Legislator Case Law & Legislation
III UK 472/19 AI generated

III UK 472/19 · Sąd Najwyższy

Case Number III UK 472/19
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Outcome postanowienie

Legislator summary

AI generated

Sąd Rejonowy w Ś. wyrokiem z dnia 15 stycznia 2019 r., w sprawie z odwołania H. K. od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddziału w W.z dnia 13 grudnia 2017 r., o zwrot zasiłku chorobowego, zmienił zaskarżoną decyzję i ustalił, że odwołująca się nie ma obowiązku zwrotu pobranego zasiłku chorobowego wraz z odsetkami.Sąd Okręgowy w Ś. wyrokiem z dnia 21 maja 2019 r. oddalił apelację organu rentowego od powyższego wyroku.Organ rentowy zaskarżył powyższy wyrok skargą kasacyjną. Skargę oparto na naruszeniu art. 17 ust. 1 i 3, art. 66, art. 68 ustawy z dnia 25 czerwca 1999 r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa (jednolity tekst:

Legislator headnote

AI generated

art. 3989 § 1 k.p.c, art. 3989 § 1 pkt 1 k.p.c, art. 3989 § 1 pkt 2 k.p.c, art. 3989 § 2 k.p.c, art. 99 k.p.c, art. 108 § 1 k.p.c; III UK 472/19 · Sąd Najwyższy: Mianowicie, przyjmuje się, że ustanowiona w art. 17 ustawy zasiłkowej sankcja utraty prawa do zasiłku chorobowego nie wymaga i nie zależy od uprzedniego pouczenia ubezpieczonego o braku prawa do tego świadczenia, które niezdolna do pracy lub pozarolniczej działalności osoba ubezpieczona na ogół nabywa zgodnie z prawem, tyle że następnie z mocy ustawy (art. 17 ust. 1 ustawy zasiłkowej) może je utracić za cały okres zwolnienia lekarskiego, jeżeli w tym okresie wykonuje przeciwwskazane prace zarobkowe lub pozarolniczą działalność.

Keywords

AI generated
medically certified work incapacity occupational disability pension voluntary unemployment concept of occupational disease reinstatement of disability benefits sufficient earning capacity

Cited Legislation

AI generated
art. 3989 § 1 k.p.c
292; z dnia 3 października 2008 r., II UK 26/08, LEX nr 513018; 6 maja 2009 r., II UK 359/08, LEX nr 509046).Z tych powodów, na podstawie art. 3989 § 2 k.p.c., orzeczono jak w sentencji.
art. 3989 § 1 pkt 1 k.p.c
292; z dnia 3 października 2008 r., II UK 26/08, LEX nr 513018; 6 maja 2009 r., II UK 359/08, LEX nr 509046).Z tych powodów, na podstawie art. 3989 § 2 k.p.c., orzeczono jak w sentencji.
art. 3989 § 1 pkt 2 k.p.c
292; z dnia 3 października 2008 r., II UK 26/08, LEX nr 513018; 6 maja 2009 r., II UK 359/08, LEX nr 509046).Z tych powodów, na podstawie art. 3989 § 2 k.p.c., orzeczono jak w sentencji.
art. 3989 § 2 k.p.c
292; z dnia 3 października 2008 r., II UK 26/08, LEX nr 513018; 6 maja 2009 r., II UK 359/08, LEX nr 509046).Z tych powodów, na podstawie art. 3989 § 2 k.p.c., orzeczono jak w sentencji.
art. 99 k.p.c
98 § 1 i 3 k.p.c., art. 99 k.p.c.
art. 108 § 1 k.p.c
oraz art. 108 § 1 k.p.c.
art. 391 § 1 k.p.c
w związku z art. 391 § 1 k.p.c.
art. 39821 k.p.c
w związku z art. 39821 k.p.c.

