Legislator Case Law & Legislation
III USK 13/21 AI generated

III USK 13/21 · Sąd Najwyższy

Case Number III USK 13/21
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Outcome postanowienie

Legislator summary

AI generated

Sąd Apelacyjny w (...) wyrokiem z 21 stycznia 2020 r. oddalił apelację skarżącej ubezpieczonej H. R. od wyroku Sądu Okręgowego w G. z 31 maja 2019 r., który oddalił jej odwołanie od decyzji pozwanego Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w G. z 4 października 2018 r. Decyzją tą pozwany wykonując prawomocny wyrok Sądu Okręgowego w G. z 20 lipca 2018 r. ustalił na nowo wysokość emerytury ubezpieczonej, przeliczając część socjalną z uwzględnieniem kwoty bazowej obowiązującej w marcu 2018 r. Ubezpieczona (ur. w 1955 r.) pobierała wcześniejszą emeryturę od 1 września 1998 r.

Legislator headnote

AI generated

art. 32 Konstytucji, art. 3989 § 1 k.p.c, art. 3989 § 1 pkt 1 k.p.c, art. 3989 § 1 pkt 2 k.p.c, art. 3989 § 1 pkt 4 k.p.c, art. 3983 § 1 k.p.c; III USK 13/21 · Sąd Najwyższy: W sprawie bezspornym jest, że kwota bazowa obowiązującą na dzień 12 marca 2018 r., to kwota 3.371,13 zł, zgodnie z art. 19 ustawy emerytalnej, w związku z Komunikatem Prezesa Głównego Urzędu Statystycznego z dnia 9 lutego 2018 r. w sprawie kwoty bazowej w 2017 r. (M. P. z 2018 r., poz. 188). W ocenie sądu odwoławczego nie budzi też żadnej wątpliwości, że powyższa kwota została uwzględniona przy ustaleniu wysokości świadczenia emerytalnego ubezpieczonej w zaskarżonej decyzji. Jednocześnie wyjaśnił, iż „kwota bazowa” to pojęcie ustawowe zdefiniowane w przepisach wyżej powołanych.

Keywords

AI generated
invalidity pension rate adjustment to the basic amount income assessment base pension adjustment recalculation of supplementary benefits emoluments, social security benefits

