Legislator Case Law & Legislation
III USK 124/21 AI generated

III USK 124/21 · Sąd Najwyższy

Case Number III USK 124/21
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Outcome postanowienie

Legislator summary

AI generated

F. odwołał się od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddziału w O. z dnia 3 grudnia 2018 r., stwierdzającej, że podlega obowiązkowym ubezpieczeniom społecznym z tytułu prowadzenia działalności gospodarczej pod nazwą F. serwis „F.” s.c. w okresie od 1 lutego 2013 r. do 24 lutego 2016 r. Zaskarżonej decyzji zarzucił naruszenie: art. 83 ust. 1 w związku z art. 68 ust. 1 pkt 1a ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych (Dz.U. z 2020 r., poz. 266 ze zm.), przez błędne przyjęcie, że w okresie od 1 stycznia 2014 r., mimo jednoczesnego wykonywania pracy najemnej na rzecz M. s.r.o. na terenie Słowacji oraz prowadzenia działalności gospodarczej w Polsce, podlegał wyłącznie obowiązkowym ubezpieczeniom społecznym z tytułu prowadzenia działalności gospodarczej oraz art. 6 ust. 1 pkt 5 w związku z art. 13 pkt 4 ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych przez uznanie, że z tytułu prowadzenia pozarolniczej działalności gospodarczej na terenie Polski podlega obowiązkowemu ubezpieczeniu (emerytalnemu, rentowemu i wypadkowemu) w okresie od 1 lutego 2013 r. do 24 lutego 2016 r., mimo wykonywania pracy najemnej na terenie Słowacji w spornym okresie.T.

Legislator headnote

AI generated

art. 233 § 1 k.p.c, art. 3989 § 1 k.p.c, art. 3989 § 1 pkt 4 k.p.c, art. 3984 k.p.c, art. 3989 k.p.c; III USK 124/21 · Sąd Najwyższy: Stosownie do art. 3989 § 1 k.p.c., Sąd Najwyższy przyjmuje skargę kasacyjną do rozpoznania, jeżeli w sprawie występuje istotne zagadnienie prawne (pkt 1), istnieje potrzeba wykładni przepisów prawnych budzących poważne wątpliwości lub wywołujących rozbieżności w orzecznictwie sądów (pkt 2), zachodzi nieważność postępowania (pkt 3) lub skarga jest oczywiście uzasadniona (pkt 4).Odnosząc się do przesłanki określonej w art. 3989 § 1 pkt 4 k.p.c., należy zauważyć, że w świetle utrwalonego orzecznictwa Sądu Najwyższego wynika ona zwykle z oczywistego, widocznego prima facie naruszenia przepisów prawa polegającego na sprzeczności wykładni lub stosowania prawa z jego brzmieniem lub powszechnie przyjętymi regułami interpretacji.

Keywords

AI generated
double insurance dual nationality holding of two jobs occupational disability pension affiliation to social insurance multiple employment

Cited Legislation

AI generated
art. 233 § 1 k.p.c
art. 3989 § 1 k.p.c
uchwałę siedmiu sędziów Sądu Najwyższego z dnia 9 września 2020 r., III UZP 4/18, LEX nr 3048733).Mając powyższe na uwadze, Sąd Najwyższy orzekł na podstawie art. 3989 k.p.c.
art. 3989 § 1 pkt 4 k.p.c
uchwałę siedmiu sędziów Sądu Najwyższego z dnia 9 września 2020 r., III UZP 4/18, LEX nr 3048733).Mając powyższe na uwadze, Sąd Najwyższy orzekł na podstawie art. 3989 k.p.c.
art. 3984 k.p.c
Nie chodzi zatem o takie naruszenie prawa, które może stanowić podstawę skargi w rozumieniu art. 3984 k.p.c., lecz o naruszenie kwalifikowane (por.
art. 3989 k.p.c
uchwałę siedmiu sędziów Sądu Najwyższego z dnia 9 września 2020 r., III UZP 4/18, LEX nr 3048733).Mając powyższe na uwadze, Sąd Najwyższy orzekł na podstawie art. 3989 k.p.c.