Cited Case Law

AI generated
I PK 230/02
postanowienia Sądu Najwyższego: z dnia 16 stycznia 2003 r., I PK 230/02, OSNAPiUS - wkładka z 2003 r.
II UK 363/09
Sygn. akt II UK 363/09 POSTANOWIENIE Dnia 10 marca 2010 r. Sąd Najwyższy w składzie : SSN Zbigniew Hajn w sprawie z wniosku Z. L. S.A. przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych z udziałem zainteresowanych : Z. G. /.../ , o ubezpieczenie społeczne, po rozpoznaniu na posiedzeniu niejawnym w Izbie Pracy, Ubezpieczeń Społecznych i Spraw Publicznych w dniu 10 marca 2010 r., skargi kasacyjnej wnioskodawcy od wyroku Sądu Apelacyjnego […] z dnia 2 lipca 2009 r., 1. odmawia przyjęcia skargi kasacyjnej do rozpoznania, 2. zasądza od wnioskodawcy na rzecz organu rentowego 120 (sto dwadzieścia) zł tytułem zwrotu kosztów zastępstwa procesowego w postępowaniu kasacyjnym.
II UK 400/09
Sygn. akt II UK 400/09 POSTANOWIENIE Dnia 12 marca 2010 r. Sąd Najwyższy w składzie : SSN Romualda Spyt w sprawie z wniosku Z. L. S.A. przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych z udziałem zainteresowanych : M. N. /.../, o składki na ubezpieczenie społeczne, po rozpoznaniu na posiedzeniu niejawnym w Izbie Pracy, Ubezpieczeń Społecznych i Spraw Publicznych w dniu 12 marca 2010 r., skargi kasacyjnej wnioskodawcy od wyroku Sądu Apelacyjnego […] z dnia 18 czerwca 2009 r., 1. odmawia przyjęcia skargi kasacyjnej do rozpoznania;
I UK 328/11
Sąd Apelacyjny – Sąd Pracy i Ubezpieczeń Społecznych wyrokiem z dnia 14 kwietnia 2011 r.
II PK 294/11
Sąd Okręgowy – Sąd Pracy wyrokiem z dnia 31 marca 2011 r.
III UK 124/17
Sąd Okręgowy w G. VI Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych wyrokiem z dnia 4 kwietnia 2017 r. oddalił apelację organu rentowego od wyroku Sądu Rejonowego w G. IV Wydziału Pracy i Ubezpieczeń Społecznych z dnia 2 grudnia 2016 r. zmieniającego decyzję Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddziału w G. z dnia 5 lipca 2016 r. i ustalającego, że ubezpieczona J. S. ma prawo do zasiłku chorobowego za okres od 20 listopada 2015 r. do 18 stycznia 2016 r. oraz od 18 lutego do 16 czerwca 2016 r. i nie jest zobowiązana do zwrotu pobranego zasiłku chorobowego wraz z odsetkami w łącznej wysokości 35.049,39 zł.W odwołaniu ubezpieczona twierdziła, że decyzja ustalająca brak prawa do zasiłku chorobowego i zobowiązująca ją do zwrotu wypłaconego zasiłku chorobowego jest sprzeczna z przepisami prawa, albowiem nie była pouczona o braku prawa do świadczenia.
AI generated
III USK 18/22
Sąd Rejonowy-Sąd Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w Przemyślu wyrokiem z dnia 6 sierpnia 2021 r., IV U 191/20, zmienił decyzję Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddziału w Rzeszowie z dnia 24 czerwca 2020 r.
I USK 531/21
Sąd Okręgowy w P. wyrokiem z 25 czerwca 2021 r., V Ua (…), oddalił apelację odwołującej się M. H. od wyroku Sądu Rejonowego w P. z 28 października 2020 r., IV U (…), zmieniającego decyzję Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddziału w T. z dnia 8 stycznia 2020 r., w ten sposób, że uchylił obowiązek zwrotu przez odwołującą zasiłku opiekuńczego za okresy od 9 do 22 czerwca 2015 r. oraz od 17 do 31 lipca 2015 r. i oddalił odwołanie skarżącej w pozostałym zakresie, tj. w zakresie odwołania od decyzji odmawiającej prawa do zasiłku chorobowego za okresy od 7 sierpnia do 2 października 2015 r., od 4 listopada do 4 grudnia 2015 r., od 11 listopada do 5 grudnia 2016 r., od 17 do 22 października 2017 r., od 23 do 30 listopada 2017 r. i od 10 maja do 5 czerwca 2018 r., prawa do świadczenia rehabilitacyjnego za okresy od 15 do 31 marca 2017 r. i od 1 do 31 lipca 2018 r. oraz prawa do zasiłku opiekuńczego za okresy: od 1 do 2 sierpnia 2015 r., od 29 sierpnia do 2 września 2016 r.
III USK 88/21
Sąd Okręgowy w L. V Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych wyrokiem z 28 listopada 2019 r., w sprawie V Ua (…) po rozpoznaniu apelacji ubezpieczonej A.M., zmienił wyrok Sądu Rejonowego w L. z 4 września 2019 r., w sprawie IV U (…) w ten sposób, że zmienił dwie decyzje Zakładu Ubezpieczeń Społecznych w L. z dnia 10 kwietnia 2019 r. w ten sposób, że przyznał jej prawo do zasiłku chorobowego za okres od 26 stycznia do 16 marca 2019 r. oraz prawo do zasiłku macierzyńskiego za okres odpowiadający okresowi urlopu macierzyńskiego i rodzicielskiego tj. od 6 marca 2019 r. do 4 marca 2020 r. oraz zmienił decyzję z dnia 12 kwietnia 2019 r. i przyznał jej prawo do zasiłku chorobowego za okres od 8 sierpnia 2018 r. do 25 stycznia 2019 r., stwierdzając, że nie jest ona zobowiązana do zwrotu pobranego zasiłku chorobowego wraz z odsetkami w łącznej kwocie 49.946,98 zł.Wyrok ten zaskarżył skargą kasacyjną organ rentowy w całości.
II USK 555/21
Decyzją z dnia 30 grudnia 2019 r.
I USK 98/23
Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w Kielcach decyzją z 25 października 2019 r.