Cited Legislation

AI generated
art. 32 Konstytucji
2 i art. 32 Konstytucji Rzeczypospolitej Polskiej.
art. 3989 § 1 k.p.c
Wniosek o przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania nie przedstawia zasadnej podstawy przedsądu i dlatego nie został uwzględniony.Jedynie hasłowo odwołuje się do istotnego zagadnienia prawnego, gdyż takie zagadnienie nie zostało sformułowane (art. 3989 § 1 pkt 1 k.p.c.).
art. 3989 § 1 pkt 1 k.p.c
Wniosek o przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania nie przedstawia zasadnej podstawy przedsądu i dlatego nie został uwzględniony.Jedynie hasłowo odwołuje się do istotnego zagadnienia prawnego, gdyż takie zagadnienie nie zostało sformułowane (art. 3989 § 1 pkt 1 k.p.c.).
art. 3989 § 1 pkt 2 k.p.c
3 i 4 ustawy o emeryturach i rentach, czyli potrzeby wykładni tych przepisów wynikającej z poważnych wątpliwości w wykładni lub rozbieżności w orzecznictwie sądów (art. 3989 § 1 pkt 2 k.p.c.).
art. 3989 § 1 pkt 4 k.p.c
3989 § 1 pkt 1 i 2 k.p.c., a nie do podstawy przedsądu z art. 3989 § 1 pkt 4 k.p.c.
art. 3983 § 1 k.p.c
Skargę kasacyjną wnosi się od prawomocnego wyroku i Sąd Najwyższy na etapie przedsądu nie ocenia też zarzutów podstaw kasacyjnych (art. 3983 § 1 k.p.c.) ani zastosowania prawa w konkretnej (indywidulanej) sprawie skarżącej.Z tych motywów orzeczono jak w sentencji (art.
art. 3989 § 2 k.p.c
3983 § 1 k.p.c.) ani zastosowania prawa w konkretnej (indywidulanej) sprawie skarżącej.Z tych motywów orzeczono jak w sentencji (art. 3989 § 2 k.p.c.).
AI generated
III AUa 984/12
S. ( ur. (...)) jest uprawniona do stałej renty z tytułu choroby zawodowej, prawo do której nabyła od 1 listopada 1980r. Od 1 maja 1997r. jest uprawniona do emerytury, która to została przyznana na jej rzecz decyzją z 22 maja 1997r. i wysokość to której została obliczona z uwzględnieniem, między innymi wwpw wynoszącego 94,10 % oraz kwoty bazowej obowiązującej w dacie zgłoszenia wniosku o emeryturę, a wynoszącej 936,05 zł.
IV U 961/14
Ubezpieczona J. G. wniosła odwołanie od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w T. z dnia 21.10.2014r. o przeliczeniu emerytury i wniosła o jej zmianę poprzez ustalenie wysokości świadczenia przy uwzględnieniu aktualnej kwoty bazowej do części socjalnej. Ubezpieczona podniosła, że decyzją z dnia 11.03.2009 r. przyznano jej wcześniejszą emeryturę na tzw .starych zasadach w myśl art. 46 ustawy o emeryturach i rentach FUS. W dniu 04.04.2014r. ubezpieczona wystąpiła o przeliczenie świadczenia a uwzględnieniem okresu pracy potwierdzonego świadectwem pracy potwierdzającym, że po uzyskaniu świadczenia przepracowała okres przekraczający 30 m-cy. Ubezpieczona powołała argumentację zawartą w wyroku Sądu Apelacyjnego we Wrocławki z 09.08.2012r. w sprawie III AUa 699/12.
III AUa 236/13
Wyrokiem z dnia 15 listopada 2012 r.
IV U 65/15
Decyzją z dnia 24 listopada 2014 roku ZUS Oddział w T.
III U 501/13
W dniu 07.02.2013r. H. D. zwrócił się z wnioskiem o przeliczenie emerytury z uwzględnieniem wskaźnika wynoszącego 91,00% oraz przyjęcie kwoty bazowej obowiązującej w 2011r., a nie w 2005r. Decyzją z dnia 21.02.2013r. ZUS odmówił H. D. przeliczenia emerytury podnosząc, że w przypadku odwołującego ustalony wskaźnik z 20 lat kalendarzowych wybranych z całego okresu podleganiu ubezpieczeniu społecznemu, jest wskaźnikiem najkorzystniejszym, natomiast brak było podstaw do przyjęcia kwoty bazowej obowiązującej w 2011r., gdyż wniosek o emeryturę został złożony w 2005r.

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt III USK 13/21 POSTANOWIENIE Dnia 20 stycznia 2021 r.Sąd Najwyższy w składzie: SSN Zbigniew Korzeniowski w sprawie z odwołania H. R.‎od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddziału w G.‎o wysokość emerytury,‎na posiedzeniu niejawnym w Izbie Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w dniu 20 stycznia 2021 r.,‎na skutek skargi kasacyjnej odwołującej się od wyroku Sądu Apelacyjnego w (…)‎z dnia 21 stycznia 2020 r., sygn. akt III AUa (…), odmawia przyjęcia skargi kasacyjnej do rozpoznania.

UZASADNIENIE

Sąd Apelacyjny w (...) wyrokiem z 21 stycznia 2020 r. oddalił apelację skarżącej ubezpieczonej H. R. od wyroku Sądu Okręgowego w G. z 31 maja 2019 r., który oddalił jej odwołanie od decyzji pozwanego Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w G. z 4 października 2018 r. Decyzją tą pozwany wykonując prawomocny wyrok Sądu Okręgowego w G. z 20 lipca 2018 r. ustalił na nowo wysokość emerytury ubezpieczonej, przeliczając część socjalną z uwzględnieniem kwoty bazowej obowiązującej w marcu 2018 r. Ubezpieczona (ur. w 1955 r.) pobierała wcześniejszą emeryturę od 1 września 1998 r.

