Legislator Case Law & Legislation
III USK 33/24 AI generated

III USK 33/24 · Sąd Najwyższy

Case Number III USK 33/24
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Outcome postanowienie

Legislator summary

AI generated

Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w Biłgoraju (organ rentowy) decyzją z dnia 11 kwietnia 2022 r. stwierdził, że M. D. (odwołująca się) jako pracownik R. Spółka z o.o. (płatnik składek) podlega obowiązkowo ubezpieczeniu emerytalnemu, rentowym, chorobowemu i wypadkowemu od dnia 1 stycznia 2020 r. do dnia 27 stycznia 2021 r. Drugą decyzją z dnia 11 kwietnia 2022 r., organ rentowy stwierdził, że M. D. jako wspólnik jednoosobowej spółki z ograniczoną odpowiedzialnością podlega obowiązkowo ubezpieczeniom emerytalnemu, rentowym i wypadkowemu od dnia 28 stycznia 2021 r.Sąd Apelacyjny w Lublinie wyrokiem z 21 września 2023 r., III AUa 26/23 oddalił apelację M.

Legislator headnote

AI generated

art. 22 k.p, art. 3989 § 1 k.p.c, art. 3989 § 1 pkt 2 k.p.c; III USK 33/24 · Sąd Najwyższy: W odniesieniu do wspólników jednoosobowych spółek z ograniczoną odpowiedzialnością w wyroku z 3 lutego 2011 r., II UK 271/10 (LEX nr 817528) wyrażono pogląd, że obowiązek ubezpieczenia tegoż wspólnika powiązany jest jedynie z posiadaniem przez niego takiego statusu prawnego, a nie z prowadzeniem działalności gospodarczej. W uzasadnieniu tego stanowiska wyjaśniono, że na tle art. 8 ust. 6 ustawy systemowej należy stwierdzić, iż pojęcie „prowadzenie działalności pozarolniczej” jest pojęciem szerszym od działalności gospodarczej określonej w art. 2 ustawy o swobodzie działalności gospodarczej.

Keywords

AI generated
pension rights equalization affiliation to social insurance mutuality in health insurance unitary enterprise in accident insurance employed spouse occupational accident insurance

Cited Legislation

AI generated
art. 22 k.p
art. 3989 § 1 k.p.c
Powoływanie się na rozbieżność w orzecznictwie sądów jako przyczynę kasacyjną określoną w art. 3989 § 1 pkt 2 k.p.c.
art. 3989 § 1 pkt 2 k.p.c
Powoływanie się na rozbieżność w orzecznictwie sądów jako przyczynę kasacyjną określoną w art. 3989 § 1 pkt 2 k.p.c.