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt III UK 472/19 POSTANOWIENIE Dnia 26 listopada 2020 r.Sąd Najwyższy w składzie: SSN Romualda Spyt w sprawie z odwołania H. K.‎od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddziału w W.‎o zwrot zasiłku chorobowego,‎na posiedzeniu niejawnym w Izbie Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w dniu 26 listopada 2020 r.,‎na skutek skargi kasacyjnej organu rentowego od wyroku Sądu Okręgowego Sądu Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w Ś.‎z dnia 21 maja 2019 r., sygn. akt VII Ua (…), I. odmawia przyjęcia skargi kasacyjnej do rozpoznania, II. zasądza od Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddziału w W. na rzecz H. K. kwotę 240 (dwieście czterdzieści) zł tytułem zwrotu kosztów postępowania kasacyjnego.

UZASADNIENIE

Sąd Rejonowy w Ś. wyrokiem z dnia 15 stycznia 2019 r., w sprawie z odwołania H. K. od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddziału w W.z dnia 13 grudnia 2017 r., o zwrot zasiłku chorobowego, zmienił zaskarżoną decyzję i ustalił, że odwołująca się nie ma obowiązku zwrotu pobranego zasiłku chorobowego wraz z odsetkami.Sąd Okręgowy w Ś. wyrokiem z dnia 21 maja 2019 r. oddalił apelację organu rentowego od powyższego wyroku.Organ rentowy zaskarżył powyższy wyrok skargą kasacyjną. Skargę oparto na naruszeniu art. 17 ust. 1 i 3, art. 66, art. 68 ustawy z dnia 25 czerwca 1999 r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa (jednolity tekst:

Dz.U. z 2010 r., poz. 870; dalej jako ustawa zasiłkowa) w związku z art. 84 ust. 2 pkt 2 ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych (jednolity tekst: Dz.U. 2020, poz. 266; dalej jako ustawa systemowa), przez błędną wykładnię i niewłaściwe zastosowanie polegające na błędnym przyjęciu, że wnioskodawczyni nie traci prawa do zasiłku chorobowego za cały okres zwolnienia a wypłacony zasiłek nie jest świadczeniem nienależnym - wobec braku decyzji organu rentowego z pouczeniem o okolicznościach ustania prawa do świadczenia albo wstrzymania jego wypłaty, braku świadomego wprowadzenia w błąd organu wypłacającego, pomimo że pozwany organ wykazał wykonanie przez wnioskodawczynię pracy zarobkowej w okresie niezdolności do pracy i jest to wiążące, skoro fakt został osobiście przez stronę przyznany w toku postępowania i przyjęty przez Sąd, co stanowi świadome wprowadzenie w błąd organu rentowego co do okoliczności warunkujących powstanie prawa do zasiłku chorobowego, czyniąc pobranie świadczenia w złej wierze, a ponadto organ rentowy nie wydaje w sprawie decyzji.Organ rentowy, uzasadniając wniosek o przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania, wskazał, że:1.w sprawie występuje istotne zagadnienie prawne sprowadzające się do pytania, czy dopuszczalne jest uzależnienie obowiązku zwrotu nienależnie pobranego zasiłku chorobowego od pouczenia o okolicznościach ustania prawa do świadczenia albo jego wypłaty w sytuacji, gdy organ rentowy uprawniony jest do wypłaty świadczenia na podstawie zaświadczenia lekarskiego – bez wydania decyzji - co stanowi czynność materialno-techniczną, a w przypadku odpowiedzi twierdzącej: jaką formę powinna mieć czynność prawna organu rentowego zawierająca to pouczenie i na jakiej podstawie prawnej powinna być dokonana;2.istnieje potrzeba wykładni przepisów prawnych budzących poważne wątpliwości lub wywołujących rozbieżności w orzecznictwie sądów w zakresie przepisów art. 117, art. 66 ustawy zasiłkowej w zakresie, w jakim wchodzą w relacje z art. 84 ust. 2 pkt. 2 ustawy systemowej.Wnioskodawczyni, w odpowiedzi na skargę, wniosła o odmowę przyjęcia jej do rozpoznania, ewentualnie o jej oddalenie i zasądzenie od organu rentowego na swoją rzecz kosztów postępowania kasacyjnego.Sąd Najwyższy zważył, co następuje:Stosownie do art. 3989 § 1 k.p.c., Sąd Najwyższy przyjmuje skargę kasacyjną do rozpoznania, jeżeli w sprawie występuje istotne zagadnienie prawne (pkt 1), istnieje potrzeba wykładni przepisów prawnych budzących poważne wątpliwości lub wywołujących rozbieżności w orzecznictwie sądów (pkt 2), zachodzi nieważność postępowania (pkt 3) lub skarga jest oczywiście uzasadniona (pkt 4).Należy podkreślić, że nie występuje w sprawie istotne zagadnienie prawne (art. 3989 § 1 pkt 1 k.p.c.) ani nie istnieje potrzeba wykładni przepisów prawnych (art. 3989 § 1 pkt 2 k.p.c.), jeżeli Sąd Najwyższy zajął już stanowisko w kwestii tego zagadnienia prawnego lub wykładni przepisów i wyraził swój pogląd we wcześniejszych orzeczeniach, a nie zachodzą żadne okoliczności uzasadniające zmianę tego poglądu (por. postanowienia Sądu Najwyższego: z dnia 16 stycznia 2003 r., I PK 230/02, OSNAPiUS - wkładka z 2003 r. nr 13, poz. 5; z dnia 10 marca 2010 r., II UK 363/09, LEX nr 577467, z dnia 12 marca 2010 r., II UK 400/09, LEX nr 577468; z dnia 189 stycznia 2012 r., I UK 328/11, LEX nr 1215423; z dnia 19 marca 2012 r., II PK 294/11, LEX nr 1214578).W orzecznictwie Sądu Najwyższego problem przedstawiany przez skarżącego już został wyjaśniony.

Mianowicie, przyjmuje się, że ustanowiona w art. 17 ustawy zasiłkowej sankcja utraty prawa do zasiłku chorobowego nie wymaga i nie zależy od uprzedniego pouczenia ubezpieczonego o braku prawa do tego świadczenia, które niezdolna do pracy lub pozarolniczej działalności osoba ubezpieczona na ogół nabywa zgodnie z prawem, tyle że następnie z mocy ustawy (art. 17 ust. 1 ustawy zasiłkowej) może je utracić za cały okres zwolnienia lekarskiego, jeżeli w tym okresie wykonuje przeciwwskazane prace zarobkowe lub pozarolniczą działalność.

Takie okoliczności ustala się w trybie określonym w art. 68 ustawy zasiłkowej podczas kontroli prawidłowości wykorzystywania zwolnień lekarskich, a wypłacone zasiłki chorobowe pobrane w okolicznościach, o których między innymi mowa w art. 17 tej ustawy, stanowią świadczenie nienależnie pobrane (utracone), które podlega ściągnięciu lub egzekucji w trybie art. 66 ust. 2 i 3 tej ustawy (por. wyroki Sądu Najwyższego z dnia 12 września 2018 r., III UK 124/17, LEX nr 2549437; z dnia 20 sierpnia 2019 r., II UK 76/18, OSNP 2020 nr 8, poz. 85; z dnia 29 stycznia 2019 r., III UK 11/18, LEX nr 2618556).

