Legislator Case Law & Legislation
III USK 46/23 AI generated

III USK 46/23 · Sąd Najwyższy

Case Number III USK 46/23
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Outcome postanowienie

Legislator summary

AI generated

Sąd Okręgowy w Poznaniu wyrokiem z dnia 23 lipca 2020 r. oddalił odwołanie M.F. od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych, I Oddziału w Poznaniu z 21 lutego 2019 r. stwierdzającej, że M.F. jako osoba prowadząca działalność gospodarczą nie podlega obowiązkowo ubezpieczeniom emerytalnemu, rentowym i wypadkowemu od 7 lipca 2015 r. do 30 kwietnia 2018 r. i dobrowolnie ubezpieczeniu chorobowemu od 7 lipca 2015 r. do 30 kwietnia 2018 r. (pkt 1), a ponadto nie obciążył odwołującej się kosztami zastępstwa procesowego organu rentowego (pkt 2).Na skutek apelacji M.F. od powyższego orzeczenia, Sąd Apelacyjny w Poznaniu wyrokiem z dnia 22 marca 2022 r. w pkt 1 zmienił zaskarżony wyrok w pkt 1 i poprzedzającą go decyzję o tyle, iż stwierdził, że odwołująca się M.

Legislator headnote

AI generated

art. 3984 § 1 k.p.c, art. 3986 § 3 k.p.c; III USK 46/23 · Sąd Najwyższy: oddalił odwołanie M.F. od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych, I Oddziału w Poznaniu z 21 lutego 2019 r. stwierdzającej, że M.F. jako osoba prowadząca działalność gospodarczą nie podlega obowiązkowo ubezpieczeniom emerytalnemu, rentowym i wypadkowemu od 7 lipca 2015 r. do 30 kwietnia 2018 r. i dobrowolnie ubezpieczeniu chorobowemu od 7 lipca 2015 r. do 30 kwietnia 2018 r. (pkt 1), a ponadto nie obciążył odwołującej się kosztami zastępstwa procesowego organu rentowego (pkt 2).Na skutek apelacji M.F. od powyższego orzeczenia, Sąd Apelacyjny w Poznaniu wyrokiem z dnia 22 marca 2022 r. w pkt 1 zmienił zaskarżony wyrok w pkt 1 i poprzedzającą go decyzję o tyle, iż stwierdził, że odwołująca się M.

Keywords

AI generated
social security litigation claim for insurance benefits suspension of insurance cover social security liability reconsideration by insurer preliminary decision in social insurance

Cited Legislation

AI generated
art. 3984 § 1 k.p.c
Zgodnie z art. 3984 § 1 k.p.c.
art. 3986 § 3 k.p.c
398 § 1 pkt 1 i 3 k.p.c., co prowadziło do jej odrzucenia na podstawie art. 3986 § 3 k.p.c.

