Legislator Case Law & Legislation
III UK 78/17 AI generated

III UK 78/17 · Sąd Najwyższy

Case Number III UK 78/17
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Outcome postanowienie

Legislator summary

AI generated

Wyrokiem z dnia 8 lutego 2017 r. Sąd Apelacyjny w S. zmienił wyrok Sądu Okręgowego w S. z dnia 21 stycznia 2016 r. i oddalił odwołanie A. Spółki z o.o. w S. (dalej jako płatnik składek) od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddziału w S. z dnia 6 lutego 2014 r. stwierdzającej, że Z.J. (dalej jako zainteresowany) - jako osoba wykonująca u płatnika składek pracę na podstawie umowy o świadczenie usług - podlega obowiązkowo ubezpieczeniom społecznym w okresie od 29 czerwca do 10 września 2011 r. oraz określającej wysokość podstawy wymiaru składek na te ubezpieczenia.W skardze kasacyjnej płatnik składek zarzucił naruszenie prawa materialnego, a mianowicie art. 11 ust. 1 i ust. 3 lit.

Legislator headnote

AI generated

art. 3984 § 2 k.p.c, art. 3984 § 1 pkt 2 k.p.c, art. 3989 § 1 k.p.c, art. 3989 § 2 k.p.c; III UK 78/17 · Sąd Najwyższy: Sąd Apelacyjny w S. zmienił wyrok Sądu Okręgowego w S. z dnia 21 stycznia 2016 r. i oddalił odwołanie A. Spółki z o.o. w S. (dalej jako płatnik składek) od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddziału w S. z dnia 6 lutego 2014 r. stwierdzającej, że Z.J. (dalej jako zainteresowany) - jako osoba wykonująca u płatnika składek pracę na podstawie umowy o świadczenie usług - podlega obowiązkowo ubezpieczeniom społecznym w okresie od 29 czerwca do 10 września 2011 r. oraz określającej wysokość podstawy wymiaru składek na te ubezpieczenia.W skardze kasacyjnej płatnik składek zarzucił naruszenie prawa materialnego, a mianowicie art. 11 ust. 1 i ust. 3 lit.

Keywords

AI generated
coordination of insurance benefits undue insurance benefit liability of pension fund unitary enterprise in accident insurance affiliation to social insurance violation of zoning regulations

Cited Legislation

AI generated
art. 3984 § 2 k.p.c
Przepis art. 3984 § 2 k.p.c.
art. 3984 § 1 pkt 2 k.p.c
wymaga, aby wniosek o przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania stanowił odrębny element pisma niezależny od przytoczenia podstaw kasacyjnych i ich uzasadnienia (art. 3984 § 1 pkt 2 k.p.c.).
art. 3989 § 1 k.p.c
Uzasadnienie wniosku natomiast powinno nawiązywać do przesłanek przyjęcia skargi do rozpoznania określonych w art. 3989 § 1 k.p.c.
art. 3989 § 2 k.p.c
Uzasadnienie wniosku natomiast powinno nawiązywać do przesłanek przyjęcia skargi do rozpoznania określonych w art. 3989 § 1 k.p.c.
AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt III UK 78/17 POSTANOWIENIE Dnia 21 lutego 2018 r.Sąd Najwyższy w składzie: SSN Małgorzata Wrębiakowska-Marzec w sprawie z odwołania "A." spółki z ograniczoną odpowiedzialnością w S.‎od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddziału w S.‎z udziałem zainteresowanego Z.J.‎o ustalenie obowiązku ubezpieczenia społecznego,‎na posiedzeniu niejawnym w Izbie Pracy, Ubezpieczeń Społecznych i Spraw Publicznych w dniu 21 lutego 2018 r.,‎na skutek skargi kasacyjnej odwołującej się od wyroku Sądu Apelacyjnego w […].‎z dnia 8 lutego 2017 r., sygn. akt III AUa […], I. odmawia przyjęcia skargi kasacyjnej do rozpoznania, II. zasądza od " A." Spółki z o.o. w S. na rzecz Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddziału w S. kwotę 900 (dziewięćset) zł tytułem zwrotu kosztów postępowania kasacyjnego.