Cited Case Law

AI generated
III CSK 269/15
2 Powodowie K. i W. B. wnieśli skargę kasacyjną od wyroku Sądu Apelacyjnego z dnia 17 marca 2015 r. zmieniającego wyrok Sądu Okręgowego z dnia 24 września 2013 r. Sąd pierwszej instancji zasądził na rzecz powodów solidarnie od pozwanego Międzynarodowego Portu Lotniczego […] odszkodowanie przewidziane w art. 129 ust. 2 ustawy z dnia 27 kwietnia 2001 r. – Prawo ochrony środowiska (jedn. tekst: Dz.U. z 2013 r., poz. 1232 ze zm. – dalej „p.o.ś.”) z odsetkami ustawowymi od dnia wymagalności określonego przy zastosowaniu art. 481 § 1 k.c. w zw. z art. 455 k.c. W zakresie kwoty 341.800 zł, żądanej w pozwie Sąd potraktował jako wezwanie pozwanego do zapłaty doręczenie pozwanemu odpisu pozwu, natomiast w odniesieniu do powództwa rozszerzonego w toku procesu (51.772,55 zł) – dzień doręczenia pisma rozszerzającego powództwo.
III CSK 59/15
Postanowieniem z dnia 14 listopada 2014 r.
II UK 271/10
RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 3 lutego 2011 r.
II UK 295/18
Sąd Okręgowy w O. wyrokiem z 25 maja 2017 r., rozpoznając odwołania Z. Ł. od dwóch decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddziału w W. z dnia 15 października 2012 r., zmienił decyzję nr (...) w całości i ustalił, że odwołujący się Z. Ł. nie podlegał obowiązkowym ubezpieczeniom społecznym: emerytalnemu i rentowym oraz wypadkowemu u płatnika składek A. Sp. z o.o., jako osoba prowadząca pozarolniczą działalność gospodarczą, będąca wspólnikiem jednoosobowej spółki z ograniczoną odpowiedzialnością, w łącznym okresie od 17 października 2007 r. do 17 listopada 2011 r. (pkt 1) oraz oddalił odwołanie od decyzji nr (...) stwierdzającej, że odwołujący się Z.
II UK 33/10
Nie ma zasadniczej kolizji pomiędzy prawem pracy a prawem o spółce z o.o.
I UK 8/11
Wyrok z dnia 3 sierpnia 2011 r.
AI generated
VII U 357/23
W. oraz (...) Sp. z o.o. w dniu 10 stycznia 2023 r. złożyli odwołanie od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych (...) Oddział w W. z dnia 9 grudnia 2022 r, nr (...), zaskarżając ją w części, tj. w zakresie ustalenia, że odwołująca jako osoba prowadząca pozarolniczą działalność gospodarczą jako wspólnik jednoosobowej spółki z ograniczoną odpowiedzialnością rozliczający się na numerze NIP spółki (...) Sp. z o.o. podlega obowiązkowym ubezpieczeniom społecznym (emerytalnemu, rentowemu i wypadkowemu) od 5 sierpnia 2013 r. do 27 października 2013 r. oraz od 21 czerwca 2018 r. do 1 listopada 2020 r. Odwołujący się wnieśli o zmianę zaskarżonej decyzji poprzez ustalenie, że odwołująca jako (...) Sp. z o.o. nie podlega obowiązkowo ubezpieczeniom emerytalnemu, rentowymi i wypadkowemu w okresie od 21 czerwca 2018 r. do 1 listopada 2020 r. oraz zasądzenie od organu rentowego na rzecz odwołującej kosztów postępowania, w tym kosztów zastępstwa procesowego według norm przepisanych.
VIII U 1840/18
Decyzją z dnia 2 maja 2018 roku (nr (...)) Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w L., działając na podstawie art.
III AUa 397/20
Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w B.
VIII U 489/23
Decyzją z dnia 27 stycznia 2023 roku Zakład Ubezpieczeń Społecznych I Oddział w Ł.
VII U 550/24
W dniu 16 maja 2023r. wpłynęło odwołanie, w którym jako odwołujący się oznaczeni zostali F. K. (1) i (...) sp. z o.o., dotyczące decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych (...) Oddział w L. z dnia 31 marca 2023 roku, nr (...), stwierdzającej, że F. K. (1): nie podlega obowiązkowo ubezpieczeniom (emerytalnemu, rentowym, chorobowemu, wypadkowemu) jako pracownik u płatnika składek (...) sp. z o.o. od 1 marca 2021r.;

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

III USK 33/24 POSTANOWIENIE Dnia 28 sierpnia 2024 r.Sąd Najwyższy w składzie: SSN Dawid Miąsik w sprawie z odwołania M. D.‎od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddziału w Biłgoraju‎z udziałem zainteresowanej R. Spółki z ograniczoną odpowiedzialnością w W.‎o ustalenie istnienia obowiązku ubezpieczenia społecznego,‎na posiedzeniu niejawnym w Izbie Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w dniu 28 sierpnia 2024 r.,‎na skutek skargi kasacyjnej odwołującej się od wyroku Sądu Apelacyjnego w Lublinie‎z dnia 21 września 2023 r., sygn. akt III AUa 26/23, odmawia przyjęcia skargi kasacyjnej do rozpoznania.

UZASADNIENIE

Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w Biłgoraju (organ rentowy) decyzją z dnia 11 kwietnia 2022 r. stwierdził, że M. D. (odwołująca się) jako pracownik R. Spółka z o.o. (płatnik składek) podlega obowiązkowo ubezpieczeniu emerytalnemu, rentowym, chorobowemu i wypadkowemu od dnia 1 stycznia 2020 r. do dnia 27 stycznia 2021 r. Drugą decyzją z dnia 11 kwietnia 2022 r., organ rentowy stwierdził, że M. D. jako wspólnik jednoosobowej spółki z ograniczoną odpowiedzialnością podlega obowiązkowo ubezpieczeniom emerytalnemu, rentowym i wypadkowemu od dnia 28 stycznia 2021 r.Sąd Apelacyjny w Lublinie wyrokiem z 21 września 2023 r., III AUa 26/23 oddalił apelację M.

