Legislator Case Law & Legislation
III USK 398/22 AI generated

III USK 398/22 · Sąd Najwyższy

Case Number III USK 398/22
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Outcome postanowienie

Legislator summary

AI generated

Wyrokiem z dnia 25 maja 2022 r., Sąd Apelacyjny w Lublinie w sprawie z odwołania M. J. od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w Lublinie z dnia 27 maja 2019 r. o wysokość podstawy wymiaru składek oddalił apelację od wyroku Sądu Okręgowego w Lublinie z dnia 21 listopada 2019 r., którym oddalono odwołanie skarżącej.Odwołująca się M. J. wniosła skargę kasacyjną od powyższego wyroku Sądu Apelacyjnego, zaskarżając ten wyrok w całości. Wniosła o uchylenie wyroku Sądu Apelacyjnego w całości i przekazanie sprawy do ponownego rozpoznania temu sądowi, w innym składzie, z pozostawieniem mu rozstrzygnięcia o kosztach postępowania, w tym kosztach zastępstwa procesowego według norm przepisanych.Zaskarżonemu wyrokowi skarżąca zarzuciła naruszenie prawa materialnego:1)art. 86 ust. 2 pkt. 2 w zw. z art. 41 ust. 4 i 13 oraz art. 69 ust. 1 pkt. 1 lit. c ustawy z dnia 13 października 1998 roku o systemie ubezpieczeń społecznych (Dz.U. z 2023 r., poz. 1230, dalej zwana: ustawą o systemie ubezpieczeń społecznych) w zw. z art. 18 ust. 8 w zw. z art. 20 ust. 1 i 3 powyższej ustawy, polegającą na przyjęciu przez Sąd Apelacyjny, że powyższe przepisy pozwalają Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych na zakwestionowanie wysokości zadeklarowanej przez ubezpieczoną podstawy wymiaru składek na ubezpieczenie społeczne, w sytuacji, w której podstawa ta została zadeklarowana w granicach przewidzianych przez ustawę.2)art. 58 § 1 k.c. polegające na przyjęciu, że przepis ten ma zastosowanie do oceny oświadczenia osoby ubezpieczonej obejmującego deklarację podstawy wymiaru składki na ubezpieczenie społeczne.3)art. 58 § 2 k.c. polegające na przyjęciu, że przepis ten ma zastosowanie do oceny oświadczenia osoby ubezpieczonej obejmującego deklarację podstawy wymiaru składki na ubezpieczenie społeczne.4)art. 83 § 1 k.c. polegające na przyjęciu, że przepis ten znajduje zastosowanie do oceny oświadczenia osoby ubezpieczonej obejmującego deklarację podstawy wymiaru składki na ubezpieczenie społeczne.Skarżąca wniosła o przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania na podstawie art. 3989 § 1 pkt. 2 k.p.c., wskazując na potrzebę wykładni przepisu art. 86 ust. 2 pkt. 2 w zw. z art. 41 ust. 4 i 13 oraz art. 69 ust. 1 pkt. 1 lit. c w zw. z art. 18 ust. 8 w zw. z art. 20 ust. 1 i 3 ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych wywołujących rozbieżności w orzecznictwie sądów.

Legislator headnote

AI generated

art. 58 § 1 k.c, art. 58 § 2 k.c, art. 83 § 1 k.c, art. 3989 § 1 k.p.c, art. 3989 § 1 pkt 2 k.p.c, art. 3989 § 2 k.p.c; III USK 398/22 · Sąd Najwyższy: Sąd Najwyższy rozstrzygnął, że organ rentowy w przypadku podjęcia pozarolniczej działalności przez ubezbieczonego, nie negując tytułu podlegania ubezpieczeniom społecznym, jest uprawniony do weryfikacji podstawy wymiaru składek na te ubezpieczenia w sytuacji, gdy w początkowym okresie prowadzenia tej działalności ubezpieczony deklaruje podstawę wymiaru składek na ubezpieczenia społeczne, której wysokość nie ma odzwierciedlenia w przychodach (art. 6 ust 1 pkt 5 w związku z art. 83 ust. 1 pkt 1 i 3 w związku z art. 41 ust. 12 i 13, art. 68 ust. 1 oraz art. 86 ust. 1 i 2 w związku z art. 2a ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych.

