Legislator Case Law & Legislation
III UK 426/18 AI generated

III UK 426/18 · Sąd Najwyższy

Case Number III UK 426/18
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Outcome postanowienie

Legislator summary

AI generated

Sąd Apelacyjny w (…) III Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych wyrokiem z dnia 15 maja 2018 r. oddalił apelację ubezpieczonej T. W. od wyroku Sądu Okręgowego w G. VI Wydziału Pracy i Ubezpieczeń Społecznych z dnia 20 grudnia 2017 r. oddalającego jej odwołanie od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddziału w G. z dnia 21 września 2017 r. odmawiającej przyznania prawa do emerytury.W sprawie tej ustalono, że ubezpieczona (ur. 30 stycznia 1960 r.) od dnia 14 marca 1988 r. jest zatrudniona na stanowisku nauczycielki w Zespole Szkół nr […] w G. w pełnym wymiarze czasu pracy.

Legislator headnote

AI generated

art. 2 Konstytucji, art. 45 Konstytucji RP, art. 3989 § 1 pkt 4 k.p.c, art. 3989 § 2 k.p.c, art. 102 k.p.c; III UK 426/18 · Sąd Najwyższy: Na dzień złożenia wniosku z 11 września 2017 r. udowodniła 20 lat, 11 miesięcy i 4 dni okresów nauczycielskiego zatrudnienia, w tym 23 lata, 2 miesiące i 3 dni okresów składkowych oraz 6 lat, 6 miesięcy i 18 dni okresów nieskładkowych. Legitymuje się stażem ubezpieczeniowym ogólnym w wymiarze 29 lat 8 miesięcy i 21 dni, ale na datę wydania zaskarżonej decyzji nie rozwiązała stosunku pracy.Sąd meriti uznały odwołanie za nieuzasadnione, ponieważ osoby urodzone po 31 grudnia 1948 r. a przed 1 stycznia 1969 r., które zamierzają przejść na wcześniejszą emeryturę, musiały spełnić warunki z art. 88 ust. 1 Karty Nauczyciela do 31 grudnia 2008 r., za wyjątkiem warunku rozwiązania na swój wniosek stosunku pracy, który mogą wypełnić po tej dacie.

Keywords

AI generated
abandonment of employment access to a profession right to work waiver of wage claims cessation of gainful employment unjustified termination of employment

Cited Legislation

AI generated
art. 2 Konstytucji
lub w okolicznościach określonych w art. 20 ust.
art. 45 Konstytucji RP
art. 3989 § 1 pkt 4 k.p.c
389).Mając powyższe na uwadze Sąd Najwyższy postanowił jak w sentencji na podstawie art. 3989 § 2 k.p.c., bez obciążania skarżącej kosztami zastępstwa procesowego pozwanego organu rentowego w postępowaniu kasacyjnym (art.
art. 3989 § 2 k.p.c
389).Mając powyższe na uwadze Sąd Najwyższy postanowił jak w sentencji na podstawie art. 3989 § 2 k.p.c., bez obciążania skarżącej kosztami zastępstwa procesowego pozwanego organu rentowego w postępowaniu kasacyjnym (art.
art. 102 k.p.c
3989 § 2 k.p.c., bez obciążania skarżącej kosztami zastępstwa procesowego pozwanego organu rentowego w postępowaniu kasacyjnym (art. 102 k.p.c.).

