Legislator Case Law & Legislation
III UK 188/19 AI generated

III UK 188/19 · Sąd Najwyższy

Case Number III UK 188/19
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Outcome postanowienie

Legislator summary

AI generated

Sąd Apelacyjny w (…) Wydział III Pracy i Ubezpieczeń Społecznych wyrokiem z dnia 12 września 2018 r. oddalił apelację ubezpieczonego A. W. od wyroku Sądu Okręgowego – Sądu Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w O. z dnia 14 grudnia 2017 r., oddalającego jego odwołanie od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddziału w O. z dnia 19 lipca 2017 r. stwierdzającej, że ubezpieczony jest dłużnikiem organu rentowego z tytułu nieopłaconych składek na ubezpieczenia społeczne, ubezpieczenie zdrowotne i Fundusz Pracy.W sprawie tej ustalono, że ubezpieczony od 1 lipca 2008 r. prowadzi na własny rachunek pozarolniczą działalność gospodarczą na terenie Polski w zakresie działalności agentów i brokerów ubezpieczeniowych.

Legislator headnote

AI generated

art. 244 k.p.c, art. 3989 § 2 k.p.c; III UK 188/19 · Sąd Najwyższy: Dz.U. z 2019 r., poz. 300) przez uznanie, że skarżący powinien być płatnikiem składek z tytułu prowadzonej działalności i tym samym przyjęcie, że podlegał ubezpieczeniom emerytalnemu, rentowym i chorobowemu, wypadkowemu, podczas gdy z uwagi na zawarcie umowy o pracę ze słowackim pracodawcą i wykonywanie na tej podstawie pracy na terytorium Słowacji od dnia 1 lutego 2012 r. do 16 lutego 2014 r. nie podlegał on przepisom ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych, a pierwszeństwo zastosowania ma art. 13 ust. 3 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr (…) z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie koordynacji systemów zabezpieczenia społecznego (Dz.U.

Keywords

AI generated
occupational disability pension unemployment insurance benefit employment subject to social contributions lex loci laboris principle unpaid work unitary enterprise in accident insurance

Cited Legislation

AI generated
art. 244 k.p.c
art. 3989 § 2 k.p.c

Cited Case Law

AI generated
AI generated
III AUa 214/15
Zaskarżonym wyrokiem z dnia 15 grudnia 2014r.
IV U 1049/18
Decyzją z dnia 1 czerwca 2018 r.
III AUa 199/17
Decyzją z dnia 8 stycznia 2016 r., nr (...), znak (...)- (...) Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w O., działając na podstawie art.
III AUa 455/17
Ż. w odwołaniu od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych, Oddział w O. z dnia 20 stycznia 2017 r., nr (...) - art. 13 ust. 3 Rozporządzenia nr 883/2004 w sprawie w sprawie koordynacji systemów zabezpieczenia społecznego (Dz.Urz.UE L. 2004.166), zawierającego normę kolizyjną wskazującą na ustawodawstwo właściwe dla ubezpieczenia społecznego osoby normalnie wykonującej pracę najemną i pracę na własny rachunek w różnych państwach członkowskich Unii Europejskiej przez co wyłączona jest możliwość ustalenia prawa właściwego dla tego stosunku prawnego w inny sposób, niż wskazany przez normę dotyczącą koordynacji ubezpieczeń społecznych, co oznacza, iż Zakład Ubezpieczeń Społecznych miał bezwzględny obowiązek ustalić odwołującemu się ustawodawstwo słowackie
VII U 770/22
Wnioskodawca P. S. odwołała się od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział we W. z dnia 01.09.2022r., nr (...), stwierdzającej, że od 08.02.2012 r. do 31.07.2019r. wnioskodawca podlega ustawodawstw polskiemu. W odwołaniu wniósł o stwierdzenie nieważności zaskarżonej decyzji na skutek naruszenia przez organ rentowy zasady lojalnej współpracy wyrażonej w art. 4 ust. 3 Traktatu o Unii Europejskiej (Dz.U.2004.90.864/30) i uszczegółowionej w art. 76 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 883/2004 z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie koordynacji systemów zabezpieczenia społecznego (Dz.U. L 166 z 30.4.2004, s. 1). W odwołaniu obszernie powołał się na orzecznictwo Sądu Najwyższego w zakresie realizacji procedury ustalania ustawodawstwa właściwego w zakresie zabezpieczenia społecznego, która w ocenie wnioskodawcy nie została w jego sprawie przeprowadzona pomiędzy Socjalna Poistovna a Zakładem Ubezpieczeń Społecznych, tj. procedura dialogu i koncyliacji, unormowana przepisami decyzji Nr A1 Komisji Administracyjnej.