Keywords

AI generated
rent deduction in supplementary benefits obligation to quantify claims recalculation of disability pension social security litigation calculation of maintenance social clauses

Cited Legislation

AI generated
art. 58 § 1 k.c
art. 58 § 2 k.c
polegające na przyjęciu, że przepis ten ma zastosowanie do oceny oświadczenia osoby ubezpieczonej obejmującego deklarację podstawy wymiaru składki na ubezpieczenie społeczne.3)art. 58 § 2 k.c.
art. 83 § 1 k.c
polegające na przyjęciu, że przepis ten ma zastosowanie do oceny oświadczenia osoby ubezpieczonej obejmującego deklarację podstawy wymiaru składki na ubezpieczenie społeczne.4)art. 83 § 1 k.c.
art. 3989 § 1 k.p.c
polegające na przyjęciu, że przepis ten znajduje zastosowanie do oceny oświadczenia osoby ubezpieczonej obejmującego deklarację podstawy wymiaru składki na ubezpieczenie społeczne.Skarżąca wniosła o przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania na podstawie art. 3989 § 1 pkt.
art. 3989 § 1 pkt 2 k.p.c
2 k.p.c.Sąd Najwyższy stoi na stanowisku, że przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania ze względu na przesłankę z art. 3989 § 1 pkt 2 k.p.c.
art. 3989 § 2 k.p.c
Wobec powyższego odpada przesłanka przedsądu wskazana w skardze kasacyjnej przez skarżącą.Z tych przyczyn Sąd Najwyższy na podstawie art. 3989 § 2 k.p.c.
art. 98 § 1 k.p.c
O kosztach wywołanych wniesieniem skargi kasacyjnej rozstrzygnięto na podstawie art. 98 § 1 k.p.c.[SOP][ał]

Cited Case Law

AI generated
AI generated
III USK 161/22
Wyrokiem z dnia 22 grudnia 2021 r.
III USK 83/23
Wyrokiem z dnia 8 listopada 2022 r.
III USK 202/23
Sąd Apelacyjny w Lublinie, wyrokiem z dnia 21 lutego 2023 r., oddalił apelację I.
I USK 56/24
W wyroku z dnia 5 października 2023 r., sygn.
II UZ 34/25
Sąd Apelacyjny, po rozpoznaniu apelacji, wyrokiem z 19 grudnia 2023 r., w pkt I sentencji zmienił zaskarżony wyrok Sądu Okręgowego w Warszawie w pkt 1 w ten sposób, że zmienił zaskarżoną decyzję i ustalił, iż podstawa wymiaru składek na obowiązkowe ubezpieczenia społeczne M.L., z tytułu wykonywania pracy na podstawie umowy zlecenia zawartej z płatnikiem W. sp. z o.o. sp.k. w likwidacji za miesiące: luty, kwiecień, sierpień 2016 r., wynosi 4.055 zł, oddalając odwołanie w pozostałym zakresie; w pkt II sentencji zmienił zaskarżony wyrok w pkt 2 w ten sposób, że zasądził od W. sp. z o.o. sp.k. w likwidacji na rzecz Zakładu Ubezpieczeń Społecznych […] Oddział w Warszawie kwotę 900 zł, tytułem zwrotu kosztów zastępstwa prawnego; w pkt III oddalił apelację w pozostałym zakresie; w pkt IV zasądził od W. sp. z o.o. sp.k. w likwidacji na rzecz Zakładu Ubezpieczeń Społecznych […] Oddział w Warszawie kwotę 675 zł, tytułem zwrotu kosztów zastępstwa prawnego w postępowaniu apelacyjnym.W skardze kasacyjnej, skarżąc wyrok Sądu Apelacyjnego w pkt I, II i IV, W. sp. z o.o. sp.k. w likwidacji oraz S. sp. z o.o. sp.k. w likwidacji, wartość przedmiotu zaskarżenia oznaczyły na kwotę 13.273 zł - z zawartych w skardze obliczeń wynikało, że jest to kwota wyższa, bo wynosząca 15.150 zł.Sąd Apelacyjny w Warszawie III Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych, postanowieniem z 31 lipca 2024 r. (sygn. akt III WSC U 71/24;

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

III USK 398/22 POSTANOWIENIE Dnia 16 stycznia 2024 r.Sąd Najwyższy w składzie: SSN Agnieszka Żywicka w sprawie z odwołania M. J.‎od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddziału w Lublinie‎z udziałem Izby Adwokackiej w […].‎o wysokość podstawy wymiaru składek,‎na posiedzeniu niejawnym w Izbie Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w dniu 16 stycznia 2024 r.,‎na skutek skargi kasacyjnej odwołującej się od wyroku Sądu Apelacyjnego w Lublinie‎z dnia 25 maja 2022 r., sygn. akt III AUa 128/20, odmawia przyjęcia skargi kasacyjnej do rozpoznania.

