Legislator Case Law & Legislation
III USK 423/21 AI generated

III USK 423/21 · Sąd Najwyższy

Case Number III USK 423/21
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Outcome postanowienie

Legislator summary

AI generated

Sąd Apelacyjny w […] wyrokiem z 8 grudnia 2020 r. oddalił apelację J. D. od wyroku Sądu Okręgowego w R. z 13 lipca 2020 r., który oddalił jego odwołanie od decyzji pozwanego organu rentowego z 12 września 2019 r., odmawiającej mu prawa do renty rolniczej wobec niestwierdzenia całkowitej niezdolności do pracy w gospodarstwie rolnym.We wniosku o przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania wskazano na podstawę przedsądu z art. 3989 § 1 pkt 1 k.p.c. „z tego powodu, że w sprawie występuje istotne zagadnienie prawne, które można wyrazić w formie pytania: czy przepis art. 21 ust. 1 i ust. 5 u.u.s.r. powinien mieć zastosowanie zgodnie ze swoim ustawowym brzmieniem, dopiero doktryna i orzecznictwo ukazują prawidłowe zastosowanie normy prawnej określonej art. art. 21 ust. 1 i ust. 5 u.u.s.r.

Legislator headnote

AI generated

art. 3989 § 1 pkt 1 k.p.c, art. 3989 § 1 pkt 2 k.p.c, art. 3989 § 1 pkt 4 k.p.c, art. 3983 § 1 k.p.c, art. 3989 § 2 k.p.c; III USK 423/21 · Sąd Najwyższy: Ma to też ten skutek, że skargi kasacyjne nie są przyjmowane do rozpoznania (przykładowo postanowienia Sądu Najwyższego: z 10 marca 2021 r., II USK 87/21; z 15 kwietnia 2021 r., III USK 82/21).Natomiast w tej sprawie treść wniosku uzasadnia stwierdzenie, że nie występuje istotne zagadnienie prawne, jako że zgłoszony problem prawny nie ma takiej rangi. Odpowiedź nie wykracza poza zwykłą wykładnię i stosowanie prawa, Zwykła wykładnia nie składa się na podstawę przedsądu (a contrario art. 3989 § 1 pkt 2 k.p.c.). Znaczenie ma wówczas dopiero kwalifikowana potrzeba wykładni wynikająca z poważnych wątpliwości lub rozbieżności w orzecznictwie.

Keywords

AI generated
unfit notwithstanding health condition pension entitlement discontinuation of disability benefits residual earning capacity expulsion despite health conditions hardship pension

Cited Legislation

AI generated
art. 3989 § 1 pkt 1 k.p.c
1 i 5 ustawy o ubezpieczeniu społecznym rolników, co też potwierdza negatywną ocenę pierwszej podstawy przedsądu – art. 3989 § 1 pkt 1 k.p.c.
art. 3989 § 1 pkt 2 k.p.c
Odpowiedź nie wykracza poza zwykłą wykładnię i stosowanie prawa, Zwykła wykładnia nie składa się na podstawę przedsądu (a contrario art. 3989 § 1 pkt 2 k.p.c.).
art. 3989 § 1 pkt 4 k.p.c
Na etapie przedsądu jest to domena podstawy przedsądu z art. 3989 § 1 pkt 4 k.p.c., do której wniosek nie odwołuje się.
art. 3983 § 1 k.p.c
Na etapie przedsądu nie ocenia się podstaw kasacyjnych (art. 3983 § 1 k.p.c.), gdyż podlegają rozpoznaniu dopiero po przyjęciu skargi do rozpoznania, dlatego nie zastępują ani nie uzupełniają zgłoszonej we wniosku podstawy przedsądu.Z tych motywów orzeczono jak w sentencji (art.
art. 3989 § 2 k.p.c
3983 § 1 k.p.c.), gdyż podlegają rozpoznaniu dopiero po przyjęciu skargi do rozpoznania, dlatego nie zastępują ani nie uzupełniają zgłoszonej we wniosku podstawy przedsądu.Z tych motywów orzeczono jak w sentencji (art. 3989 § 2 k.p.c.).O kosztach orzeczono na podstawie § 4 ust.

