Legislator Case Law & Legislation
III UK 314/18 AI generated

III UK 314/18 · Sąd Najwyższy

Case Number III UK 314/18
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Outcome postanowienie

Legislator summary

AI generated

Sąd Apelacyjny w […] wyrokiem z dnia 6 marca 2018 r. oddalił apelację E. B.-K. od wyroku Sądu Okręgowego w R. z dnia 6 czerwca 2017 r. oddalającego jej odwołanie od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych […] Oddziału w W. z dnia 25 czerwca 2016 r., mocą której organ rentowy stwierdził, że E. B.-K. nie podlega od dnia 1 sierpnia 2014 r. ubezpieczeniom społecznym jako pracownik Spółki E..W sprawie ustalono, że w dniu 1 sierpnia 2014 r. między spółką E. a E. B.-K. została zawarta umowa o pracę, na podstawie której została ona zatrudniona jako Prezes Zarządu – Dyrektor Generalny Spółki, w wymiarze ½ etatu z wynagrodzeniem 13.440 zł.

Legislator headnote

AI generated

art. 300 k.p, art. 22 k.p, art. 83 § 1 k.c, art. 201 § 4 k.s.h, art. 3989 § 1 k.p.c, art. 3984 § 2 k.p.c; III UK 314/18 · Sąd Najwyższy: Sąd Najwyższy zważył, co następuje:Stosownie do art. 3989 § 1 k.p.c. Sąd Najwyższy przyjmuje skargę kasacyjną do rozpoznania, jeżeli w sprawie występuje istotne zagadnienie prawne (pkt 1), istnieje potrzeba wykładni przepisów prawnych budzących poważne wątpliwości lub wywołujących rozbieżności w orzecznictwie sądów (pkt 2), zachodzi nieważność postępowania (pkt 3) lub skarga jest oczywiście uzasadniona (pkt 4). Wypada również dodać, że zgodnie z art. 3984 § 2 k.p.c., określającym wymogi formalne skargi kasacyjnej, skarga kasacyjna powinna zawierać wniosek o przyjęcie do rozpoznania i jego uzasadnienie.

Keywords

AI generated
breach of employment obligations rights and obligations of staff gestor without mandate contractor liability workplace regulations partial capacity for work

Cited Legislation

AI generated
art. 300 k.p
w związku z art. 300 k.p., art.
art. 22 k.p
art. 83 § 1 k.c
300), art. 83 § 1 k.c., art.
art. 201 § 4 k.s.h
w związku z art. 201 § 4 k.s.h.We wniosku o przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania wskazano na potrzebę wykładni następujących pojęć: czynności prawnej zmierzającej do obejścia prawa, czynności sprzecznej z zasadami współżycia społecznego, czynności dokonanej dla pozoru.
art. 3989 § 1 k.p.c
Sąd Najwyższy zważył, co następuje:Stosownie do art. 3989 § 1 k.p.c.
art. 3984 § 2 k.p.c
Wypada również dodać, że zgodnie z art. 3984 § 2 k.p.c., określającym wymogi formalne skargi kasacyjnej, skarga kasacyjna powinna zawierać wniosek o przyjęcie do rozpoznania i jego uzasadnienie.
art. 3989 § 1 pkt 1 k.p.c
Służy ona kontroli prawidłowości stosowania prawa, nie będąc instrumentem weryfikacji trafności ustaleń faktycznych stanowiących podstawę zaskarżonego orzeczenia.W przypadku powołania we wniosku przesłanki określonej w art. 3989 § 1 pkt 1 k.p.c.
art. 3989 § 2 k.p.c
Sąd Najwyższy zważył, co następuje:Stosownie do art. 3989 § 1 k.p.c.

