Legislator Case Law & Legislation
III USK 255/23 AI generated

III USK 255/23 · Sąd Najwyższy

Case Number III USK 255/23
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Outcome postanowienie

Legislator summary

AI generated

Decyzją z 22 marca 2021 r. (znak: […]) Prezes Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego, powołując się na przepisy art. 36 ust. 1 pkt 1, art. 3a ust. 1, art. 4 ust. 1, art. 5b ust. 1, art. 7 ust. 1 pkt 1, art. 8 ust. 1, 2 i 2a, art. 16 ust. 1 pkt 1, ust. 3 w zw. z art. 6 pkt 1, także art. 17 ust. 1 i 3 ustawy z dnia 20 grudnia 1990 r. o ubezpieczeniu społecznym rolników (Dz.U. z 2021 r., poz. 266 t.j.), stwierdził ustanie ubezpieczenia społecznego rolników dla K. B. w zakresie ubezpieczenia wypadkowego, chorobowego, macierzyńskiego i ubezpieczenia emerytalno-rentowego w okresie od 1 lutego 2021 r. do 28 lutego 2021 r. oraz ustanie obowiązku opłacania składek od wymienionego dnia.

Legislator headnote

AI generated

art. 3989 § 1 k.p.c, art. 3989 § 1 pkt 1 k.p.c, art. 3989 § 2 k.p.c; III USK 255/23 · Sąd Najwyższy: Skarga kasacyjna nie kwalifikuje się do jej przyjęcia i merytorycznego rozpoznania z niżej wskazanych przyczyn.Stosownie do art. 3989 § 1 k.p.c., Sąd Najwyższy przyjmuje skargę kasacyjną do rozpoznania, jeżeli w sprawie występuje istotne zagadnienie prawne (pkt 1), istnieje potrzeba wykładni przepisów prawnych budzących poważne wątpliwości lub wywołujących rozbieżności w orzecznictwie sądów (pkt 2), zachodzi nieważność postępowania (pkt 3) lub skarga jest oczywiście uzasadniona (pkt 4).Istotnym zagadnieniem prawnym w rozmienieniu art. 3989 § 1 pkt 1 k.p.c. jest zagadnienie nowe, nierozwiązane dotąd w orzecznictwie, którego rozstrzygnięcie może przyczynić się do rozwoju prawa.

Keywords

AI generated
monthly wage extraordinary pension without income limit suspension of pension daily sickness benefit insurance ongoing social benefits income ceiling

Cited Legislation

AI generated
art. 3989 § 1 k.p.c
W konsekwencji nie można uznać, że w sprawie występuje istotne zagadnienie prawne (art. 3989 § 1 pkt 1 k.p.c.), jeśli Sąd Najwyższy zajął już stanowisko w kwestii przedstawianej w skardze i wyraził swój pogląd we wcześniejszych orzeczeniach (por.
art. 3989 § 1 pkt 1 k.p.c
W konsekwencji nie można uznać, że w sprawie występuje istotne zagadnienie prawne (art. 3989 § 1 pkt 1 k.p.c.), jeśli Sąd Najwyższy zajął już stanowisko w kwestii przedstawianej w skardze i wyraził swój pogląd we wcześniejszych orzeczeniach (por.
art. 3989 § 2 k.p.c
3989 § 1 pkt 1 k.p.c.Z tych względów, na podstawie art. 3989 § 2 k.p.c., Sąd Najwyższy odmówił przyjęcia skargi kasacyjnej do rozpoznania.

