Legislator Case Law & Legislation
III UK 99/18 AI generated

III UK 99/18 · Sąd Najwyższy

Case Number III UK 99/18
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Outcome postanowienie

Legislator summary

AI generated

Sąd Apelacyjny w (…) wyrokiem z 17 października 2017 r., sygn. akt III AUa (…), oddalił apelację wnioskodawcy J. T. od wyroku Sądu Okręgowego w L. z 14 marca 2017 r., sygn. akt V U (…), oddalającego jego odwołanie od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddziału w L. z dnia 10 listopada 2016 r., odmawiającej wcześniejszej emerytury.Wyrok Sądu Apelacyjnego wnioskodawca zaskarżył w całości. Zarzucono naruszenie prawa materialnego, to jest art. 10 ust. 1 pkt 3 ustawy z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (jednolity tekst:

Legislator headnote

AI generated

art. 381 k.p.c, art. 3989 § 1 k.p.c, art. 39813 § 2 k.p.c, art. 3989 § 2 k.p.c; III UK 99/18 · Sąd Najwyższy: Sąd Najwyższy przyjął, że pomimo że art. 10 ust. 1 pkt 3 tej ustawy nie wyznacza rozmiaru pracy świadczonej w gospodarstwie rolnym rodziców, który uzasadnia jego zastosowanie, to z uwagi na treść art. 6 ust. 2 pkt 1 tej ustawy (także na tle uprzednich regulacji o analogicznym brzmieniu), chodzi o prace w wymiarze co najmniej 4 godzin dziennie (por. np. wyroki Sądu Najwyższego: z 28 lutego 1997 r., II UKN 96/96, OSNAPiUS 1997 nr 23, poz. 473; z 7 listopada 1997 r., II UKN 318/97, OSNAPiUS 1998 nr 16, poz. 491; z dnia 13 listopada 1998 r., II UKN 299/98, OSNAPiUS 1999 nr 24, poz. 799; z 9 listopada 1999 r., II UKN 190/99, OSNAPiUS 2001 nr 4 poz. 122; z 10 maja 2000 r., II UKN 535/99, OSNAPiUS 2001 nr 21 poz. 650).

Keywords

AI generated
sufficient earning capacity permanent earning incapacity cessation of gainful employment gainful employment past retirement age eligibility for unemployment benefits limited work availability

Cited Legislation

AI generated
art. 381 k.p.c
Zarzucono również naruszenie przepisów postępowania, które miało wpływ na wynik sprawy, to jest art. 381 k.p.c.
art. 3989 § 1 k.p.c
W konsekwencji przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania następuje tylko z przyczyn kwalifikowanych wymienionych w art. 3989 § 1 k.p.c.
art. 39813 § 2 k.p.c
W postępowaniu kasacyjnym nie jest bowiem dopuszczalne powoływanie nowych faktów i dowodów, a Sąd Najwyższy jest związany ustaleniami faktycznymi stanowiącymi podstawę zaskarżonego orzeczenia (art. 39813 § 2 k.p.c.) – por.
art. 3989 § 2 k.p.c
W konsekwencji przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania następuje tylko z przyczyn kwalifikowanych wymienionych w art. 3989 § 1 k.p.c.

