Legislator Case Law & Legislation
III USK 504/21 AI generated

III USK 504/21 · Sąd Najwyższy

Case Number III USK 504/21
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Outcome postanowienie

Legislator summary

AI generated

Sąd Apelacyjny w Szczecinie uwzględnił apelację pozwanego Zakładu Ubezpieczeń Społecznych i wyrokiem z 21 kwietnia 2021 r. zmienił wyrok Sądu Okręgowego w Koszalinie z 22 grudnia 2020 r. w ten sposób, że oddalił odwołanie I. S. od decyzji pozwanego zawieszającej wypłatę emerytury z systemu powszechnego wobec wcześniejszego nabycia prawa do emerytury wojskowej.We wniosku o przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania wskazano na podstawy przedsądu z art. 3989 § 1 pkt 1 i 2 k.p.c.Istotne zagadnienie prawne oraz potrzeba wykładni przepisów dotyczy następujących kwestii:1.czy użyte w art. 95 ust. 2 ustawy emerytalnej pojęcie „została obliczona na zasadach określonych w art. 15a lub 18e ustawy z dnia 10 grudnia 1993 r. o zaopatrzeniu emerytalnym żołnierzy zawodowych oraz ich rodzin” oznacza emeryturę, która została przyznana na podstawie wyżej wymienionych przepisów, tzn. niewystarczające jest obliczenie emerytury na zasadach określonych w tych przepisach, a konieczne jest spełnienie także kryteriów podmiotowych w nich określonych (moment powołania do służby wojskowej);2.czy możliwa jest taka interpretacja przepisów art. 95 ust. 2 ustawy emerytalnej w związku z art. 15a ustawy o zaopatrzeniu emerytalnym żołnierzy zawodowych, która powodowałaby różnicowanie analogicznej sytuacji emerytów w jednej grupie zawodowej bez istotnej przyczyny.

Legislator headnote

AI generated

art. 3989 § 2 k.p.c; III USK 504/21 · Sąd Najwyższy: Sygn. akt III USK 504/21 POSTANOWIENIE Dnia 20 września 2022 r.Sąd Najwyższy w składzie: SSN Zbigniew Korzeniowski w sprawie z odwołania I. S.‎od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddziału w K.‎o ustalenie kapitału początkowego i wysokość świadczenia,‎na posiedzeniu niejawnym w Izbie Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w dniu 20 września 2022 r.,‎na skutek skargi kasacyjnej odwołującego się od wyroku Sądu Apelacyjnego w Szczecinie‎z dnia 21 kwietnia 2021 r., sygn. akt III AUa 57/21, odmawia przyjęcia skargi kasacyjnej do rozpoznania.

Keywords

AI generated
military service exemption tax military insurance leave for military service military personnel transfer of part of emoluments decisions relating to emoluments

Cited Legislation

AI generated
art. 3989 § 2 k.p.c
3989 § 1 pkt 1 i 2 k.p.c.Z tych przyczyn orzeczono jak w sentencji (art. 3989 § 2 k.p.c.).[as]
AI generated
V U 684/20
Decyzją z dnia 13 marca 2020 roku Zakład Ubezpieczeń Społecznych, Oddział w O., przyznał odwołującemu J.
VIII U 1630/20
Decyzją z dnia 1 czerwca 2020 r.
III AUa 288/22
Decyzją z dnia 16 kwietnia 2021 roku, znak (...) Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w S., po rozpatrzeniu wniosku z dnia 15 marca 2021 roku, przyznał J.
VII U 1718/21
L. w dniu 6 grudnia 2021 r. złożył odwołanie od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych(...) w W. z dnia 11 października 2021 r., znak: (...). Odwołujący zaskarżył decyzję w całości zarzucając jej naruszenie: - art. 95 ust. 2 ustawy z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych poprzez zawieszenie prawa do emerytury z systemu powszechnego z uwagi na zbieg prawa do emerytury z systemu powszechnego z prawem do emerytury wojskowej przyznanej przez Wojskowe Biuro Emerytalne, w sytuacji gdy nie mógł on uwzględnić w emeryturze wojskowej jakiegokolwiek okresu ,,cywilnego” stażu emerytalnego z uwagi na fakt, że pobiera maksymalną emeryturę wojskową wynoszącą 75% podstawy wymiaru, - art. 32 ust. 1 Konstytucji RP w zakresie, w jakim organ rentowy w sposób nieuprawniony zróżnicował sytuację prawną emeryta wojskowego przyjętego do służby przed dniem 1 stycznia 1999 r. w zakresie uprawnień emerytalnych i możliwości pobierania drugiej emerytury z systemu powszechnego, w sytuacji gdy nie mógł on skorzystać z doliczenia jakiegokolwiek okresu pracy poza wojskiem do emerytury mundurowej, a zatem jego sytuacja jest identyczna jak emeryta wojskowego przyjętego do służby po dniu 1 stycznia 1999 r., w konsekwencji czego powinien on otrzymać drugą emeryturę wypłacaną przez Zakład Ubezpieczeń Społecznych.
III AUa 359/22
Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w K.

