III UK 154/04 · Sąd Najwyższy
Legislator summary
AI generatedkwietnia 2003 r. w ten sposób, że: (1) przyznał wnioskodawcy prawo do emerytury od dnia 31 marca 2003 r.; (2) umorzył postępowanie w pozostałej części; oraz (3)
Legislator headnote
AI generatedart. 397 § 2 k.p.c, art. 39311 § 1 k.p.c, art. 39312 k.p.c, art. 394 k.p.c, art. 393 § 1 pkt 9 k.p, art. 373 k.p.c; III UK 154/04 · Sąd Najwyższy: kwietnia 2003 r. w ten sposób, że: (1) przyznał wnioskodawcy prawo do emerytury od dnia 31 marca 2003 r.; (2) umorzył postępowanie w pozostałej części; oraz (3)
Keywords
AI generatedCited Legislation
AI generatedCited Case Law
AI generatedFull text
Sygn. akt III UK 154/04
WYROK
W IMIENIU RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ
Dnia 25 listopada 2004 r.
Sąd Najwyższy w składzie :
SSN Andrzej Wróbel (przewodniczący)
SSN Zbigniew Hajn
SSN Andrzej Wasilewski (sprawozdawca)
Protokolant Anna Pęśko
w sprawie z wniosku R. C.
przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddziałowi w [...]
o prawo do emerytury,
po rozpoznaniu na rozprawie w Izbie Pracy, Ubezpieczeń Społecznych i Spraw
Publicznych w dniu 25 listopada 2004 r.,
kasacji organu rentowego i kasacji wnioskodawcy
od wyroku Sądu Apelacyjnego w [...]
z dnia 9 marca 2004 r.,
oddala kasację organu rentowego oraz kasację wnioskodawcy.
Uzasadnienie
Wnioskodawca – R.C., zatrudniony na stanowisku sędziego, wniósł w dniu 5
czerwca 2003 r. odwołanie w związku z niewydaniem decyzji przez Zakład
Ubezpieczeń Społecznych – Oddział w [...] w przedmiocie jego wniosku o
przyznanie prawa do emerytury złożonego w organie rentowym w dniu 31 marca
2003 r. Następnie, w dniu 8 lipca 2003 r. wnioskodawca wniósł odwołanie od
odmownej decyzji organu rentowego z dnia 30 kwietnia 2003 r. w powyższej
sprawie o przyznanie prawa do emerytury.
Sąd Okręgowy w [...] – Sąd Ubezpieczeń Społecznych wyrokiem z dnia 30
października 2003 r.
zmienił zaskarżoną decyzję organu rentowego z dnia 30
kwietnia 2003 r. w ten sposób, że: (1) przyznał wnioskodawcy prawo do emerytury
od dnia 31 marca 2003 r.; (2) umorzył postępowanie w pozostałej części; oraz (3)
zasądził od strony pozwanej – organu rentowego na rzecz wnioskodawcy kwotę 60
zł tytułem zwrotu kosztów zastępstwa adwokackiego. W uzasadnieniu tego
orzeczenia Sąd Okręgowy stwierdził, że: (a) z ustaleń Sądu wynika, iż
wnioskodawca spełnił wszystkie przesłanki wymienione w art. 27 ustawy z dnia 17
grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (Dz.
U. Nr 162, poz. 1118 ze zm. – powoływanej nadal jako: ustawa o emeryturach i
rentach z FUS); (b) powołany przez organ rentowy art. 100 § 5 ustawy z dnia 27
lipca 2001 r. – Prawo o ustroju sądów powszechnych (Dz. U. Nr 98, poz. 1070 ze
zm. – powoływanej nadal jako: ustawa – Prawo o ustroju sądów powszechnych z
2001 r.) nie stoi na przeszkodzie w nabyciu prawa do emerytury przez
wnioskodawcę, ponieważ instytucja stanu spoczynku została powołana dopiero w
art. 1 pkt 7 ustawy z dnia 28 sierpnia 1997 r. (Dz. U. Nr 124, poz. 782), mocą której
z dniem 1 stycznia 1998 r. zmieniona została ustawa z dnia 20 czerwca 1985 r. –
Prawo o ustroju sądów powszechnych (jednolity tekst: Dz. U. z 1994 r. Nr 7, poz.