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt III UK 188/19 POSTANOWIENIE Dnia 13 maja 2020 r.Sąd Najwyższy w składzie: SSN Zbigniew Myszka w sprawie z odwołania A. W. ‎od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddziału w O.‎o wysokość należności z tytułu składek,‎na posiedzeniu niejawnym w Izbie Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w dniu 13 maja 2020 r.,‎na skutek skargi kasacyjnej odwołującego się od wyroku Sądu Apelacyjnego w (…)‎z dnia 12 września 2018 r., sygn. akt III AUa (…) odmawia przyjęcia skargi kasacyjnej do rozpoznania.

UZASADNIENIE

Sąd Apelacyjny w (…) Wydział III Pracy i Ubezpieczeń Społecznych wyrokiem z dnia 12 września 2018 r. oddalił apelację ubezpieczonego A. W. od wyroku Sądu Okręgowego – Sądu Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w O. z dnia 14 grudnia 2017 r., oddalającego jego odwołanie od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddziału w O. z dnia 19 lipca 2017 r. stwierdzającej, że ubezpieczony jest dłużnikiem organu rentowego z tytułu nieopłaconych składek na ubezpieczenia społeczne, ubezpieczenie zdrowotne i Fundusz Pracy.W sprawie tej ustalono, że ubezpieczony od 1 lipca 2008 r. prowadzi na własny rachunek pozarolniczą działalność gospodarczą na terenie Polski w zakresie działalności agentów i brokerów ubezpieczeniowych.

Od tej daty podlegał obowiązkowi zgłoszenia z powyższego tytułu do ubezpieczeń społecznych i ubezpieczenia zdrowotnego. W dniu 1 lutego 2012 r. zawarł umowę o pracę ze słowackim pracodawcą - firmą L. s.r.o. z siedzibą na Słowacji i zaprzestał opłacania składek z tytułu prowadzenia pozarolniczej działalności gospodarczej na obszarze Polski.Decyzją z 28 października 2013 r. organ rentowy stwierdził, że ustawodawstwem właściwym dla ubezpieczonego w zakresie ubezpieczeń społecznych jest ustawodawstwo polskie począwszy od 1 lutego 2012 r., a decyzja ta nie została zaskarżona.

Pismem z 17 września 2015 r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w O. zawiadomił ubezpieczonego o wszczęciu postępowania w sprawie określenia wysokości należności z tytułu składek na ubezpieczenia społeczne, ubezpieczenie zdrowotne, Fundusz Pracy oraz wezwał go w charakterze strony do złożenia w terminie 7 dni pisemnych wyjaśnień w sprawie przyczyn nieopłacenia składek pod rygorem wydania decyzji o określeniu wysokości należności z tytułu składek na ubezpieczenia społeczne, ubezpieczenie zdrowotne, Fundusz Pracy na podstawie dotychczas zgromadzonych dowodów.

Ubezpieczony nie odniósł się do tego pisma. Pismem z 24 lutego 2017 r. organ rentowy zawiadomił o zakończeniu postępowania dowodowego i wyznaczył termin 7 dni na wypowiedź co do zebranych dowodów i materiałów w sprawie określenia wysokości należności. Ubezpieczony nie odniósł się także do tego pisma. W związku z powyższym organ rentowy wydał kontestowaną w przedmiotowej sprawie decyzję.Sąd drugiej instancji argumentował, że kontestowana w sprawie decyzja jest konsekwencją wcześniejszej, prawomocnej decyzji ustalającej dla ubezpieczonego jako właściwe polskie ustawodawstwo w zakresie ubezpieczeń społecznych.