Cited Case Law

AI generated
II PK 55/10
postanowienie Sądu Najwyższego z 26 maja 2010 r., II PK 55/10, LEX nr 1663558).
II PK 39/15
Strona pozwana - Poczta Polska Spółka Akcyjna z siedzibą w W.
II PK 294/11
Sąd Okręgowy – Sąd Pracy wyrokiem z dnia 31 marca 2011 r.
II UK 363/09
Sygn. akt II UK 363/09 POSTANOWIENIE Dnia 10 marca 2010 r. Sąd Najwyższy w składzie : SSN Zbigniew Hajn w sprawie z wniosku Z. L. S.A. przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych z udziałem zainteresowanych : Z. G. /.../ , o ubezpieczenie społeczne, po rozpoznaniu na posiedzeniu niejawnym w Izbie Pracy, Ubezpieczeń Społecznych i Spraw Publicznych w dniu 10 marca 2010 r., skargi kasacyjnej wnioskodawcy od wyroku Sądu Apelacyjnego […] z dnia 2 lipca 2009 r., 1. odmawia przyjęcia skargi kasacyjnej do rozpoznania, 2. zasądza od wnioskodawcy na rzecz organu rentowego 120 (sto dwadzieścia) zł tytułem zwrotu kosztów zastępstwa procesowego w postępowaniu kasacyjnym.
II UK 400/09
Sygn. akt II UK 400/09 POSTANOWIENIE Dnia 12 marca 2010 r. Sąd Najwyższy w składzie : SSN Romualda Spyt w sprawie z wniosku Z. L. S.A. przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych z udziałem zainteresowanych : M. N. /.../, o składki na ubezpieczenie społeczne, po rozpoznaniu na posiedzeniu niejawnym w Izbie Pracy, Ubezpieczeń Społecznych i Spraw Publicznych w dniu 12 marca 2010 r., skargi kasacyjnej wnioskodawcy od wyroku Sądu Apelacyjnego […] z dnia 18 czerwca 2009 r., 1. odmawia przyjęcia skargi kasacyjnej do rozpoznania;
I UK 339/07
postanowienie Sądu Najwyższego z 25 lutego 2008 r., I UK 339/07 (LEX nr 453109).
AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt III UK 99/18 POSTANOWIENIE Dnia 17 stycznia 2019 r.Sąd Najwyższy w składzie: SSN Romualda Spyt w sprawie z odwołania J. T.‎od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddziału w L.‎o emeryturę,‎na posiedzeniu niejawnym w Izbie Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w dniu 17 stycznia 2019 r.,‎na skutek skargi kasacyjnej odwołującego się od wyroku Sądu Apelacyjnego w (…)‎z dnia 17 października 2017 r., sygn. akt III AUa (…), odmawia przyjęcia skargi kasacyjnej do rozpoznania.

UZASADNIENIE

Sąd Apelacyjny w (…) wyrokiem z 17 października 2017 r., sygn. akt III AUa (…), oddalił apelację wnioskodawcy J. T. od wyroku Sądu Okręgowego w L. z 14 marca 2017 r., sygn. akt V U (…), oddalającego jego odwołanie od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddziału w L. z dnia 10 listopada 2016 r., odmawiającej wcześniejszej emerytury.Wyrok Sądu Apelacyjnego wnioskodawca zaskarżył w całości. Zarzucono naruszenie prawa materialnego, to jest art. 10 ust. 1 pkt 3 ustawy z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (jednolity tekst:

Dz.U. z 2018 r., poz. 1270 ze zm.) w związku z art. 6 pkt 2 ustawy z dnia 20 grudnia 1990 r. o ubezpieczeniu społecznym rolników (jednolity tekst: Dz.U. z 2017 r., poz. 2336 ze zm.) polegające na: (-) jego niewłaściwym zastosowaniu i niezaliczeniu okresu pracy wnioskodawcy w gospodarstwie rolnym rodziców w okresie pobierania nauki w Zasadniczej Szkole Zawodowej w G., od 16 lutego 1972 r. do 14 grudnia 1972 r., do wymaganego na dzień 31 grudnia 1998 r. 25-letniego okresu składkowego i nieskładkowego; (-) jego błędnej wykładni przez uznanie, że praca ucznia szkoły zawodowej w gospodarstwie rolnym po ukończeniu 16 roku życia, w rozumieniu tego przepisu, oznacza to samo co ciężar prowadzenia gospodarstwa rolnego oraz że wykonywanie stałej pracy w gospodarstwie wyklucza inne formy aktywności domownika.

Zarzucono również naruszenie przepisów postępowania, które miało wpływ na wynik sprawy, to jest art. 381 k.p.c. przez oddalenie wniosków dowodowych wnioskodawcy zgłoszonych w apelacji, ocenionych błędnie jako nowe fakty, gdy tymczasem zgłoszone wnioski miały charakter dowodów uzupełniających, potwierdzających stanowisko i przytaczane przez wnioskodawcę okoliczności faktyczne.Wnosząc o przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania, skarżący wskazał na występowanie w sprawie istotnych zagadnień prawnych: (-) czy w świetle art. 10 ust. 1 pkt 3 ustawy o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych praca ucznia szkoły zawodowej w gospodarstwie rolnym po ukończeniu 16 roku życia oznacza to samo co ciężar prowadzenia gospodarstwa rolnego; (-) „czy wykonywanie stałej pracy w gospodarstwie wyklucza inne formy aktywności domownika, w rozumieniu art. 10 ust. 1 pkt 3 ustawy z dnia 17.12.1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych w zw. z art. 6 pkt 2 ustawy z dnia 20.12.1990 r. o ubezpieczeniu społecznym rolników”.Skarżący argumentował, że dotychczas w doktrynie nie ma wskazanych rozstrzygnięć, które odpowiadałyby na pytanie, czy praca w gospodarstwie rolnym po ukończeniu 16 roku życia ucznia szkoły zawodowej oznacza to samo co ciężar prowadzenia gospodarstwa rolnego.

