Legislator Case Law & Legislation
III UK 572/19 AI generated

III UK 572/19 · Sąd Najwyższy

Case Number III UK 572/19
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Outcome postanowienie

Legislator summary

AI generated

Sąd Apelacyjny w (...) wyrokiem z 3 lipca 2019 r. oddalił apelację E. K. od wyroku Sądu Okręgowego w O. z dnia 20 lutego 2019 r., oddalającego jego odwołanie od decyzji pozwanego Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w O. Inspektorat w B. z 10 sierpnia 2018 r., który stwierdził, że podlega on, jako prowadzący pozarolniczą działalność gospodarczą obowiązkowym ubezpieczeniom społecznym od 1 stycznia 2013 r. W sprawie ustalono, że pozwany decyzją z 6 października 2015 r. potwierdził, że właściwym ustawodawstwem dla skarżącego jest od 1 stycznia 2013 r. ustawodawstwo polskie.

Legislator headnote

AI generated

art. 3989 § 1 pkt 4 k.p.c, art. 39813 § 1 k.p.c, art. 365 k.p.c, art. 3989 § 2 k.p.c; III UK 572/19 · Sąd Najwyższy: Skoro skarżący wykonuje działalność gospodarczą, to podlega zgłoszeniu do ubezpieczeń społecznych i obowiązkowi opłacania składek. Ewentualne postępowanie toczące się na Słowacji nie ma dla tej sprawy prejudycjalnego znaczenia.We wniosku o przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania wskazano na podstawę przedsądu z art. 3989 § 1 pkt 4 k.p.c. W uzasadnieniu wniosku podano co następuje. „Przyjęcie niniejszej skargi kasacyjnej do rozpoznania uzasadnia w świetle zgłoszonych zarzutów kasacyjnych, oczywistą zasadność tego środka odwoławczego.

Keywords

AI generated
secondary asylum occupational disability pension social insurance proceedings special provisions for Luxembourg double insurance affiliation to social insurance

Cited Legislation

AI generated
art. 3989 § 1 pkt 4 k.p.c
Ewentualne postępowanie toczące się na Słowacji nie ma dla tej sprawy prejudycjalnego znaczenia.We wniosku o przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania wskazano na podstawę przedsądu z art. 3989 § 1 pkt 4 k.p.c.
art. 39813 § 1 k.p.c
art. 365 k.p.c
39813 § 1 k.p.c.), jednak na etapie przedsądu ocenia tylko wniosek o przyjęcie skargi do rozpoznania.Gdyby nawet odstąpić do tego reżimu, to w sprawie nie można by pominąć rzeczy osądzonej (art. 365 k.p.c.).
art. 3989 § 2 k.p.c
uchwała składu siedmiu sędziów Sądu Najwyższego z dnia 9 września 2020 r., III UZP 4/18).Z tych motywów orzeczono jak w sentencji (art. 3989 § 2 k.p.c.).
AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt III UK 572/19 POSTANOWIENIE Dnia 15 grudnia 2020 r.Sąd Najwyższy w składzie: SSN Zbigniew Korzeniowski w sprawie z odwołania E. K.‎od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddziału w O.‎o ubezpieczenia społeczne,‎na posiedzeniu niejawnym w Izbie Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w dniu 15 grudnia 2020 r.,‎na skutek skargi kasacyjnej odwołującego się od wyroku Sądu Apelacyjnego w (...)‎z dnia 3 lipca 2019 r., sygn. akt III AUa (...), odmawia przyjęcia skargi kasacyjnej do rozpoznania.

UZASADNIENIE

Sąd Apelacyjny w (...) wyrokiem z 3 lipca 2019 r. oddalił apelację E. K. od wyroku Sądu Okręgowego w O. z dnia 20 lutego 2019 r., oddalającego jego odwołanie od decyzji pozwanego Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w O. Inspektorat w B. z 10 sierpnia 2018 r., który stwierdził, że podlega on, jako prowadzący pozarolniczą działalność gospodarczą obowiązkowym ubezpieczeniom społecznym od 1 stycznia 2013 r. W sprawie ustalono, że pozwany decyzją z 6 października 2015 r. potwierdził, że właściwym ustawodawstwem dla skarżącego jest od 1 stycznia 2013 r. ustawodawstwo polskie.

