Legislator Case Law & Legislation
III USK 521/21 AI generated

III USK 521/21 · Sąd Najwyższy

Case Number III USK 521/21
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Outcome postanowienie

Legislator summary

AI generated

Sąd Apelacyjny w (…) III Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych wyrokiem z 16 lutego 2021 r., III AUa (…), oddalił apelację odwołującego się M. S. od wyroku Sądu Okręgowego w L. z 22 września 2020 r., VIII U (…), oddalającego jego odwołanie od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddziału w L. z dnia 18 maja 2018 r. stwierdzającej, że odwołujący nie podlega obowiązkowo ubezpieczeniom emerytalnemu, rentowym, chorobowemu i wypadkowemu od dnia 1 maja 2011 r.Odwołujący zaskarżył powyższy wyrok w części oddalającej apelację skargą kasacyjną.

Legislator headnote

AI generated

art. 22 k.p, art. 3989 § 1 k.p.c, art. 3989 § 1 pkt 1 k.p.c, art. 390 k.p.c, art. 22 § 1 k.p, art. 3989 § 2 k.p.c; III USK 521/21 · Sąd Najwyższy: We wniosku o przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania skarżący sformułował istotne zagadnienie prawne: „czy sam fakt istnienia uprawnienia pracodawcy do kierowania pracą pracownika, przy jednoczesnym istnieniu pozostałych cech stosunku pracy, uzasadnia twierdzenie, że w takiej sytuacji mamy do czynienia ze stosunkiem pracy w rozumieniu art. 22 k.p.?” W ocenie skarżącego samo istnienie uprawnienia pracodawcy do kierowania czynnościami pracownika, bez jego urzeczywistniania, spełnia wymóg kierownictwa, o którym mowa w art. 22 k.p.

Keywords

AI generated
unemployment benefits of directors occupational pension rights posted workers detachment incapacity for work employment status non-occupational work

Cited Legislation

AI generated
art. 22 k.p
Taki też pogląd wyraził Sąd Najwyższy w wyroku z 14 września 2006 r., II UK 2/06 (LEX 1615997), w którym uznał, że nie stanowi podstawy do objęcia ubezpieczeniem społecznym dokument nazwany umową o pracę, jeżeli rzeczywisty stosunek prawny nie odpowiada treści art. 22 § 1 k.p.
art. 3989 § 1 k.p.c
Skarga kasacyjna nie kwalifikowała się do przyjęcia celem jej merytorycznego rozpoznania.Stosownie do art. 3989 § 1 k.p.c.
art. 3989 § 1 pkt 1 k.p.c
Skarga kasacyjna nie kwalifikowała się do przyjęcia celem jej merytorycznego rozpoznania.Stosownie do art. 3989 § 1 k.p.c.
art. 390 k.p.c
Wywód ten powinien być zbliżony do tego, jaki jest przyjęty przy przedstawianiu zagadnienia prawnego przez sąd odwoławczy na podstawie art. 390 k.p.c.
art. 22 § 1 k.p
Taki też pogląd wyraził Sąd Najwyższy w wyroku z 14 września 2006 r., II UK 2/06 (LEX 1615997), w którym uznał, że nie stanowi podstawy do objęcia ubezpieczeniem społecznym dokument nazwany umową o pracę, jeżeli rzeczywisty stosunek prawny nie odpowiada treści art. 22 § 1 k.p.
art. 3989 § 2 k.p.c
także wyrok Sądu Najwyższego z 4 stycznia 2008 r., I UK 223/07, LEX nr 442836).Tym samym wobec niewykazania przez skarżącego istnienia powołanych przesłanek przedsądu, Sąd Najwyższy na podstawie art. 3989 § 2 k.p.c., orzekł o odmowie przyjęcia skargi kasacyjnej do rozpoznania.