25 ze zm. – powoływanej nadal jako: ustawa – Prawo o ustroju sądów
powszechnych z 1985 r.); nowelizacja ta nie pozbawiła osób, które odprowadzały
składki, prawa do emerytury i renty; (c) Sąd Okręgowy stanął na stanowisku, że
sędzia, który osiągnął wiek emerytalny po 1 stycznia 1999 r. i nadal pozostawał w
stosunku służbowym, nabywał prawo do emerytury (w tym kontekście Sąd
Okręgowy wskazał na uchwałę Sądu Najwyższego z dnia 27 września 2002 r.,
sygn. akt III UZP 6/02); (d) Sąd Okręgowy przyznał wnioskodawcy prawo do
emerytury od dnia 31 marca 2003 r., powołując się na art. 129 ust. 1 ustawy o
emeryturach i rentach z FUS; umorzył postępowanie w pozostałej części wobec
wydania przez organ rentowy decyzji w sprawie; oraz orzekł o kosztach
postępowania na podstawie art. 98 § 1 § 2 k.p.c. w związku z § 12 ust. 2
rozporządzenia Ministra Sprawiedliwości z dnia 28 września 2002 r. w sprawie
opłat za czynności adwokackie oraz ponoszenia przez Skarb Państwa kosztów
nieopłaconej pomocy prawnej udzielonej z urzędu (Dz. U. Nr 163, poz. 1348).
Apelację od powyższego wyroku Sądu Okręgowego w [...] – Sądu
Ubezpieczeń Społecznych z dnia 30 października 2003 r. wniosły obie strony:
(1) Wnioskodawca wniósł o częściową zmianę zaskarżonego wyroku oraz
poprzedzającej go decyzji organu rentowego przez: (a) ustalenie prawa do
emerytury na dzień 16 grudnia 1998 r., a początkowej daty jej wypłaty na dzień 1
grudnia 2002 r., bowiem stosownie do art. 99 ustawy z dnia 14 grudnia 1982 r. o
zaopatrzeniu emerytalnym pracowników i ich rodzin (Dz. U. Nr 40, poz. 267 ze zm.
– powoływanej nadal jako: ustawa o zaopatrzeniu emerytalnym pracowników i ich
rodzin), który z mocy art. 186 ust. 3 ustawy o emeryturach i rentach z FUS ma w tej
sprawie zastosowanie, świadczenie wypłaca się za okres nie dłuższy niż trzy
miesiące kalendarzowe poprzedzające miesiąc, w którym zgłoszono wniosek –
zatem w danym wypadku prawo do wypłaty świadczenia powinien wnioskodawca
nabyć z dniem 1 grudnia 2002 r.; (b) ograniczenie umorzenia postępowania jedynie
do postępowania wywołanego milczeniem organu rentowego; (c) podwyższenie
zasądzonych kosztów procesu do kwoty 120 zł, motywując to tym, że w sprawie
powyższej
wniesione
zostały
dwa
odwołania,
oraz
zasądzenie
kosztów
postępowania za drugą instancję.
(2) Organ rentowy zarzucił zaskarżonemu wyrokowi naruszenie art. 27
ustawy o emeryturach i rentach z FUS i niezastosowanie art. 100 § 5 ustawy –
Prawo o ustroju sądów powszechnych z 2001 r., który wyłącza możliwość
przyznania emerytury z FUS z tytułu pracy na stanowisku sędziego z
zastrzeżeniem przypadków, o których mowa jest w art. 91 § 10 tej ustawy –
podnosząc przy tym, że ten ostatni przepis nie ma zastosowania do wnioskodawcy,
skoro jest on nadal zatrudniony na stanowisku sędziego. Równocześnie, organ
rentowy podniósł, że powołana w uzasadnieniu wyroku Sądu Okręgowego uchwała
Sądu Najwyższego z dnia 27 września 2002 r. (sygn. akt III UZP 6/02) nie może
mieć znaczenia dla rozstrzygnięcia w niniejszej sprawie, bowiem została ona
wydana w jednostkowej sprawie. W konsekwencji, organ rentowy wniósł o zmianę
wyroku w części dotyczącej przyznania prawa do emerytury i o oddalenie
odwołania wnioskodawcy.
