Legislator Case Law & Legislation
III USK 256/21 AI generated

III USK 256/21 · Sąd Najwyższy

Case Number III USK 256/21
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Outcome postanowienie

Legislator summary

AI generated

Sąd Okręgowy w R., wyrokiem z dnia 2 lipca 2020 r., oddalił apelację organu rentowego od wyroku Sądu Rejonowego w R. z dnia 27 stycznia 2020 r., mocą którego zmieniono decyzję Zakładu Ubezpieczeń Społecznych, Oddział w J. z dnia 17 lipca 2018 r. i uznano, że A. B. nie jest zobowiązana do zwrotu zasiłków: chorobowych, opiekuńczych, macierzyńskich w łącznej wysokości 237.300,80 zł.W sprawie ustalono, że wyrokiem z dnia 5 kwietnia 2019 r. Sąd Okręgowy w R. oddalił odwołanie A. B. od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych, Oddział w J. z dnia 9 lipca 2018 r., wykluczającej ją z podlegania ubezpieczeniom społecznym, a zatem kwestia braku podlegania przez wnioskodawczynię ubezpieczeniom społecznym została przesądzona prawomocnym wyrokiem.

Legislator headnote

AI generated

art. 3989 § 1 pkt 2 k.p.c, art. 3989 § 1 pkt 1 k.p.c, art. 3989 § 2 k.p.c, art. 108 § 1 k.p.c; III USK 256/21 · Sąd Najwyższy: We wniosku o przyjęcie jej do rozpoznania wskazał na potrzebę wykładni przepisów art. 84 ust. 1 i 2 pkt 2 ustawy systemowej w związku z art. 66 ustawy z dnia 25 czerwca 1999 r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa.W odpowiedzi na skargę kasacyjną wnioskodawczyni wniosła o odmowę przyjęcia skargi do rozpoznania i zasądzenie od pozwanego na jej rzecz kosztów postępowania kasacyjnego tytułem zwrotu kosztów zastępstwa procesowego.

Keywords

AI generated
insurer reimbursement claim disability insurance refund reinstatement of insured status entitlement to insurance benefits non-recognized health insurance fund justified insurer position

Cited Legislation

AI generated
art. 3989 § 1 pkt 2 k.p.c
Wypada również dodać, iż nie istnieje potrzeba wykładni przepisów prawnych (art. 3989 § 1 pkt 2 k.p.c.), analogicznie jak nie występuje w sprawie istotne zagadnienie prawne (art.
art. 3989 § 1 pkt 1 k.p.c
Wypada również dodać, iż nie istnieje potrzeba wykładni przepisów prawnych (art. 3989 § 1 pkt 2 k.p.c.), analogicznie jak nie występuje w sprawie istotne zagadnienie prawne (art.
art. 3989 § 2 k.p.c
Wypada również dodać, iż nie istnieje potrzeba wykładni przepisów prawnych (art. 3989 § 1 pkt 2 k.p.c.), analogicznie jak nie występuje w sprawie istotne zagadnienie prawne (art.
art. 108 § 1 k.p.c
39821 w związku z art. 108 § 1 k.p.c.

