny zgromadzonego w sprawie materiału dowodowego, co w konsekwencji doprowadziło do błędu w ustaleniach faktycznych stanowiących podstawę orzeczenia Sądu Apelacyjnego.Przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania skarżący uzasadnił jej oczywistą zasadnością, wobec rażących naruszeń przez Sąd Apelacyjny w Rzeszowie przepisów prawa materialnego oraz procesowego, jakie legły u podstaw zaskarżonego wyroku, a także ze względu na uzasadnione poczucie sprawiedliwości społecznej.W ocenie organu rentowego o dacie ustania ubezpieczenia społecznego rolników nie decyduje data, od której ustalono prawo do emerytury lub renty (jak przyjął Sąd Apelacyjny), lecz (zgodnie z aktualną linią orzeczniczą) data wydania decyzji przyznającej to świadczenie w sytuacji, gdy jest ono przyznane od dnia, w którym została wydana decyzja lub od daty wcześniejszej.Mając powyższe na uwadze, skarżący wniósł o uchylenie zaskarżonego wyroku Sądu Apelacyjnego i przekazanie sprawy do ponownego rozpoznania; względnie uchylenie zaskarżonego wyroku oraz orzeczenie przez Sąd Najwyższy co do istoty sprawy przez zmianę wyroku Sądu pierwszej i drugiej instancji oraz w konsekwencji oddalenie odwołania ubezpieczonego i zasądzenie od wnioskodawcy na rzecz organu rentowego zwrotu kosztów procesu w postępowaniu kasacyjnym, w tym kosztów zastępstwa procesowego adwokata według norm prawem przepisanych.

Sąd Najwyższy zważył, co następuje:Skarga kasacyjna nie kwalifikowała się do przyjęcia w celu jej merytorycznego rozpoznania.Zgodnie z art. 3989 § 1 k.p.c., Sąd Najwyższy przyjmuje skargę kasacyjną do rozpoznania, jeżeli w sprawie występuje istotne zagadnienie prawne (pkt 1), istnieje potrzeba wykładni przepisów prawnych budzących poważne wątpliwości lub wywołujących rozbieżności w orzecznictwie sądów (pkt 2), zachodzi nieważność postępowania (pkt 3) lub skarga jest oczywiście uzasadniona (pkt 4). Wniosek o przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania (art. 3984 § 2 k.p.c.) powinien wskazywać, że zachodzi przynajmniej jedna z okoliczności wymienionych w art. 3989 § 1 k.p.c., a jego uzasadnienie (sporządzone odrębnie od uzasadnienia podstaw kasacyjnych) powinno zawierać argumenty świadczące o tym, że rzeczywiście, biorąc pod uwagę sformułowane w ustawie kryteria, istnieje potrzeba rozpoznania skargi przez Sąd Najwyższy.

Odnosząc się do przesłanki określonej w art. 3989 § 1 pkt 4 k.p.c., należy zauważyć, że w świetle utrwalonego orzecznictwa Sądu Najwyższego wynika ona zwykle z oczywistego, widocznego prima facie naruszenia przepisów prawa polegającego na sprzeczności wykładni lub stosowania prawa z jego brzmieniem lub powszechnie przyjętymi regułami interpretacji. Nie chodzi zatem o takie naruszenie prawa, które może stanowić podstawę skargi w rozumieniu art. 3984 k.p.c., lecz o naruszenie kwalifikowane (por. postanowienia Sądu Najwyższego: z dnia 26 lutego 2008 r., II UK 317/07, LEX nr 453107; z dnia 25 lutego 2008 r., I UK 339/07, LEX nr 453109; z dnia 26 lutego 2001 r., I PKN 15/01, OSNAPiUS 2002 nr 20, poz. 494; z dnia 17 października 2001 r., I PKN 157/01, OSNP 2003 nr 18, poz. 437; z dnia 8 marca 2002 r., I PKN 341/01, OSNP 2004 nr 6, poz. 100; wyrok Sądu Najwyższego z dnia 22 stycznia 2008 r., I UK 218/07, LEX nr 375616).Skarga kasacyjna nie jest oczywiście uzasadniona (art. 3989 pkt 4 k.p.c.).

Skarżący powołuje się na wyrok Sądu Najwyższego z dnia 26 maja 1999 r., II UKN 672/98 (OSNAPiUS 2000 nr 15, poz. 598), według którego o dacie ustania ubezpieczenia rolniczego (art. 3a ust. 4 ustawy z dnia 20 grudnia 1990 r. o ubezpieczeniu społecznym rolników) nie decyduje data, od której ustalono prawo do emerytury lub renty, lecz data wydania decyzji przyznającej to świadczenie w sytuacji, gdy świadczenie jest przyznane od dnia, w którym została wydana decyzja lub od daty wcześniejszej. Jednakże nie można zgodzić się z twierdzeniami skarżącego, że jest to aktualna linia orzecznicza.