Sąd Apelacyjny w [...] wyrokiem z dnia 9 marca 2004 r.:
(1) na skutek apelacji wnioskodawcy zmienił zaskarżony wyrok Sądu
Okręgowego w [...] – Sądu Ubezpieczeń Społecznych z dnia 30 października 2003
r. w punkcie I. w ten sposób, że początkową datę jego prawa do emerytury ustalił
na dzień 1 marca 2003 r., bowiem: „Ubezpieczony spełnił wszystkie warunki
wymagane do nabycia prawa do emerytury z dniem 16 grudnia 1998 r.
Obowiązywał wtedy przepis art. 99 ustawy z dnia 14 grudnia 1982 r. o zaopatrzeniu
emerytalnym pracowników i ich rodzin (...), który po nowelizacji na mocy ustawy z
dnia 25 października 1996 r. o waloryzacji emerytur i rent oraz o zmianie niektórych
ustaw (Dz. U. Nr 136, poz. 636) z dniem 31 października otrzymał brzmienie:
świadczenia wypłaca się poczynając od dnia powstania prawa do tych świadczeń,
nie wcześniej jednak niż od miesiąca, w którym zgłoszono wniosek lub wydano
decyzję z urzędu. Wniosek o emeryturę został sporządzony prze płatnika składek w
dniu 18 marca 2003 r., a wpłynął do ZUS-u w dniu 31 marca 2003 r. Prawo do
wypłaty świadczenia powstało w dniu 1 marca 2003 r. i w takim zakresie
zaskarżony wyrok należało zmienić.”; natomiast w pozostałej części apelację
wnioskodawcy Sąd Okręgowy oddalił, tym bardziej, że określona w § 12 ust. 2
rozporządzenia Ministra Sprawiedliwości z dnia 28 września 2002 r. w sprawie
opłat za czynności adwokackie oraz ponoszenia przez Skarb Państwa kosztów
nieopłaconej pomocy prawnej udzielonej z urzędu stawka minimalna 60 zł w
sprawach o świadczenia pieniężne z ubezpieczenia społecznego i zaopatrzenia
emerytalnego „przysługuje za prowadzenie jednej sprawy, niezależnie od ilości
sporządzonych
przez
pełnomocnika
pism
procesowych.
Pełnomocnik
ubezpieczonego złożył dwa odwołania, lecz oba dotyczyły tej samej sprawy. Na
skutek obu odwołań toczyło się przed Sądem jedno postępowanie.” ;
(2) oddalił apelację organu rentowego od wyroku Sądu Okręgowego w [...] –
Sądu Ubezpieczeń Społecznych z dnia 30 października 2003 r., uznając, że nie
zasługuje ona na uwzględnienie, ponieważ zaskarżony wyrok, pomimo częściowo
błędnego jego uzasadnienia, odpowiada prawu; w szczególności Sąd Apelacyjny
stanął na stanowisku, że przepisy emerytalne umożliwiły wnioskodawcy nabycie
prawa do emerytury, a przepisy ustawy – Prawo o ustroju sądów powszechnych z
2001 r. „nie stoją na przeszkodzie nabyciu tego prawa, ograniczając jedynie zakres
czasowy jego trwania. Ubezpieczony złożył wniosek o emeryturę w marcu 2003 r.
Zgodnie z art. 186 ust. 3 ustawy z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z
Funduszu
Ubezpieczeń
Społecznych
(...)
do
wniosku
R.C.
będą
miały
zastosowanie przepisy ustawy z dnia 14 grudnia 1982 r. o zaopatrzeniu
emerytalnym pracowników i ich rodzin (...). Przepisy obecnie obowiązującej ustawy
o emeryturach i rentach z FUS nie są dla ubezpieczonego korzystniejsze, ponieważ
na ich podstawie nie może on nabyć prawa do świadczenia. Ubezpieczony spełnia
warunki nabycia prawa do emerytury zawarte w art. 26 ustawy o z.e.p., ponieważ
osiągnął wiek emerytalny i ma odpowiedni okres składkowy, znacznie dłuższy od
wymaganego (46 lat). Obowiązujące w dacie spełnienia się warunków koniecznych
do nabycia prawa do emerytury (16 grudnia 1998 r.) przepisy ustawy z dnia 20
czerwca 1985 r. – Prawo o ustroju sądów powszechnych (jednolity tekst: Dz. U. Nr
7 z 1994 r. poz. 25) umożliwiały nabycie prawa do emerytury sędziemu czynnemu
zawodowo. Przepis art. 711 § 6 tej ustawy stanowił, że przejście sędziego w stan
spoczynku powoduje utratę prawa do emerytury lub renty z ubezpieczenia
społecznego. Zakazu takiego nie było w stosunku do sędziów czynnych zawodowo.
