Legislator Case Law & Legislation
III USK 57/21 AI generated

III USK 57/21 · Sąd Najwyższy

Case Number III USK 57/21
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Outcome postanowienie

Legislator summary

AI generated

Wyrokiem z 31 lipca 2019 r., III AUa (…) Sąd Apelacyjny w (…) oddalił apelację P. S. (wnioskodawca), wniesiona od wyroku Sądu Okręgowego w W. z 10 kwietnia 2019 r., VIII U (…), oddalającego odwołanie wnioskodawcy od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w W. (organ rentowy) z 17 października 2018 r. ustalającej, że wnioskodawca podlega ustawodawstwu polskiemu w zakresie ubezpieczeń społecznych z tytułu prowadzenia pozarolniczej działalności gospodarczej.W sprawie ustalono, że w stosunku do spornego okresu wydana została uprzednio decyzja organu rentowego o analogicznej treści do skarżonej w przedmiotowym postępowaniu, która została utrzymana w mocy wyrokami Sądu Okręgowego i Apelacyjnego.

Legislator headnote

AI generated

art. 3989 § 1 pkt 4 k.p.c; III USK 57/21 · Sąd Najwyższy: Sąd Apelacyjny ocenił, że Sąd Okręgowy słusznie uznał, że praca skarżącego na terenie Słowacji miała charakter marginalny, co skutkowało, zgodnie z art. 14 ust. 5b rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady nr 987/2009 z dnia 16 września 2009 r. dotyczące wykonywania rozporządzenia (WE) nr 883/2004 w sprawie koordynacji systemów zabezpieczenia (Dz.Urz. UE L 2009 Nr 284, s.

Keywords

AI generated
comparable legal status grounds for cassation appealability of remand decision appealability of interlocutory decision reconsideration of disability benefits reconsideration of asylum application

Cited Legislation

AI generated
art. 3989 § 1 pkt 4 k.p.c
Powołanie się na przesłankę zawartą w art. 3989 § 1 pkt 4 k.p.c.

Cited Case Law

AI generated
II UK 246/07
AI generated
III AUa 910/20
Decyzją z 27 listopada 2018 r.
I USK 21/25
Wyrokiem z dnia 19 września 2024 r., III AUa 2120/21 Sąd Apelacyjny w Krakowie oddalił apelację M.Z.
I USK 213/22
Sąd Apelacyjny w Katowicach Wydział III Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w wyrokiem z dnia 29 marca 2022 r.
III USK 125/21
W wyroku z dnia 28 października 2019 r., sygn.
I USK 265/22
Sąd Apelacyjny – Sąd Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w Szczecinie wyrokiem z dnia 20 czerwca 2022 r., wydanym na skutek apelacji wniesionej przez Dyrektora Zakładu Emerytalno-Rentowego Ministerstwa Spraw Wewnętrznych i Administracji w Warszawie od wyroku Sądu Okręgowego – Sądu Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w Gorzowie Wielkopolskim z dnia 29 czerwca 2021 r., zmienił pkt 1. zaskarżonego wyrok i oddalił odwołania Z.K. od decyzji organu rentowego z dnia 2 czerwca 2020 r. ponownie ustalających wysokość przysługujących odwołującemu się emerytury policyjnej i renty inwalidzkiej od dnia 1 lipca 2020 r.Odwołujący się Z.K. wniósł do Sądu Najwyższego skargę kasacyjną od wyroku Sądu Apelacyjnego z dnia 20 czerwca 2022 r., zaskarżając ten wyrok w całości i zarzucając naruszenie prawa materialnego, to jest art. 13b ust. 1 pkt 5 lit. d tir 8 ustawy z dnia 18 lutego 1994 r. o zaopatrzeniu emerytalnym funkcjonariuszy Policji, Agencji Bezpieczeństwa Wewnętrznego, Agencji Wywiadu, Służby Kontrwywiadu Wojskowego, Służby Wywiadu Wojskowego, Centralnego Biuro Antykorupcyjnego, Straży Granicznej, Straży Marszałkowskiej, Służby Ochrony Państwa, Państwowej Straży Pożarnej, Służby Celno-Skarbowej i Służby Więziennej oraz ich rodzin (dalej jako ustawa zaopatrzeniowa).We wniosku o przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania skarżący podniósł, że w sprawie występuje istotne zagadnienie prawne wymagające rozstrzygnięcia, jak również istnieje potrzeba dokonania wykładni przepisów prawnych, które budzą poważne wątpliwości oraz wywołują rozbieżności w orzecznictwie sądów.Wyjaśniając istotność zagadnienia prawnego, skarżący podniósł, że jego skarga dotyczy sporu na tle wykładni przepisu ustawy zaopatrzeniowej znowelizowanej tzw.

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt III USK 57/21 POSTANOWIENIE Dnia 23 marca 2021 r.Sąd Najwyższy w składzie: SSN Dawid Miąsik w sprawie z odwołania P. S.‎od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddziału w W.‎o podleganie ubezpieczeniom społecznym,‎na posiedzeniu niejawnym w Izbie Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w dniu 23 marca 2021 r.,‎na skutek skargi kasacyjnej odwołującego się od wyroku Sądu Apelacyjnego w (…)‎z dnia 31 lipca 2019 r., sygn. akt III AUa (…), odmawia przyjęcia skargi kasacyjnej do rozpoznania.