UZASADNIENIE

Wyrokiem z dnia 25 maja 2022 r., Sąd Apelacyjny w Lublinie w sprawie z odwołania M. J. od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w Lublinie z dnia 27 maja 2019 r. o wysokość podstawy wymiaru składek oddalił apelację od wyroku Sądu Okręgowego w Lublinie z dnia 21 listopada 2019 r., którym oddalono odwołanie skarżącej.Odwołująca się M. J. wniosła skargę kasacyjną od powyższego wyroku Sądu Apelacyjnego, zaskarżając ten wyrok w całości. Wniosła o uchylenie wyroku Sądu Apelacyjnego w całości i przekazanie sprawy do ponownego rozpoznania temu sądowi, w innym składzie, z pozostawieniem mu rozstrzygnięcia o kosztach postępowania, w tym kosztach zastępstwa procesowego według norm przepisanych.Zaskarżonemu wyrokowi skarżąca zarzuciła naruszenie prawa materialnego:1)art. 86 ust. 2 pkt. 2 w zw. z art. 41 ust. 4 i 13 oraz art. 69 ust. 1 pkt. 1 lit. c ustawy z dnia 13 października 1998 roku o systemie ubezpieczeń społecznych (Dz.U. z 2023 r., poz. 1230, dalej zwana: ustawą o systemie ubezpieczeń społecznych) w zw. z art. 18 ust. 8 w zw. z art. 20 ust. 1 i 3 powyższej ustawy, polegającą na przyjęciu przez Sąd Apelacyjny, że powyższe przepisy pozwalają Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych na zakwestionowanie wysokości zadeklarowanej przez ubezpieczoną podstawy wymiaru składek na ubezpieczenie społeczne, w sytuacji, w której podstawa ta została zadeklarowana w granicach przewidzianych przez ustawę.2)art. 58 § 1 k.c. polegające na przyjęciu, że przepis ten ma zastosowanie do oceny oświadczenia osoby ubezpieczonej obejmującego deklarację podstawy wymiaru składki na ubezpieczenie społeczne.3)art. 58 § 2 k.c. polegające na przyjęciu, że przepis ten ma zastosowanie do oceny oświadczenia osoby ubezpieczonej obejmującego deklarację podstawy wymiaru składki na ubezpieczenie społeczne.4)art. 83 § 1 k.c. polegające na przyjęciu, że przepis ten znajduje zastosowanie do oceny oświadczenia osoby ubezpieczonej obejmującego deklarację podstawy wymiaru składki na ubezpieczenie społeczne.Skarżąca wniosła o przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania na podstawie art. 3989 § 1 pkt. 2 k.p.c., wskazując na potrzebę wykładni przepisu art. 86 ust. 2 pkt. 2 w zw. z art. 41 ust. 4 i 13 oraz art. 69 ust. 1 pkt. 1 lit. c w zw. z art. 18 ust. 8 w zw. z art. 20 ust. 1 i 3 ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych wywołujących rozbieżności w orzecznictwie sądów.

Skarżąca podnosi, że wykładnia powyższych przepisów wywołuje od wielu lat rozbieżność w orzecznictwie a zgodnie z uchwałą składu siedmiu sędziów Sądu Najwyższego z dnia 21 kwietnia 2010 r. (sygn. akt II UZP 1/10), Zakład Ubezpieczeń Społecznych nie jest uprawniony do kwestionowania kwoty zadeklarowanej przez osobę prowadzącą pozarolniczą działalność jako podstawy wymiaru składek na ubezpieczenia społeczne, jeżeli mieści się ona w granicach określonych ustawą systemową. Zdaniem skarżącej powyższe kwestie budzą bardzo poważne wątpliwości interpretacyjne, które obecnie skutkują rażącymi rozbieżnościami w orzecznictwie sądów powszechnych na terenie Rzeczpospolitej Polskiej w zależności od regionu kraju.W odpowiedzi na skargę kasacyjną organ rentowy wniósł o odmowę przyjęcia skargi kasacyjnej do rozpoznania, a ponadto o zasądzenie kosztów postępowania kasacyjnego według norm przepisanych.

