Legislator Case Law & Legislation
III UK 495/19 AI generated

III UK 495/19 · Sąd Najwyższy

Case Number III UK 495/19
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Outcome postanowienie

Legislator summary

AI generated

Decyzją z dnia 4 listopada 2016 r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych, Oddział w O. odmówił J. S. prawa do emerytury na podstawie art. 27 ustawy o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych. Przyczyną odmowy było nielegitymowanie się przez ubezpieczonego wymaganym 25 letnim stażem składkowym i nieskładkowym.Sąd Okręgowy w G., wyrokiem z dnia 10 lipca 2018 r., oddalił odwołanie. Ustalił, że wnioskodawca w spornym okresie nie pracował w gospodarstwie rolnym rodziców przez co najmniej 4 godziny dziennie. Sąd Apelacyjny w (...), wyrokiem z dnia 8 maja 2019 r., oddalił apelacje odwołującego się.

Legislator headnote

AI generated

art. 382 k.p.c, art. 227 k.p.c, art. 3989 § 1 pkt 4 k.p.c, art. 3983 § 3 k.p.c, art. 39813 § 2 k.p.c; III UK 495/19 · Sąd Najwyższy: Po pierwsze, w całości podzielił ustalenia faktyczne Sądu pierwszej instancji. Po drugie, zwrócił uwagę, że decyzją z dnia 19 stycznia 2017 r. organ rentowy uchylił zaskarżoną w sprawie decyzję. Przyczyną tego działania było to, że już w dniu 6 maja 2013 r. ubezpieczonemu przyznano prawo do emerytury (przy uwzględnieniu 25 lat, 4 miesięcy okresów składkowych, w tym 24 miesiące pracy za granicą). W ocenie Sądu odwoławczego w takich okolicznościach art. 10 ust. 1 pkt 3 ustawy emerytalnej nie znajduje zastosowania.Skargę kasacyjna wywiódł ubezpieczony, zarzucił naruszenie art. 10 ust. 1 pkt 3 ustawy emerytalnej i art. 382 k.p.c. w związku z art. 227 k.p.c. Zdaniem skarżącego skarga kasacyjna jest oczywiście uzasadniona.

Keywords

AI generated
extended working hours duration of incapacity extension of proceedings prolonged absence abroad supplementary work seasonal work permit

Cited Legislation

AI generated
art. 382 k.p.c
1 pkt 3 ustawy emerytalnej i art. 382 k.p.c.
art. 227 k.p.c
w związku z art. 227 k.p.c.
art. 3989 § 1 pkt 4 k.p.c
Skarga kasacyjna nie może zostać przyjęta do rozpoznania.Po pierwsze, przesłanka z art. 3989 § 1 pkt 4 k.p.c.
art. 3983 § 3 k.p.c
Mając na uwadze, że podstawą skargi kasacyjnej nie mogą być zarzuty dotyczące ustalenie faktów lub oceny dowodów (art. 3983 § 3 k.p.c.), a Sąd Najwyższy związany jest ustaleniami faktycznymi stanowiącymi podstawę zaskarżonego orzeczenia (art.
art. 39813 § 2 k.p.c
3983 § 3 k.p.c.), a Sąd Najwyższy związany jest ustaleniami faktycznymi stanowiącymi podstawę zaskarżonego orzeczenia (art. 39813 § 2 k.p.c.), staje się jasne, że nie mogło dojść do oczywistego naruszenia art.
AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt III UK 495/19 POSTANOWIENIE Dnia 18 listopada 2020 r.Sąd Najwyższy w składzie: SSN Piotr Prusinowski w sprawie z odwołania J. S.‎od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddziału w O.‎o przyznanie emerytury,‎na posiedzeniu niejawnym w Izbie Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w dniu 18 listopada 2020 r.,‎na skutek skargi kasacyjnej odwołującego się od wyroku Sądu Apelacyjnego w (…)‎z dnia 8 maja 2019 r., sygn. akt III AUa (…), I. odmawia przyjęcia skargi kasacyjnej do rozpoznania; II. przyznaje adwokat M. M. od Skarbu Państwa - Sądu Apelacyjnego w (…) tytułem wynagrodzenia za reprezentowanie powoda w postępowaniu kasacyjnym z urzędu 240 zł (dwieście czterdzieści) podwyższone o stawkę od towarów i usług.

UZASADNIENIE

Decyzją z dnia 4 listopada 2016 r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych, Oddział w O. odmówił J. S. prawa do emerytury na podstawie art. 27 ustawy o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych. Przyczyną odmowy było nielegitymowanie się przez ubezpieczonego wymaganym 25 letnim stażem składkowym i nieskładkowym.Sąd Okręgowy w G., wyrokiem z dnia 10 lipca 2018 r., oddalił odwołanie. Ustalił, że wnioskodawca w spornym okresie nie pracował w gospodarstwie rolnym rodziców przez co najmniej 4 godziny dziennie. Sąd Apelacyjny w (...), wyrokiem z dnia 8 maja 2019 r., oddalił apelacje odwołującego się.