W tamtym postępowaniu badane były i ostatecznie zostały ocenione kwestie podlegania ubezpieczonego właściwemu polskiemu ustawodawstwu. Ponadto we właściwej procedurze unijnej słowacka instytucja ubezpieczeniowa zaprzeczyła, że w przypadku ubezpieczonego doszło do objęcia go obowiązkowymi ubezpieczeniami z tytułu zatrudnienia na Słowacji u pracodawcy L. s.r.o. od 1 lutego 2012 r. W konsekwencji został on objęty polskim systemem ubezpieczeń społecznych, skoro bezspornie w Polsce prowadzi działalność gospodarczą i z tego tytułu nie opłacał składek na obowiązkowe ubezpieczenia społeczne, przeto organ rentowy słusznie ustalił zadłużenie z tego tytułu na datę wydanej decyzji.W skardze kasacyjnej ubezpieczony zarzucił naruszenie: 1/ art. 386 § 4 w związku z art. 47714a k.p.c. przez zaniechanie uchylenia wyroku Sądu pierwszej instancji i przekazania sprawy organowi rentowemu do ponownego rozpoznania, pomimo że nie została wydana ostateczna decyzja w przedmiocie ustalenia ustawodawstwa właściwego dla skarżącego, jak też nie wydano decyzji obejmującej skarżącego ubezpieczeniami z tytułu prowadzonej działalności gospodarczej, wobec czego decyzja zaskarżona w niniejszym postępowaniu stwierdzająca obowiązek zapłaty składek z tytułu prowadzonej działalności gospodarczej była co najmniej przedwczesna i podjęta bez rozpoznania istoty sprawy; 2/ art. 244 k.p.c. przez uznanie, iż Sądy orzekające są związane decyzją organu rentowego z dnia 28 października 2013 r., podczas gdy to pismo nie spełniało ustawowych kryteriów decyzji administracyjnej i tym samym nie można uznać, iż procedura ustalania ustawodawstwa została zrealizowana zgodnie z przepisami, ponieważ na podstawie zwykłego pisma nie można rozstrzygać o prawach i obowiązkach związanych z podleganiem określonemu ustawodawstwu; 3/ art. 6 ust. 1 pkt 5 w związku z art. 13 pkt 4, art. 32, 46 ust. 1 i art. 83 ust. 1 ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych (jednolity tekst:

Dz.U. z 2019 r., poz. 300) przez uznanie, że skarżący powinien być płatnikiem składek z tytułu prowadzonej działalności i tym samym przyjęcie, że podlegał ubezpieczeniom emerytalnemu, rentowym i chorobowemu, wypadkowemu, podczas gdy z uwagi na zawarcie umowy o pracę ze słowackim pracodawcą i wykonywanie na tej podstawie pracy na terytorium Słowacji od dnia 1 lutego 2012 r. do 16 lutego 2014 r. nie podlegał on przepisom ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych, a pierwszeństwo zastosowania ma art. 13 ust. 3 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr (…) z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie koordynacji systemów zabezpieczenia społecznego (Dz.U.

L 200 z 7.6.2004, s. 1), który wskazuje dla skarżącego ustawodawstwo słowackie jako właściwe, 4/ art. 13 ust. 3 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr (…) z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie koordynacji systemów zabezpieczenia społecznego (Dz.U. L 200 z 7.6.2004, s.

1) zawierającego normę kolizyjną wskazującą na ustawodawstwo właściwe dla ubezpieczenia społecznego osoby normalnie wykonującej pracę najemną i pracę na własny rachunek w różnych państwach członkowskich Unii, przez co wyłączona jest możliwość ustalenia prawa właściwego dla tego stosunku prawnego w inny sposób niż wskazany przez normę dotyczącą koordynacji systemów zabezpieczenia społecznego, przez jego niezastosowanie i wskazanie, że skarżący był zobowiązany do opłacenia należnych składek z tytułu działalności gospodarczej w Polsce, 5/ art. 5 w związku z art. 16 ust. 2 i 3 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr (…) z dnia 16 września 2009 r. dotyczącego wykonywania rozporządzenia - (WE) nr (…)w sprawie koordynacji systemów zabezpieczenia społecznego (Dz.U. L 284 z 30.10.2009, s.