UZASADNIENIE

Wyrokiem z dnia 8 lutego 2017 r. Sąd Apelacyjny w S. zmienił wyrok Sądu Okręgowego w S. z dnia 21 stycznia 2016 r. i oddalił odwołanie A. Spółki z o.o. w S. (dalej jako płatnik składek) od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddziału w S. z dnia 6 lutego 2014 r. stwierdzającej, że Z.J. (dalej jako zainteresowany) - jako osoba wykonująca u płatnika składek pracę na podstawie umowy o świadczenie usług - podlega obowiązkowo ubezpieczeniom społecznym w okresie od 29 czerwca do 10 września 2011 r. oraz określającej wysokość podstawy wymiaru składek na te ubezpieczenia.W skardze kasacyjnej płatnik składek zarzucił naruszenie prawa materialnego, a mianowicie art. 11 ust. 1 i ust. 3 lit.

a) i art. 12 ust. 1 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 883/2004 z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie koordynacji systemów zabezpieczenia społecznego (dalej jako rozporządzenie) przez niewłaściwą wykładnię i w konsekwencji zastosowanie jako podstawy rozstrzygnięcia art. 12 rozporządzenia pomimo braku wykazanych przesłanek jego zastosowania.Wskazując na powyższy zarzut skarżący wniósł o uchylenie zaskarżonego wyroku w całości i oddalenie apelacji organu rentowego lub o uchylenie zaskarżonego wyroku w całości i przekazanie sprawy do ponownego rozpoznania Sądowi drugiej instancji oraz o skierowanie do Trybunału Sprawiedliwości Unii Europejskiej pytania prawnego dotyczącego charakteru prawnego normy wyrażonej w art. 12 ust. 1 w relacji do art. 11 ust. 1 rozporządzenia.Wniosek o przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania uzasadniono naruszeniem przez Sąd drugiej instancji art. 11 ust. 1 i ust. 3 lit.

a) oraz art. 12 ust. 1 rozporządzenia przez błędną wykładnię zwłaszcza art. 12 ust. 1, co w konsekwencji doprowadziło do błędnego zastosowania wynikającej z tego przepisu normy jako podstawy wyrokowania w niniejszej sprawie. W ocenie skarżącego, zaskarżony wyrok w rezultacie prowadzi do błędnego stosowania przez organy krajowe - Sąd Apelacyjny w […]. i Zakład Ubezpieczeń Społecznych - prawa wspólnotowego, co prowadzi do naruszenia zasady swobodnego przepływu osób i usług. Skarżący wskazał, że „szczegółowe uzasadnienie zarzutów kasacyjnych, uzasadniających przyjęcie niniejszej skargi do rozpoznania, zostało rozwinięte w punkcie 5 uzasadnienia”.

Sąd Najwyższy zważył, co następuje. Przepis art. 3984 § 2 k.p.c. wymaga, aby wniosek o przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania stanowił odrębny element pisma niezależny od przytoczenia podstaw kasacyjnych i ich uzasadnienia (art. 3984 § 1 pkt 2 k.p.c.). Uzasadnienie wniosku natomiast powinno nawiązywać do przesłanek przyjęcia skargi do rozpoznania określonych w art. 3989 § 1 k.p.c. Zgodnie z tym przepisem Sąd Najwyższy przyjmuje skargę kasacyjną do rozpoznania, jeżeli:

1) w sprawie występuje istotne zagadnienie prawne, 2) istnieje potrzeba wykładni przepisów prawnych budzących poważne wątpliwości lub wywołujących rozbieżności w orzecznictwie sądów, 3) zachodzi nieważność postępowania lub 4) skarga kasacyjna jest oczywiście uzasadniona. Spełnienie wymagania z art. 3984 § 2 k.p.c. powinno zatem przybrać formę wyodrębnionego wywodu prawnego, w którym skarżący wskaże, jakie występujące w sprawie okoliczności pozwalają na uwzględnienie wniosku o przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania i jednocześnie uzasadni, dlaczego odpowiadają one ustawowemu katalogowi przesłanek.Skarżący nie odnosi się do żadnej z ustawowych przesłanek uzasadniających zaangażowanie Sądu Najwyższego w rozpoznanie skargi kasacyjnej.

Nie precyzuje nawet, czy chodzi mu o oczywistą zasadność skargi, czy o potrzebę wykładni przepisów prawnych budzących poważne wątpliwości lub wywołujących rozbieżności w orzecznictwie sądów, czy też o konieczność rozstrzygnięcia wyłaniającego się na tle tych przepisów istotnego zagadnienia prawnego. Nie przeprowadza również jakiegokolwiek wywodu jurydycznego, odwołując się w tym zakresie do uzasadnienia zarzutów kasacyjnych. Tymczasem rzeczą Sądu Najwyższego na etapie przedsądu nie jest poszukiwanie okoliczności uzasadniających przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania w podstawach kasacyjnych oraz ich uzasadnieniu i formułowanie za skarżącego prawidłowego wniosku w tym zakresie.Z tych względów na podstawie art. 3989 § 2 k.p.c. Sąd Najwyższy odmówił przyjęcia skargi kasacyjnej do rozpoznania.