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt III USK 504/21 POSTANOWIENIE Dnia 20 września 2022 r.Sąd Najwyższy w składzie: SSN Zbigniew Korzeniowski w sprawie z odwołania I. S.‎od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddziału w K.‎o ustalenie kapitału początkowego i wysokość świadczenia,‎na posiedzeniu niejawnym w Izbie Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w dniu 20 września 2022 r.,‎na skutek skargi kasacyjnej odwołującego się od wyroku Sądu Apelacyjnego w Szczecinie‎z dnia 21 kwietnia 2021 r., sygn. akt III AUa 57/21, odmawia przyjęcia skargi kasacyjnej do rozpoznania.

UZASADNIENIE

Sąd Apelacyjny w Szczecinie uwzględnił apelację pozwanego Zakładu Ubezpieczeń Społecznych i wyrokiem z 21 kwietnia 2021 r. zmienił wyrok Sądu Okręgowego w Koszalinie z 22 grudnia 2020 r. w ten sposób, że oddalił odwołanie I. S. od decyzji pozwanego zawieszającej wypłatę emerytury z systemu powszechnego wobec wcześniejszego nabycia prawa do emerytury wojskowej.We wniosku o przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania wskazano na podstawy przedsądu z art. 3989 § 1 pkt 1 i 2 k.p.c.Istotne zagadnienie prawne oraz potrzeba wykładni przepisów dotyczy następujących kwestii:1.czy użyte w art. 95 ust. 2 ustawy emerytalnej pojęcie „została obliczona na zasadach określonych w art. 15a lub 18e ustawy z dnia 10 grudnia 1993 r. o zaopatrzeniu emerytalnym żołnierzy zawodowych oraz ich rodzin” oznacza emeryturę, która została przyznana na podstawie wyżej wymienionych przepisów, tzn. niewystarczające jest obliczenie emerytury na zasadach określonych w tych przepisach, a konieczne jest spełnienie także kryteriów podmiotowych w nich określonych (moment powołania do służby wojskowej);2.czy możliwa jest taka interpretacja przepisów art. 95 ust. 2 ustawy emerytalnej w związku z art. 15a ustawy o zaopatrzeniu emerytalnym żołnierzy zawodowych, która powodowałaby różnicowanie analogicznej sytuacji emerytów w jednej grupie zawodowej bez istotnej przyczyny.

Sąd Najwyższy zważył, co następuje:

Wniosek o przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania nie przedstawia zasadnej podstawy przedsądu i dlatego nie został uwzględniony.Prawo do drugiej emerytury żołnierza zawodowego zostało rozstrzygnięte w uchwale składu powiększonego Sądu Najwyższego z 15 grudnia 2021 r., III UZP 7/21.W uchwale przyjęto, że ubezpieczonemu, który pozostawał w zawodowej służbie wojskowej przed dniem 2 stycznia 1999 r. i pobiera emeryturę wojskową wynoszącą 75% podstawy jej wymiaru obliczoną bez uwzględnienia okresów składkowych i nieskładkowych, z tytułu których jest uprawniony również do emerytury z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych, wypłaca się jedno z tych świadczeń - wyższe lub wybrane przez niego (art. 95 ust. 1 i 2 ustawy z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych, jednolity tekst:

Dz.U. z 2021 r., poz. 291 z późn. zm. w związku z art. 7 ustawy z dnia 10 grudnia 1993 r. o zaopatrzeniu emerytalnym żołnierzy zawodowych oraz ich rodzin, jednolity tekst: Dz.U. z 2020 r., poz. 586 z późn. zm.).Skład powiększony miał na uwadze rozbieżne orzecznictwo i potwierdził, że w sytuacji takiej jak w sprawie skarżącego obowiązuje zasada prawa do wypłaty jednego świadczenia.„Zasady określone w art. 15a lub 18e” ustawy z 10 grudnia 1993 r. o zaopatrzeniu emerytalnym żołnierzy zawodowych oraz ich rodzin nie oznaczają zatem zmiany systemowej, czyli zniesienia zasady wypłaty jednej emerytury w odniesieniu do żołnierzy w zawodowej służbie przed 2 stycznia 1999 r.”.Uchwała oparta została na gruntownej argumentacji w zakresie właściwych reguł wykładni, nie pomija analizy systemowej i zgodności z ustawą zasadniczą.Nie ma zatem podstaw do stwierdzenia przesłanek przedsądu z art. 3989 § 1 pkt 1 i 2 k.p.c.Z tych przyczyn orzeczono jak w sentencji (art. 3989 § 2 k.p.c.).[as]