Po pierwsze, w całości podzielił ustalenia faktyczne Sądu pierwszej instancji. Po drugie, zwrócił uwagę, że decyzją z dnia 19 stycznia 2017 r. organ rentowy uchylił zaskarżoną w sprawie decyzję. Przyczyną tego działania było to, że już w dniu 6 maja 2013 r. ubezpieczonemu przyznano prawo do emerytury (przy uwzględnieniu 25 lat, 4 miesięcy okresów składkowych, w tym 24 miesiące pracy za granicą). W ocenie Sądu odwoławczego w takich okolicznościach art. 10 ust. 1 pkt 3 ustawy emerytalnej nie znajduje zastosowania.Skargę kasacyjna wywiódł ubezpieczony, zarzucił naruszenie art. 10 ust. 1 pkt 3 ustawy emerytalnej i art. 382 k.p.c. w związku z art. 227 k.p.c. Zdaniem skarżącego skarga kasacyjna jest oczywiście uzasadniona.

W jego ocenie zwrot „jeżeli okresy składkowe i nieskładkowe, ustalone na zasadach określonych w art. 5-7, są krótsze od okresu wymaganego do przyznania emerytury, w zakresie niezbędnym do uzupełnienia tego okresu”, zamieszczony w art. 10 ust. 1 ustawy emerytalnej, nie ma zastosowania w przypadku, gdy wymagany 25 letni staż składkowy i nieskładkowy został uzupełniony okresami ubezpieczenia za granicą z art. 8 ustawy emerytalnej.

Sąd Najwyższy zważył, co następuje:

Skarga kasacyjna nie może zostać przyjęta do rozpoznania.Po pierwsze, przesłanka z art. 3989 § 1 pkt 4 k.p.c. aktualizuje się wówczas, gdy skarga kasacyjna, a zatem jej podstawy prima facie są trafne. Mając na uwadze, że podstawą skargi kasacyjnej nie mogą być zarzuty dotyczące ustalenie faktów lub oceny dowodów (art. 3983 § 3 k.p.c.), a Sąd Najwyższy związany jest ustaleniami faktycznymi stanowiącymi podstawę zaskarżonego orzeczenia (art. 39813 § 2 k.p.c.), staje się jasne, że nie mogło dojść do oczywistego naruszenia art. 10 ust. 1 pkt 3 ustawy emerytalnej oraz art. 382 k.p.c. w związku z art. 227 k.p.c. Jeśli odwołujący się nie pracował w spornym okresie przez co najmniej cztery godziny w gospodarstwie rolnym rodziców, a takie ustalenie faktyczne poczynił Sąd Okręgowy i zaakceptował jej Sąd odwoławczy, to Sąd Najwyższy nie może tego ustalenia faktycznego pominąć – w rezultacie oczywista zasadność podstaw kasacyjnych nie ma miejsca.Po drugie, z art. 8 ustawy emerytalnej wynika, że okresy ubezpieczenia za granicą uwzględnia się przy ustalaniu prawa i obliczaniu wysokości emerytury.

Oznacza to, że okresy te są traktowane jako okresy składkowe. W rezultacie, nie ma zastosowania subsydiarne doliczenie okresów pracy w gospodarstwie rolnym. Zwrot „jeżeli okresy składkowe i nieskładkowe, ustalone na zasadach określonych w art. 5-7, są krótsze od okresu wymaganego do przyznania emerytury, w zakresie niezbędnym do uzupełnienia tego okresu” wypełnia się również w razie doliczenia do stażu okresów ubezpieczenia za granicą. Przepis art. 8 ustawy emerytalnej należy odczytywać w świetle art. 6 ust. 1 pkt 1 tej ustawy, a ten stanowi, że okresami składkowymi są „okresy ubezpieczenia”.

Wynika z tego, że „okresy ubezpieczenia za granicą” z art. 8 ustawy traktowane są jako „okresy ubezpieczenia” z art. 6 ust. 1 pkt 1 ustawy, a to oznacza, że ich uwzględnienie następuje „na zasadach określonych w art. 5-7”. W rezultacie, stosowanie mechanizmu z art. 10 ust. 1 pkt 3 ustawy emerytalnej jest wyłączone.Każda z przedstawionych argumentacji samoistnie wyklucza uznanie oczywistości skargi kasacyjnej. Nie doszło zatem do ziszczenia się przesłanki z art. 3989 § 1 pkt 4 k.p.c. Należało zatem orzec jak w sentencji.