Cited Case Law

AI generated
AI generated
II USK 534/21
Sąd Okręgowy w O. IV Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych wyrokiem z 15 marca 2021 r., IV Ua (…), oddalił apelację Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddziału w O. od wyroku Sądu Rejonowego w O. z 9 grudnia 2020 r., IV U (…), zmieniającego decyzję organu rentowego z dnia 7 lutego 2020 r. w ten sposób, że ustalił, iż ubezpieczona M.M. nie jest zobowiązana do zwrotu pobieranego zasiłku chorobowego za okres od 1 lutego do 18 września 2018 r. oraz zasiłku macierzyńskiego za okres od 19 września 2018 r. do 17 września 2019 r. w kwocie 35.768,50 zł.Organ rentowy zaskarżył powyższy wyrok w całości skargą kasacyjną.
III AUa 1703/16
Decyzją z dnia 5 maja 2016 r.
II UZ 30/20
Sąd Apelacyjny – Sąd Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w (…) wyrokiem z dnia 22 kwietnia 2020 r., wydanym na skutek apelacji wniesionej przez Zakład Ubezpieczeń Społecznych […] Oddział w W.
III USK 97/21
Sąd Okręgowy w J. VII Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych wyrokiem z 17 stycznia 2020 r. w sprawie VII Ua (…) oddalił apelację Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddziału w L. od wyroku Sądu Rejonowego w J. z 22 października 2019 r. w sprawie IV U (…) zmieniającego decyzję organu rentowego z dnia 18 kwietnia 2018 r. w ten sposób, że stwierdził, że wypłacone odwołującej się M. S. zasiłki nie były świadczeniami nienależnymi i uchylił nałożony na nią obowiązek zwrotu pobranego zasiłku chorobowego, zasiłku opiekuńczego i zasiłku macierzyńskiego wraz z odsetkami - w łącznej kwocie 75.965,69 zł (punkt I), a w pozostałym zakresie oddalającego odwołanie.Organ rentowy zaskarżył powyższy wyrok w całości skargą kasacyjną.
I USK 98/23
Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w Kielcach decyzją z 25 października 2019 r.

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt III USK 256/21 POSTANOWIENIE Dnia 26 sierpnia 2021 r.Sąd Najwyższy w składzie: SSN Bohdan Bieniek w sprawie z odwołania A. B.‎od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddziału w J.‎o zasiłek chorobowy, opiekuńczy i macierzyński,‎na posiedzeniu niejawnym w Izbie Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w dniu 26 sierpnia 2021 r.,‎na skutek skargi kasacyjnej organu rentowego od wyroku Sądu Okręgowego - Sądu Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w R.‎z dnia 2 lipca 2020 r., sygn. akt IV Ua [...], 1. odmawia przyjęcia skargi kasacyjnej do rozpoznania, 2. zasądza od organu rentowego na rzecz odwołującej się kwotę 240 (dwieście czterdzieści) zł tytułem zwrotu kosztów procesu w postępowaniu kasacyjnym.

UZASADNIENIE

Sąd Okręgowy w R., wyrokiem z dnia 2 lipca 2020 r., oddalił apelację organu rentowego od wyroku Sądu Rejonowego w R. z dnia 27 stycznia 2020 r., mocą którego zmieniono decyzję Zakładu Ubezpieczeń Społecznych, Oddział w J. z dnia 17 lipca 2018 r. i uznano, że A. B. nie jest zobowiązana do zwrotu zasiłków: chorobowych, opiekuńczych, macierzyńskich w łącznej wysokości 237.300,80 zł.W sprawie ustalono, że wyrokiem z dnia 5 kwietnia 2019 r. Sąd Okręgowy w R. oddalił odwołanie A. B. od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych, Oddział w J. z dnia 9 lipca 2018 r., wykluczającej ją z podlegania ubezpieczeniom społecznym, a zatem kwestia braku podlegania przez wnioskodawczynię ubezpieczeniom społecznym została przesądzona prawomocnym wyrokiem.

Wyrok ten, w ocenie orzekających Sądów, nie determinuje jednak obowiązku dokonania zwrotu świadczenia. Obowiązek zwrotu wypłaconych przez organ świadczeń określa przepis art. 84 ust. 2 ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych (jednolity tekst: Dz.U. z 2021 r., poz. 423, dalej ustawa systemowa). W konsekwencji rozstrzygnięcie analizowanej sprawy wymagało zbadania czy wnioskodawczyni można przypisać zachowania polegające na złożeniu nieprawdziwych zeznań, posłużeniu się fałszywymi dokumentami albo wprowadzaniu organu w błąd.W ocenie Sądu Okręgowego, Sąd pierwszej instancji w sposób prawidłowy ustalił stan faktyczny w oparciu o zgromadzone dowody, a także dokonał jego prawidłowej oceny prawnej.