1) przez podważenie ważności umowy o pracę, na podstawie której został wydany przez instytucję innego państwa członkowskiego, dokument potwierdzający zgłoszenie osoby do ubezpieczenia społecznego w tym innym państwie członkowskim oraz podważenie ważności dokumentów potwierdzających zgłoszenie skarżącego do ubezpieczeń społecznych.We wniosku o przyjęcie jego skargi kasacyjnej do rozpoznania skarżący podniósł, że „skarga ta jest oczywiście uzasadniona w związku z naruszeniem przepisów postępowania mającymi wpływ na treść wydanego wyroku, a także błędną wykładnią i niewłaściwym zastosowaniem licznych przepisów prawa materialnego, co stanowiło jednocześnie rażące naruszenie prawa unijnego i co zostało jednoznacznie potwierdzone przez Sąd Najwyższy w wyrokach z dnia 6 czerwca 2013 r., II UK 333/12 oraz z dnia 11 września 2014 r., II UK 587/13”.Wskazując na powyższe skarżący wniósł o uchylenie zaskarżonego wyroku w całości i wydanie orzeczenia co do istoty sprawy przez stwierdzenie, że skarżący nie jest zobowiązany do opłacania należności z tytułu składek na ubezpieczenie społeczne, zdrowotne i Fundusz Pracy w spornym okresie z uwagi na zatrudnienie w innym państwie członkowskim na podstawie umowy o pracę i wykonywanie pracy najemnej na terenie tego innego państwa członkowskiego.

Alternatywnie domagał się uchylenia zaskarżonego wyroku w całości oraz uchylenia poprzedzającego go wyroku Sądu pierwszej instancji albo uchylenia wyroków Sądu pierwszej i drugiej instancji oraz decyzji organu rentowego i przekazanie sprawy organowi rentowemu do ponownego rozpoznania, jak również zasądzenia od organu rentowego na rzecz skarżącego kosztów postępowania, w tym kosztów zastępstwa procesowego według norm przepisanych.

Sąd Najwyższy zważył, co następuje:

Skarga kasacyjna nie zasługiwała na przyjęcie do merytorycznego rozpoznania. W utrwalonym orzecznictwie Sąd Najwyższy wyjaśnił przebieg procedury ustalania ustawodawstwa właściwego według powołanych w skardze przepisów prawa unijnego (por. wyroki z dnia 23 listopada 2012 r., II UK 103/12 (OSNP 2013 nr 19-20, poz. 238; z dnia 6 czerwca 2013 r., II UK 333/12, OSNP 2014 nr 3, poz. 47; z dnia 21 stycznia 2016 r., III UK 61/15, LEX nr 1977828, a przede wszystkim w wyroku z dnia 11 września 2014 r., II UK 587/13, OSNP 2016 nr 1, poz. 13).

Według tych judykatów, niepotwierdzenie ubezpieczenia przez instytucję ubezpieczeń społecznych innego państwa, w którym świadczona jest sporna praca marginalna, wiąże polskie organy ubezpieczeń społecznych. W przedmiotowej sprawie słowacka instytucja ubezpieczeń społecznych potwierdziła uzyskanie informacji o podleganiu skarżącego polskim ubezpieczeniom społecznym „i nie wniosła sprzeciwu w tym zakresie”, tym samym potwierdziła brak podstaw i uzasadnienia do podlegania jej słowackiemu ustawodawstwu z tytułu deklaracji o wykonywaniu ewidentnie marginalnego zatrudnienia na terenie Słowacji (por. wyroki Sądu Najwyższego z dnia 4 kwietnia 2017 r., II UK 248/16, LEX nr 2306376 oraz z dnia 10 maja 2017 r., I UK 456/16, niepublikowane).

Na gruncie tej uzasadnionej linii orzeczniczej nie ma potrzeby powielania utrwalonej argumentacji sądowej w wymienionych judykatach, co oznaczało, że nie występują rozbieżności w orzecznictwie sądowym ani potrzeba dalszej wykładni materialnoprawnych podstaw kasacyjnego zaskarżenia.Ponadto w uzasadnieniu zaskarżonego wyroku prawidłowo wykazano, że odwołanie ubezpieczonego zmierzało w istocie rzeczy do podważenia prawomocnej decyzji ZUS, od której skarżący nie wniósł odwołania i która nie była już przedmiotem postępowania w sprawie wymiarowej.

Skoro w niezaskarżonej decyzji ustalono obowiązek podlegania ubezpieczonego polskiemu ustawodawstwu ubezpieczeń społecznych, to tego ustalenia skarżący nie może skutecznie zwalczać w odwołaniu od decyzji o wymiarze zaległych składek na krajowe ubezpieczenie społeczne. Niezależnie od tego, oczywiście miarodajnie ustalony fikcyjny charakter słowackiego zatrudnienia w sposób ewidentnie bezpodstawny zmierzał do obejścia przepisów polskiego prawa ubezpieczeń społecznych, co nie zasługuje na ochronę jurysdykcyjną.Mając powyższe na uwadze Sąd Najwyższy postanowił jak w sentencji na podstawie art. 3989 § 2 k.p.c.