W uzasadnieniu uchwały z dnia 27 września 2002 r., III UZP 6/02 (OSNP Nr 1 poz.
8 z 2003 r.) Sąd Najwyższy stwierdził, że nie ma podstawy prawnej do odmowy
przyznania prawa do emerytury tym sędziom, którzy warunek osiągnięcia wieku
emerytalnego spełnili przed 1 stycznia 1999 r. Zgodnie z art. 186 ust. 3 ustawy o
emeryturach i rentach do wniosków takich osób zgłoszonych po wejściu w życie
ustawy stosuje się przepisy dotychczasowe. Według omówionych przepisów
dotychczasowych spełniali oni warunki do przyznania prawa.”
(3) odrzucił zażalenie wnioskodawcy na postanowienie Sądu Okręgowego w
[...] – Sądu Ubezpieczeń Społecznych z dnia 30 października 2003 r. o umorzeniu
postępowania,
ponieważ
punkt
II. zaskarżonego
wyroku
miał
charakter
postanowienia, które – zgodnie z utrwalonym orzecznictwem – może być zawarte w
wyroku, i od którego przysługiwało wnioskodawcy w terminie tygodniowym
zażalenie, gdy tymczasem wnioskodawca otrzymał odpis wyroku wraz z
uzasadnieniem w dniu 19 listopada 2003 r., termin do wniesienia zażalenie upłynął
w dniu 27 listopada 2003 r. (skoro 26 listopada 2003 r. była niedziela), a
zaskarżenie tego postanowienia wniósł osobiście w Sądzie Okręgowym dopiero w
dniu 1 grudnia 2003 r.;
(4) zasądził od organu rentowego na rzecz wnioskodawcy 120 zł tytułem
zwrotu kosztów zastępstwa adwokackiego za drugą instancję.
Kasację od powyższego wyroku Sądu Apelacyjnego w [...] z dnia 9 marca
2004 r. wniosły obie strony:
(1) Zakład Ubezpieczeń Społecznych – Oddział w [...] zarzucił zaskarżonemu
wyrokowi naruszenie art. 27 ustawy o emeryturach i rentach z FUS oraz
nieuwzględnienie art. 100 § 5 ustawy – Prawo o ustroju sądów powszechnych z
2001 r., a w konsekwencji wniósł o „zmianę zaskarżonego wyroku i oddalenie
odwołania wnioskodawcy od decyzji organu rentowego z dnia 30 kwietnia 2003 r.”
względnie o „uchylenie zaskarżonego wyroku i przekazanie sprawy do Sądu
Apelacyjnego w [...] celem ponownego rozpoznania”. W uzasadnieniu kasacji organ
rentowy podniósł w szczególności, że u podstaw tego orzeczenie Sądu legła błędna
wykładnia art. 100 § 5 Prawa o ustroju sądów powszechnych z 2001 r. – bowiem
przepis ten „należy rozumieć jako zasadę, od której występują wyjątki wymienione
w art. 91 § 10. Zgodnie z art. 91 § 9 od wynagrodzenia sędziów nie odprowadza się
składek na ubezpieczenie społeczne. Wyjątkowa sytuacja określona została w art.
91 § 10, gdy w przypadku rozwiązania lub wygaśnięcia stosunku służbowego
sędziego w sposób, o którym mowa w art. 68, od wynagrodzenia wypłaconego
sędziemu w okresie służby, od którego nie odprowadzono składki na ubezpieczenie
społeczne, przekazuje się składkę do Zakładu Ubezpieczeń Społecznych,
przewidzianą za ten okres w przepisach o ubezpieczeniu społecznym. W art. 100 §
6-8 zawarte zostały dalsze zasady naliczania uposażenia sędziego w stanie
spoczynku, przy czym przepis ten wprowadza wyraźne ograniczenia co do
wysokości należnego świadczenia. Powołane przepisy jednoznacznie wyłączają
prawo do emerytury lub renty z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych z tytułu pracy
na stanowisku sędziego i dotyczą wszystkich sędziów w stanie spoczynku. (...) brak
jest przepisów, które wskazywałyby na możliwość uzyskania dwóch świadczeń z
tego samego tytułu, w związku z nabyciem uprawnień emerytalnych.” Dlatego w
opinii organu rentowego: „Ocena prawna przedmiotowego zagadnienia wiąże się z
potrzebą dokonania wykładni art. 100 § 5 ustawy Prawo o ustroju sądów
powszechnych oraz dopuszczalności stosowania przepisów ustawy o emeryturach i
rentach z FUS wobec sędziów pozostających w stosunku służbowym.”