Cited Case Law

AI generated
III UK 112/19
Wyrokiem z dnia 26 kwietnia 2018 r.
I UK 407/18
W wyroku z dnia 20 czerwca 2018 r., sygn.
II UK 713/16
Sąd Okręgowy w W. wyrokiem z dnia 30 listopada 2015 r. oddalił odwołanie ubezpieczonej Z. M. od decyzji Prezesa Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego z dnia 5 czerwca 2014 r., odmawiającej wnioskodawczyni prawa do renty rolniczej w związku z chorobą zawodową, natomiast Sąd Apelacyjny w (…) wyrokiem z dnia 20 czerwca 2016 r. oddalił apelację ubezpieczonej od powyższego orzeczenia.W sprawie ustalono, że Z. M. podlegała z mocy ustawy ubezpieczeniu społecznemu rolników do 30 września 1993 r. Od 1 sierpnia 1993 r. ubezpieczona pobierała rentę inwalidzką rolniczą stałą, a od 29 września 2004 r. przebywa na emeryturze rolniczej, do której od 1 stycznia 2011 r. wypłacany jest dodatek pielęgnacyjny.Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w R. decyzjami nr 1/12 i nr 2/12 z dnia 19 kwietnia 2012 r. stwierdził u ubezpieczonej choroby zawodowe - toksokarozę i bąblowicę.
I UK 433/15
Wyrokiem z dnia 16 stycznia 2015 r.
I UK 284/14
Sąd Apelacyjny III Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych wyrokiem z dnia 28 stycznia 2014 r.
II UK 111/10
art. 236 k.p.c. poprzez nieoznaczenie w postanowieniu o przeprowadzeniu dowodu z opinii biegłych ustalenia, czy ubezpieczony jest zdolny do osobistego wykonywania prac w gospodarstwie rolnym z uwzględnieniem specyfiki jego gospodarstwa; art. 21 ust. 1 pkt 2 w związku z art. 5 ustawy z 20 grudnia 1990 r. o ubezpieczeniu społecznym rolników przez przyjęcie, że ubezpieczony nie jest całkowicie niezdolny do pracy w gospodarstwie rolnym. W uzasadnieniu skarżący podniósł, iż żadna z przeprowadzonych opinii nie 3 uwzględniała niezbędnego nakładu pracy i rodzaju koniecznych do wykonania prac w należącym do niego (konkretnym) gospodarstwie rolnym. Skarżący negatywnie oceniał przydatność w sprawie opinii poszczególnych biegłych. Na tej podstawie skarżący wniósł o przekazanie sprawy do ponownego rozpoznania bądź orzeczenie co do istoty i uwzględnienie odwołania.
AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt III USK 423/21 POSTANOWIENIE Dnia 24 maja 2022 r.Sąd Najwyższy w składzie: SSN Zbigniew Korzeniowski w sprawie z odwołania J. D.‎od decyzji Prezesa Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego‎o rentę rolniczą,‎na posiedzeniu niejawnym w Izbie Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w dniu 24 maja 2022 r.,‎na skutek skargi kasacyjnej odwołującego się od wyroku Sądu Apelacyjnego w […]‎z dnia 8 grudnia 2020 r., sygn. akt III AUa […], 1. odmawia przyjęcia skargi kasacyjnej do rozpoznania, 2. adw. P. G. przyznaje od Skarbu Państwa - Sądu Apelacyjnego w […] 120 zł (sto dwadzieścia) tytułem zwrotu kosztów nieopłaconej pomocy prawnej udzielonej skarżącemu z urzędu w postępowaniu kasacyjnym, przy czym kwotę tę należy podwyższyć o obowiązującą stawkę podatku od towarów i usług.

UZASADNIENIE

Sąd Apelacyjny w […] wyrokiem z 8 grudnia 2020 r. oddalił apelację J. D. od wyroku Sądu Okręgowego w R. z 13 lipca 2020 r., który oddalił jego odwołanie od decyzji pozwanego organu rentowego z 12 września 2019 r., odmawiającej mu prawa do renty rolniczej wobec niestwierdzenia całkowitej niezdolności do pracy w gospodarstwie rolnym.We wniosku o przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania wskazano na podstawę przedsądu z art. 3989 § 1 pkt 1 k.p.c. „z tego powodu, że w sprawie występuje istotne zagadnienie prawne, które można wyrazić w formie pytania: czy przepis art. 21 ust. 1 i ust. 5 u.u.s.r. powinien mieć zastosowanie zgodnie ze swoim ustawowym brzmieniem, dopiero doktryna i orzecznictwo ukazują prawidłowe zastosowanie normy prawnej określonej art. art. 21 ust. 1 i ust. 5 u.u.s.r.