Cited Case Law

AI generated
AI generated
V U 1055/16
Decyzją z dnia 25.07.2016r.
IV U 1006/14
Ubezpieczona E. R. wniosła odwołanie od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w E. z dnia 17 października 2014r. znak (...), którą to decyzją organ rentowy odmówił wnioskodawczyni prawa do emerytury. Skarżąca twierdziła, że stosunek pracy uległ rozwiązaniu na jej wniosek z dniem 31 sierpnia 2014r., wobec czego spełnia od 1 września 2014r. wszystkie warunki przyznania prawa do emerytury w oparciu o art. 88 ust. Karty Nauczyciela (Dz.U. z 2014r. poz. 191; dalej powoływana również jako KN). Ubezpieczona twierdziła, że bez znaczenia jest okoliczność ponownego nawiązania stosunku pracy od dnia 1 września 2014r. i na poparcie tej tezy przywołała orzecznictwo Sądu Najwyższego. Z ostrożności skarżąca wniosła o przyznanie emerytury od dnia 13 września 2014r., w związku z ponownym rozwiązaniem stosunku pracy z dniem 12 września 2014r.
III U 688/15
W dniu 3.09.2015 r. J. N. złożyła w Oddziale ZUS w P. Inspektorat w O. kolejny wniosek o ustalenie uprawnień do emerytury z uwzględnieniem pracy w szczególnych warunkach. Po rozpoznaniu tego wniosku decyzją z dnia 11.09.2015 r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w P. odmówił J. N. prawa do wznowienia postępowania w sprawie przyznania prawa do emerytury uznając, iż nie przedłożyła ona żadnych nowych dowodów, które miałyby wpływ na prawo do świadczenia.
V U 1587/13
Zakład Ubezpieczeń Społecznych decyzją z dnia 16 października 2013r.
IV U 753/18
Decyzją z (...). Prezes Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego, działając na podstawie art.19 ust.1 oraz art.20 ust.1 i 3 ustawy z 20 grudnia 1990r. o ubezpieczeniu społecznym rolników odmówił ubezpieczonemu R. C. prawa do emerytury rolniczej wskazując, że ubezpieczony nie wykazał co najmniej 25-letniego okresu podlegania ubezpieczeniu emerytalno-rentowemu, a jedynie okres w wymiarze 22 lata, 2 miesiące i 5 dni. Organ rentowy wskazał, że do okresu wymaganego do nabycia emerytury nie zaliczył okresu pracy ubezpieczonego w gospodarstwie rolnym rodziców w okresie od 2 września 1969r. do 31 sierpnia 1972r., gdyż w okresie tym ubezpieczony pozostawał w zatrudnieniu, a także okresu pracy we własnym gospodarstwie rolnym od 25 lutego 1981r. do 31 grudnia 1981r., gdyż w okresie tym ubezpieczony nie opłacał składek na Fundusz Emerytalny (...) jako właściciel gospodarstwa rolnego. W tych okolicznościach ubezpieczony nie spełnia przesłanki nabycia prawa do emerytury rolniczej (decyzja z 29 sierpnia 2018r. k.39 akt emerytalnych za wnioskiem).

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt III UK 426/18 POSTANOWIENIE Dnia 29 stycznia 2020 r.Sąd Najwyższy w składzie: SSN Zbigniew Myszka w sprawie z odwołania T. W. ‎od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddziału w G. ‎o przyznanie emerytury,‎na posiedzeniu niejawnym w Izbie Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w dniu 29 stycznia 2020 r.,‎na skutek skargi kasacyjnej odwołującej się od wyroku Sądu Apelacyjnego w (…)‎z dnia 15 maja 2018 r., sygn. akt III AUa (…), odmawia przyjęcia skargi kasacyjnej do rozpoznania, bez obciążania skarżącej kosztami zastępstwa procesowego pozwanego organu rentowego w postępowaniu kasacyjnym.

UZASADNIENIE

Sąd Apelacyjny w (…) III Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych wyrokiem z dnia 15 maja 2018 r. oddalił apelację ubezpieczonej T. W. od wyroku Sądu Okręgowego w G. VI Wydziału Pracy i Ubezpieczeń Społecznych z dnia 20 grudnia 2017 r. oddalającego jej odwołanie od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddziału w G. z dnia 21 września 2017 r. odmawiającej przyznania prawa do emerytury.W sprawie tej ustalono, że ubezpieczona (ur. 30 stycznia 1960 r.) od dnia 14 marca 1988 r. jest zatrudniona na stanowisku nauczycielki w Zespole Szkół nr […] w G. w pełnym wymiarze czasu pracy.