Sąd Najwyższy zważył, co następuje:

Skarga kasacyjna służy realizacji interesu publicznego w sprawowaniu wymiaru sprawiedliwości. Funkcje postępowania kasacyjnego powodują, że wniosek o przyjęcie skargi do rozpoznania oraz jego uzasadnienie powinny koncentrować się na wykazaniu, iż w konkretnej sprawie zachodzą okoliczności przemawiające za interwencją Sądu Najwyższego. Rozpoznanie skargi kasacyjnej następuje tylko z przyczyn kwalifikowanych, wymienionych w art. 3989 § 1 pkt 1-4 k.p.c. i tylko w przypadku przekonania Sądu Najwyższego przez skarżącego, za pomocą jurydycznej argumentacji, że zachodzi publicznoprawna potrzeba rozstrzygnięcia sformułowanego w skardze zagadnienia prawnego przy jej merytorycznym rozpoznawaniu.Zgodnie z art. 3989 § 1 k.p.c., Sąd Najwyższy przyjmuje skargę kasacyjną do rozpoznania, gdy w sprawie występuje istotne zagadnienie prawne, istnieje potrzeba wykładni przepisów prawnych budzących poważne wątpliwości lub wywołujących rozbieżności w orzecznictwie sądów, zachodzi nieważność postępowania lub skarga kasacyjna jest oczywiście uzasadniona.Wniosek o przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania skarżąca oparła na przesłance uregulowanej w art. 3989 § 1 pkt. 2 k.p.c.Sąd Najwyższy stoi na stanowisku, że przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania ze względu na przesłankę z art. 3989 § 1 pkt 2 k.p.c. wymaga wykazania, że chodzi o wykładnię przepisów prawa, których treść i znaczenie nie zostały dostatecznie wyjaśnione w dotychczasowym orzecznictwie lub, że istnieje potrzeba zmiany ich dotychczasowej wykładni, podania na czym polegają wątpliwości związane z jego rozumieniem oraz przedstawienia argumentacji, że wątpliwości te mają rzeczywisty i poważny charakter, nie należą do zwykłych wątpliwości, które wiążą się z procesem stosowania prawa.

Jeżeli w ramach stosowania tych przepisów powstały już w orzecznictwie sądów określone rozbieżności, skarżący powinien je przedstawić, jak też uzasadnić, że dokonanie wykładni jest niezbędne do rozstrzygnięcia sprawy. (por. postanowienia Sądu Najwyższego: z dnia 28 listopada 2023 r., I CSK 4931/23; z dnia 14 grudnia 2023 r., I CSK 6110/22; z dnia 6 grudnia 2023 r., I CSK 620/23; z dnia 30 listopada 2023 r., I CSK 200/23). Potrzeba wykładni przepisów prawnych występuje, jeżeli co do konkretnego przepisu prawnego brak jednolitego lub utrwalonego orzecznictwa, zwłaszcza Sądu Najwyższego albo też przyjęta i dominująca wykładnia jest oczywiście błędna lub kontrowersyjna.

Ponadto podstawa przedsądu z art. 3989 § 1 pkt 2 k.p.c. ma za przedmiot analizę konkretnych przepisów i do tego się ogranicza, a więc nie polega na jednoczesnej wykładni kilku przepisów i poszukiwaniu na tej podstawie określonej normy prawnej, która mogła albo nie mogła zostać zastosowana w zindywidualizowanej sprawie objętej skargą kasacyjną.Nie może być jednak mowy o rozbieżności w orzecznictwie wtedy, gdy wprawdzie w pewnej fazie stosowania jakiegoś przepisu przez sądy, a zwłaszcza przez Sąd Najwyższy, doszło do rozchwiania wykładni albo wyraźnych różnic jurysdykcyjnych poświadczonych odmiennymi rozstrzygnięciami, jednak następnie - po wyjaśnieniu występujących kontrowersji i uzgodnieniu stanowisk - ugruntowany został pogląd, który uzyskał przewagę i ukształtował wykładnię oraz oparte na niej orzecznictwo, niewykazujące już później odchyleń.