Cited Case Law

AI generated
I PK 230/02
postanowienia Sądu Najwyższego: z 16 stycznia 2003 r., I PK 230/02, OSNP - wkładka 2003 Nr 13, poz.
II UK 363/09
Sygn. akt II UK 363/09 POSTANOWIENIE Dnia 10 marca 2010 r. Sąd Najwyższy w składzie : SSN Zbigniew Hajn w sprawie z wniosku Z. L. S.A. przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych z udziałem zainteresowanych : Z. G. /.../ , o ubezpieczenie społeczne, po rozpoznaniu na posiedzeniu niejawnym w Izbie Pracy, Ubezpieczeń Społecznych i Spraw Publicznych w dniu 10 marca 2010 r., skargi kasacyjnej wnioskodawcy od wyroku Sądu Apelacyjnego […] z dnia 2 lipca 2009 r., 1. odmawia przyjęcia skargi kasacyjnej do rozpoznania, 2. zasądza od wnioskodawcy na rzecz organu rentowego 120 (sto dwadzieścia) zł tytułem zwrotu kosztów zastępstwa procesowego w postępowaniu kasacyjnym.
II UK 400/09
Sygn. akt II UK 400/09 POSTANOWIENIE Dnia 12 marca 2010 r. Sąd Najwyższy w składzie : SSN Romualda Spyt w sprawie z wniosku Z. L. S.A. przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych z udziałem zainteresowanych : M. N. /.../, o składki na ubezpieczenie społeczne, po rozpoznaniu na posiedzeniu niejawnym w Izbie Pracy, Ubezpieczeń Społecznych i Spraw Publicznych w dniu 12 marca 2010 r., skargi kasacyjnej wnioskodawcy od wyroku Sądu Apelacyjnego […] z dnia 18 czerwca 2009 r., 1. odmawia przyjęcia skargi kasacyjnej do rozpoznania;
I UK 328/11
Sąd Apelacyjny – Sąd Pracy i Ubezpieczeń Społecznych wyrokiem z dnia 14 kwietnia 2011 r.
II PK 294/11
Sąd Okręgowy – Sąd Pracy wyrokiem z dnia 31 marca 2011 r.
II PK 36/19
Sąd Okręgowy w G. wyrokiem z dnia 28 września 2018 r., VII Pa […], oddalił apelację powoda A.K. od wyroku Sądu Rejonowego w M. z dnia 26 września 2017 r., którym oddalono jego powództwo przeciwko pozwanemu Sądowi Rejonowemu w E. o przywrócenie do pracy na poprzednich warunkach.W uzasadnieniu wyroku Sąd drugiej instancji podniósł, że chociaż powód na skutek prawomocnego skazania za przestępstwo utracił przymiot nieskazitelnego charakteru, to jednak brak było podstaw do stwierdzenia w trybie art. 32 ust. 1 pkt 3 ustawy z dnia 27 lipca 2001 r. o kuratorach sądowych (obecnie jednolity tekst:
AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

III USK 255/23 POSTANOWIENIE Dnia 20 sierpnia 2024 r.Sąd Najwyższy w składzie: SSN Jarosław Sobutka w sprawie z odwołania K. B. i A. B.‎od decyzji Prezesa Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego‎o podleganie ubezpieczeniu społecznemu rolników,‎na posiedzeniu niejawnym w Izbie Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w dniu 20 sierpnia 2024 r.,‎na skutek skargi kasacyjnej organu rentowego od wyroku Sądu Apelacyjnego w Rzeszowie‎z dnia 21 marca 2023 r., sygn. akt III AUa 704/21, odmawia przyjęcia skargi kasacyjnej do rozpoznania.

UZASADNIENIE

Decyzją z 22 marca 2021 r. (znak: […]) Prezes Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego, powołując się na przepisy art. 36 ust. 1 pkt 1, art. 3a ust. 1, art. 4 ust. 1, art. 5b ust. 1, art. 7 ust. 1 pkt 1, art. 8 ust. 1, 2 i 2a, art. 16 ust. 1 pkt 1, ust. 3 w zw. z art. 6 pkt 1, także art. 17 ust. 1 i 3 ustawy z dnia 20 grudnia 1990 r. o ubezpieczeniu społecznym rolników (Dz.U. z 2021 r., poz. 266 t.j.), stwierdził ustanie ubezpieczenia społecznego rolników dla K. B. w zakresie ubezpieczenia wypadkowego, chorobowego, macierzyńskiego i ubezpieczenia emerytalno-rentowego w okresie od 1 lutego 2021 r. do 28 lutego 2021 r. oraz ustanie obowiązku opłacania składek od wymienionego dnia.

Rolniczy organ rentowy stwierdził ustanie ubezpieczenia społecznego rolników w okresie od 1 lutego 2021 r. do 28 lutego 2021 r. w wymiarze dziennym w związku z przekroczeniem kwoty minimalnej wynagrodzenia brutto. Wskazał, że osiągnięta kwota przychodów brutto za miesiąc luty 2021 r. wyniosła 3.336 zł.Wyrokiem z 30 czerwca 2021 r. (sygn. akt III U 332/21) Sąd Okręgowy w Tarnobrzegu III Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w sprawie z wniosku K. B. i A. B. przeciwko Prezesowi Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego o podleganie ubezpieczeniu społecznemu rolników zmienił zaskarżone decyzje w ten sposób, że stwierdził, iż K.