(2)
Pełnomocnik
wnioskodawcy
zarzucił
zaskarżonemu
wyrokowi
naruszenie: po pierwsze – art. 26 ustawy o zaopatrzeniu emerytalnym pracowników
i ich rodzin „przez pominięcie tych przepisów przy ocenie daty nabycia prawa do
emerytury i początkowej daty jej wypłaty oraz błędne zastosowanie art. 99
wymienionej ustawy (...) w brzmieniu nadanym ustawą z dnia 25 października 1996
r. o waloryzacji emerytur i rent oraz o zmianie niektórych ustaw (Dz. U. Nr 136, poz.
636), która nie może działać wstecz.”; po drugie – art. 373 w związku z art. 397 § 2
k.p.c. „przez błędne ich zastosowanie, co w konsekwencji doprowadziło do
odrzucenia zawartego w wyroku rozstrzygnięcia o umorzeniu postępowania i
orzeczenia o kosztach procesu (pkt III. wyroku). Pełnomocnik wnioskodawcy wniósł
o: (a) „częściową zmianę pkt I. wyroku i ustalenie początkowej daty prawa do
emerytury na 16 grudnia 1998 r.”; (b) „ustalenie początkowej daty wypłaty
emerytury na dzień 1 grudnia 2002 r.”, tym bardziej, że: „Art. 99 ustawy z dnia
14.12.1982 r. o z.e.p. jest przepisem prawa materialnego i w chwili nabycia przez
ubezpieczonego prawa do emerytury dawał podstawę do ustalenia za 3 miesiące
poprzedzające miesiąc, w którym zgłoszono wniosek. Późniejsza zmiana tego
przepisu na niekorzyść ubezpieczonych wprowadzona ustawą z dnia 25.10.1996 r.
o waloryzacji emerytur i rent (...) nie może działać wstecz, a zatem nie może mieć
wpływu na ustalenie początkowej daty wpłaty emerytury. Naruszałoby to bowiem
zasadę praw nabytych (...).”; (c) „uchylenie postanowienia odrzucającego zażalenie
i orzeczenie o tych żądaniach zawartych w apelacji”, bowiem w tym zakresie
zaskarżony wyrok „w oczywisty sposób narusza uchwałę połączonych Izb Sądu
Najwyższego z dnia 6 marca 1972 r., III CZP 27/71 I (...) (OSNCP 1973 Nr 1 poz.
1)”;
(d)
„zasądzenie
kosztów
postępowania
kasacyjnego.”
Równocześnie,
pełnomocnik wnioskodawcy jako okoliczność uzasadniającą jej przyjęcie do
rozpoznania wskazał na potrzebę „ujednolicenia orzecznictwa dotyczącego
orzekania o dacie nabycia prawa do emerytury i początkowej daty jej wypłaty, w
sytuacji gdy prawo do emerytury zostało nabyte w czasie obowiązywania
poprzedniej ustawy emerytalnej, tj. ustawy z dnia 14.12.1982 r. o z.e.p., zaś
wniosek o ustalenie prawa do tej emerytury wpłynął pod rządami obecnie
obowiązującej ustawy z dnia 17.12.1998 r.” oraz na potrzebę wyjaśnienia
problematyki „dopuszczalności stosowania terminu do zaskarżenia orzeczenia o
umorzeniu postępowania zawartego w wyroku w sytuacji, kiedy strona składa
apelację od merytorycznego rozstrzygnięcia o dochodzonym roszczeniu.”
Sąd Najwyższy zważył, co następuje:
Sąd Najwyższy rozpoznaje sprawę w granicach zaskarżenia kasacją oraz jej
podstaw, biorąc z urzędu pod rozwagę jedynie nieważność postępowania (art.
39311 § 1 k.p.c.).