Cited Case Law

AI generated
I UK 64/14
Wyrokiem z dnia 20 sierpnia 2013 r.
III UK 32/06
I UK 186/05
Podobnie w wyroku z 10 lutego 2006 r., I UK 186/05 (LEX nr 272575), Sąd Najwyższy stwierdził, że podleganie ubezpieczeniu społecznemu wynika z prawdziwego zatrudnienia, a nie z samego zawarcia umowy o pracę.
II UK 2/06
Ubezpieczeń Społecznych w G.
II UK 275/04
Wyrok z dnia 7 lipca 2005 r.
I UK 161/05
Wyrok z dnia 14 marca 2006 r.
AI generated
VII U 365/22
W dniu 4 marca 2022r. E. F. złożyła odwołanie od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych (...) Oddział w W. z dnia 20 stycznia 2022 roku, numer (...), wnosząc o jej zmianę i ustalenie, że podlega ubezpieczeniu społecznemu z tytułu zatrudnienia na podstawie umowy o pracę u płatnika składek z podstawą wymiaru składek w wysokości: - za miesiąc marzec 2019r. - 1.846,57 zł; - za miesiąc kwiecień 2019r. - 9.232,86 zł; - za miesiąc maj 2019r. - 8.617,34 zł; - za miesiąc czerwiec 2019r. - 9.232,86 zł; - za miesiąc lipiec 2019r. - 12.103,33 zł; - za miesiąc sierpień 2019r. - 12.103,33 zł; - za miesiąc wrzesień 2019r. - 5.539,72 zł; - za miesiąc październik 2019r. - 2.770,03 zł; - za miesiąc listopad 2019r. - 6.945,51 zł; - za miesiąc grudzień 2019r. - 424,91 zł; - za miesiąc lipiec 2020r. - 1.231,05 zł; - za miesiąc sierpień 2020r. - 9.232,86 zł; - za miesiąc wrzesień 2020r. - 9.232,86 zł; - za miesiąc październik 2020r. - 9.232,86 zł; - za miesiąc czerwiec 2021r. - 5.231,95 zł; - za miesiąc lipiec 2021r. - 5.539,72 zł; - za miesiąc sierpień 2021r. - 923,29 zł; - za miesiąc wrzesień 2021r. -1.846,57 zł; - za miesiąc październik 2021r. - 1.846,57 zł; - za miesiąc listopad 2021r. - 923,29 zł; - za miesiąc grudzień 2021r. - 923,29 zł; - za miesiąc styczeń 2022r. - 1.538,81 zł.
III AUa 726/16
Ubezpieczona J. D. odwołała się od decyzji pozwanego organu rentowego – Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w W. z dnia 05.12.2014 r., którą stwierdzono, że ubezpieczona jako pracownik u płatnika składek (...) Spółka z o.o. nie podlega obowiązkowo ubezpieczeniom emerytalnemu, rentowym, chorobowemu i wypadkowemu od 01.05.2013 r., gdyż umowa o pracę zawarta od dnia 01.05.2013 r. jako czynność zmierzająca do obejścia prawa jest nieważna. Umowa o pracę z ubezpieczoną została podpisana przez członka zarządu Spółki (...). Zarówno J. T., jak i ubezpieczona były wspólnikami Spółki i posiadały po 50% udziałów. Zgodnie z umową o pracę ubezpieczona miała wykonywać pracę w ½ etatu z wynagrodzeniem 1000 zł brutto. W związku z odkupieniem przez ubezpieczoną od J. T. wszystkich 25 udziałów, J. T. została odwołana z funkcji członka zarządu Spółki. W związku z przekazaniem przez ubezpieczoną 25 udziałów mężowi P. D. uchwałą z dnia 01.10.2013 r. został on powołany na członka zarządu Spółki. Uchwałą z tej samej daty ubezpieczona została powołana na stanowisko dyrektora sprzedaży oraz ustalono nowe warunki umowy – wynagrodzenie za pracę wzrosło do kwoty 8.515,88 zł. W imieniu pracodawcy umowę o pracę podpisał mąż ubezpieczonej – P. D.. Do podpisania umowy nie został powołany pełnomocnik. Małżonkowie D. posiadali 50% udziałów w Spółce. Organ rentowy stwierdził, że „decyzja zawarta pomiędzy (…) J. D. a Stacją (...) (…) z dnia 01.05.2013 r. została nieważnie zawarta, bowiem brak jest wynikających z art. 22 Kodeksu pracy oraz art. 203 Kodeksu Spółek Handlowych przesłanek”. Ponadto organ rentowy stwierdził, że w sytuacji, gdy jedynymi wspólnikami spółki są małżonkowie, to jeden z nich nie może reprezentować spółki w stosunkach prawnych z drugim małżonkiem, zwłaszcza gdy chodzi o stosunek pracy. Nie jest możliwe istnienie umowy o pracę ze względu na brak szeroko rozumianego podporządkowania pracownika w procesie świadczenia pracy. Ponadto – zdaniem organu rentowego – również zmiana warunków umowy z dnia 01.10.2013 r. oraz z dnia 27.01.2014 r. również nie rodzi skutków prawnych.
III USK 105/21
W wyroku z dnia 9 stycznia 2020 r., sygn.
III AUa 747/17
Decyzją z dnia 02 stycznia 2015 r.
III AUa 890/14
Decyzją z dnia 9 listopada 2012 r.