D. od wyroku Sądu Okręgowego w Lublinie z 8 listopada 2022 r., VIII U 1413/22 oddalającego jej odwołania od powyższych decyzji.Przedmiotem sporu pozostawało, czy odwołująca się jako osoba prowadząca pozarolniczą działalność, będąca wspólnikiem jednoosobowej spółki z o.o. podlegała obowiązkowo ubezpieczeniom społecznym: emerytalnemu, rentowemu i wypadkowemu od 28 stycznia 2021 r. Odwołująca się twierdziła, że nadal jej tytułem do ubezpieczeń społecznych pozostaje zawarta w 2010 r. umowa o pracę.Rozstrzygnięcie zapadło w oparciu o następujące ustalenia faktyczne.

M. D. w związku z dokonaną na jej rzecz darowizną, w dniu 28 stycznia 2021 r. została wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego jako jedyny wspólnik posiadający 100% udziałów w R. sp. z o.o. z siedzibą w W., pełniący jednocześnie funkcję prezesa zarządu. W okresie poprzedzającym wpis była zatrudniona w prowadzonej przez spółkę aptece w oparciu o umowę o pracę jako magister farmacji. Od 4 listopada 2020 r. przebywała na zwolnieniu lekarskim w związku z zagrożoną ciążą. Po 28 stycznia 2021 r. nie prowadziła spraw spółki.

Upoważnienia w tym zakresie udzieliła swojemu mężowi, który jednocześnie był kierownikiem apteki.Sądy obu instancji uznały zgodnie, że objęcie przez odwołującą się wszystkich udziałów w spółce stanowiło podjęcie przez nią działalności gospodarczej i skutkowało uznaniem, iż dotychczasowy stosunek pracy wygasł z uwagi na to, że zatrudnienie utraciło cechy konstytutywne umowy o pracę. Natomiast w spornym okresie jej jedynym tytułem do obowiązkowych ubezpieczeń społecznych był tytuł związany z posiadanym statusem wspólnika jednoosobowej spółki z ograniczoną odpowiedzialnością.

Jedyny wspólnik spółki z ograniczoną odpowiedzialnością podlega obowiązkowo ubezpieczeniom społecznym na podstawie tytułu określonego w art. 8 ust. 6 pkt 4 ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych (jednolity tekst: Dz.U. z 2022 r., poz. 1009, dalej jako ustawa systemowa). Odwołująca się jako jedyny wspólnik nie mogła być swoim pracownikiem i od 28 stycznia 2021 r., nie funkcjonowała w ramach stosunku prawnego charakteryzującego się cechami stosunku pracy, o których stanowi art. 22 k.p.Sąd Apelacyjny podkreślił, że okoliczność, iż z powodu niezdolności do pracy w związku z ciążą nie wykonywała faktycznie zatrudnienia pracowniczego a także, że w związku z powyższymi okolicznościami upoważniła męża do prowadzenia spraw spółki nie niweczy faktu, że obejmując w całości majątek spółki w wyniku dokonanej na jej rzecz darowizny i funkcję prezesa zarządu nie mogła kontynuować ważnego stosunku zatrudnienia pracowniczego.Skargę kasacyjną od powyższego wyroku Sądu Apelacyjnego złożyła odwołująca się zaskarżając wyrok ten w całości.

Skarżąca wniosła o przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania do rozpoznania z uwagi na występowanie w niniejszej sprawie potrzeby wykładni przepisów prawnych wywołujących rozbieżności w orzecznictwie sądów dotyczącej art. 8 ust. 6 pkt 4 w związku z art. 6 ust. 1 pkt 5 ustawy systemowej oraz istotne zagadnienie prawne sprowadzające się do udzielenia odpowiedzi na pytanie: „czy umowa o pracę osoby, której przysługuje prawo do stu procent udziałów w kapitale zakładowym spółki z ograniczoną odpowiedzialnością - wygasa z mocy prawa z chwilą nabycia tych udziałów przez pracownika/wspólnika tej spółki, czy też w przypadku takiej osoby zachodzi zbieg do objęcia jej dwoma tytułami do ubezpieczenia społecznego i podlega ona obowiązkowo ubezpieczeniom społecznym z tytułu pozostawania w stosunku pracy oraz z tytułu bycia jedynym wspólnikiem spółki z ograniczoną odpowiedzialnością?”