Sąd ten podkreślił, że obowiązek zwrotu obciąża tylko tego, kto przyjął świadczenie w złej wierze, wiedząc, że mu się nie należy, co dotyczy zarówno osoby, która została pouczona o okolicznościach, w jakich nie powinna pobierać świadczeń, jak też tej osoby, która uzyskała świadczenia na podstawie nieprawdziwych zeznań lub dokumentów albo w innych przypadkach świadomego wprowadzenia w błąd instytucji ubezpieczeniowej. W przedmiotowej sprawie, kwestia braku podlegania przez wnioskodawczynię ubezpieczeniom społecznym została przesądzona przez Sąd Okręgowy w R. wyrokiem z 5 kwietnia 2019 r.

Tym samym przyznać należy, że świadczenia były nienależne. Jednakże na wnioskodawczyni nie ciąży obowiązek zwrotu tego świadczenia. W ocenie Sądu Okręgowego, całokształt postępowania dowodowego przeprowadzonego w sprawie nie daje podstaw przypisania wnioskodawczyni świadomości nienależności świadczeń i przyjęcie ich w złej wierze, wiedząc lub przypuszczając, że się jej one nie należą. Wypłata świadczeń przez ZUS dodatkowo mogła wzmacniać przekonanie wnioskodawczyni, że nie zachodzą żadne nieprawidłowości z tym związane.Skargę kasacyjną wywiódł pełnomocnik organu rentowego, zaskarżając wyrok Sądu Okręgowego w całości.

We wniosku o przyjęcie jej do rozpoznania wskazał na potrzebę wykładni przepisów art. 84 ust. 1 i 2 pkt 2 ustawy systemowej w związku z art. 66 ustawy z dnia 25 czerwca 1999 r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa.W odpowiedzi na skargę kasacyjną wnioskodawczyni wniosła o odmowę przyjęcia skargi do rozpoznania i zasądzenie od pozwanego na jej rzecz kosztów postępowania kasacyjnego tytułem zwrotu kosztów zastępstwa procesowego.

Sąd Najwyższy zważył, co następuje:

Brak jest podstaw uzasadniających przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania.Przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania z uwagi na potrzebę wykładni przepisów prawa wymaga od skarżącego określenia, które przepisy wymagają wykładni Sądu Najwyższego, ze wskazaniem, na czym polegają związane z tym poważne wątpliwości, lub z przedstawieniem rozbieżności w orzecznictwie sądów. Ponadto konieczne jest opisanie tych wątpliwości lub rozbieżności, wskazanie argumentów, które prowadzą do rozbieżnych ocen prawnych, a także przedstawienie własnej propozycji interpretacyjnej.

W przypadku powoływania się na rozbieżności w orzecznictwie konieczne jest także, choćby przykładowe, wskazanie orzeczeń, w których ten sam przepis prawa byłyby odmiennie wykładany. Wypada również dodać, iż nie istnieje potrzeba wykładni przepisów prawnych (art. 3989 § 1 pkt 2 k.p.c.), analogicznie jak nie występuje w sprawie istotne zagadnienie prawne (art. 3989 § 1 pkt 1 k.p.c.), jeżeli Sąd Najwyższy zajął już stanowisko w kwestii tego zagadnienia prawnego lub wykładni przepisów i wyraził swój pogląd we wcześniejszych orzeczeniach, a nie zachodzą żadne okoliczności uzasadniające zmianę tego poglądu.Zdaniem Sądu Najwyższego, oceniany w niniejszym postępowaniu wniosek skarżącego o przyjęcie jego skargi kasacyjnej do rozpoznania nie spełnia wyżej określonych kryteriów.Kwestia zwrotu nienależnie pobranego świadczenia z ubezpieczenia chorobowego uregulowana została także w art. 66 ust. 2 ustawy zasiłkowej, zgodnie z którym w przypadku pobrania nienależnego świadczenia z winy ubezpieczonego lub wskutek okoliczności, o których mowa w art. 15-17 i art. 59 ust. 6 i 7, wypłacone kwoty podlegają potrąceniu z należnych zasiłków bieżących lub innych świadczeń z ubezpieczeń społecznych.

