Legislator Case Law & Legislation
III USK 109/23 AI generated

III USK 109/23 · Sąd Najwyższy

Case Number III USK 109/23
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Outcome postanowienie

Legislator summary

AI generated

Wyrokiem z 6 grudnia 2022 r., sygn. akt III AUa 28/21, Sąd Apelacyjny w Poznaniu oddalił apelację [...] Akademii Społeczno-Ekonomicznej w Ś. od wyroku Sądu Okręgowego w Poznaniu z 26 listopada 2020 r., sygn. akt VIII U 240/19, którym Sąd pierwszej instancji oddalił odwołania od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych II Oddziału w Poznaniu z 4 grudnia 2018 r.Decyzją z 4 grudnia 2018 r., nr [...], Zakład Ubezpieczeń Społecznych II Oddział w Poznaniu, na podstawie art. 83 ust. 1 pkt 3 w zw. z art. 4 ust. 9, art. 8 ust. 2a, art. 18 ust. 1 i 1a, art. 20 ust. 1 ustawy z 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych (Dz.U. z 2017 r., poz. 1778) oraz art. 81 ust. 1, 5 i 6 ustawy z 27 sierpnia 2004 r. o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych (Dz.U. z 2018 r., poz. 1510) stwierdził, że podstawa wymiaru składek na obowiązkowe ubezpieczenia emerytalne, rentowe, chorobowe, wypadkowe i zdrowotne Z.

Legislator headnote

AI generated

art. 219 k.p.c, art. 244 § 1 k.p.c, art. 252 k.p.c, art. 233 § 1 k.p.c, art. 300 k.p, art. 22 k.p; III USK 109/23 · Sąd Najwyższy: Uzasadnienie apelacji stanowiło polemikę z co do zasady prawidłowymi ustaleniami Sądu pierwszej instancji oraz sprowadzało się do przedstawienia własnej oceny zgromadzonego materiału dowodowego, a także wynikających z tej oceny wniosków.Powyższy wyrok Sądu Apelacyjnego zaskarżyła skargą kasacyjną odwołująca się w całości.Organ rentowy w odpowiedzi na skargę kasacyjną wniósł o:a)oddalenie skargi kasacyjnej;b)zasądzenie od skarżącego na rzecz organu rentowego kosztów zastępstwa procesowego w postępowaniu kasacyjnym według norm przepisanych, także w razie wydania przez Sąd Najwyższy postanowienia o pozostawieniu skargi kasacyjnej bez rozpoznania.

Keywords

AI generated
social security litigation unemployment insurance administrative body claim for insurance benefits disability insurance matter unemployment fund outstanding insurance premiums

Cited Legislation

AI generated
art. 219 k.p.c
na podstawie art. 219 k.p.c.
art. 244 § 1 k.p.c
art. 252 k.p.c
art. 233 § 1 k.p.c
252 k.p.c.; art. 233 § 1 k.p.c.; art.
art. 300 k.p
w zw., z art. 300 k.p.; art.
art. 22 k.p
z art. 22 Kodeksu Pracy w zw.
art. 391 § 2 k.p.c
Mając na uwadze tę czynność, na podstawie art. 391 § 2 k.p.c., art.
art. 355 k.p.c
391 § 2 k.p.c., art. 355 k.p.c.
AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

III USK 109/23 POSTANOWIENIE Dnia 11 stycznia 2024 r.Sąd Najwyższy w składzie: SSN Krzysztof Rączka w sprawie z odwołania Z. P. i [...] Akademii Społeczno-Ekonomicznej w Ś.‎od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych II Oddziału w Poznaniu‎o wysokość podstawy wymiaru składek,‎po rozpoznaniu na posiedzeniu niejawnym w Izbie Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w dniu 11 stycznia 2024 r.,‎skargi kasacyjnej odwołującej się [...] Akademii Społeczno-Ekonomicznej w Ś. od wyroku Sądu Apelacyjnego w Poznaniu‎z dnia 6 grudnia 2022 r., sygn. akt III AUa 28/21, 1. umarza postępowanie kasacyjne, 2. odstępuje od obciążania odwołującej się kosztami zastępstwa procesowego strony przeciwnej w postępowaniu kasacyjnym.

UZASADNIENIE

Wyrokiem z 6 grudnia 2022 r., sygn. akt III AUa 28/21, Sąd Apelacyjny w Poznaniu oddalił apelację [...] Akademii Społeczno-Ekonomicznej w Ś. od wyroku Sądu Okręgowego w Poznaniu z 26 listopada 2020 r., sygn. akt VIII U 240/19, którym Sąd pierwszej instancji oddalił odwołania od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych II Oddziału w Poznaniu z 4 grudnia 2018 r.Decyzją z 4 grudnia 2018 r., nr [...], Zakład Ubezpieczeń Społecznych II Oddział w Poznaniu, na podstawie art. 83 ust. 1 pkt 3 w zw. z art. 4 ust. 9, art. 8 ust. 2a, art. 18 ust. 1 i 1a, art. 20 ust. 1 ustawy z 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych (Dz.U. z 2017 r., poz. 1778) oraz art. 81 ust. 1, 5 i 6 ustawy z 27 sierpnia 2004 r. o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych (Dz.U. z 2018 r., poz. 1510) stwierdził, że podstawa wymiaru składek na obowiązkowe ubezpieczenia emerytalne, rentowe, chorobowe, wypadkowe i zdrowotne Z.