1. Rozpoznając kasację organu rentowego, w której podniesiony został
zarzut naruszenia art. 27 ustawy o emeryturach i rentach z FUS oraz zarzut
nieuwzględnienia art. 100 § 5 ustawy – Prawo o ustroju sądów powszechnych z
2001 r., Sąd Najwyższy – zważywszy na uchwałę Sądu Najwyższego z dnia 27
września 2002 r. (III UZP 6/02 – OSNP z 2003 r. nr 1 poz. 18) – stwierdził, co
następuje: (a) wprawdzie art. 100 § 5 ustawy – Prawo o ustroju sądów
powszechnych z 2001 r. wprowadzona została do porządku prawnego zasada,
wedle której, „z tytułu pracy na stanowisku sędziego nie przysługuje prawo do
emerytury lub renty z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych”, jednakże obowiązuje
ona dopiero od dnia 1 października 2001 r.; (b) natomiast, zgodnie z przepisami
ustawy – Prawo o ustroju sądów powszechnych z 1985 r. (jednolity tekst: Dz. U. z
1994 r. Nr 7, poz. 27 – w brzmieniu obowiązującym do dnia 31 grudnia 1997 r.)
sędziowie
podlegali na ogólnych
zasadach pracowniczemu
ubezpieczeniu
społecznemu, a przepisy ustawy o zaopatrzeniu emerytalnym pracowników i ich
rodzin nie uzależniały nabycia przez pracownika prawa do emerytury od ustania
jego zatrudnienia, a jedynie od uprzedniego uzyskania przezeń określonego wieku i
okresu ubezpieczenia (art. 26 tej ustawy); także i sędzia uzyskiwał wówczas prawo
do emerytury, jeżeli osiągnął wymagany wiek (mężczyzna – 65 lat) i miał
wymagany okres składkowy i nieskładkowy z tytułu zatrudnienia, jakkolwiek nie
mógł on faktycznie z tego prawa korzystać, ponieważ wypłata przysługującej mu
emerytury podlegała zawieszeniu na podstawie art. 24 ust. 1 i ust. 3 ustawy z dnia
17 października 1991 r. o rewaloryzacji emerytur i rent, o zasadach ustalania
emerytur i rent oraz o zmianie niektórych ustaw (Dz. U. Nr 104, poz. 450 ze zm.) z
powodu przekroczenia określonego tymi przepisami progu dochodów; (c) dopiero
na podstawie art. 771 ustawy z dnia 28 sierpnia 1997 r. o zmianie – Prawo o ustroju
sądów powszechnych oraz niektórych innych ustaw (Dz. U. Nr 124, poz. 782 ze
zm.), która weszła w życie z dniem 1 stycznia 1998 r., wprowadzona została do
porządku prawnego instytucja prawna ‘stanu spoczynku’ i – zgodnie z dyspozycją
art. 771 § 6 tej ustawy – przejście w stan spoczynku powodowało utratę prawa do
emerytury lub renty z ubezpieczenia społecznego; jednak i te przepisy nie dawały
podstawy do odmowy przyznania prawa do emerytury sędziom, którzy osiągnęli
wiek emerytalny po dniu 1 stycznia 1998 r., jeżeli przed tą datą mieli już wymagany
dla uzyskania prawa do emerytury okres składkowy i nieskładkowy ubezpieczenia,
ponieważ art. 26 ustawy o zaopatrzeniu emerytalnym pracowników i ich rodzin nie
wymagał, aby okres ubezpieczenia przypadał bezpośrednio przed osiągnięciem
wieku emerytalnego; (d) z kolei art. 103 ust. 1 ustawy o emeryturach i rentach z
FUS (obowiązującej od dnia 1 stycznia 1999 r.) przewiduje zawieszenie i
zmniejszenie świadczeń ze względu na osiągane przez uprawnioną osobę
przychody, jednakże art. 103 ust. 2 tej ustawy stanowi, że ograniczenie to nie ma
zastosowania do emerytów, którzy osiągnęli już wiek emerytalny (mężczyźni – 65
lat) i takie osoby otrzymywały przysługujące im emerytury w pełnej wysokości,
niezależnie od uzyskiwanych przychodów;