Skarżący stwierdził, że do kwalifikacji pracy w gospodarstwie w świetle art. 10 ust. 1 pkt 3 ustawy o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych wymagane jest, że domownik pracuje w gospodarstwie w wymiarze nie niższym niż 4 godziny dziennie. Jednocześnie podkreślił, że pojęcia „wykonywania pracy o charakterze stałym w gospodarstwie rolnym” nie należy utożsamiać z koniecznością nieustannego, przez cały czas, ciągłego wykonywania pracy w gospodarstwie rolnym. Zestawienie zawartej w art. 6 pkt 1 ustawy o ubezpieczeniu społecznym rolników definicji „rolnika” z podaną w art. 6 pkt 2 tej ustawy definicją „domownika” wskazuje, zdaniem skarżącego, że istota działań domownika, który nie prowadzi zawodowej działalności rolniczej na własny rachunek, sprowadza się do pomocy rolnikowi w prowadzeniu gospodarstwa, czyli do wykonywania prac wskazanych mu przez rolnika.

Nie musi on zatem pracować w takim samym wymiarze godzinowym jak rolnik. Według skarżącego, pracą stałą domownika w gospodarstwie rolnym będzie zatem praca wykonywana w wymiarze czasu stosownym do prawidłowego jego funkcjonowania, zgodnie z jego strukturą, przy uwzględnieniu jego obszaru oraz liczby pracujących w nim osób. Ocena charakteru pracy takiej osoby musi być zatem dokonywana każdorazowo na tle okoliczności faktycznych konkretnej sprawy. Zdaniem skarżącego pojęcie „ciężar prowadzenia gospodarstwa rolnego” nie jest tożsame z pracą w gospodarstwie rolnym.

Ciężar prowadzenia gospodarstwa rolnego jest pojęciem szerszym obejmującym nie tylko samą pracę fizyczną, ale również zarządzanie, kierowanie, zaciąganie zobowiązań, regulowanie zobowiązań, podejmowanie decyzji zarządczych i ponoszenie ryzyka jego prowadzenia tak pod względem finansowym jak i rzeczowym, decyzji inwestycyjnych a nawet likwidacyjnych. Odnośnie do drugiego ze wskazanych wyżej zagadnień prawnych, skarżący wskazał, że w orzecznictwie i w piśmiennictwie dominuje pogląd, że wykonywanie stałej pracy w gospodarstwie rolnym nie wyklucza innych form aktywności domownika.

Przepisy ustawy o ubezpieczeniu społecznym rolników nie przewidują wymogu, aby praca w gospodarstwie rolnym stanowiła jedyne czy główne zajęcie domownika. Nie warunkują też możliwości zaliczenia do wysługi lat dla celów pracowniczych okresów pracy wykonywanej tylko w ściśle określonym wymiarze czasowym. Zatem, zdaniem skarżącego, samo kształcenie się w dziennej, wieczorowej czy zaocznej szkole ponadpodstawowej nie eliminuje jeszcze możliwości zakwalifikowania pracy wykonywanej w gospodarstwie rolnym jako stałej.Sąd Najwyższy zważył, co następuje:Na wstępie należy podkreślić, że Sąd Najwyższy w postępowaniu kasacyjnym nie jest sądem powszechnym zwykłej trzeciej instancji, a skarga kasacyjna nie jest środkiem zaskarżenia przysługującym od każdego rozstrzygnięcia sądu drugiej instancji kończącego postępowanie w sprawie, a to z uwagi na przeważający w charakterze skargi kasacyjnej element interesu publicznego (por. postanowienie Sądu Najwyższego z 26 maja 2010 r., II PK 55/10, LEX nr 1663558).