Na dzień złożenia wniosku z 11 września 2017 r. udowodniła 20 lat, 11 miesięcy i 4 dni okresów nauczycielskiego zatrudnienia, w tym 23 lata, 2 miesiące i 3 dni okresów składkowych oraz 6 lat, 6 miesięcy i 18 dni okresów nieskładkowych. Legitymuje się stażem ubezpieczeniowym ogólnym w wymiarze 29 lat 8 miesięcy i 21 dni, ale na datę wydania zaskarżonej decyzji nie rozwiązała stosunku pracy.Sąd meriti uznały odwołanie za nieuzasadnione, ponieważ osoby urodzone po 31 grudnia 1948 r. a przed 1 stycznia 1969 r., które zamierzają przejść na wcześniejszą emeryturę, musiały spełnić warunki z art. 88 ust. 1 Karty Nauczyciela do 31 grudnia 2008 r., za wyjątkiem warunku rozwiązania na swój wniosek stosunku pracy, który mogą wypełnić po tej dacie.

Jednakże do dnia wydania spornej decyzji przez organ emerytalny powinny rozwiązać stosunek pracy na swój wniosek. Skoro w rozpoznawanej sprawie Sądy ustaliły, że nie doszło do rozwiązania nauczycielskiego stosunku pracy, który jest nadal kontynuowany, to nie został spełniony ten konieczny warunek nabycia prawa do emerytury nauczycielskiej, skutkujący wydaniem decyzji odmownej. Skoro zatem ubezpieczona nie rozwiązała stosunku pracy, to nie mogła nabyć prawa do wcześniejszej emerytury, a sądy nie miały obowiązku badania, czy ubezpieczona spełnia pozostałe warunki do przyznania jej spornego świadczenia.W skardze kasacyjnej ubezpieczona zarzuciła naruszenie: 1/ art. 1 Konwencji o Ochronie Praw Człowieka i Podstawowych Wolności oraz art. 2 Konstytucji przez pozbawienie powódki pewności prawnej, „czy w przypadku przejścia na emeryturę zostanie jej uznany okres pracy w gospodarstwie rolnym, a więc w zmuszona jest do podjęcia ryzyka cechującego się tym, że w przypadku gdy rozwiązałaby ona stosunek pracy, to nie wiedziałyby, czy przysługuje jej prawo do emerytury, z kolei brak jakiejkolwiek możliwości do ustalenia stażu pracy bez podejmowania takiego ryzyka i tym samym zlikwidowania stanu niepewności prawnej sprzeczny jest z zasadą pewności prawnej i demokratycznego państwa prawnego”, 2/ art. 6 Konwencji o ochronie praw człowieka i podstawowych wolności w związku z art. 45 Konstytucji RP, przez pozbawienie skarżącej prawa do sądowego rozpoznania, „co przejawia się faktem, że zgodnie z decyzją organu rentowego oraz stanowiskiem Sądu pierwszej i drugiej instancji, powinna ona rozwiązać stosunek pracy, kiedy to ma świadomość, że przysługiwać jej będzie wtedy niższa emerytura, bowiem okres stażu w gospodarstwie rodziców, nie zostanie uwzględniony i dopiero po rozwiązaniu tego stosunku miałaby, ona możliwość ustalenia tej okoliczności, a więc uzależnienia możliwości dochodzenia swoich praw na drodze sądowej od spełnienia dodatkowych wymogów, w tym podjęcia znacznego ryzyka, co stoi w sprzeczności z zasadą prawa do uczciwego i rzetelnego procesu”, 3/ art. 88 ustawy z dnia 26 stycznia 1982 r. - Karta nauczyciela (jednolity tekst:

Dz.U. z 2019 r., poz. 2215 ze zm.) przez niezastosowanie i nieustaleniem, czy ubezpieczona na dzień 31 grudnia 2008 r. wykazała się 30-letnim stażem pracy.We wniosku o przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania ubezpieczona wskazała na jej oczywistą zasadność, gdyż nie ma „żadnej możliwości, aby uzyskać pewność prawną w przedmiocie ustalenia, czy w przypadku jej przejścia na emeryturę okres pracy w gospodarstwie rodziców zostałby uwzględniony. Zmuszona zatem byłaby do rozwiązania stosunku pracy i dopiero później dochodzenia na drodze sądowej swoich racji, co w jej ocenie jest sprzeczne z zasadą demokratycznego państwa prawnego”.