Cited Case Law

AI generated
II UK 317/07
postanowienia Sądu Najwyższego: z dnia 26 lutego 2008 r., II UK 317/07, LEX nr 453107; z dnia 25 lutego 2008 r., I UK 339/07, LEX nr 453109; z dnia 26 lutego 2001 r., I PKN 15/01, OSNAPiUS 2002 nr 20 poz.
I UK 339/07
postanowienia Sądu Najwyższego: z dnia 26 lutego 2008 r., II UK 317/07, LEX nr 453107; z dnia 25 lutego 2008 r., I UK 339/07, LEX nr 453109; z dnia 26 lutego 2001 r., I PKN 15/01, OSNAPiUS 2002 nr 20 poz.
I UK 218/07
100; wyrok Sądu Najwyższego z dnia 22 stycznia 2008 r., I UK 218/07, LEX nr 375616).Z treści uzasadnienia wniosku o przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania wynika, że jej oczywista zasadność miałaby wynikać z kwalifikowanego naruszenia art.
II UK 448/17
Sąd Apelacyjny w […] wyrokiem z 12 lipca 2016 r.
III UK 15/10
2 Zakład Ubezpieczeń Społecznych decyzją z dnia 13 marca 2008 r.
II UK 84/10
RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 9 września 2010 r.
AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt III USK 124/21 POSTANOWIENIE Dnia 27 kwietnia 2021 r.Sąd Najwyższy w składzie: SSN Romualda Spyt w sprawie z odwołania T. F.‎od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddziału w O. ‎o ubezpieczenie społeczne,‎na posiedzeniu niejawnym w Izbie Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w dniu 27 kwietnia 2021 r.,‎na skutek skargi kasacyjnej odwołującego się od wyroku Sądu Apelacyjnego w (…) z dnia 3 września 2019 r., sygn. akt III AUa (…), odmawia przyjęcia skargi kasacyjnej do rozpoznania.

UZASADNIENIE

T. F. odwołał się od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddziału w O. z dnia 3 grudnia 2018 r., stwierdzającej, że podlega obowiązkowym ubezpieczeniom społecznym z tytułu prowadzenia działalności gospodarczej pod nazwą F. serwis „F.” s.c. w okresie od 1 lutego 2013 r. do 24 lutego 2016 r. Zaskarżonej decyzji zarzucił naruszenie: art. 83 ust. 1 w związku z art. 68 ust. 1 pkt 1a ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych (Dz.U. z 2020 r., poz. 266 ze zm.), przez błędne przyjęcie, że w okresie od 1 stycznia 2014 r., mimo jednoczesnego wykonywania pracy najemnej na rzecz M. s.r.o. na terenie Słowacji oraz prowadzenia działalności gospodarczej w Polsce, podlegał wyłącznie obowiązkowym ubezpieczeniom społecznym z tytułu prowadzenia działalności gospodarczej oraz art. 6 ust. 1 pkt 5 w związku z art. 13 pkt 4 ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych przez uznanie, że z tytułu prowadzenia pozarolniczej działalności gospodarczej na terenie Polski podlega obowiązkowemu ubezpieczeniu (emerytalnemu, rentowemu i wypadkowemu) w okresie od 1 lutego 2013 r. do 24 lutego 2016 r., mimo wykonywania pracy najemnej na terenie Słowacji w spornym okresie.T.

F. wniósł o zmianę zaskarżonej decyzji przez uznanie, że nie podlega obowiązkowo ubezpieczeniom emerytalnym, rentowym i wypadkowym w okresie od 1 lutego 2013 r. do 24 lutego 2016 r. z uwagi na treść art. 13 ust. 2 lit. a i art. 14 c rozporządzenia Rady (EWG) Nr 1408/71 w sprawie stosowania systemów zabezpieczenia społecznego do pracowników najemnych, osób prowadzących działalność na własny rachunek.Sąd Okręgowy w O. wyrokiem z dnia 28 marca 2019 r. oddalił odwołanie. Następnie Sąd Apelacyjny w (…), wyrokiem z dnia 3 września 2019 r., oddalił apelację odwołującego się od powyższego wyroku.W sprawie ustalono, że uprzednio - decyzją z dnia 6 marca 2014 r. - Zakład Ubezpieczeń Społecznych potwierdził, że w okresie z zatrudnienia w przedsiębiorstwie mającym siedzibę na terenie Słowacji – M. s.r.o. w C. ustawodawstwem właściwym dla wnioskodawcy w zakresie ubezpieczeń społecznych jest ustawodawstwo polskie.

Wyrokiem z dnia 11 marca 2015 r. Sąd Okręgowy w O. oddalił odwołanie wnioskodawcy od powyższej decyzji. Wyrokiem z dnia 18 lutego 2016 r. Sąd Apelacyjny w (…) oddalił apelację wnioskodawcy od powyższego wyroku.W skardze kasacyjnej od wyroku Sądu Apelacyjne skarżący zarzucił:1. naruszenie prawa materialnego, a to: a/ art. 6 ust. 1 pkt 5 w związku z art. 12 ust. 1 ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych, przez błędne uznanie, iż wnioskodawca jako osoba prowadząca działalność gospodarczą podlega obowiązkowo ubezpieczeniom emerytalnemu, rentowemu i wypadkowemu z tytułu prowadzonej działalności gospodarczej w Polsce w okresie od 1 lutego 2012 r. do 24 lutego 2016 r., podczas gdy ubezpieczony w spornym okresie wykonywał pracę najemną na terenie Słowacji na rzecz M. s.r.o., zatem posiadał tytuł ubezpieczenia społecznego na terenie innego Państwa Członkowskiego; b/ art 16 ust. 2 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 987/2009 z dnia 16 września 2009 r. dotyczącego wykonywania rozporządzenia (WE) nr 883/2004 w sprawie koordynacji systemów zabezpieczenia społecznego (Dz.U.