Sąd Najwyższy zważył, co następuje:

Wniosek o przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania nie jest uzasadniony. Zgodnie z art. 3989 § 1 k.p.c., Sąd Najwyższy przyjmuje skargę kasacyjną do rozpoznania, jeżeli w sprawie występuje istotne zagadnienie prawne, jeżeli istnieje potrzeba wykładni przepisów prawnych budzących poważne wątpliwości lub wywołujących rozbieżności w orzecznictwie sądów, jeżeli zachodzi nieważność postępowania lub jeżeli skarga kasacyjna jest oczywiście uzasadniona.Oparcie wniosku o przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania na przesłance określonej w art. 3989 § 1 pkt 2 k.p.c. wymaga wykazania, że określony przepis prawa, będący źródłem poważnych wątpliwości interpretacyjnych, nie doczekał się wykładni albo niejednolita wykładnia wywołuje rozbieżności w odniesieniu do identycznych lub podobnych stanów faktycznych (postanowienie Sądu Najwyższego z 20 listopada 2015 r., III CSK 269/15, LEX nr 1982406).

Konieczne jest wskazanie argumentów, które prowadzą do rozbieżnych ocen prawnych, a także przedstawienie własnej propozycji interpretacyjnej. Powoływanie się na rozbieżność w orzecznictwie sądów jako przyczynę kasacyjną określoną w art. 3989 § 1 pkt 2 k.p.c. nie może dotyczyć rozbieżności, która została już usunięta przez ukształtowanie się wyraźnej, umocnionej i stabilnej linii orzeczniczej (postanowienia Sądu Najwyższego z 17 czerwca 2015 r., III CSK 59/15, OSNC 2016/2/29, z 30 listopada 2021 r., II USK 366/21, LEX nr 3271599).Podnoszona w uzasadnieniu wniosku o przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania kwestia podlegania obowiązkowi ubezpieczenia wspólników jednoosobowych spółek z ograniczoną odpowiedzialnością była przedmiotem orzeczeń Sądu Najwyższego, w których dokonano wykładni art. 8 ust. 6 pkt 4 ustawy systemowej.

W odniesieniu do wspólników jednoosobowych spółek z ograniczoną odpowiedzialnością w wyroku z 3 lutego 2011 r., II UK 271/10 (LEX nr 817528) wyrażono pogląd, że obowiązek ubezpieczenia tegoż wspólnika powiązany jest jedynie z posiadaniem przez niego takiego statusu prawnego, a nie z prowadzeniem działalności gospodarczej. W uzasadnieniu tego stanowiska wyjaśniono, że na tle art. 8 ust. 6 ustawy systemowej należy stwierdzić, iż pojęcie „prowadzenie działalności pozarolniczej” jest pojęciem szerszym od działalności gospodarczej określonej w art. 2 ustawy o swobodzie działalności gospodarczej.

Do pojęcia działalności gospodarczej w powyższym (wąskim) rozumieniu ustawa systemowa odwołuje się tylko w art. 8 ust. 6 pkt 1, a w pozostałych punktach tego przepisu wymienia osoby nieprowadzące działalności gospodarczej w ścisłym znaczeniu tego pojęcia. Właśnie w kręgu tych osób znajduje się wymieniony w art. 8 ust. 6 pkt 4 ustawy systemowej wspólnik jednoosobowej spółki z ograniczoną odpowiedzialnością, który jest objęty obowiązkiem ubezpieczenia bez względu na fakt prowadzenia działalności gospodarczej. Powyższy przepis został wprowadzony od dnia 1 stycznia 2003 r. ustawą z dnia 18 grudnia 2002 r. o zmianie ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych oraz o zmianie niektórych innych ustaw (Dz.U.

Nr 241, poz. 2074 ze zm., dalej jako ustawa nowelizująca), a jego celem było rozszerzenie obowiązku ubezpieczenia społecznego w przypadku wspólników jednoosobowych spółek z ograniczoną odpowiedzialnością, aby nie musieli oni w celu objęcia ubezpieczeniem zawierać umów z własną spółką.Podzielając powyższy pogląd, Sąd Najwyższy między innymi w wyroku z 3 marca 2020 r., II UK 295/18 (OSNP 2021 nr 4, poz.

43) i z 28 stycznia 2021 r., I USKP 1/21 (LEX nr 3113269), uznał, że obowiązek ubezpieczenia wspólnika jednoosobowej spółki z ograniczoną odpowiedzialnością jest powiązany jedynie z posiadaniem przez niego takiego statusu prawnego, a nie z prowadzeniem działalności gospodarczej. Jedyny wspólnik spółki z ograniczoną odpowiedzialnością podlega zatem obowiązkowo ubezpieczeniom społecznym na podstawie tytułu określonego w art. 8 ust. 6 pkt 4 ustawy systemowej. Z treści tego przepisu wynika bowiem, że samo posiadanie statusu wspólnika jednoosobowej spółki z ograniczoną odpowiedzialnością decyduje o podleganiu przez niego ubezpieczeniom społecznym z tytułu prowadzenia działalności pozarolniczej (art. 6 ust. 1 pkt 5 ustawy systemowej).