Cited Case Law

AI generated
AI generated
III AUa 62/22
Decyzją z 2 lipca 2018 r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w S. stwierdził, że D. S. (poprzednie nazwisko – do 14.02.2020 r. – P.), jako pracownik u płatnika składek (...) sp. z o.o. nie podlega obowiązkowo ubezpieczeniom emerytalnemu, rentowym, chorobowemu i wypadkowemu od 1 stycznia 2018 r. W odwołaniu od powyższej decyzji ubezpieczona i płatnik składek wnieśli o jej zmianę poprzez ustalenie, że ubezpieczona D. S. (wówczas: P.) jako pracownik u płatnika składek (...) z siedzibą w S. podlegała obowiązkowo ubezpieczeniom: emerytalnemu, rentowym, chorobowemu, wypadkowemu od 1 stycznia 2018 roku oraz o zasądzenie od Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddziału w S. na rzecz ubezpieczonej D. S. (wówczas: P.) oraz płatnika składek (...) z siedzibą w S. zwrotu kosztów postępowania, w tym zwrotu kosztów zastępstwa adwokackiego. Zarzucili decyzji organu rentowego naruszenie przepisów prawa materialnego, mające wpływ na jej treść, tj.:
VII U 813/22
T. złożyła w dniu 29 czerwca 2022 r. odwołanie od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych (...)Oddział w W. nr (...) z 27 maja 2022 r., stwierdzającej, że nie podlega obowiązkowo ubezpieczeniom: emerytalnemu, rentowemu, chorobowemu i wypadkowemu od dnia 10 września 2021 r. Ubezpieczona wniosła o zmianę zaskarżonej decyzji poprzez uznanie, że podlega obowiązkowo ubezpieczeniu emerytalnemu, rentowemu, chorobowemu i wypadkowemu od dnia 10 września 2021 r. W uzasadnieniu odwołująca wskazała m.in., że analiza uzasadnienia zaskarżonej decyzji prowadzi do wniosku, że została wydana bez przeprowadzenia prawidłowego i wyczerpującego postępowania, w tym dowodowego, ustalenia poczynione przez organ rentowy są albo niepełne, albo nieprawdziwe, a ocena prawna dokonana na podstawie tak wadliwie poczynionych ustaleń nie ma żadnego związku z rzeczywistym stanem rzeczy i polega w głównej mierze na przytoczeniu przez organ rentowy orzecznictwa sądowego w zakresie pozorności umowy o pracę, które to stanowisko nie ma żadnego przełożenia na fakty istotne dla rozstrzygnięcia niniejszej sprawy.
V U 398/22
Decyzją z dnia (...) nr (...) Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w T.
IV U 460/12
Decyzją z dnia 5 kwietnia 2012 roku Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w T.
III USKP 82/21
Zakład Ubezpieczeń Społecznych, Oddział w S.

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt III UK 314/18 POSTANOWIENIE Dnia 10 lipca 2019 r.Sąd Najwyższy w składzie: SSN Bohdan Bieniek w sprawie z odwołania E. B.-K.‎od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych […] Oddziału w W.‎z udziałem zainteresowanej E. spółki z ograniczoną odpowiedzialnością w W.‎o podleganie ubezpieczeniu społecznemu,‎na posiedzeniu niejawnym w Izbie Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w dniu 10 lipca 2019 r.,‎na skutek skargi kasacyjnej odwołującej się od wyroku Sądu Apelacyjnego w […]‎z dnia 6 marca 2018 r., sygn. akt III AUa […], 1. odmawia przyjęcia skargi kasacyjnej do rozpoznania, 2. oddala wniosek pozwanego o zasądzenie kosztów postępowania kasacyjnego.

UZASADNIENIE

Sąd Apelacyjny w […] wyrokiem z dnia 6 marca 2018 r. oddalił apelację E. B.-K. od wyroku Sądu Okręgowego w R. z dnia 6 czerwca 2017 r. oddalającego jej odwołanie od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych […] Oddziału w W. z dnia 25 czerwca 2016 r., mocą której organ rentowy stwierdził, że E. B.-K. nie podlega od dnia 1 sierpnia 2014 r. ubezpieczeniom społecznym jako pracownik Spółki E..W sprawie ustalono, że w dniu 1 sierpnia 2014 r. między spółką E. a E. B.-K. została zawarta umowa o pracę, na podstawie której została ona zatrudniona jako Prezes Zarządu – Dyrektor Generalny Spółki, w wymiarze ½ etatu z wynagrodzeniem 13.440 zł.