Przepis ten nie stanowi przepisu szczególnego w stosunku do art. 84 ustawy systemowej, bowiem żaden z przepisów ustawy zasiłkowej nie reguluje odmiennie niż art. 84 ust. 2 ustawy systemowej kwestii zwrotu nienależnie pobranych świadczeń. Innymi słowy, art. 66 ust. 2 ustawy zasiłkowej nie reguluje odmiennie okoliczności przemawiających za uznaniem świadczenia za pobrane nienależnie niż czyni to art. 84 ust. 2 ustawy systemowej (por. wyroki Sądu Najwyższego: z dnia 17 stycznia 2012 r., I UK 194/11, LEX nr 1227962; z dnia 3 grudnia 2013 r., I UK 212/13, LEX nr 1641776; z dnia 19 lutego 2014 r., I UK 331/13, LEX nr 1446442).Świadczenia z zakresu ubezpieczeń społecznych są przyznawane w drodze decyzji administracyjnych i wypłacane na ich podstawie.

Oznacza to, że również świadczenia w myśl art. 84 ust. 1 i 2 ustawy systemowej uważane są za nienależne i podlegają zwrotowi dopiero, gdy organ rentowy wyda stosowną decyzję administracyjną. Istotną cechą nienależnie pobranego świadczenia z ubezpieczeń społecznych jest świadomość osoby pobierającej świadczenie, co do nieprzysługiwania jej prawa do tego świadczenia w całości lub w części od początku albo w następstwie mających miejsce później zdarzeń (por. wyrok Sądu Najwyższego z dnia 3 grudnia 2019 r., I UK 285/18, LEX nr 2779501).Podstawowym warunkiem uznania, że wypłacone świadczenie podlega zwrotowi w myśl art. 84 ust. 2 pkt 1 ustawy systemowej, jest po pierwsze, brak prawa do świadczenia oraz po drugie, świadomość tego osoby przyjmującej to świadczenie, płynąca ze stosownego pouczenia.

Obie te przesłanki wystąpić muszą w trakcie pobierania świadczenia, a nie po zaprzestaniu jego wypłaty. Organ rentowy może domagać się zwrotu nienależnie pobranego świadczenia tylko wówczas, gdy ubezpieczonemu można przypisać złą wolę. Obowiązek zwrotu obciąża tylko tego, kto przyjął świadczenie w złej wierze wiedząc, że mu się nie należy, co dotyczy zarówno osoby, która została pouczona o okolicznościach, w jakich nie powinna pobierać świadczeń, jak też tej osoby, która uzyskała świadczenia na podstawie nieprawdziwych zeznań lub dokumentów, albo w innych przypadkach świadomego wprowadzenia w błąd instytucji ubezpieczeniowej.

W prawie ubezpieczeń społecznych „świadczenie nienależnie pobrane”, to nie tylko „świadczenie nienależne” (obiektywnie, np. wypłacane bez podstawy prawnej), ale także „nienależnie pobrane”, a więc pobrane przez osobę, której można przypisać określone cechy dotyczące stanu świadomości (woli) lub określone działania (zaniechania). Przy czym świadomość nienależności świadczenia może mieć źródło w pouczeniu udzielonym przez organ rentowy co do okoliczności powodujących konieczność zwrotu świadczenia bądź też może wynikać z zawinionego działania osoby, która spowodowała wypłatę świadczeń.Mając powyższe na uwadze, Sąd Najwyższy orzekł z mocy art. 3989 § 2 k.p.c.O kosztach procesu orzeczono w myśl art. 39821 w związku z art. 108 § 1 k.p.c.