W konsekwencji przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania następuje tylko z przyczyn kwalifikowanych wymienionych w art. 3989 § 1 k.p.c. Stosownie do tego przepisu, Sąd Najwyższy przyjmuje skargę kasacyjną do rozpoznania, jeżeli w sprawie występuje istotne zagadnienie prawne (pkt 1), istnieje potrzeba wykładni przepisów prawnych budzących poważne wątpliwości lub wywołujących rozbieżności w orzecznictwie sądów (pkt 2), zachodzi nieważność postępowania (pkt 3) lub skarga jest oczywiście uzasadniona (pkt 4). Wniosek o przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania powinien wskazywać, że zachodzi przynajmniej jedna z okoliczności wymienionych w art. 3989 § 1 k.p.c., a jego uzasadnienie winno zawierać argumenty świadczące o tym, że rzeczywiście, biorąc pod uwagę sformułowane w ustawie kryteria, istnieje potrzeba rozpoznania skargi przez Sąd Najwyższy (por. postanowienie Sądu Najwyższego z 7 maja 2015 r., II PK 39/15, LEX nr 2021948).Skarżący jako uzasadnienie wniosku o przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania wskazał na występowanie w sprawie istotnych zagadnień prawnych.

Uwzględniając utrwalone w orzecznictwie Sądu Najwyższego, istotność zagadnienia prawnego konkretyzuje się w tym, że w danej sprawie występuje zagadnienie prawne mające znaczenie dla rozwoju prawa lub znaczenie precedensowe dla rozstrzygnięcia innych podobnych praw. Przy czym twierdzenie o występowaniu istotnego zagadnienia prawnego jest uzasadnione tylko wtedy, gdy przedstawiony problem nie został jeszcze rozstrzygnięty przez Sąd Najwyższy lub gdy istnieją rozbieżne poglądy w tym zakresie, wynikające z odmiennej wykładni przepisów konstruujących to zagadnienie.

Oznacza to, że w danej sprawie nie występuje istotne zagadnienie prawne, jeżeli Sąd Najwyższy zajął już stanowisko w kwestii tego zagadnienia prawnego i wyraził swój pogląd we wcześniejszych orzeczeniach, a nie zachodzą żadne okoliczności uzasadniające zmianę tego poglądu (por. postanowienia Sądu Najwyższego z 19 marca 2012 r., II PK 294/11, LEX nr 1214578; z 10 marca 2010 r., II UK 363/09, LEX nr 577467; z 12 marca 2010 r., II UK 400/09, LEX 577468). Ponadto, istotne zagadnienie prawne, jeżeli ma stanowić przyczynę przyjęcia skargi kasacyjnej do rozpoznania, powinno występować w rozpoznawanej sprawie; nie można natomiast rozpatrywać kwestii prawnej oderwanej od wyjaśnionego w sprawie stanu faktycznego.

W postępowaniu kasacyjnym nie jest bowiem dopuszczalne powoływanie nowych faktów i dowodów, a Sąd Najwyższy jest związany ustaleniami faktycznymi stanowiącymi podstawę zaskarżonego orzeczenia (art. 39813 § 2 k.p.c.) – por. postanowienie Sądu Najwyższego z 25 lutego 2008 r., I UK 339/07 (LEX nr 453109). Dodatkowo należy podkreślić, że istotne zagadnienie prawne występuje w danej sprawie tylko wtedy, gdy wynik sprawy uzależniony jest od interpretacji przepisów przedstawionych we wniosku o przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania (por. postanowienia Sądu Najwyższego z 26 września 2005 r., II PK 98/05, OSNP 2006 nr 15-16, poz. 243; z 25 września 2007 r., I UK 161/07, LEX nr 885063).Problemy prawne wskazane przez skarżącego prawne nie stanowią istotnych zagadnień prawnych w przedstawionym wyżej znaczeniu, w konsekwencji nie uzasadniają przyjęcia skargi kasacyjnej do rozpoznania.Po pierwsze, Sąd Najwyższy wyjaśnił rozumienie pojęcia „pracy w gospodarstwie rolnym” z art. 10 ust. 1 pkt 3 ustawy o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych.

Sąd Najwyższy przyjął, że pomimo że art. 10 ust. 1 pkt 3 tej ustawy nie wyznacza rozmiaru pracy świadczonej w gospodarstwie rolnym rodziców, który uzasadnia jego zastosowanie, to z uwagi na treść art. 6 ust. 2 pkt 1 tej ustawy (także na tle uprzednich regulacji o analogicznym brzmieniu), chodzi o prace w wymiarze co najmniej 4 godzin dziennie (por. np. wyroki Sądu Najwyższego: z 28 lutego 1997 r., II UKN 96/96, OSNAPiUS 1997 nr 23, poz. 473; z 7 listopada 1997 r., II UKN 318/97, OSNAPiUS 1998 nr 16, poz. 491; z dnia 13 listopada 1998 r., II UKN 299/98, OSNAPiUS 1999 nr 24, poz. 799; z 9 listopada 1999 r., II UKN 190/99, OSNAPiUS 2001 nr 4 poz. 122; z 10 maja 2000 r., II UKN 535/99, OSNAPiUS 2001 nr 21 poz. 650).