EU L 284 z 30 października 2009, s. 1; dalej rozporządzenie wykonawcze) w związku z art. 83 ust. 1 pkt 2 w związku z art. 6 ust. 1 pkt 5 ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych, przez błędne uznanie przez Sąd pierwszej i drugiej instancji, że prawomocnie zakończone postępowanie o ustalenie właściwego ustawodawstwa w zakresie ubezpieczeń społecznym w związku ze zbiegiem tytułów do ubezpieczenia dwóch państw członkowskich przez polski organ rentowy skutkuje automatycznym objęciem takiej osoby systemem obowiązkowych ubezpieczeń społecznych na terenie Polski;2.naruszenie prawa procesowego, mającego istotny wpływ na wynik sprawy, a to: art. 233 § 1 k.p.c., przez niedokonanie przez Sąd drugiej instancji wszechstronnej analizy całego materiału dowodowego zgromadzonego w przedmiotowej sprawie, w szczególności przez pominięcie niezachowania wymaganego trybu przez organ rentowy w celu wyjaśnienia wątpliwości co do postępowania prowadzonego przez słowackie organy właściwe w zakresie ubezpieczeń społecznych, jego etapu zaawansowania oraz wyniku, i mimo nieustalenia tak kluczowej kwestii, uznanie, że wnioskodawca podlega obowiązkowym ubezpieczeniom emerytalnym, rentowym i wypadkowym w Polsce w okresie od 1 lutego 2012 r. do 24 lutego 2016 r.We wniosku o przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania skarżący stwierdził, że skarga kasacyjna jest oczywiście uzasadniona.W ocenie skarżącego, nieprawidłowa była ocena Sądu drugiej instancji, że „przeprowadzone przez organ postępowanie poprzedzające wydanie decyzji z dnia 3 grudnia 2018 r. wskazuje, że od wynagrodzenia wnioskodawcy uzyskiwanego na terenie Słowacji odprowadzane są składki na ubezpieczenie społeczne, i w oparciu o wyżej opisaną decyzję wnioskodawca został zobligowany do odprowadzania składek na ubezpieczenie społeczne od prowadzonej działalności gospodarczej do polskiego systemu”.

Skarżący wskazał, że podleganie dwóm systemom prawnym jest niedopuszczalne w myśl dotychczasowego orzecznictwa Trybunału Sprawiedliwości, które sformułowało zakaz podwójnego obciążania migrujących pracowników składkami wynikającymi z systemów zabezpieczenia społecznego różnych państw członkowskich.Sąd drugiej instancji w istocie oparł się wyłącznie na tym, że postępowanie w zakresie ustalenia właściwego ustawodawstwa w związku ze zbiegiem tytułów do ubezpieczenia społecznego w kilku państwa członkowskich zostało zakończone, mimo iż zarówno organ rentowy, jak i Sąd nie podjęły żadnych czynności celem zweryfikowania stanu sprawy skarżącego przed słowackimi organami właściwymi w zakresie ubezpieczeń społecznych.

Brak jakichkolwiek dowodów świadczących, iż organ rentowy przeprowadził postępowania wyjaśniającego z instytucją słowacką w zakresie ustalenia statusu ubezpieczonego na Słowacji, wobec nieprzerwanego świadczenia pracy na rzecz M. s.r.o, świadczy o wadliwości postępowania organów rentowych, co uzasadniało uchylenie zaskarżonej decyzji.

Sąd Najwyższy zważył, co następuje:

Stosownie do art. 3989 § 1 k.p.c., Sąd Najwyższy przyjmuje skargę kasacyjną do rozpoznania, jeżeli w sprawie występuje istotne zagadnienie prawne (pkt 1), istnieje potrzeba wykładni przepisów prawnych budzących poważne wątpliwości lub wywołujących rozbieżności w orzecznictwie sądów (pkt 2), zachodzi nieważność postępowania (pkt 3) lub skarga jest oczywiście uzasadniona (pkt 4).Odnosząc się do przesłanki określonej w art. 3989 § 1 pkt 4 k.p.c., należy zauważyć, że w świetle utrwalonego orzecznictwa Sądu Najwyższego wynika ona zwykle z oczywistego, widocznego prima facie naruszenia przepisów prawa polegającego na sprzeczności wykładni lub stosowania prawa z jego brzmieniem lub powszechnie przyjętymi regułami interpretacji.