B. podlega ubezpieczeniu społecznemu rolników w zakresie ubezpieczenia: emerytalno-rentowego, wypadkowego, chorobowego i macierzyńskiego w okresie od 1 lutego 2021 r. do 28 lutego 2021 r.Na skutek apelacji organu rentowego Sąd Apelacyjny Rzeszowie III Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych wyrokiem z 21 marca 2023 r. (sygn. akt III AUa 704/21) oddalił apelację.Skargę kasacyjną od wyroku Sądu Apelacyjnego w Rzeszowie wywiódł organ rentowy, zaskarżając judykat w całości, zarzucając rozstrzygnięciu naruszenie przepisów prawa materialnego, tj. naruszenie art. 5b ust. 1 ustawy z dnia 20 grudnia 1990 r. o ubezpieczeniu społecznym rolników (dalej jako u.u.s.r.) poprzez jego błędną wykładnię skutkującą przyjęciem, że rozliczenie miesięczne rozumiane jest jednoznacznie i nakazuje rozliczenie przychodu osiąganego przez wnioskodawczynię z tytułu umowy zlecenia w okresie rocznym, a nie miesięcznym, co skutkowało objęcie wnioskodawczyni K.

B., ubezpieczeniem społecznym rolników w zakresie ubezpieczenia: emerytalno-rentowego, wypadkowego, chorobowego i macierzyńskiego w okresie od 1 lutego 2021 r. do 28 lutego 2021 r., pomimo faktu, że wnioskodawczyni w tych okresach przekroczyła granicę minimalnego wynagrodzenia za pracę.Z uwagi na wyżej stawiane zarzuty, skarżący wniósł o:1.uchylenie wyroku Sądu Apelacyjnego w Rzeszowie (sygn. akt III AUa 704/21) z 21 marca 2023 r. i orzeczenie, co do istoty sprawy poprzez: oddalenie odwołania wnioskodawczyni od decyzji z 22 marca 2021 r. w całości oraz zasądzenie od wnioskodawców na rzecz organu rentowego kosztów postępowania w I instancji, zasądzenie od wnioskodawców na rzecz organu rentowego kosztów postępowania w II instancji oraz wynikłych z niniejszej skargi kasacyjnej według norm przepisanych;ewentualnie2.uchylenie wyroku z 21 marca 2023 r. (sygn. akt III AUa 704/21) Sądu Apelacyjnego w Rzeszowie w całości i przekazanie sprawy temu Sądowi do ponownego rozpoznania oraz pozostawienie temu Sądowi rozstrzygnięcia w przedmiocie kosztów postępowania w I i II instancji oraz kosztów procesu wynikłych z niniejszej skargi kasacyjnej.W uzasadnieniu wniosku o przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania skarżący organ rentowy wskazał na wystąpienie istotnego zagadnienia prawnego przejawiającego się rzeczywistym problemem prawnym który sprowadzał się do rozstrzygnięcia kwestii: czy określenie zawarte w art. 5b ust. 1 ustawy o ubezpieczeniu społecznym rolników „przychód osiągany z tego tytułu w rozliczeniu miesięcznym”, należy rozliczać jako przychód osiągany w danym miesiącu czy w rozliczać w okresie rocznym?

Sąd Najwyższy zważył, co następuje:

Skarga kasacyjna nie kwalifikuje się do jej przyjęcia i merytorycznego rozpoznania z niżej wskazanych przyczyn.Stosownie do art. 3989 § 1 k.p.c., Sąd Najwyższy przyjmuje skargę kasacyjną do rozpoznania, jeżeli w sprawie występuje istotne zagadnienie prawne (pkt 1), istnieje potrzeba wykładni przepisów prawnych budzących poważne wątpliwości lub wywołujących rozbieżności w orzecznictwie sądów (pkt 2), zachodzi nieważność postępowania (pkt 3) lub skarga jest oczywiście uzasadniona (pkt 4).Istotnym zagadnieniem prawnym w rozmienieniu art. 3989 § 1 pkt 1 k.p.c. jest zagadnienie nowe, nierozwiązane dotąd w orzecznictwie, którego rozstrzygnięcie może przyczynić się do rozwoju prawa.