ograniczenie w tym względzie
wprowadzone zostało dopiero na podstawie art. 103 ust. 2a ustawy o emeryturach i
rentach z FUS (obowiązującego począwszy od dnie 1 lipca 2000 r. – art. 2 w
związku z art. 3 ustawy z dnia 21 stycznia 2000 r. o zmianie ustawy o systemie
ubezpieczeń społecznych oraz ustawy o emeryturach i rentach z Funduszu
Ubezpieczeń Społecznych – Dz. U. Nr 9, poz. 118), wedle którego prawo do
emerytury ulega zawieszeniu bez względu na wysokość przychodów emeryta z
tytułu zatrudnienia, bez uprzedniego rozwiązania stosunku pracy; (e) oznacza to,
że zanim wprowadzone zostało powyższe ograniczenie, sędzia, który osiągnął wiek
emerytalny (mężczyzna – 65 lat) i nadal pozostawał w stosunku służbowym mógł –
obok uposażenia z tytułu tego zatrudnienia – otrzymywać także w pełnej wysokości
należną mu emeryturę; zmiana ograniczająca w tym względzie nie została
wprowadzona do ustawy – Prawo o ustroju sądów powszechnych z 1985 r. aż do
dnia 1 stycznia 1999 r., albowiem do tego czasu nie było podstawy prawnej, która
uzasadniałaby odmowę przyznania prawa do emerytury sędziemu, który spełniał
warunki niezbędne do uzyskania tego prawa przed dniem 1 stycznia 1999 r.; w
konsekwencji, wypłata należnych z tego tytułu świadczeń, nabytych przez sędziów,
musiałaby więc następować na podstawie przepisów dotychczasowych (art. 103
ust. 2 w związku z art. 186 ust. 3 ustawy o emeryturach i rentach z FUS). Biorąc
powyższe pod uwagę oraz mając na względzie to, że zaskarżony wyrok Sąd
Apelacyjny w pełni odpowiada prawu, Sąd Najwyższy na podstawie art. 39312 k.p.c.
oddalił kasację organu rentowego.
2. Rozpoznając kasację wnioskodawcy, Sąd Najwyższy wziął pod uwagę, co
następuje: po pierwsze – w związku z zarzutem dotyczącym naruszenia art. 26 i
art.. 99 ustawy o zaopatrzeniu emerytalnym pracowników i ich rodzin oraz art. 186
ust. 3 ustawy o emeryturach i rentach z FUS: (a) zgodnie z dyspozycją art. 186 ust.
3 ustawy o emeryturach i rentach z FUS, do wniosków osób urodzonych przed
dniem 1 stycznia 1949 r., które do dnia wejścia w życie tej ustawy (czyli do dnia 1
stycznia 1999 r.) nie zgłosiły wniosku o emeryturę, mimo że spełniały warunki do
nabycia prawa do tego świadczenia, w zakresie dotyczącym warunków nabycia
prawa do emerytury należy stosować między innymi przepisy ustawy o
zaopatrzeniu emerytalnym pracowników i ich rodzin, chyba że przepisy ustawy o
emeryturach i rentach z FUC są dla tych osób korzystniejsze; (b) w rozpoznawanej
sprawie oznacza to, iż skoro wnioskodawca – urodzony w dniu 16 grudnia 1933 r. –
wystąpił z wnioskiem z dnia 18 marca 2003 r., który wpłynął do organu rentowego
w dniu 31 marca 2003 r. o ustalenie prawa do emerytury na podstawie wobec
spełnienia przezeń wszystkich warunków wymaganych do jej nabycia z dniem 16
grudnia 1998 r., to w niniejszej sprawie należało ustalić przysługujące
wnioskodawcy prawo do emerytury na podstawie art. 26 („Emerytura przysługuje
pracownikowi, który spełnia łącznie następujące warunki: 1) osiągnął wiek
emerytalny wynoszący 60 lat dla kobiet i 65 lat dla mężczyzn, 2) ma okres
zatrudnienia wynoszący łącznie z okresami równorzędnymi i zaliczalnymi do
okresów zatrudnienia co najmniej 20 lat dla kobiet i 25 lat dla mężczyzn”) oraz art.