Innymi słowy, powoływanie się na rozbieżność w orzecznictwie sądów jako przyczynę kasacyjną określoną w art. 3989 § 1 pkt 2 k.p.c. nie może dotyczyć rozbieżności, która została już usunięta przez ukształtowanie się wyraźnej, umocnionej i stabilnej linii orzeczniczej (por. postanowienia Sądu Najwyższego: z dnia 20 października 2021 r., III USK 218/21, z dnia 21 września 2023 r., I CSK 2353/23).W okolicznościach niniejszej sprawy skarżąca przedstawiła wprawdzie liczne, rozbieżne orzeczenia sadów powszechnych w przedmiocie prawa Zakładu Ubezpieczeń Społecznych do kwestionowania kwoty zadeklarowanej przez osobę prowadzącą pozarolniczą działalność jako podstawy wymiaru składek na ubezpieczenia społeczne, jak również stanowisko Sądu Najwyższego zawarte w uchwale składu siedmiu sędziów Sądu Najwyższego z dnia 21 kwietnia 2010 r. (sygn. akt II UZP 1/10).

Zgodnie z tą uchwałą Zakład Ubezpieczeń Społecznych nie jest uprawniony do kwestionowania kwoty zadeklarowanej przez osobę prowadzącą pozarolniczą działalność jako podstawy wymiaru składek na ubezpieczenia społeczne, jeżeli mieści się ona w granicach określonych ustawą z 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych. Z drugiej strony należy wskazać późniejsze orzecznictwo Sądu Najwyższego np. wyrok z dnia 17 października 2018 r., w którym Sąd Najwyższy orzekł, że Zakład Ubezpieczeń Społecznych ma prawo do kontroli samego tytułu i w konsekwencji również podstawy składek w sytuacji początkowego zgłoszenia do ubezpieczenia społecznego nieuzasadnionej dysproporcji przychodu i zgłaszanej podstawy składek - art. 83 ust. 1 ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych.

Może zakwestionować sam tytuł albo samą podstawę wymiaru składek. Podstawa wymiaru składek osoby rozpoczynającej działalność gospodarczą może być weryfikowana przez organ rentowy (sygn. akt II UK 302/17).W realiach niniejszej sprawy problem zasadza się na początkowym okresie prowadzenia pozarolniczej działalności gospodarczej przez ubezpieczonego oraz wysokości zadeklarowanej podstawy wymiaru składek, która nie ma powiązania z wysokością osiąganych dochodów. Należy wskazać, że sygnalizowane w tym zakresie wątpliwości interpretacyjne, które powstawały w orzecznictwie sądów na tle wykładni przepisów w ostatnich latach i podniesione przez skarżącą zostały dostrzeżone i już wyjaśnione przez Sąd Najwyższy w uchwale składu siedmiu sędziów Sądu Najwyższego z dnia 29 listopada 2023 r. (sygn. akt III UZP 3/23), której Sąd Najwyższy postanowił nadać moc zasady prawnej.

Sąd Najwyższy rozstrzygnął, że organ rentowy w przypadku podjęcia pozarolniczej działalności przez ubezbieczonego, nie negując tytułu podlegania ubezpieczeniom społecznym, jest uprawniony do weryfikacji podstawy wymiaru składek na te ubezpieczenia w sytuacji, gdy w początkowym okresie prowadzenia tej działalności ubezpieczony deklaruje podstawę wymiaru składek na ubezpieczenia społeczne, której wysokość nie ma odzwierciedlenia w przychodach (art. 6 ust 1 pkt 5 w związku z art. 83 ust. 1 pkt 1 i 3 w związku z art. 41 ust. 12 i 13, art. 68 ust. 1 oraz art. 86 ust. 1 i 2 w związku z art. 2a ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych.

Wobec powyższego odpada przesłanka przedsądu wskazana w skardze kasacyjnej przez skarżącą.Z tych przyczyn Sąd Najwyższy na podstawie art. 3989 § 2 k.p.c. odmówił przyjęcia skargi kasacyjnej do rozpoznania. O kosztach wywołanych wniesieniem skargi kasacyjnej rozstrzygnięto na podstawie art. 98 § 1 k.p.c.[SOP][ał]