Sąd przy wydawaniu wyroku nie zwraca uwagi na specyfikę gospodarstwa rolnego oraz rodzaju prac w nim wykonywanych. Co za tym idzie czy nie powinno się nadać ww. przepisowi innej treści, która mogłaby odwoływać się do enumeratywnego wyliczenia bliżej sprecyzowanych gospodarstw rolnych oraz charakteru prac w nim wykonywanych — dzieląc wskazane wyżej na takie, w których wykluczona będzie jakakolwiek praca nawet przy częściowej niezdolności do pracy”.

Sąd Najwyższy zważył, co następuje:

Wniosek o przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania nie przedstawia zasadnej podstawy przedsądu i dlatego nie został uwzględniony. Skarżący we wniosku wprost podaje, że doktryna i orzecznictwo ukazują prawidłowe zastosowanie normy prawnej określonej w art. 21 ust. 1 i 5 ustawy o ubezpieczeniu społecznym rolników. Należy się z tym zgodzić, gdyż rzeczywiście regulacja ta ma już niemałe orzecznictwo, co nie wynika ze skomplikowania prawa lecz z różnych stanów faktycznych. Należy przyjąć, że przepisy nie budzą wątpliwości w wykładni, co potwierdzają zgodne wyroki Sądu Najwyższego: z 19 września 2020 r., III UK 112/19; z 1 lipca 2020 r., I UK 407/18; z 22 lutego 2018 r., II UK 713/16; z 18 października 2016 r., I UK 433/15; z 9 kwietnia 2015 r., I UK 284/14; z 28 października 2010 r., II UK 111/10; z 12 lutego 2009 r., III UK 71/08 (i dalsze w nich powołane).

Ma to też ten skutek, że skargi kasacyjne nie są przyjmowane do rozpoznania (przykładowo postanowienia Sądu Najwyższego: z 10 marca 2021 r., II USK 87/21; z 15 kwietnia 2021 r., III USK 82/21).Natomiast w tej sprawie treść wniosku uzasadnia stwierdzenie, że nie występuje istotne zagadnienie prawne, jako że zgłoszony problem prawny nie ma takiej rangi. Odpowiedź nie wykracza poza zwykłą wykładnię i stosowanie prawa, Zwykła wykładnia nie składa się na podstawę przedsądu (a contrario art. 3989 § 1 pkt 2 k.p.c.). Znaczenie ma wówczas dopiero kwalifikowana potrzeba wykładni wynikająca z poważnych wątpliwości lub rozbieżności w orzecznictwie.

Nie można tego stwierdzić w odniesieniu do wskazanych przepisów art. 21 ust. 1 i 5 ustawy o ubezpieczeniu społecznym rolników, co też potwierdza negatywną ocenę pierwszej podstawy przedsądu – art. 3989 § 1 pkt 1 k.p.c. Obie podstawy przedsądu mają charakter uniwersalny i nie spełniają się, gdy nie ma istotnego problemu z zakresu wykładni prawa. Należy też dodać, że wykładnia prawa nie może zastępować prawodawcy. Wskazane wyroki dają wystarczające oparcie dla prawidłowej wykładni i stosowania prawa w indywidualnej sprawie.Inaczej dokonuje się oceny zastosowania prawa w indywidualnej sprawie.

Na etapie przedsądu jest to domena podstawy przedsądu z art. 3989 § 1 pkt 4 k.p.c., do której wniosek nie odwołuje się. Na etapie przedsądu nie ocenia się podstaw kasacyjnych (art. 3983 § 1 k.p.c.), gdyż podlegają rozpoznaniu dopiero po przyjęciu skargi do rozpoznania, dlatego nie zastępują ani nie uzupełniają zgłoszonej we wniosku podstawy przedsądu.Z tych motywów orzeczono jak w sentencji (art. 3989 § 2 k.p.c.).O kosztach orzeczono na podstawie § 4 ust. 3, § 15 ust. 2, § 16 ust. 4 pkt 2 rozporządzenia z 3 października 2016 r. w sprawie ponoszenia przez Skarb Państwa kosztów nieopłaconej pomocy prawnej udzielonej przez adwokata z urzędu. a.s.