W dniu 10 listopada 2014 r. skarżąca urodziła dziecko i od tego dnia wystąpiła o wypłatę do organu rentowego zasiłku macierzyńskiego.Sądy meriti ustaliły, że skarżącej nie łączył ze spółką stosunek pracy, gdyż obok czynności związanych z prowadzeniem spraw i reprezentacją spółki na zewnątrz nie wykonywała ona innych obowiązków jako pracownik. Podstawą ubezpieczenia społecznego jest zaś rzeczywiste zatrudnienie, a nie samo zawarcie umowy o pracę.Skargę kasacyjną od wyroku Sądu Apelacyjnego wywiódł pełnomocnik wnioskodawczyni, zaskarżając go w całości.

W podstawach skargi wskazano na naruszenie przepisów prawa materialnego, a mianowicie art. 58 § 1 i 2 k.c. w związku z art. 300 k.p., art. 22 k.p. w związku z art. 8 ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych (jednolity tekst: Dz.U. z 2019 r., poz. 300), art. 83 § 1 k.c., art. 22 k.p. w związku z art. 201 § 4 k.s.h.We wniosku o przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania wskazano na potrzebę wykładni następujących pojęć: czynności prawnej zmierzającej do obejścia prawa, czynności sprzecznej z zasadami współżycia społecznego, czynności dokonanej dla pozoru.

W sprawie występuje także istotne zagadnienie prawne, zamykające się w pytaniu: czy stosunek pracy, w oparciu o który członek zarządu spółki z ograniczoną odpowiedzialnością pełni swoją funkcję, powinien charakteryzować się istnieniem wyraźnego stosunku podporządkowania, czy też biorąc pod uwagę specyficzne relacje wewnętrzne panujące w spółce, a także względy wykładni celowościowej i funkcjonalnej oraz zasadę racjonalności ustawodawcy należałoby przyjąć, że w takim przypadku wymieniona umowa o pracę jest ważna i skuteczna mimo braku charakterystycznej dla typowych umów o pracę relacji pracowniczego podporządkowania i kierownictwa.

Sąd Najwyższy zważył, co następuje:Stosownie do art. 3989 § 1 k.p.c. Sąd Najwyższy przyjmuje skargę kasacyjną do rozpoznania, jeżeli w sprawie występuje istotne zagadnienie prawne (pkt 1), istnieje potrzeba wykładni przepisów prawnych budzących poważne wątpliwości lub wywołujących rozbieżności w orzecznictwie sądów (pkt 2), zachodzi nieważność postępowania (pkt 3) lub skarga jest oczywiście uzasadniona (pkt 4). Wypada również dodać, że zgodnie z art. 3984 § 2 k.p.c., określającym wymogi formalne skargi kasacyjnej, skarga kasacyjna powinna zawierać wniosek o przyjęcie do rozpoznania i jego uzasadnienie.

Należy zatem stwierdzić, że wniosek o przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania powinien wskazywać, że zachodzi przynajmniej jedna z okoliczności wymienionych w powołanym wcześniej art. 3989 § 1 k.p.c., a jego uzasadnienie winno zawierać argumenty świadczące o tym, że rzeczywiście, biorąc pod uwagę sformułowane w ustawie kryteria, istnieje potrzeba rozpoznania skargi przez Sąd Najwyższy. Skarga kasacyjna nie jest bowiem (kolejnym) środkiem zaskarżenia przysługującym od każdego rozstrzygnięcia sądu drugiej instancji kończącego postępowanie w sprawie, z uwagi na przeważający w jej charakterze element interesu publicznego.

Służy ona kontroli prawidłowości stosowania prawa, nie będąc instrumentem weryfikacji trafności ustaleń faktycznych stanowiących podstawę zaskarżonego orzeczenia.W przypadku powołania we wniosku przesłanki określonej w art. 3989 § 1 pkt 1 k.p.c. należy sformułować zagadnienie prawne oraz przedstawić odrębną, pogłębioną argumentację prawną wskazującą na zaistnienie powołanej okoliczności uzasadniającej przyjęcie skargi do rozpoznania. Chodzi wszak o problem jurydycznie doniosły, opracowany na podstawie analizy prawa, orzecznictwa, a nawet doktryny, po której to wpierw sam skarżący może stwierdzić, że istotne zagadnienie prawne rzeczywiście występuje i dlatego powinien rozpoznać je Sąd Najwyższy.