Nie chodzi zatem o takie naruszenie prawa, które może stanowić podstawę skargi w rozumieniu art. 3984 k.p.c., lecz o naruszenie kwalifikowane (por. postanowienia Sądu Najwyższego: z dnia 26 lutego 2008 r., II UK 317/07, LEX nr 453107; z dnia 25 lutego 2008 r., I UK 339/07, LEX nr 453109; z dnia 26 lutego 2001 r., I PKN 15/01, OSNAPiUS 2002 nr 20 poz. 494; z dnia 17 października 2001 r., I PKN 157/01, OSNP 2003 nr 18, poz. 437; z dnia 8 marca 2002 r., I PKN 341/01, OSNP 2004 nr 6, poz. 100; wyrok Sądu Najwyższego z dnia 22 stycznia 2008 r., I UK 218/07, LEX nr 375616).Z treści uzasadnienia wniosku o przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania wynika, że jej oczywista zasadność miałaby wynikać z kwalifikowanego naruszenia art. 16 ust. 2 rozporządzenia wykonawczego.

Skarżący jednakże zapomina, że sprawa o ustalenie ustawodawstwa właściwego od 1 lutego 2013 r. została już prawomocnie zakończona wyrokiem Sądu Apelacyjnego z dnia 18 lutego 2016 r., sygn. akt III AUa 1411/15 (Sąd Najwyższy postanowieniem z dnia 31 maja 2017 r., w sprawie II UK 448/17, odmówił przyjęcia skargi kasacyjnej do rozpoznania). Obecna sprawa wywołana decyzją organu rentowego z dnia 3 grudnia 2018 r., choć jest następstwem tego rozstrzygnięcia, to nie dotyczy ustalenia ustawodawstwa właściwego w rozumieniu art. 16 rozporządzenia wykonawczego.Zauważyć należy, że przedmiot sporu w sprawach ubezpieczeniowych determinuje w pierwszej kolejności zakres decyzji organu rentowego zaskarżonej do sądu ubezpieczeń społecznych, a w drugim rzędzie zakres odwołania od tej decyzji, ponieważ rozpoznając odwołanie od decyzji organu rentowego, sąd ubezpieczeń społecznych rozstrzyga o zasadności odwołania w granicach wyznaczonych, z jednej strony, zakresem samego odwołania, a z drugiej przez przedmiot decyzji (wyroki Sądu Najwyższego z dnia 1 września 2010 r., III UK 15/10, LEX nr 667499; z dnia 9 września 2010 r., II UK 84/10, LEX nr 661518; z dnia 6 września 2000 r., II UKN 685/99, OSNAPiUS 2002 nr 5, poz. 121 oraz postanowienia Sądu Najwyższego z dnia 13 maja 1999 r., II UZ 52/99, OSNAPiUS 2000 nr 15, poz. 601 i z dnia 13 października 2009 r., II UK 234/08, LEX nr 553692; z dnia 2 marca 2011 r., II UZ 1/11, LEX nr 844747; z dnia 18 lutego 2010 r., III UK 75/09, OSNP 2011 nr 15-16, poz. 215; z dnia 3 lutego 2010 r., II UK 314/09, LEX nr 604214).Natomiast w kontekście twierdzeń skarżącego, że pracodawca słowacki opłacał składki na ubezpieczenia społeczne, to wskazać należy, że fakt ten nie determinuje ustalenia ustawodawstwa właściwego, bo o tym decydują prowadzące do wspólnego porozumienia instytucji polskiej i słowackiej procedury opisane w 16 rozporządzenia wykonawczego, będące przedmiotem kontroli w sprawie dotyczącej tej kwestii (zakończonej prawomocnym wyrokiem Sądu Apelacyjnego w (…) z dnia 18 lutego 2016 r.).Natomiast sam (potencjalny) wyrok sądu słowackiego uchylający decyzję słowackiego organu ubezpieczeniowego nie ma wpływu na ustalone już w drodze porozumienia między instytucjami właściwymi ustawodawstwo polskie – jako właściwe.

Istotne dla niniejszej sprawy byłoby, gdyby w wyniku uchylenia decyzji słowackiego organu rentowego, organ ten zmieniłby swoje stanowisko i doszłoby do rozbieżności pomiędzy polskim a słowackim organem rentowym. Wówczas należałoby ponownie ustalić takie ustawodawstwo na podstawie art. 16 ust. 4 w związku z art. 6 ust. 3 rozporządzenia wykonawczego (i to ze skutkiem wstecznym) (zob. uchwałę siedmiu sędziów Sądu Najwyższego z dnia 9 września 2020 r., III UZP 4/18, LEX nr 3048733).Mając powyższe na uwadze, Sąd Najwyższy orzekł na podstawie art. 3989 k.p.c. jak w sentencji.