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt III USK 521/21 POSTANOWIENIE Dnia 25 maja 2022 r.Sąd Najwyższy w składzie: SSN Leszek Bielecki w sprawie z odwołania M. S. ‎od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddziału w L. ‎z udziałem S. spółki z ograniczoną odpowiedzialnością w S. ‎o ustalenie istnienia obowiązku ubezpieczenia społecznego,‎na posiedzeniu niejawnym w Izbie Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w dniu 25 maja 2022 r.,‎na skutek skargi kasacyjnej odwołującego się od wyroku Sądu Apelacyjnego w (…)‎z dnia 16 lutego 2021 r., sygn. akt III AUa (…), 1. odmawia przyjęcia skargi kasacyjnej do rozpoznania, 2. zasądza na rzecz radcy prawnego G.

K. P. od Skarbu Państwa - Sądu Apelacyjnego w (…) kwotę 240 zł (dwieście czterdzieści złotych) podwyższoną o kwotę podatku od towarów i usług, tytułem nieopłaconej pomocy prawnej udzielonej z urzędu w postępowaniu kasacyjnym, 3. przyznaje na rzecz radcy prawnego A. D. od Skarbu Państwa - Sądu Apelacyjnego w (…) kwotę 240 zł (dwieście czterdzieści złotych) podwyższoną o kwotę podatku od towarów i usług, tytułem wynagrodzenia za działanie w sprawie jako kurator w zastępstwie spółki S. sp. z o. o. w S..

UZASADNIENIE

Sąd Apelacyjny w (…) III Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych wyrokiem z 16 lutego 2021 r., III AUa (…), oddalił apelację odwołującego się M. S. od wyroku Sądu Okręgowego w L. z 22 września 2020 r., VIII U (…), oddalającego jego odwołanie od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddziału w L. z dnia 18 maja 2018 r. stwierdzającej, że odwołujący nie podlega obowiązkowo ubezpieczeniom emerytalnemu, rentowym, chorobowemu i wypadkowemu od dnia 1 maja 2011 r.Odwołujący zaskarżył powyższy wyrok w części oddalającej apelację skargą kasacyjną.

We wniosku o przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania skarżący sformułował istotne zagadnienie prawne: „czy sam fakt istnienia uprawnienia pracodawcy do kierowania pracą pracownika, przy jednoczesnym istnieniu pozostałych cech stosunku pracy, uzasadnia twierdzenie, że w takiej sytuacji mamy do czynienia ze stosunkiem pracy w rozumieniu art. 22 k.p.?” W ocenie skarżącego samo istnienie uprawnienia pracodawcy do kierowania czynnościami pracownika, bez jego urzeczywistniania, spełnia wymóg kierownictwa, o którym mowa w art. 22 k.p.

Sąd Najwyższy zważył, co następuje:

Skarga kasacyjna nie kwalifikowała się do przyjęcia celem jej merytorycznego rozpoznania.Stosownie do art. 3989 § 1 k.p.c. Sąd Najwyższy przyjmuje skargę kasacyjną do rozpoznania, jeżeli w sprawie występuje istotne zagadnienie prawne (pkt 1), istnieje potrzeba wykładni przepisów prawnych budzących poważne wątpliwości lub wywołujących rozbieżności w orzecznictwie sądów (pkt 2), zachodzi nieważność postępowania (pkt 3) lub skarga jest oczywiście uzasadniona (pkt 4).Zagadnieniem prawnym w rozumieniu art. 3989 § 1 pkt 1 k.p.c. jest problem nowy, który nie został do tej pory bezpośrednio rozwiązany w orzecznictwie Sądu Najwyższego i dla rozwikłania, którego dotychczasowe orzecznictwo jest niewystarczające.

W przypadku powołania jako podstawy wniosku o przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania istnienia w sprawie istotnego zagadnienia prawnego, skarżący ma obowiązek nie tylko sformułować samo zagadnienie, ale także - w uzasadnieniu wniosku - przedstawić odpowiednią jurydyczną argumentację wskazującą na dopuszczalność i celowość rozwiązania problemu prawnego w sposób preferowany przez skarżącego, a odmienny od sposobu rozstrzygnięcia tego problemu przy wykorzystaniu zapatrywań wyrażonych przez Sąd drugiej instancji. Wywód ten powinien być zbliżony do tego, jaki jest przyjęty przy przedstawianiu zagadnienia prawnego przez sąd odwoławczy na podstawie art. 390 k.p.c. Samo zaś zagadnienie prawne, w formie pytania sformułowanego w taki sposób, by możliwe było rozstrzygnięcie stawianych przez skarżącego wątpliwości, musi w swej treści zawierać odwołanie do przepisu lub przepisów prawa, na tle których takie zagadnienie powstaje.