Zagadnienie prawne powinno odwoływać się w sposób generalny i abstrakcyjny do treści przepisu, który nie podlega jednoznacznej wykładni, natomiast nie może mieć charakteru kazuistycznego i nie może służyć uzyskaniu przez skarżącego odpowiedzi odnośnie do kwalifikacji prawnej pewnych szczegółowych elementów podstawy faktycznej zaskarżonego rozstrzygnięcia (postanowienie Sądu Najwyższego z dnia 11 grudnia 2015 r., IV CSK 405/15, LEX nr 2160209).Problematyka zatrudnienia się właścicieli (współwłaścicieli) spółek już od dłuższego czasu stanowi przedmiot zainteresowania zarówno judykatury (zob. wyrok Sądu Najwyższego z dnia 10 kwietnia 2018 r., II UK 10/17, LEX nr 2490052), jak i doktryny (zob.

Z. Kubot: Formy zatrudniania członków zarządu spółek kapitałowych, Acta Universitatis Wratislaviensis, No 1770, CCXLII, Wrocław 1995 r. oraz Umowy o pracę z członkami zarządu spółek kapitałowych, PiZS 1995 nr 1, s. 35; M. Giaro: Członek zarządu spółki kapitałowej jako pracownik „per facta concludentia”, PiZS 2010 nr 9, s. 9). Problem ten był analizowany w odniesieniu do pracowniczego zatrudnienia członków zarządu spółki.W płaszczyźnie ubezpieczeń społecznych, w myśl art. 6 ust. 1 pkt 1 ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych (jednolity tekst:

Dz.U. z 2019 r., poz. 300, dalej ustawa systemowa) obowiązkowo ubezpieczeniom emerytalnemu i rentowym podlegają osoby fizyczne będące pracownikami. Z kolei art. 6 ust. 1 pkt 5 ustawy systemowej przewiduje, że ubezpieczeniu takiemu podlegają osoby prowadzące pozarolniczą działalność gospodarczą. Nie budzi też wątpliwości status pracownika (art. 8 ust. 1 ustawy systemowej) oraz katalog podmiotów uznawanych za osobę prowadzącą pozarolniczą działalność (między innymi wspólnik jednoosobowej spółki z ograniczoną odpowiedzialnością stosownie do art. 8 ust. 6 pkt 4 ustawy systemowej).

Powyższy przepis został wprowadzony od dnia 1 stycznia 2003 r. mocą ustawy z dnia 18 grudnia 2002 r. o zmianie ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych oraz o zmianie niektórych innych ustaw, Dz.U. Nr 241, poz. 2074 ze zm.), a jego celem było rozszerzenie obowiązku ubezpieczenia społecznego w przypadku wspólników jednoosobowych spółek z o.o., aby nie musieli oni w celu objęcia ubezpieczeniem zawierać umów z własną spółką. W związku z powyższym obowiązek ubezpieczenia wspólnika jednoosobowej spółki z o.o. powiązany jest jedynie z posiadaniem przez niego takiego statusu prawnego, a nie z prowadzeniem działalności gospodarczej.

Potwierdzeniem powyższego poglądu będą argumenty szeroko przedstawione w uzasadnieniu uchwały składu siedmiu sędziów Sądu Najwyższego z dnia 22 lutego 2006 r., I UZP 4/05 (OSNP 2006 nr 19-20, poz. 304) dotyczącej wspólników spółek osobowych, którzy również są objęci obowiązkiem ubezpieczenia społecznego na mocy art. 8 ust. 6 pkt 4 ustawy systemowej. W powyższym zakresie Sąd Najwyższy przyjął, że objęcie ich ubezpieczeniem społecznym nastąpiło w drodze zabiegu włączającego ich działalność do zbiorczego tytułu „działalności pozarolniczej”, z wyłączeniem z zakresu regulowanego art. 8 ust. 6 pkt 1 ustawy systemowej (por. wyrok Sądu Najwyższego z dnia 3 lutego 2011 r., II UK 271/10, LEX nr 817528).W orzecznictwie zwrócono uwagę, że w odniesieniu do zatrudnionych członków zarządu, oceniając pracowniczy charakter tego zatrudnienia, pojęciem „kierownictwa” obejmować należy zarówno wydawanie pracownikowi poleceń, jak też ogólniejszą zależność ekonomiczną od pracodawcy (por. wyrok Sądu Najwyższego z dnia 16 grudnia 1998 r., II UKN 394/98, OSNAPiUS 2000 nr 4, poz. 159 z glosą Z.