Wniosła o zmianę zaskarżonego wyroku i uwzględnienie odwołania w zakresie ustalenia stażu pracy w gospodarstwie rolnym, ewentualnie o uchylenie zaskarżonego wyroku i przekazanie sprawy do ponownego rozpoznania Sądowi Apelacyjnemu w (…) oraz zasądzenia od „pozwanego na rzecz powódki” kosztów procesu przed Sądem Najwyższym, w tym kosztów zastępstwa procesowego według norm przepisanych.W odpowiedzi na skargę kasacyjną organ rentowy wniósł o jej oddalenie w całości oraz o zasądzenie od ubezpieczonej na rzecz organu rentowego kosztów zastępstwa procesowego według norm przepisanych.

Sąd Najwyższy zważył, co następuje:

Skarga kasacyjna nie zasługiwała na przyjęcie jej do merytorycznego rozpoznania. W przypadku powoływania się na przesłankę tzw. „przedsądu” z art. 3989 § 1 pkt 4 k.p.c., skarżąca powinna w stosownym wywodzie prawnym wykazać, że w sprawie doszło do kwalifikowanego oczywistego naruszenia prawa, widocznego prima facie, przy wykorzystaniu podstawowej wiedzy prawniczej, bez potrzeby głębszej analizy, oraz że wskutek takiego naruszenia zapadł wyrok oczywiście wadliwy (por. postanowienie Sądu Najwyższego z 7 grudnia 2011 r., V CSK 113/11, LEX nr 1101690 oraz powołane tam orzecznictwo). Tymczasem skarżąca nie wykazała, że Sąd drugiej instancji dopuścił się oczywistego naruszenia prawa w kwalifikowanym rozumieniu, ani że zaskarżony wyrok jest oczywiście wadliwy. W sprawie niniejszej fundamentalne znaczenie miało ustalenie, czy ubezpieczona spełniła wynikający z art. 88 ust. 1 i 1a Karty Nauczyciela warunek uzyskania prawa do emerytury nauczycielskiej w postaci rozwiązania stosunku pracy - na swój wniosek (art. 88 ust.

1) lub w okolicznościach określonych w art. 20 ust. 1 Karty Nauczyciela (art. 88 ust. 1a). Prawo do emerytury na podstawie art. 88 ust. 1 Karty Nauczyciela nauczyciel nabywa bowiem po rozwiązaniu stosunku pracy, jeżeli do tego momentu posiadał wystarczający szczególny staż nauczycielski oraz wymagany staż ogólny. Zatem prawo do emerytury powstaje po spełnieniu wszystkich warunków wynikających z art. 88 ust. 1 lub art. 1a Karty Nauczyciela w związku z art. 100 ustawy emerytalnej i art. 86 Karty Nauczyciela (por. wyrok Sądu Najwyższego z dnia 24 listopada 2016 r., I UK 377/15, LEX nr 2188622).

W przedmiotowej sprawie skarżąca tego warunku nie wypełniła, ponieważ do dnia wydania przez organ rentowy kontestowanej decyzji nie rozwiązała stosunku pracy. W konsekwencji dalsze rozważania Sądów meriti w zakresie posiadania wymaganego ogólnego stażu ubezpieczeniowego do nabycia spornej emerytury nie były potrzebne, zwłaszcza gdy w skardze kasacyjnej zabrakło zarzutu naruszenia art. 10 ustawy emerytalnej w związku z art. 88 ust. 1 Karty Nauczyciela. Istota spornej decyzji emerytalnej polegała na rozstrzygnięciu o prawie do konkretnego świadczenia jako całości, a nie o ustaleniu poszczególnych elementów wymaganych do przyznania świadczenia (spornej emerytury), co wyklucza orzekanie o spełnieniu innego warunku (ogólnego stażu pracy) potencjalnie wymaganego do nabycia nauczycielskiej emerytury, która skarżącej nie przysługiwała w sytuacji nierozwiązania nauczycielskiego stosunku pracy (por. wyrok Sądu Najwyższego z dnia 15 grudnia 2000 r., III UKN 147/00, OSNAPiUS 2002 nr 16, poz. 389).Mając powyższe na uwadze Sąd Najwyższy postanowił jak w sentencji na podstawie art. 3989 § 2 k.p.c., bez obciążania skarżącej kosztami zastępstwa procesowego pozwanego organu rentowego w postępowaniu kasacyjnym (art. 102 k.p.c.).