Legislator Case Law & Legislation
III USK 501/21 AI generated

III USK 501/21 · Sąd Najwyższy

Case Number III USK 501/21
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Outcome postanowienie

Legislator summary

AI generated

Sąd Apelacyjny w […], wyrokiem z dnia 11 marca 2021 r., oddalił apelację K. K. od wyroku Sądu Okręgowego w K. z dnia 6 listopada 2020 r., mocą którego oddalono jego odwołanie od decyzji organu rentowego z dnia 5 czerwca 2020 r.Skargę kasacyjną wywiódł pełnomocnik odwołującego się, zaskarżając wyrok Sądu Apelacyjnego w całości. We wniosku o przyjęcie jej do rozpoznania wskazał na występujące w sprawie istotne zagadnienie prawne. Sprawa odwołującego się nie jest jednostkowa, a jej waga (zbieg prawa do świadczeń) uzasadnia rozpoznanie przez Sąd Najwyższy, zwłaszcza że na tle art. 95 ust. 2 ustawy z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (dalej ustawa emerytalna) oraz przepisów ustawy z dnia 10 grudnia 1993 r. o zaopatrzeniu emerytalnym żołnierzy zawodowych oraz ich rodzin (jednolity tekst: Dz.U. z 2020 r., poz. 586, dalej ustawa zaopatrzeniowa) zapadają wzajemnie wykluczające się rozstrzygnięcia.

Legislator headnote

AI generated

art. 3989 § 2 k.p.c; III USK 501/21 · Sąd Najwyższy: Sygn. akt III USK 501/21 POSTANOWIENIE Dnia 10 sierpnia 2022 r.Sąd Najwyższy w składzie: SSN Bohdan Bieniek w sprawie z odwołania K. K.‎od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddziału w K.‎o wypłatę świadczenia,‎na posiedzeniu niejawnym w Izbie Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w dniu 10 sierpnia 2022 r.,‎na skutek skargi kasacyjnej odwołującego się od wyroku Sądu Apelacyjnego w […]‎z dnia 11 maja 2021 r., sygn. akt III AUa […], odmawia przyjęcia skargi kasacyjnej do rozpoznania.

Keywords

AI generated
cumulative pension entitlement priority of rehabilitation over pension concurrence of suspension grounds pension entitlement splitting of pensions for spouses rent deduction in supplementary benefits

Cited Legislation

AI generated
art. 3989 § 2 k.p.c
114).Z przytoczonych względów Sąd Najwyższy na podstawie art. 3989 § 2 k.p.c.

Cited Case Law

AI generated
AI generated
III AUa 1190/13
Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w K.
I USK 452/23
Sąd Apelacyjny w Katowicach, wyrokiem z dnia 11 maja 2023 r., zmienił wyrok Sądu Okręgowego w Bielsku-Białej z dnia 15 czerwca 2021 r.
II USK 291/22
Sąd Apelacyjny w Warszawie wyrokiem z dnia 9 lutego 2022 r., po rozpoznaniu apelacji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych […] Oddział w Warszawie od wyroku Sądu Okręgowego Warszawa-Praga w Warszawie z dnia 26 listopada 2020 r., zmienił zaskarżony wyrok w ten sposób, że oddalił odwołanie ubezpieczonego K. M. od decyzji organu rentowego z dnia 6 lutego 2020 r., przyznającej ubezpieczonemu prawo do emerytury z powszechnego systemu ubezpieczeń w kwocie zaliczkowej i jednocześnie zawieszającej wypłatę tej emerytury, ponieważ ubezpieczony pobiera już emeryturę wojskową oraz odwołanie od decyzji z dnia 20 kwietnia 2020 r. ustalającej ostateczną wysokość emerytury.W ocenie Sądu Apelacyjnego do ubezpieczonego, który na podstawie decyzji z dnia 1 października 2002 r. nabył prawo do emerytury wojskowej, a na podstawie zaskarżonej decyzji z dnia 6 lutego 2020 r. - do emerytury z tytułu osiągnięcia powszechnie obowiązującego wieku emerytalnego, zastosowanie ma art. 95 ust. 1 i 2 ustawy z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (obecnie jednolity tekst:
II USK 362/23
Sąd Apelacyjny w Warszawie III Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych wyrokiem z 7 kwietnia 2023 r., III AUa 915/22, oddalił apelację M.S.
I USK 578/21
Sąd Apelacyjny w Łodzi, wyrokiem z dnia 29 lipca 2021 r., oddalił apelację J.D.