Hajna OSP 2000 nr 12, poz. 177; wyrok Sądu Najwyższego z dnia 16 grudnia 2008 r., I UK 162/08, M.P.Pr. 2009 nr 5, s. 268-271). Element podporządkowania w praktyce realizuje się przez wydawanie poleceń, ustalenie rozkładu czasu pracy, wymierzanie kar porządkowych, udzielanie urlopów i innych zwolnień z pracy, wypłatę wynagrodzenia za pracę, zaliczek, diet, ryczałtów z tytułu podróży służbowych. Także wydanie regulaminu pracy, regulaminu wynagradzania mieści się w strefie uprawnień kierowniczych pracodawcy (zob. H. Lewandowski:

Uprawnienia kierownicze w umownym stosunku pracy, Warszawa 1997, s. 18). Wymienione elementy poddają się weryfikacji czy względem pracownika były dokonywane. Ze zgromadzonego materiału dowodowego w sprawie wynika zaś, że ubezpieczony wykonywał pracę poza kontrolą i nadzorem ze strony spółki.Przedstawione twierdzenia nie przeczą jednocześnie tezie, że założenie spółki nie wyklucza zatrudnienia w niej jej wspólnika, który może być również w jej zarządzie (zob. uzasadnienie wyroku Sądu Najwyższego z dnia 9 czerwca 2010 r., II UK 33/10, LEX nr 598436).

Jednakże tam, gdzie status wykonawcy pracy (pracownika) zostaje zdominowany przez właścicielski status wspólnika spółki z o.o., nie może być mowy o zatrudnieniu w ramach stosunku pracy takiego wspólnika, który nie pozostaje w pracowniczej relacji podporządkowania wobec samego siebie (zob. Z. Hajn: Zatrudnienie (się) we własnym zakładzie pracy w świetle ustrojowych podstaw prawa pracy [w:] Współczesne problemy prawa pracy i ubezpieczeń społecznych, pod red. L. Florka i Ł. Pisarczyka. Warszawa 2011). Potwierdza to Sąd Najwyższy wyroku z dnia 3 sierpnia 2011 r., I UK 8/11 (LEX nr 1043990), w którym przyjął, że jedyny lub niemal jedyny wspólnik spółki z o.o. nie podlega pracowniczemu ubezpieczeniu społecznemu (zob. także wyrok Sądu Najwyższego z dnia 11 września 2013 r., II UK 36/13, LEX nr 1291783).Mając na uwadze powyższe, podniesione przez skarżącą problemy nie wskazywały na występowanie przesłanki objętej art. 3989 § 1 pkt 1 k.p.c. Były pozbawione cech istotności i nowości, co wyłączało możliwość poddawania ich ponownie orzecznictwu Sądu Najwyższego, a ocena trafności kwestionowanego rozstrzygnięcia nie może być dokonywana w ramach rozpoznawania wniosku o przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania.Z tych względów Sąd Najwyższy na podstawie art. 3989 § 2 k.p.c. odmówił przyjęcia skarg kasacyjnych do rozpoznania.

Jednocześnie oddalono wniosek o zasądzenie kosztów procesu, mimo złożenia odpowiedzi na skargę kasacyjną, bowiem pozwany żądał ich przyznania w razie oddalenia skargi kasacyjnej, a do takiego etapu sprawy nie doszło. Należy nadto zwrócić uwagę, że jeżeli w odpowiedzi na skargę kasacyjną nie wskazano argumentów dotyczących podstaw z art. 3989 § 1 k.p.c., uzasadniających odmowę przyjęcia skargi kasacyjnej do rozpoznania, to tego rodzaju koszty nie mogą być uznane - w razie odmowy przyjęcia skargi do rozpoznania - za koszty celowej obrony w rozumieniu art. 98 § 1 w związku z art. 391 § 1 i art. 39821 k.p.c. (por. postanowienie Sądu Najwyższego z dnia 20 sierpnia 2014 r., II CSK 77/14, LEX nr 1511117).aw