Odwołanie skarżącego nie zostało uwzględnione przez Sąd Okręgowy w O. i Sąd Apelacyjny w (...) wyrokiem z dnia 13 października 2016 r. oddalił jego apelację. Sąd Najwyższy postanowieniem z dnia 31 stycznia 2018 r. odmówił przyjęcia skargi kasacyjnej do rozpoznania. W tej sprawie Sąd Okręgowy wskazał, że w konsekwencji uprawomocnienia się decyzji z 6 października 2016 r. pozwany mógł wydać decyzję z 10 sierpnia 2018 r. Pozwany przeprowadził procedurę konsultacji ze słowacką instytucją, określoną w art. 16 ust. 4 rozporządzenia wykonawczego nr 987/2009.

Pisma tej instytucji (Socialna Poistovna) kierowane do słowackiej spółki M., a wskazujące na przystąpienie do wydania decyzji, nie stanowiły podstawy do zawieszenia postępowania w niniejszej sprawie. Postępowanie toczące się przed polskim sądem ubezpieczeń społecznych oraz postępowanie na Słowacji mogą przebiegać niezależnie od siebie, a ostateczne rozstrzygnięcie może ewentualnie stanowić podstawę wznowienia postępowania. Sąd Apelacyjny potwierdził, że kwestia podlegania ustawodawstwu krajowemu została wcześniej przesądzona.

Skoro skarżący wykonuje działalność gospodarczą, to podlega zgłoszeniu do ubezpieczeń społecznych i obowiązkowi opłacania składek. Ewentualne postępowanie toczące się na Słowacji nie ma dla tej sprawy prejudycjalnego znaczenia.We wniosku o przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania wskazano na podstawę przedsądu z art. 3989 § 1 pkt 4 k.p.c. W uzasadnieniu wniosku podano co następuje. „Przyjęcie niniejszej skargi kasacyjnej do rozpoznania uzasadnia w świetle zgłoszonych zarzutów kasacyjnych, oczywistą zasadność tego środka odwoławczego.

Nieprawidłowa była ocena Sądu II instancji, iż przeprowadzone przez organ postępowanie poprzedzające wydanie decyzji z 10.08.2018 r. wskazuje, że od wynagrodzenia wnioskodawcy uzyskanego na terenie Słowacji odprowadzane są składki na ubezpieczenie społeczne, i w oparciu o wyżej opisaną decyzję wnioskodawca został zobligowany do odprowadzania składek na ubezpieczenia społeczne od prowadzonej działalności gospodarczej do polskiego systemu. Wskazuję, iż podleganie dwóm systemom prawnym jest niedopuszczalne w myśl dotychczasowego orzecznictwa Trybunału Sprawiedliwości, które sformułowało zakaz podwójnego obciążania migrujących pracowników składkami wynikającymi z systemów zabezpieczenia społecznego różnych państw (por. orzeczenia z 15 lutego 2000 r., C-34/98 Komisja vs.

Francja). Sąd II instancji w istocie oparł się wyłącznie na tym, iż postępowanie w zakresie ustalenia właściwego ustawodawstwa w związku ze zbiegiem tytułów ubezpieczenia społecznego w kilku państwa członkowskich zostało zakończone, mimo iż zarówno organ rentowy, jak i Sąd nie podjęły żadnych czynności o zweryfikowanie stanu sprawy skarżącego przed słowackimi organami właściwymi w zakresie ubezpieczeń społecznych. Brak jakichkolwiek dowodów świadczących, iż organ rentowy przeprowadził postępowanie wyjaśniające z instytucją słowacką w zakresie ustalenia statusu ubezpieczonego na Słowacji oraz funkcjonowania w obrocie prawnym prawomocnej decyzji o wyłączeniu jego osoby spod obowiązkowych ubezpieczeń społecznych na terenie Słowacji wobec nieprzerwanego świadczenia pracy na rzecz M. s.r.o., świadczy o wadliwości postępowania organów rentowych, co uzasadniało uchylenie zaskarżonej decyzji”.