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt III USK 501/21 POSTANOWIENIE Dnia 10 sierpnia 2022 r.Sąd Najwyższy w składzie: SSN Bohdan Bieniek w sprawie z odwołania K. K.‎od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddziału w K.‎o wypłatę świadczenia,‎na posiedzeniu niejawnym w Izbie Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w dniu 10 sierpnia 2022 r.,‎na skutek skargi kasacyjnej odwołującego się od wyroku Sądu Apelacyjnego w […]‎z dnia 11 maja 2021 r., sygn. akt III AUa […], odmawia przyjęcia skargi kasacyjnej do rozpoznania.

UZASADNIENIE

Sąd Apelacyjny w […], wyrokiem z dnia 11 marca 2021 r., oddalił apelację K. K. od wyroku Sądu Okręgowego w K. z dnia 6 listopada 2020 r., mocą którego oddalono jego odwołanie od decyzji organu rentowego z dnia 5 czerwca 2020 r.Skargę kasacyjną wywiódł pełnomocnik odwołującego się, zaskarżając wyrok Sądu Apelacyjnego w całości. We wniosku o przyjęcie jej do rozpoznania wskazał na występujące w sprawie istotne zagadnienie prawne. Sprawa odwołującego się nie jest jednostkowa, a jej waga (zbieg prawa do świadczeń) uzasadnia rozpoznanie przez Sąd Najwyższy, zwłaszcza że na tle art. 95 ust. 2 ustawy z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (dalej ustawa emerytalna) oraz przepisów ustawy z dnia 10 grudnia 1993 r. o zaopatrzeniu emerytalnym żołnierzy zawodowych oraz ich rodzin (jednolity tekst: Dz.U. z 2020 r., poz. 586, dalej ustawa zaopatrzeniowa) zapadają wzajemnie wykluczające się rozstrzygnięcia.

Sąd Najwyższy zważył, co następuje:

Skarga kasacyjna nie może zostać przyjęta do rozpoznania, bowiem zagadnienie prawne, jakie przedstawia skarżący zostało już rozstrzygnięte uchwałą składu siedmiu sędziów Sądu Najwyższego z dnia 15 grudnia 2021 r., III UZP 7/21 (OSNP 2022 nr 6, poz. 58), zgodnie z którą ubezpieczonemu, który pozostawał w zawodowej służbie wojskowej przed dniem 2 stycznia 1999 r. i pobiera emeryturę wojskową wynoszącą 75% podstawy jej wymiaru obliczoną bez uwzględnienia okresów składkowych i nieskładkowych, z tytułu których jest uprawniony również do emerytury z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych, wypłaca się jedno z tych świadczeń - wyższe lub wybrane przez niego (art. 95 ust. 1 i 2 ustawy emerytalnej w związku z art. 7 ustawy zaopatrzeniowej).W uzasadnieniu powołanej uchwały Sąd Najwyższy wyjaśnił powody, dla których nie można zaakceptować stanowiska skarżącego (powinienem otrzymywać świadczenia w zbiegu), a tym samym wyznaczył standard interpretacyjny, który obecnie nie pozwala akceptować wykładni prezentowanej w wyroku Sądu Najwyższego z dnia 24 stycznia 2019 r., I UK 426/17 (OSNP 2019 nr 9, poz. 114).Z przytoczonych względów Sąd Najwyższy na podstawie art. 3989 § 2 k.p.c. odmówił przyjęcia skargi kasacyjnej do rozpoznania. [as]