W konsekwencji nie można uznać, że w sprawie występuje istotne zagadnienie prawne (art. 3989 § 1 pkt 1 k.p.c.), jeśli Sąd Najwyższy zajął już stanowisko w kwestii przedstawianej w skardze i wyraził swój pogląd we wcześniejszych orzeczeniach (por. postanowienia Sądu Najwyższego: z 16 stycznia 2003 r., I PK 230/02, OSNP - wkładka 2003 Nr 13, poz. 5; z 10 marca 2010 r., II UK 363/09, LEX nr 577467; z 12 marca 2010 r., II UK 400/09, LEX nr 577468; z 19 stycznia 2012 r., I UK 328/11, LEX nr 1215423; z 19 marca 2012 r., II PK 294/11, LEX nr 1214578).W związku z tym nie występuje w sprawie istotne zagadnienie prawne (art. 3989 § 1 pkt 1 k.p.c.), jeżeli Sąd Najwyższy zajął już stanowisko w kwestii tego zagadnienia prawnego lub wykładni przepisów i wyraził swój pogląd we wcześniejszych orzeczeniach, a nie zachodzą żadne okoliczności uzasadniające zmianę tego poglądu (por. postanowienia Sądu Najwyższego: z 3 marca 2020 r., II PK 36/19, LEX nr 3034647; z 12 maja 2020 r., I UK 128/19, LEX nr 3026475; z 12 marca 2010 r., II UK 400/09, LEX nr 577468; z 19 stycznia 2012 r., I UK 328/11, LEX nr 1215423; z 19 marca 2012 r., II PK 294/11, LEX nr 1214578; z 10 kwietnia 2018 r., I CSK 733/17, LEX nr 2495968; z 10 kwietnia 2018 r., II PK 143/17, LEX nr 2525398; z 19 kwietnia 2018 r., I CSK 709/17, LEX nr 2486162; z 23 maja 2018 r., I CSK 33/18, LEX nr 2508114; z 16 stycznia 2003 r., I PK 230/02, OSNP - wkładka 2003 Nr 13, poz. 5).Należy zatem wskazać, że w wyroku Sądu Najwyższego z 19 października 2022 r. (III USKP 151/21, LEX nr 3509771) wyjaśniono, że skoro w art. 5b ust. 1 ustawy o ubezpieczeniu społecznym rolników używa się tylko wyrażenia "w rozliczeniu miesięcznym" a brak jest określenia okresu rozliczeniowego miesięcznego, to nie ma podstaw do przyjmowania, aby rozliczenie miesięczne zawężać tylko do okresu miesiąca, w którym ubezpieczony otrzymał przychód ze zlecenia.

Wyrażenie "w rozliczeniu miesięcznym" uzasadnia stwierdzenie, że chodzi tu o algorytm, w którym przychody dzieli się przez liczbę miesięcy danego okresu rozliczeniowego. Uprawnione może być stwierdzenie, że chodzi o 12-miesięczny okres rozliczeniowy (zob. postanowienie Sądu Najwyższego z 15 czerwca 2023 r., III USK 287/22, LEX nr 3569766).Podobne stanowisko zajął Sąd Najwyższy w wyroku z 19 października 2022 r. (III USKP 151/21, LEX nr 3509771) uznając, że wyrażenie "w rozliczeniu miesięcznym" uzasadnia stwierdzenie, że chodzi tu o algorytm, w którym przychody dzieli się przez liczbę miesięcy danego okresu rozliczeniowego.

Uprawnione więc może być stwierdzenie, że chodzi o 12-miesięczny okres rozliczeniowy. Skoro rolnik może prowadzić działalność gospodarczą do wysokości określonych dochodów, które w aspekcie utrzymania ubezpieczenia społecznego rolników rozlicza się co roku, a na działalność gospodarczą - art. 6 ust. 1 pkt 5 ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych - składają się wszak pojedyncze umowy cywilne (zlecenia), to również dla samodzielnego tytułu podlegania ubezpieczeniom społecznym z art. 6 ust. 1 pkt 4 ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych, czyli dla zlecenia poza działalnością gospodarczą, okresem rozliczeniowym per analogiam również może być okres roczny, z zastosowaniem rozliczenia miesięcznego, czyli okres roczny wynikający z art. 5a ust. 2 pkt 4 ustawy o ubezpieczeniu społecznym rolników.

W rozliczeniu miesięcznym chodzi więc o średnią miesięczną a nie tylko o przychód uzyskany w danym miesiącu.Stanowisko powyższe uznać należy w orzecznictwie Sądu Najwyższego za ugruntowane (zob. postanowienie Sądu Najwyższego z 15 czerwca 2023 r., III USK 287/22, Legalis nr 2950384).W niniejszej sprawie nie mamy więc do czynienia z zagadnieniem nowym, wymagającym zajęcia stanowiska przez Sąd Najwyższy – nie występuje więc istotne zagadnienie prawne, w rozumieniu przepisu art. 3989 § 1 pkt 1 k.p.c.Z tych względów, na podstawie art. 3989 § 2 k.p.c., Sąd Najwyższy odmówił przyjęcia skargi kasacyjnej do rozpoznania. [SOP][ms] ‎