Przedstawiane przez Sąd Najwyższy poglądy prowadzą do wniosku, że jeżeli praca w gospodarstwie rolnym po ukończeniu 16 roku życia, świadczona była przed dniem 1 stycznia 1983 r. w wymiarze co najmniej połowy pełnego wymiaru czasu pracy, to przy ustalaniu prawa do emerytury uwzględnia się ten okres (art. 10 ust. 3 w związku z art. 6 ust. 2 pkt 1 lit. a ustawy o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych) niezależnie od tego, czy przypadał on w trakcie roku szkolnego czy też w czasie wakacji i ferii szkolnych. Wynika też z nich, że nauka w szkole średniej, w innej miejscowości niż miejsce zamieszkania, odbywana w systemie dziennym uniemożliwia - co do zasady - możliwość podjęcia stałej pracy w gospodarstwie rolnym w rozmiarze pozwalającym na zaliczenie tej pracy do okresu zatrudnienia (zob. wyroki Sądu Najwyższego: z 3 lipca 2001 r., II UKN 466/00, OSNP 2003 nr 7, poz. 186; z 17 października 2008 r., II UK 61/08, LEX nr 741080; z 8 marca 2010 r., II UK 305/10, LEX nr 852557 oraz postanowienie Sądu Najwyższego z 10 grudnia 2010 r., II UK 259/10, LEX nr 989175), co nie oznacza, że nie może być wyjątków od tej zasady, uzasadnionych konkretnymi okolicznościami danej sprawy, z których wynika, że mimo takich uwarunkowań praca w gospodarstwie rolnym rodziców była świadczona stale i wymiarze 4 godzin dziennie.

Stwierdzenie zaś rozmiaru takiej pracy uzależnione jest od okoliczności faktycznych danego przypadku, a więc nie zależy od sfery prawa, lecz faktów.Po drugie, należy zauważyć, że na podstawę faktyczną zaskarżonego wyroku składa się ustalenie, że wnioskodawca w okresie od 25 listopada 1972 r. do 30 września 1975 r. (z pominięciem okresów wakacyjnych) nie wykonywał pracy w gospodarstwie rolnym w takim wymiarze, który umożliwiałby zaliczenie tego okresu pracy w zakresie niezbędnym do uzupełnienia stażu ubezpieczeniowego do okresu wymaganego do przyznania prawa do emerytury.

Sąd Apelacyjny wskazał, że zaliczeniu spornego okresu pracy w gospodarstwie rolnym stała na przeszkodzie okoliczność, że wnioskodawca w okresie tym pobierał naukę w Zasadniczej Szkole Budowlanej w G. oddalonej o około 20 kilometrów od miejscowości jego zamieszkania, gdzie położone było gospodarstwo rolne rodziców. W tych okolicznościach, w ocenie Sądu, dojazdy, zajęcia lekcyjne i nauka po szkole wykluczały stałe wykonywanie przez wnioskodawcę pracy w gospodarstwie rolnym rodziców czy też pozostawanie w gotowości do świadczenia normalnych obowiązków w rolnictwie przynajmniej w wymiarze połowy czasu pracy obowiązującego pracowników.

Ustalenie te wiążą Sąd Najwyższy w postępowaniu kasacyjny, również na etapie rozpoznawania wniosku o przyjęcie skargi kasacyjnej.Uwzględniając zatem z jednej strony utrwaloną w orzecznictwie Sądu Najwyższego wykładnię art. 10 ust. 1 pkt 3 ustawy o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych co do rozumienia pojęcia „pracy w gospodarstwie rolnym”, z drugiej, podstawę faktyczną zaskarżonego wyroku, wskazane we wniosku o przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania problemy prawne nie są istotne, a ich rozstrzygnięcie nie ma znaczenia dla rozstrzygnięcia tej sprawy.Z tych powodów, na podstawie art. 3989 § 2 k.p.c., orzeczono jak w sentencji.