Po wniosku o zwykłą emeryturę i po odwołaniu Sąd Okręgowy wskazanym wyrokiem z 20 lipca 2018 r. nakazał pozwanemu ustalenie emerytury według kwoty bazowej z 12 marca 2018 r. W obecnej sprawie Sąd Okręgowy uznał dalsze odwołanie ubezpieczonej za niezasadne. Sąd Apelacyjny w uzasadnieniu oddalenia apelacji wyrok Sądu Okręgowego uznał za prawidłowy. Wskazał, iż zaskarżona w niniejszej sprawie decyzja z dnia 4 października 2018 r. wydana została przez organ rentowy w wykonaniu prawomocnego wyroku Sądu Okręgowego w G. z dnia 20 lipca 2018 r. (VI U (...)), którym przyznano ubezpieczonej prawo do emerytury, której wysokość organ rentowy winien ustalić na podstawie art. 53 ust. 4 ustawy z 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach FUS według kwoty bazowej obowiązującej na dzień 12 marca 2018 r.

W sprawie bezspornym jest, że kwota bazowa obowiązującą na dzień 12 marca 2018 r., to kwota 3.371,13 zł, zgodnie z art. 19 ustawy emerytalnej, w związku z Komunikatem Prezesa Głównego Urzędu Statystycznego z dnia 9 lutego 2018 r. w sprawie kwoty bazowej w 2017 r. (M. P. z 2018 r., poz. 188). W ocenie sądu odwoławczego nie budzi też żadnej wątpliwości, że powyższa kwota została uwzględniona przy ustaleniu wysokości świadczenia emerytalnego ubezpieczonej w zaskarżonej decyzji. Jednocześnie wyjaśnił, iż „kwota bazowa” to pojęcie ustawowe zdefiniowane w przepisach wyżej powołanych.

Natomiast jej zastosowanie przy wyliczeniu wysokości świadczenia emerytalnego zostało jednoznacznie określone w art. 53 ust. 1 pkt. 1 ustawy emerytalnej, który dotyczy tzw. części socjalnej świadczenia. Zestawienie art. 53 ust. 1 pkt. 1 i ust. 3-4 ustawy emerytalnej prowadzi do wniosku, że część socjalna zawsze stanowi 24% kwoty bazowej obowiązującej w dacie złożenia wniosku o ustalenie prawa do kolejnego świadczenia - w niniejszej sprawie - emerytury ubezpieczonej. Stanowisko to od lat utrwalone jest w orzecznictwie sądów powszechnych i Sądu Najwyższego na podstawie uchwały siedmiu sędziów Sadu Najwyższego z dnia 10 września 2009 r., I UZP 6/09, w której uznano, że nową kwotę bazową, z zastrzeżeniem wykazania 30-miesięcznego podlegania ubezpieczeniu społecznemu lub ubezpieczeniom emerytalnemu i rentowym, uwzględnia się tylko do obliczenia części socjalnej później ustalanej emerytury.

Sąd Apelacyjny podkreślił przy tym, że Trybunał Konstytucyjny już w wyroku z dnia 24 kwietnia 2006 r., w sprawie P 9/05 uznał, że art. 53 ust. 3 i 4 ustawy z 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z FUS jest zgodny z art. 2 i art. 32 Konstytucji Rzeczypospolitej Polskiej. W sprawie nie jest kwestionowany fakt, że organ rentowy w zaskarżonej decyzji wykonał powyższe dyspozycje i dla potrzeb wyliczenia części socjalnej „nowej” emerytury ubezpieczonej przyjął 24% z kwoty bazowej ustalonej przez Sąd Okręgowy w wyroku z 20 lipca 2018 r. - 3.371,13 zł.

Przepis art. 53 ust. 3 i 4 ustawy emerytalnej nie przewiduje innego ustalenia „części socjalnej” niż ten przedstawiony powyżej. Zatem kwestionowanie przez skarżącą sposobu ustalenia części socjalnej jej „nowej” emerytury nie ma uzasadnienia w obowiązującym stanie prawnym.W skardze kasacyjnej ubezpieczona zarzuciła naruszenie prawa materialnego przez błędną jego wykładnię i niewłaściwe zastosowanie art. 53 ust. 3 i 4 ustawy z 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z FUS, a polegające na tym, że Sąd Apelacyjny opierając się na tych samych przesłankach co Sąd Okręgowy błędnie zinterpretował art. 53 ust. 3 i 4 ustawy, tj. pominął uprawnienie skarżącej do zastosowania przeliczenia kwoty bazowej z marca 2018 r., przez brak przemnożenia jej przez wwpw, tj. wskaźnik 194.97%, i tym samym zaniżenie kwoty bazowej stanowiącej podstawę przeliczenia (24% od tak przeliczonej kwoty bazowej), a tym samym wadliwe zniżenie kwoty należnej skarżącej emerytury.„W związku z powyższym zarzutem” skarżąca wniosła o przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania na podstawie art. 3989 § 1 k.p.c., gdyż w sprawie występuje po pierwsze istotne zagadnienie prawne, a po wtóre zachodzi potrzeba wykładni przepisów prawnych budzących poważne wątpliwości, w szczególności zaś stosunku art. 53 ust. 4 do art. 53 ust. 3 ustawy o emeryturach i rentach z FUS w związku z art. 2 i 32 Konstytucji RP, która to wadliwa wykładnia przepisów pozbawia skarżącą prawa do pierwotnego przemnożenia ustalonej kwoty bazowej przez współczynnik wwpw 194,97% i wyliczenia od tak ustalonej podstawy części socjalnej (razy 24%).