Analogiczne stanowisko zajął Sąd Najwyższy między innymi w wyrokach: z 9 czerwca 2010 r., II UK 33/10 (LEX nr 598436); z 3 sierpnia 2011 r., I UK 8/11 (OSNP 2012 nr 17-18, poz. 225); z 18 kwietnia 2013 r., II UK 227/12 (OSNP 2014 nr 7, poz. 103); z 11 września 2013 r., II UK 36/13 (LEX nr 1391783); z 12 lipca 2017 r., II UK 295/16, LEX nr 2347776; z 20 sierpnia 2019 r., II UK 74/18 (OSNP 2020 nr 7, poz. 73); z 3 marca 2020 r., II UK 295/18 (OSNP 2021 nr 4, poz.

43) oraz z 12 sierpnia 2020 r., I UK 337/19 (LEX nr 3054462).Wobec powyższego nie można uznać, że w sprawie występuje potrzeba wykładni powołanych przez skarżącą przepisów ustawy systemowej ani że występuje istotne zagadnienie prawne.W przypadku wskazania jako przesłanki uzasadniającej przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania występowania w sprawie istotnego zagadnienia prawnego, zagadnienie to powinno być przedstawione przez jego sformułowanie z przytoczeniem przepisów prawa, na tle których ono powstało, przytoczeniem argumentów prawnych prowadzących do rozbieżnych ocen prawnych, a także wykazaniem, że jest to zagadnienie, którego rozwiązanie jest istotne nie tylko dla rozstrzygnięcia rozpoznawanej sprawy, lecz także dla praktyki sądowej (postanowienia Sądu Najwyższego: z 14 stycznia 2016 r., II CSK 382/15, LEX nr 2090999; z 21 czerwca 2016 r., V CSK 21/16, LEX nr 2069457; z 24 maja 2016 r., I CSK 666/15, LEX nr 2080880).

Innymi słowy istotne zagadnienie prawne powinno kotwiczyć się w regulacji prawnej, która powinna zostać przeanalizowana i opracowana, tak aby to wpierw sam skarżący mógł stwierdzić, że istotne zagadnienie prawne rzeczywiście występuje i dlatego powinien rozpoznać je Sąd Najwyższy (postanowienie Sądu Najwyższego z 7 maja 2015 r., III UK 206/13). Należy też podkreślić, że zagadnieniem prawnym jest zagadnienie nowe, dotychczas nierozpatrywane w judykaturze, które zarazem ma znaczenie dla rozpoznania wniesionej skargi kasacyjnej oraz innych podobnych spraw (postanowienia Sądu Najwyższego: z 23 maja 2018 r., I CSK 33/18, LEX nr 2508114; z 16 maja 2018 r., II CSK 15/18, LEX nr 2499790).

Chodzi o problem prawny, który nie został do tej pory bezpośrednio rozwiązany w orzecznictwie Sądu Najwyższego i dla rozwikłania którego dotychczasowe orzecznictwo jest niewystarczające (postanowienie Sądu Najwyższego z 17 kwietnia 2018 r., I UK 268/17, LEX nr 2508639).Tymczasem skarżąca formułując zagadnienie prawne nie wskazała jakich przepisów to zagadnienie miałoby dotyczyć. Można się jedynie domyślać, że chodziło o art. 8 ust. 6 pkt 4 w związku z art. 6 ust. 1 pkt 5 ustawy systemowej, których potrzeby wykładni domaga się skarżąca, zaś przesłanka ta, w związku z powołanym orzecznictwem Sądu Najwyższego, nie występuje w niniejszej sprawie.Kluczowe znaczenie w przedmiotowej sprawie miało ustalenie Sądu Apelacyjnego, że z uwagi to, iż odwołująca się była 100 procentowym udziałowcem Spółki, należało ją traktować jak jedynego wspólnika Spółki, który ma odrębny tytuł ubezpieczenia społecznego wynikający z art. 8 ust. 6 pkt 4 ustawy systemowej, co wyklucza jej status pracowniczy.

Z przedstawionego, utrwalonego i aktualnie jednolitego stanowiska Sądu Najwyższego wynika wykluczenie a limine możliwości zatrudnienia dominującego wspólnika spółki z o.o. na podstawie umowy o pracę i to przesądza o wyniku niniejszej sprawy - bez potrzeby rozważań odnośnie do warunków wykonywania zatrudnienia odwołującej się w Spółce.Mając na uwadze powyższe, Sąd Najwyższy orzekł jak na wstępie.[SOP][ms] ‎