Cited Case Law

AI generated
V CSK 309/07
Sygn. akt V CSK 309/07 POSTANOWIENIE Dnia 12 października 2007 r. Sąd Najwyższy w składzie : SSN Irena Gromska-Szuster w sprawie z powództwa S.H. przeciwko "S." S.A. oraz z powództwa wzajemnego "S." S.A. przeciwko S.H. o zapłatę, na posiedzeniu niejawnym w Izbie Cywilnej w dniu 12 października 2007 r., na skutek skargi kasacyjnej powoda / pozwanego wzajemnego / od wyroku Sądu Apelacyjnego z dnia 28 lutego 2007 r., sygn. akt [...], odrzuca skargę kasacyjną i zasądza od S.H. na rzecz "S." S.A. kwotę 3600 zł (trzy tysiące sześćset) tytułem kosztów postępowania kasacyjnego. 2 Uzasadnienie W rozpoznawanej sprawie powód dochodził od strony pozwanej kwoty 2 012 996,72 zł. z ustawowymi odsetkami, a strona pozwana w zgłoszonym powództwie wzajemnym dochodziła od powoda kwoty 2 545 719,10 zł. z ustawowymi odsetkami.
III CSK 161/12
Sygn. akt III CSK 161/12 POSTANOWIENIE Dnia 23 sierpnia 2012 r. Sąd Najwyższy w składzie : SSN Jacek Gudowski w sprawie z powództwa Skarbu Państwa - Naczelnika Urzędu Skarbowego w K. przeciwko M. K. o uznanie za bezskuteczną czynności prawnej, na posiedzeniu niejawnym w Izbie Cywilnej w dniu 23 sierpnia 2012 r., na skutek skargi kasacyjnej pozwanego od wyroku Sądu Apelacyjnego z dnia 20 grudnia 2011 r., odrzuca skargę kasacyjną i zasądza od pozwanego na rzecz Skarbu Państwa - Prokuratorii Generalnej Skarbu Państwa kwotę 5400 zł (pięć tysięcy czterysta zł) tytułem zwrotu kosztów postępowania kasacyjnego.
III CSK 64/13
Sygn. akt III CSK 64/13 POSTANOWIENIE Dnia 10 kwietnia 2013 r. Sąd Najwyższy w składzie : SSN Irena Gromska-Szuster w sprawie z powództwa P. K. i G. P. przeciwko A. S. sp. z o.o. w M. o zapłatę, na posiedzeniu niejawnym w Izbie Cywilnej w dniu 10 kwietnia 2013 r., na skutek skargi kasacyjnej powodów od wyroku Sądu Apelacyjnego w […] z dnia 22 listopada 2012 r., 1) odrzuca skargę kasacyjną;
III CSK 77/13
Sygn. akt III CSK 77/13 POSTANOWIENIE Dnia 24 kwietnia 2013 r. Sąd Najwyższy w składzie: SSN Irena Gromska-Szuster w sprawie z powództwa J. Ł. przeciwko S. Polska Towarzystwu Ubezpieczeń S.A. w W. o zapłatę, na posiedzeniu niejawnym w Izbie Cywilnej w dniu 24 kwietnia 2013 r., na skutek skargi kasacyjnej powoda oraz skargi kasacyjnej strony pozwanej od wyroku Sądu Apelacyjnego w […] z dnia 27 lipca 2012 r., 1) odrzuca skargę kasacyjną strony pozwanej;
V CSK 112/16
Wnioskodawca Skarb Państwa reprezentowany przez Naczelnika Urzędu Skarbowego w J.
I CSK 3819/22
Pozwany Bank [...] w W. S.A. w W. wniósł skargę kasacyjną od wyroku Sądu Apelacyjnego w [...] z 14 grudnia 2021 r., zaskarżając ten wyrok w części, tj. co do pkt 1 i 3, wnosząc o uchylenie zaskarżonego orzeczenia w całości i rozstrzygnięcie sprawy co do istoty stosownie do art. 39816 k.p.c. przez oddalenie powództwa w całości, ewentualnie o uchylenie zaskarżonego orzeczenia w całości i przekazanie sprawy do ponownego rozpoznania.W odpowiedzi na skargę powodowie wnosili o odmowę przyjęcia skargi kasacyjnej do rozpoznania, względnie o jej oddalenie oraz zasądzenie kosztów postępowania kasacyjnego.Sąd Najwyższy zważył, co następuje:Zgodnie z art. 3984 § 1 k.p.c. do elementów konstrukcyjnych skargi kasacyjnej należy m.in. wskazanie, czy orzeczenie, od którego jest wniesiona skarga, zostało zaskarżone w całości czy w części (pkt 1), a także sformułowanie wniosku o uchylenie lub uchylenie i zmianę orzeczenia z oznaczeniem zakresu żądanego uchylenia i zmiany (pkt 3).
AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

III USK 46/23 POSTANOWIENIE Dnia 10 stycznia 2024 r.Sąd Najwyższy w składzie: SSN Renata Żywicka w sprawie z odwołania M. F.‎od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych I Oddziału w Poznaniu‎o podleganie ubezpieczeniom społecznym,‎na posiedzeniu niejawnym w Izbie Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w dniu 10 stycznia 2024 r.,‎na skutek skargi kasacyjnej odwołującej się od wyroku Sądu Apelacyjnego w Poznaniu‎z dnia 22 marca 2022 r., sygn. akt III AUa 1106/20, odrzuca skargę kasacyjną. (J.K.)

UZASADNIENIE

Sąd Okręgowy w Poznaniu wyrokiem z dnia 23 lipca 2020 r. oddalił odwołanie M.F. od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych, I Oddziału w Poznaniu z 21 lutego 2019 r. stwierdzającej, że M.F. jako osoba prowadząca działalność gospodarczą nie podlega obowiązkowo ubezpieczeniom emerytalnemu, rentowym i wypadkowemu od 7 lipca 2015 r. do 30 kwietnia 2018 r. i dobrowolnie ubezpieczeniu chorobowemu od 7 lipca 2015 r. do 30 kwietnia 2018 r. (pkt 1), a ponadto nie obciążył odwołującej się kosztami zastępstwa procesowego organu rentowego (pkt 2).Na skutek apelacji M.F. od powyższego orzeczenia, Sąd Apelacyjny w Poznaniu wyrokiem z dnia 22 marca 2022 r. w pkt 1 zmienił zaskarżony wyrok w pkt 1 i poprzedzającą go decyzję o tyle, iż stwierdził, że odwołująca się M.