Dopiero wówczas Sąd Najwyższy ma podstawę do oceny, czy przedstawione zagadnienie jest rzeczywiście zagadnieniem "prawnym" oraz czy jest to zagadnienie "istotne". Nie można przy tym zasadnie twierdzić, że w sprawie występuje istotne zagadnienie prawne, jeżeli Sąd Najwyższy we wcześniejszym orzecznictwie wyraził swój pogląd w podnoszonej kwestii, a nie zachodzą okoliczności uzasadniające jego zmianę (postanowienie Sądu Najwyższego z 12 sierpnia 2014 r., I UK 64/14, LEX nr 2630721).Przenosząc powyższe na grunt niniejszej sprawy należy stwierdzić, że skarżący nie wykazał istnienia powołanej przez siebie przesłanki przedsądu.

W przedmiotowej sprawie zarówno zarzuty, jak i uzasadnienie skargi kasacyjnej w istocie rzeczy sprowadzały się do niedopuszczalnej i ewidentnie chybionej polemiki z poczynionymi ustaleniami faktycznymi, z których bezsprzecznie wynikało, że skarżący nie wykonywał czynności na rzecz spółki S. sp. z o. o. na podstawie umowy o pracę. Po zakończonym okresie pełnienia funkcji Prezesa Zarządu nie określono dla niego zakresu czynności jako pracownika, przed podjęciem zatrudnienia po powrocie ze zwolnienia lekarskiego trwającego dłużej niż 30 dni nie skierowano go na badania lekarskie, nie ustalono wysokości wynagrodzenia.

Skarżący twierdził natomiast, że sam sobie je ustalił i sam sobie je wypłacał. Nikt nie wydawał mu poleceń, nikt go nie nadzorował, nie składał on żadnych sprawozdań z wykonanych czynności ani zarządowi ani zgromadzeniu wspólników. Zgodnie z wyrokiem Sądu Najwyższego z 18 maja 2006 r., III UK 32/06 (LEX nr 957422), do objęcia pracowniczym ubezpieczeniem społecznym nie może dojść wówczas, gdy zgłoszenie do tego ubezpieczenia dotyczy osoby, która nie jest pracownikiem, a zatem zgłoszenie do ubezpieczenia społecznego następuje pod pozorem zatrudnienia.

Podobnie w wyroku z 10 lutego 2006 r., I UK 186/05 (LEX nr 272575), Sąd Najwyższy stwierdził, że podleganie ubezpieczeniu społecznemu wynika z prawdziwego zatrudnienia, a nie z samego zawarcia umowy o pracę. Taki też pogląd wyraził Sąd Najwyższy w wyroku z 14 września 2006 r., II UK 2/06 (LEX 1615997), w którym uznał, że nie stanowi podstawy do objęcia ubezpieczeniem społecznym dokument nazwany umową o pracę, jeżeli rzeczywisty stosunek prawny nie odpowiada treści art. 22 § 1 k.p. W przypadku zgłoszenia do ubezpieczenia osoby niebędącej pracownikiem, decydujące więc jest niepozostawanie w stosunku pracy w rozumieniu art. 22 § 1 k.p. (por. wyroki Sądu Najwyższego: z 7 lipca 2005 r., II UK 275/04, OSNP 2006, nr 5-6, poz. 96; z 30 maja 2006 r., I UK 161/05, LEX nr 957394; z 2 czerwca 2006 r., I UK 337/05, LEX nr 203581 oraz 8 stycznia 2007 r., I UK 207/06, LEX nr 470024).

W rezultacie nie podlega pracowniczemu ubezpieczeniu społecznemu osoba, która zawarła umowę o pracę, lecz zarówno przy składaniu oświadczeń woli, jak i w toku realizacji zobowiązania, domniemany pracownik nie wykonuje pracy podporządkowanej, zaś pracodawca nie korzysta z tego rodzaju owoców pracy (por. także wyrok Sądu Najwyższego z 4 stycznia 2008 r., I UK 223/07, LEX nr 442836).Tym samym wobec niewykazania przez skarżącego istnienia powołanych przesłanek przedsądu, Sąd Najwyższy na podstawie art. 3989 § 2 k.p.c., orzekł o odmowie przyjęcia skargi kasacyjnej do rozpoznania.