UZASADNIENIE

Wyrokiem z 31 lipca 2019 r., III AUa (…) Sąd Apelacyjny w (…) oddalił apelację P. S. (wnioskodawca), wniesiona od wyroku Sądu Okręgowego w W. z 10 kwietnia 2019 r., VIII U (…), oddalającego odwołanie wnioskodawcy od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w W. (organ rentowy) z 17 października 2018 r. ustalającej, że wnioskodawca podlega ustawodawstwu polskiemu w zakresie ubezpieczeń społecznych z tytułu prowadzenia pozarolniczej działalności gospodarczej.W sprawie ustalono, że w stosunku do spornego okresu wydana została uprzednio decyzja organu rentowego o analogicznej treści do skarżonej w przedmiotowym postępowaniu, która została utrzymana w mocy wyrokami Sądu Okręgowego i Apelacyjnego.

Również uprzednio wniesiona skarga kasacyjna nie została przyjęta do rozpoznania z uwagi na niewykazanie wystąpienia przesłanek przedsądu oraz marginalny charakter pracy najemnej, świadczonej przez wnioskodawcę na Słowacji.Wnioskodawca zaskarżył wyrok Sądu Apelacyjnego z 31 lipca 2019 r., III AUa (…) skargą kasacyjną w całości. Wniosek o przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania został oparty na przesłance jej oczywistej zasadności, której skarżący upatruje w nieprawidłowym rozważaniu przez Sąd Apelacyjny stanu faktycznego sprawy i niezasadnym przyjęciu, że okoliczności faktyczne, uprzednio ocenione w prawomocnym wyroku tego Sądu, które w ramach niniejszego postępowania nie uległy zmianie, uzasadniały przyjęcie, że wnioskodawca podlega w zakresie zabezpieczenia społecznego ustawodawstwu polskiemu z tytułu prowadzenia pozarolniczej działalności gospodarczej, a nie ustawodawstwu słowackiemu z tytułu pracy najemnej.

Sąd Najwyższy zważył, co następuje:

Skarga kasacyjna nie kwalifikowała się do przyjęcia celem jej merytorycznego rozpoznania.Jeżeli przesłanką wniosku o przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania jest twierdzenie skarżącego, że skarga jest oczywiście uzasadniona, powinien on w uzasadnieniu wniosku zawrzeć wywód prawny wskazujący, w czym wyraża się ta „oczywistość” i przedstawić argumenty na poparcie tego twierdzenia (postanowienie Sądu Najwyższego z 31 stycznia 2008 r., II UK 246/07, LEX nr 449007). Powołanie się na przesłankę zawartą w art. 3989 § 1 pkt 4 k.p.c. zobowiązuje skarżącego do przedstawienia wywodu prawnego, uzasadniającego jego pogląd, że skarga jest oczywiście uzasadniona, przy czym, o ile dla uwzględnienia skargi kasacyjnej wystarczy, że jej podstawa jest usprawiedliwiona, to dla jej przyjęcia do rozpoznania konieczne jest wykazanie kwalifikowanej postaci naruszenia przepisów prawa materialnego lub procesowego polegającej na jego oczywistości, widocznej prima facie, przy wykorzystaniu podstawowej wiedzy prawniczej (postanowienie Sądu Najwyższego z 16 września 2003 r., IV CZ 100/03, LEX nr 82274).Zawarty w skardze kasacyjnej wniosek o przyjęcie jej do rozpoznania nie spełnia powyższych wymogów już chociażby z tej przyczyny, że wnioskodawca nie wskazał jakie przepisy zostały - jego zdaniem - naruszone przez Sąd Apelacyjny w sposób kwalifikowany.

W uprzednio toczącym się postępowaniu, zakończonym prawomocnym wyrokiem Sądu Apelacyjnego na podstawie dokumentów przedłożonych przez skarżącego Sąd Okręgowy ustalił, że praca wykonywana na Słowacji miała charakter marginalny ze względu na uzgodniony wymiar czasu oraz wysokość wynagrodzenia. Powyższe ustalenia podzielił Sąd Apelacyjny. Co więcej w sprawie wykazano, że organ rentowy ustalił tymczasowo dla wnioskodawcy jako właściwe ustawodawstwo polskie, o czym poinformował słowacką instytucję, która nie zakwestionowała takiego ustalenia.

Sąd Apelacyjny ocenił, że Sąd Okręgowy słusznie uznał, że praca skarżącego na terenie Słowacji miała charakter marginalny, co skutkowało, zgodnie z art. 14 ust. 5b rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady nr 987/2009 z dnia 16 września 2009 r. dotyczące wykonywania rozporządzenia (WE) nr 883/2004 w sprawie koordynacji systemów zabezpieczenia (Dz.Urz. UE L 2009 Nr 284, s.

1) nieuwzględnieniem tej pracy dla celów określenia mającego zastosowanie ustawodawstwa i tymczasowym ustaleniem, że ustawodawstwem właściwym dla wnioskodawcy począwszy od 1 października 2013 r. jest ustawodawstwo polskie. Stanowisko wnioskodawcy prezentowane we wniosku o przyjęcie niniejszej skargi kasacyjnej do rozpoznania stanowi jedynie niczym nieuzasadnioną polemikę z ustaleniami faktycznymi sprawy, które w żaden sposób nie zostały przez niego uzupełnione czy rozszerzone, by wykazać, że istnieją podstawy do objęcia go ubezpieczeniem społecznym na Słowacji.Mając na względzie powyższe, Sąd Najwyższy orzekł jak w sentencji.