F. nie podlega obowiązkowo ubezpieczeniom emerytalnemu, rentowym i wypadkowemu i dobrowolnemu ubezpieczeniu chorobowemu od 20 września 2016 r. do 30 kwietnia 2018 r.; w pkt 2 zmienił zaskarżony wyrok w pkt 2 i koszty zastępstwa procesowego zniósł między stronami wzajemnie; w pkt 3 w pozostałym zakresie apelację oddalił; w pkt 4 zasądził od pozwanego organu rentowego na rzecz odwołującej się kwotę 240 zł tytułem zwrotu kosztów zastępstwa procesowego przed Sądem drugiej instancji.W wywiedzionej od powyższego orzeczenia skardze kasacyjnej odwołująca się zaskarżyła wyrok Sądu Apelacyjnego w Poznaniu w części, tj. co do pkt 3 – w zakresie w jakim Sąd odwoławczy oddalił wniesioną przez nią apelację.Skarżąca wniosła o uchylenie w całości zaskarżonego wyroku Sądu Apelacyjnego w Poznaniu z dnia 22 marca 2022 r. i przekazanie sprawy temu Sądowi do ponownego rozpoznania ewentualnie o uchylenie zaskarżonego wyroku Sądu Apelacyjnego w Poznaniu z dnia 22 marca 2022 r. i zmianę wyroku Sąd Okręgowy w Poznaniu z dnia 23 lipca 2020 r. oraz poprzedzającej go decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych, I Oddziału w Poznaniu z dnia 21 lutego 2019 r. przez stwierdzenie, że M.F., jako osoba prowadząca pozarolniczą działalność gospodarczą podlegała obowiązkowo ubezpieczeniom emerytalnemu, rentowemu i wypadkowemu oraz dobrowolnie ubezpieczeniu chorobowemu od dnia 7 lipca 2015 r. do dnia 30 kwietnia 2018 r. oraz zasądzenie na rzecz odwołującej kosztów zastępstwa procesowego według norm przepisanych.

Sąd Najwyższy zważył, co następuje:

Zgodnie z art. 3984 § 1 k.p.c. do elementów konstrukcyjnych skargi kasacyjnej należy m.in. wskazanie, czy orzeczenie, od którego jest wniesiona skarga, zostało zaskarżone w całości czy w części (pkt 1), a także sformułowanie wniosku o uchylenie lub uchylenie i zmianę orzeczenia z oznaczeniem zakresu żądanego uchylenia i zmiany (pkt 3).Bezwzględnym wymogiem formalnym skargi kasacyjnej jest, aby zakres zaskarżenia i wniosek o uchylenie lub o uchylenie i zmianę orzeczenia były ze sobą ściśle skorelowane, przy czym brak tej korelacji skutkuje odrzuceniem skargi (zob.m.in. postanowienia Sądu Najwyższego: z 12 października 2007 r., V CSK 309/07; z 23 sierpnia 2012 r., III CSK 161/12; z 10 kwietnia 2013 r., III CSK 64/13; z 24 kwietnia 2013 r., III CSK 77/13; z 24 sierpnia 2016 r., V CSK 112/16; z dnia 22 września 2022 r., I CSK 3819/22).Skarżąca zaskarżyła wyrok Sądu Apelacyjnego w oznaczonej części (co do pkt 3 – w zakresie w jakim Sąd odwoławczy oddalił jej apelację), ale wniosła o jego uchylenie w całości formując także wniosek ewentualny o uchylenie zaskarżonego wyroku Sądu Apelacyjnego i zmianę wyroku Sąd Okręgowy w Poznaniu z dnia 23 lipca 2020 r. oraz poprzedzającej go decyzji organu rentowego z dnia 21 lutego 2019 r. przez stwierdzenie, że M.F., jako osoba prowadząca pozarolniczą działalność gospodarczą podlegała obowiązkowo ubezpieczeniom emerytalnemu, rentowemu i wypadkowemu oraz dobrowolnie ubezpieczeniu chorobowemu od dnia 7 lipca 2015 r. do dnia 30 kwietnia 2018 r., a więc niewątpliwie także w zakresie już uwzględnionym przez Sąd pierwszej instancji.Skarga kasacyjna wnioskodawczyni nie spełnia zatem podstawowego wymogu korelacji między zakresem zaskarżenia a zakresem wniosku kasacyjnego.

Z tych względów Sąd Najwyższy uznał, że skarga kasacyjna nie spełnia konstrukcyjnych wymagań przewidzianych w art. 398 § 1 pkt 1 i 3 k.p.c., co prowadziło do jej odrzucenia na podstawie art. 3986 § 3 k.p.c. w zw. z art. 3984 § 1 pkt 1 i 3 k.p.c. (J.K.)[as]