99 ustawy o zaopatrzeniu emerytalnym pracowników i ich rodzin, który w brzmieniu
obowiązującym od dnia 31 grudnia 1996 r. (art. 9 pkt 2 oraz art. 15 ustawy z dnia
25 października 1996 r. o waloryzacji emerytur i rent oraz o zmianie niektórych
ustaw, Dz. U. Nr 136, poz. 636) stanowił: "Świadczenia wypłaca się poczynając od
dnia powstania prawa do tych świadczeń, nie wcześniej jednak niż od miesiąca, w
którym zgłoszono wniosek lub wydano decyzję z urzędu” i właśnie na tej podstawie
Sąd Apelacyjny w zaskarżonym wyroku – wbrew zarzutowi kasacji – prawidłowo
ustalił, że prawo do wypłaty emerytury na rzecz wnioskodawcy powstało w dniu 1
marca 2003 r.; po drugie – w związku z zarzutem dotyczącym naruszenia art. 373
w związku z art. 397 § 2 k.p.c. wobec odrzucenia zażalenia wnioskodawcy na
postanowienie Sądu Okręgowego o umorzeniu postępowania w części dotyczącej
odwołania wnioskodawcy w kwestii bezczynności (milczenia) organu rentowego z
tej przyczyny, że wnioskodawca naruszył termin do wniesienia zażalenia na
powyższe postanowienie Sądu Okręgowego: (a) postanowienie Sądu pierwszej
instancji dotyczące umorzenia postępowania wszczętego w związku z wniesionym
przez wnioskodawcę odwołaniem dotyczącym bezczynności (milczenia) organu
rentowego w sprawie załatwienia jego wniosku emerytalnego, które zamieszczone
zostało w pkt II.. sentencji wyroku tego Sądu zawierającej równocześnie
merytoryczne rozstrzygnięcie w tej samej sprawie, wobec
sposobu załatwienia
przez organ rentowy tego wniosku, a mianowicie wydania decyzji o odmowie
przyznania wnioskodawcy emerytury, od której wnioskodawca wniósł odwołanie –
nie traci charakteru postanowienia i podlega rygorom procesowym dotyczącym
zażaleń na postanowienia określonym w art. 394 k.p.c.; z przepisu tego wynika
bowiem, że wszystkie postanowienia, od których przysługuje środek prawny – także
w wypadku, gdy zostały one zamieszczone w sentencji orzeczenia (wyroku lub
postanowienia) dotyczącego istoty sprawy – mogą być zaskarżane wyłącznie w
drodze zażalenia w terminie tygodniowym od daty ich doręczenia (art. 394 § 1 i § 2
k.p.c.), z jednym wyjątkiem – dotyczącym postanowienia co do zwrotu kosztów,
które może zostać zaskarżone łącznie z orzeczeniem dotyczącym istoty sprawy
(art. 393 § 1 pkt 9 k.p.c – a contrario); (b) oznacza to, że – wbrew zarzutowi kasacji
– trafnie Sąd Apelacyjny stwierdził w uzasadnieniu zaskarżonego wyroku, iż:
„zawarte
w
wyroku
punkt
II
dotyczący
umorzenia
postępowania
jest
postanowieniem, które zgodnie z utrwalonym orzecznictwem może być zawarte w
wyroku. Od postanowienia na umorzenie postępowania służy środek zaskarżenia w
postaci zażalenia, który wnosi się w terminie tygodniowym od daty doręczenia
odpisu postanowienia z uzasadnieniem
Takie stanowisko prezentuje Sąd
Najwyższy w postanowieniu z dnia 15 lutego 2000 r., sygn. akt III CKN 1141/99.
R.C. otrzymał odpis wyroku z uzasadnieniem (wraz z postanowieniem o umorzeniu)
w dniu 19 listopada 2003 r. Termin do złożenia zażalenia upłynął w dniu 27
listopada 2003 r. (26 listopada była niedziela). Środek zaskarżenia został złożony
osobiście w Sądzie Okręgowym w [...] w dniu 1 grudnia 2003 r., a więc po upływie
terminu. Z tego względu zażalenie na umorzenie postanowienia na mocy art. 373
k.p.c. w związku z art. 397 § 2 k.p.c. podlega odrzuceniu.” Biorąc powyższe pod
uwagę,
Sąd
Najwyższy
na
podstawie
art.
39312 k.p.c.
oddalił
kasację
wnioskodawcy.
Teza:
Postanowienia, od których przysługuje środek prawny – także w wypadku,
gdy zostały one zamieszczone w sentencji orzeczenia (wyroku lub postanowienia)
dotyczącego istoty sprawy – mogą być zaskarżane wyłącznie w drodze zażalenia w
terminie tygodniowym od daty ich doręczenia (art. 394 § 1 i § 2 k.p.c.), z jednym
wyjątkiem – dotyczącym postanowienia co do zwrotu kosztów, które może zostać
zaskarżone łącznie z orzeczeniem dotyczącym istoty sprawy (art. 393 § 1 pkt 9
k.p.c – a contrario);