Sąd Najwyższy zważył, co następuje:

Wniosek o przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania (wyżej in extenso) nie przedstawia zasadnej podstawy przedsądu i dlatego nie został uwzględniony.Nie wykazuje, że skarga kasacyjna jest oczywiście uzasadniona – art. 3989 § 1 pkt 4 k.p.c.Negatywna ocena wynika z braku we wniosku zarzutów naruszenia konkretnych przepisów prawa. Skoro zarzuty podstaw kasacyjnych mają na uwadze przepisy prawa materialnego i procesowego (art. 3983 § 1 pkt 1 i 2 k.p.c.), to taki punkt odniesienia jest tym bardziej wymagany w odniesieniu do szczególnej podstawy przedsądu z art. 3989 § 1 pkt 4 k.p.c. Znaczenie ma wszak dopiero aż oczywista zasadność skargi kasacyjnej.

Podstawy kasacyjne stanowią odrębną część skargi i podlegają rozpoznaniu dopiero po przyjęciu jej do rozpoznania. Nie zastępują zatem podstawy przedsądu ani jej uzasadnienia. Skarżący we wniosku o przyjęcie skargi do rozpoznania powinien zatem samodzielnie (odrębnie od podstaw kasacyjnych) wskazać i wykazać naruszenie konkretnych przepisów, z którego wynika oczywista wadliwość wyroku objętego skargą. Brak jest tego we wniosku. Innymi słowy Sąd Najwyższy nie rozpoznaje sprawy tak jak sąd powszechny, a tylko skargę kasacyjną w granicach zarzutów jej podstaw (art. 39813 § 1 k.p.c.), jednak na etapie przedsądu ocenia tylko wniosek o przyjęcie skargi do rozpoznania.Gdyby nawet odstąpić do tego reżimu, to w sprawie nie można by pominąć rzeczy osądzonej (art. 365 k.p.c.).

Pozwany i Sądy za podstawę orzekania nie bezpodstawnie przyjęły poprzednie rozstrzygnięcie o podleganiu skarżącego ubezpieczeniom społecznym w kraju. Okres od 1 stycznia 2013 r. objęty został orzeczeniem w sprawie zakończonej prawomocnym wyrokiem Sądu Apelacyjnego z dnia 13 października 2016 r. Wcześniejsze przesądzenie zatem sporu o podleganiu ubezpieczeniom społecznym w kraju powoduje, że samo twierdzenie o zatrudnieniu w tym okresie na Słowacji nie podważa wyroku objętego skargą. Innymi słowy obecna decyzją jest pochodną prawomocnego osądzenia poprzedniego sporu.Nie oznacza to, że weryfikacja dotychczasowego stanowiska w sprawie ustalenia ustawodawstwa właściwego nie jest możliwa.W trybie koordynacji zabezpieczenia społecznego pozwany organ rentowy ani sąd ubezpieczeń społecznych nie ustalają jednak samodzielnie czy skarżący podlega ubezpieczeniom z tytułu stosunku pracy na Słowacji.

Jest to domena organów tego Państwa. Jednak nawet działanie skarżącego przed organami tego Państwa nie byłoby przeszkodą w rozpoznaniu obecnej sprawy.Kwestią tą zajmował się Sąd Najwyższy na tle zagadnienia proceduralnego i co najmniej pośrednio stwierdził, że nawet korzystne rozstrzygnięcie Sądu drugiego Państwa nie od razu przenosi się na zmianę stanu prawnego dotyczącego ubezpieczenia w Polsce, gdy organ drugiego Państwa nie zmienia swojego pierwotnego stanowiska o niepodleganiu ubezpieczeniom społecznym z tytułu pracowniczego zatrudnienia za granicą (zob. uchwała składu siedmiu sędziów Sądu Najwyższego z dnia 9 września 2020 r., III UZP 4/18).Z tych motywów orzeczono jak w sentencji (art. 3989 § 2 k.p.c.).