P. z tytułu zatrudnienia na podstawie umowy o pracę u płatnika składek [...] Wyższa Szkoła Społeczno-Ekonomiczna za okres październik 2013 r. - grudzień 2017 r. jest równa kwotom wskazanym w sentencji decyzji. Obecna nazwa płatnika to [...] Akademia Społeczno-Ekonomiczna w Ś. (zmiana nazwy nastąpiła decyzją Ministra Edukacji i Nauki z 1 grudnia 2021 r.).Odwołanie od powyższej decyzji wywiodła [...] Wyższa Szkoła Społeczno-Ekonomiczna w Ś. oraz ubezpieczony Z. P..Zarządzeniem z 15 lutego 2019 r. na podstawie art. 219 k.p.c. obie sprawy połączono do łącznego rozpoznania i rozstrzygnięcia pod sygn. akt VIII U 240/19.W odpowiedzi na odwołania pozwany organ rentowy podtrzymał dotychczasowe stanowisko w sprawie i prezentowaną argumentację w całej rozciągłości, domagając się oddalenia odwołań oraz zasądzenia od odwołujących kosztów zastępstwa procesowego według norm przepisanych.Wyrokiem z 26 listopada 2020 r., sygn. akt VIII U 240/19 Sąd Okręgowy w Poznaniu:1.oddalił odwołania;2.zasądził od odwołującej się [...] Wyższej Szkoły Społeczno-Ekonomicznej na rzecz pozwanego Zakładu Ubezpieczeń Społecznych II Oddział w Poznaniu kwotę 3.600 zł tytułem zwrotu kosztów zastępstwa procesowego;3.zasądził od Z.

P. na rzecz pozwanego Zakładu Ubezpieczeń Społecznych II Oddział w Poznaniu kwotę 1.800 zł tytułem zwrotu kosztów zastępstwa procesowego, oddalając wniosek o zwrot kosztów w pozostałym zakresie.Apelację od tego wyroku wniósł płatnik składek, zarzucając mu błędy w ustaleniach faktycznych oraz naruszenie art. 244 § 1 k.p.c. w zw. z art. 91 ust. 1 ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych w zw. z art. 252 k.p.c.; art. 233 § 1 k.p.c.; art. 98 § 1 i § 3 k.p.c. z zw. z § 2 ust. 5 i w zw. § 9 ust. 2 rozporządzenia Ministra Sprawiedliwości w sprawie opłat za czynności radców prawnych; art. 4 pkt 9 ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych w zw. z art. 12 ust. 1 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych w zw. z art. 22 Kodeksu Pracy w zw. z § 2 ust. 1 Rozporządzenia Ministra Pracy i Polityki Socjalnej z 18 grudnia 1998 r. w sprawie szczegółowych zasad ustalania podstawy wymiaru składek na ubezpieczenia emerytalne i rentowe; art. 21 pkt 39 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych w zw. z art. 4 pkt 9 ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych; art. 65 § 1 i 2 k.c. w zw., z art. 300 k.p.; art. 22 k.p. oraz art. 8 ust. 2a ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych.Sąd Apelacyjny uznał apelację za niezasadną, w wyniku czego ją oddalił.Sąd drugiej instancji wskazał, że nie znalazł podstaw do uwzględnienia zarzutów apelacji uznając je za nietrafione.Zarzuty te w żadnej mierze nie wzruszyły rozstrzygnięcia wydanego przez Sąd pierwszej instancji.

Uzasadnienie apelacji stanowiło polemikę z co do zasady prawidłowymi ustaleniami Sądu pierwszej instancji oraz sprowadzało się do przedstawienia własnej oceny zgromadzonego materiału dowodowego, a także wynikających z tej oceny wniosków.Powyższy wyrok Sądu Apelacyjnego zaskarżyła skargą kasacyjną odwołująca się w całości.Organ rentowy w odpowiedzi na skargę kasacyjną wniósł o:a)oddalenie skargi kasacyjnej;b)zasądzenie od skarżącego na rzecz organu rentowego kosztów zastępstwa procesowego w postępowaniu kasacyjnym według norm przepisanych, także w razie wydania przez Sąd Najwyższy postanowienia o pozostawieniu skargi kasacyjnej bez rozpoznania.

Sąd Najwyższy zważył, co następuje:

Pełnomocnik odwołującej się pismem procesowym z 14 lipca 2023 r. (data wpływu do Sądu Najwyższego) cofnął skargę kasacyjną. Mając na uwadze tę czynność, na podstawie art. 391 § 2 k.p.c., art. 355 k.p.c. w związku z art. 39819 k.p.c. i art. 39821 k.p.c., należało postępowanie kasacyjne umorzyć.O kosztach rozstrzygnięto na podstawie art. 102 k.p.c. [SOP](r.g.)