Przy czym przedstawiony wyżej sposób wyliczenia stanowi dla skarżącej istotną różnicę w wysokości otrzymywanego świadczenia emerytalnego.

Sąd Najwyższy zważył, co następuje:

Wniosek o przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania nie przedstawia zasadnej podstawy przedsądu i dlatego nie został uwzględniony.Jedynie hasłowo odwołuje się do istotnego zagadnienia prawnego, gdyż takie zagadnienie nie zostało sformułowane (art. 3989 § 1 pkt 1 k.p.c.). Wymagałoby też odpowiedniego uzasadnienia, przekonywującego do rangi jurydycznej, właściwej dla takiego zagadnienia.Nie spełnia się też druga podstawa przedsądu, gdyż wniosek nie wykazuje kwalifikowanych przesłanek tej podstawy przedsądu w odniesieniu do art. 53 ust. 3 i 4 ustawy o emeryturach i rentach, czyli potrzeby wykładni tych przepisów wynikającej z poważnych wątpliwości w wykładni lub rozbieżności w orzecznictwie sądów (art. 3989 § 1 pkt 2 k.p.c.).

Odwołanie się do przepisów Konstytucji nie zmienia tej oceny, jako że regulacją szczególną do art. 2 i art. 32 ustawy zasadniczej jest jej art. 67 ust. 2, z którego wynika, że zabezpieczenie społeczne to domena ustawy zwykłej. Sąd Najwyższy już wcześniej odniósł się do relacji przepisów z art. 53 ustawy o emeryturach i rentach w zauważonej przez Sąd powszechny uchwale z 10 września 2009 r., I UZP 6/09.Niezależnie od negatywnej oceny wniosku z przyczyn metodycznych, należy stwierdzić, że wniosek oparty jest na wadliwej wykładni, gdyż kwota bazowa nie podlega przemnożeniu przez wskaźnik wysokości podstawy wymiaru (wwpz).

Nie ma takiego przepisu ani algorytmu w ustawie. Kwota bazowa decyduje o części socjalnej emerytury (art. 53 ust. 1 pkt 1 ustawy) oraz o podstawie wymiaru (art. 15 ust. 4 pkt 4, art. 21 ust. 2 pkt 1, art. 53 ust. 3 ustawy). Nie ma jednak oparcia założenie skarżącej, że nowa kwota bazowa podlega przemnożeniu przez wwpz i dopiero od tej wartości ustala się część socjalną emerytury. Część socjalna emerytury jest pochodną od kwoty bazowej (24%) a nie pochodną od kwoty wynikającej z iloczynu kwoty bazowej i wskaźnika wysokości podstawy wymiaru (wwpw).Wykracza to ponad potrzebę argumentacji, gdyż skarżąca we wniosku odwołuje się do uniwersalnych podstaw przedsądu z art. 3989 § 1 pkt 1 i 2 k.p.c., a nie do podstawy przedsądu z art. 3989 § 1 pkt 4 k.p.c. Skargę kasacyjną wnosi się od prawomocnego wyroku i Sąd Najwyższy na etapie przedsądu nie ocenia też zarzutów podstaw kasacyjnych (art. 3983 § 1 k.p.c.) ani zastosowania prawa w konkretnej (indywidulanej) sprawie skarżącej.Z tych motywów orzeczono jak w sentencji (art. 3989 § 2 k.p.c.).