W nowszym orzecznictwie Sądu Najwyższego (wyrok z dnia 23 kwietnia 2008 r., III UK 128/07, OSNP 2009 nr 15-16, poz. 208) przyjęto bowiem wykładnię, że pojęcie "ustalone prawo do emerytury" w rozumieniu art. 7 ust. 1 i art. 16 ust. 3 ustawy z dnia 20 grudnia 1990 r. o ubezpieczeniu społecznym rolników obejmuje także sytuację, w której prawo do emerytury żołnierza zawodowego zostało ustalone decyzją wojskowego organu emerytalnego z mocą wsteczną. W takiej sytuacji, przepisy art. 3a ust. 1 i 4 ustawy o ustawy o ubezpieczeniu społecznym rolników nie mogą mieć zastosowania, ponieważ odnoszą się one wyłącznie do osób podlegających ubezpieczeniu społecznemu rolników.

Powyższe w ocenie Sądu Najwyższego ma potwierdzenie w wykładni celowościowej. Nie można bowiem przyjąć, że celem ustawodawcy było objęcie osób, które nabyły prawo do emerytury wojskowej, ubezpieczeniem społecznym rolników i obowiązkiem opłacania składek na to ubezpieczenie. Podobne poglądy przedstawiane są także w nowszym orzecznictwie sądów powszechnych (zob. wyrok Sądu Apelacyjnego w Szczecinie z dnia 27 lutego 2014 r., III AUa 691/13, Orzecznictwo Sądu Apelacyjnego w Szczecinie 2015 nr 1, poz. 73; wyrok Sądu Apelacyjnego w Szczecinie z dnia 10 listopada 2016 r., III AUa 175/16, LEX nr 2284854; wyrok Sądu Apelacyjnego w Szczecinie z dnia 10 listopada 2016 r., III AUa 123/16, LEX nr 2274220 oraz orzecznictwo przywołane w jego uzasadnieniu).Taka wykładnia jest zgodna z poglądami doktryny.

Ubezpieczenie społeczne rolników pełni bowiem rolę dopełniającą w stosunku do każdego innego tytułu zabezpieczenia społecznego, które mają pierwszeństwo przed ubezpieczeniem rolniczym. Podnosi się więc, że stosownie do art. 6 pkt 13 ustawy z 1990 r., osobą podlegającą innemu ubezpieczeniu społecznemu jest osoba podlegająca obowiązkowo ubezpieczeniom emerytalnemu i rentowemu na podstawie przepisów o systemie ubezpieczeń społecznych lub objęta przepisami o zaopatrzeniu emerytalnym. Zatem, jeżeli rolnik podlega innemu ubezpieczeniu społecznemu lub zaopatrzeniu społecznemu, to nie podlega ubezpieczeniu społecznemu rolników.

Właściwa wykładnia przepisów prowadzi do wniosku, że z reguły podleganie zabezpieczeniu społecznemu z innego tytułu, wyklucza możliwość objęcia ubezpieczeniem społecznym rolników. Zatem ubezpieczenie społeczne rolników ma charakter subsydiarny i obowiązki z tym związane powstają wtedy, gdy dana osoba nie podlega innemu ubezpieczeniu w rozumieniu przepisów o ubezpieczeniu społecznym rolników (zob. E. Nasternak: Prawo do emerytury rolniczej, Warszawa 2017, s. 90, podobnie W. Roguszewska: Jakie ubezpieczenie - ZUS czy KRUS?, Przegląd Ubezpieczeniowy 2003 nr 2).W związku z tym twierdzenia skarżącego o kwalifikowanym naruszeniu przepisów prawa materialnego przez Sąd Apelacyjny nie mogą być uznane za uzasadnione.

Skoro na mocy decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych z dnia 2 czerwca 2016 r. ubezpieczony nabył wstecznie prawo do emerytury powszechnej od dnia 8 września 2015 r. to nie mógł jednocześnie podlegać ubezpieczeniu społecznemu rolników, w okresie od dnia 1 października 2015 r. do daty wydania tej decyzji. Powyższe pozostaje w zgodzie z poczuciem sprawiedliwości społecznej, gdyż wyklucza obowiązek opłacania składek na ubezpieczenie społeczne rolników za okres, w którym przysługuje już prawo do emerytury powszechnej.Z podanych względów Sąd Najwyższy nie znalazł podstaw do przyjęcia skargi kasacyjnej do rozpoznania i orzekł na podstawie art. 3989 § 2 k.p.c.[as]