Takie stanowisko wynika z poglądu, że ubezpieczony, który prowadzi działalność gospodarczą w okresie orzeczonej niezdolności do pracy, świadomie wprowadza organ rentowy w błąd, co do istnienia podstawy wypłaty zasiłku chorobowego. Zasiłek chorobowy wypłacony takiemu ubezpieczonemu jest świadczeniem nienależnie pobranym (art. 84 ust. 2 pkt 2 ustawy systemowej). Tak więc art. 66 ust. 2 ustawy zasiłkowej, zgodnie z którym w przypadku pobrania nienależnego świadczenia z winy ubezpieczonego lub wskutek okoliczności, o których mowa w art. 15-17 i art. 59 ust. 6 i 7, wypłacone kwoty podlegają potrąceniu z należnych zasiłków bieżących lub innych świadczeń z ubezpieczeń społecznych, nie stanowi przepisu szczególnego w stosunku do art. 84 ustawy systemowej, bowiem żaden z przepisów ustawy zasiłkowej nie reguluje odmiennie niż art. 84 ust. 2 ustawy systemowej kwestii zwrotu nienależnie pobranych świadczeń.

Innymi słowy, art. 66 ust. 2 ustawy zasiłkowej nie reguluje odmiennie okoliczności przemawiających za uznaniem świadczenia za pobrane nienależnie niż czyni to art. 84 ust. 2 ustawy systemowej (por. wyroki Sądu Najwyższego: z dnia 17 stycznia 2012 r., I UK 194/11, LEX nr 1227962; z dnia 3 grudnia 2013 r., I UK 212/13, LEX nr 1641776; z dnia 19 lutego 2014 r., I UK 331/13, LEX nr 1446442).O ile zatem błędny jest w tej materii (obowiązku pouczenia ubezpieczonego o przesłankach utraty zasiłku chorobowego z art. 17 ustawy zasiłkowej) pogląd Sądu drugiej instancji, to jednak należy zauważyć, że brak pouczenia przez organ rentowy nie stanowił jedynego argumentu Sądu drugiej instancji za nieobciążaniem wnioskodawczyni obowiązkiem zwrotu zasiłku chorobowego.

Przyjął on przede wszystkim, że aktywność zmierzająca do osiągnięcia zarobku w czasie pobierania tego zasiłku, gdy ma charakter incydentalny i wymuszony okolicznościami (co ustalono w niniejszej sprawie), nie pozbawia prawa do zasiłku. Pogląd taki był wielokrotnie wyrażany przez Sąd Najwyższy (zob. wyroki Sądu Najwyższego z dnia 15 czerwca 2007 r., II UK 223/06, OSNP 2008 nr 15-16, poz. 231; z dnia 17 stycznia 2002 r., II UKN 710/00, OSNP 2003 nr 20, poz. 498; z dnia 7 października 2003 r., II UK 76/03, OSNP 2004 nr 14, poz. 247; z dnia 20 stycznia 2005 r., I UK 154/04, OSNP 2005 nr 19, poz. 307; z dnia 9 października 2006 r., II UK 44/06, OSNP 2007 nr 19-20, poz. 295; z dnia 15 czerwca 2007 r., II UK 223/06, OSNP 2008 nr 15-16, poz. 31; z dnia 11 grudnia 2007 r., I UK 145/07, OSNP 2009 nr 1-2, poz. 28; 6 lutego 2008 r., II UK 10/07, OSNP 2009 nr 9-10, poz. 123; z dnia 5 czerwca 2008 r., III UK 11/08, OSNP 2009 nr 21-22, poz. 292; z dnia 3 października 2008 r., II UK 26/08, LEX nr 513018; 6 maja 2009 r., II UK 359/08, LEX nr 509046).Z tych powodów, na podstawie art. 3989 § 2 k.p.c., orzeczono jak w sentencji.

O kosztach postępowania orzeczono na podstawie art. 98 § 1 i 3 k.p.c., art. 99 k.p.c. w związku z § 10 ust. 4 pkt 2 w związku z § 9 ust. 2 rozporządzenia Ministra Sprawiedliwości z dnia 22 października 2015 r. w sprawie opłat za czynności radców prawnych (jednolity tekst: Dz.U. z 2018 r. poz. 265) oraz art. 108 § 1 k.p.c. w związku z art. 391 § 1 k.p.c. w związku z art. 39821 k.p.c.